Honingdauwmeloen Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Honingdauwmeloen Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Honingdauw, geannoteerd

bodymindspirit / Alexandra Shytsman

 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Honingdauwmeloenen zijn grote, ovale meloenen met een gladde schil en een bleek midden. Ze zijn een gezond, hoog volume voedsel, vullend en hydraterend, en zijn laag in calorieën, vet en eiwitten. Honingdauwmeloenen bieden wat vezels en verschillende essentiële micronutriënten, waaronder vitamine C en kalium, waardoor ze een voedzame aanvulling zijn op bijna elk eetpatroon.

Honingdauw Meloen Nutrition Feiten

Een kopje gebalde honingdauwmeloen (177 g) levert 64 calorieën, 1 g eiwit, 16 g koolhydraten en 0,3 g vet. Honingdauw is een uitstekende bron van vitamine C en kalium. De volgende voedingswaarde-informatie wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 64
 • Vet: 0,3 g
 • Natrium: 32 mg
 • Koolhydraten: 16g
 • Vezel: 1,4 g
 • Suikers: 14g
 • Eiwit: 1g
 • Ascorbinezuur: 31,9 mg
 • Kalium: 404 mg

Koolhydraten

Een kopje honingdauwmeloen (in ballen gesneden) bevat 16 gram koolhydraten, waarvan het grootste deel afkomstig is van natuurlijke suikers (14 gram). Er zit ook 1,4 gram vezels in 1 kopje honingdauwmeloen.

Honingdauwmeloen is niet rijk aan suiker, ondanks de zoete naam. De glycemische index van honingdauwmeloen is 62 (wat matig is; onder 55 is laag) en de glycemische belasting is 9, wat als laag wordt beschouwd. Glycemische belasting houdt rekening met de portiegrootte bij het beoordelen van hoe een voedingsmiddel de bloedsuikerspiegel kan beïnvloeden.

Vetten

Honingdauwmeloen is in principe vetvrij, met minder dan 1/2 gram per portie.

Eiwit

Honingdauwmeloen biedt niet veel op het gebied van voedingseiwitten. Er is slechts 1 gram per portie van 1 kopje.

Vitaminen en Mineralen

Honingdauwmeloen levert kalium, vitamine C, vitamine B6, foliumzuur, magnesium en choline. Vitamine C is de meest voorkomende voedingsstof, met één kopje gebalde meloen die 35% van uw dagelijkse aanbevolen inname levert (gebaseerd op een dieet van 2.000 calorieën per dag).

Calorieën

Een kopje gebalde honingdauwmeloen (177 g) levert 64 calorieën, waarvan 92% afkomstig is van koolhydraten. Eiwit maakt 5% uit en vetcalorieën vormen 3% van de resterende calorieën.

Samenvatting

Honingdauwmeloen is een hydraterende vrucht die rijk is aan vitamine C. Het biedt ook kalium, magnesium, folaat en vitamine K. Zoals de meeste vruchten, is het laag in calorieën, natrium en vet, en biedt het wat voedingsvezels.

Gezondheidsvoordelen

Honingdauw biedt veel belangrijke voedingsstoffen en kan nuttig zijn bij het beheren of voorkomen van bepaalde gezondheidsproblemen.

Kan helpen bij het voorkomen van neurale buis geboorteafwijkingen

Honingdauwmeloen is een fantastische voedselkeuze tijdens de zwangerschap omdat het veel folaat biedt, een cruciale voedingsstof tijdens de zwangerschap. Foliumzuur is een vitamine B-complex die het risico op spina bifida en anencefalie (neurale buisdefecten) vermindert.

Helpt uitdroging te voorkomen

Een portie van 1 kop (177 g) gebalde honingdauw bevat 159 gram water. Water bedraagt bijna 90% van de meloen in gewicht. Naast de vloeistoffen die je drinkt, draagt water in de groenten en fruit die je eet bij aan je algehele hydratatiestatus.

Omdat honingdauwmeloen in het seizoen is tijdens de warmere maanden, is het de perfecte zomertraktatie om een goede hydratatie te bevorderen.

Bevordert de gezondheid van het hart

Het lage natrium- en hoge kaliumgehalte van fruit zoals honingdauwmeloen helpen hoge bloeddruk te voorkomen. Bovendien is honingdauwmeloen een bron van folaat en andere B-vitamines, die helpen de homocysteïnespiegels te verlagen, een belangrijke marker van ontsteking. Als gevolg hiervan wordt adequate inname van folaat geassocieerd met een verminderd risico op een beroerte.

Hulpmiddelen bij diabetesmanagement

De misvatting dat vers fruit te zoet is voor mensen met diabetes kan meer kwaad dan goed doen bij het beheersen van de ziekte. Vers fruit zoals honingdauwmeloen wordt eigenlijk geassocieerd met verbeteringen in de bloedsuikerspiegel, ondanks hun natuurlijke suikergehalte. De vezels en het water in honingdauwmeloenen voorkomen dat ze grote pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaken.

Een studie uit 2017 uit China analyseerde de medische dossiers van 482.591 volwassenen. Onderzoekers concludeerden dat dagelijks fruit consumption was geassocieerd met een vermindering van 12% van het diabetesrisico in vergelijking met mensen die nooit of zelden fruit consumeerden.

Bij mensen die meldden diabetes te hebben, was het consumeren van fruit meer dan 3 dagen per week geassocieerd met een 13% tot 28% lager risico op het ontwikkelen van diabetesgerelateerde complicaties zoals hartaandoeningen, beroertes, nieraandoeningen, oogaandoeningen en ziekten van het zenuwstelsel. Dit lagere risico wordt vergeleken met mensen die minder dan één dag per week fruit consumeerden.

Bevordert huidherstel

De vitamine C in honingdauwmeloenen ondersteunt de productie van collageen, een belangrijk structureel eiwit dat nodig is voor het herstel van huidweefsel. Een kopje honingdauwmeloen levert 32 milligram vitamine C, wat 36% is van de dagelijkse waarde die is vastgesteld door de Food and Drug Administration.

Omdat ons lichaam geen vitamine C kan produceren, is het cruciaal om een regelmatige toevoer te krijgen door de consumptie van verse groenten en fruit. Vitamine C is een krachtige antioxidant die een goede gezondheid van binnenuit ondersteunt.

Beschermt het zicht

De effecten van veroudering en blootstelling aan zonlicht kunnen leiden tot staar en leeftijdsgebonden maculaire degeneratie. Deze progressieve schade aan delicate oogweefsels veroorzaakt verlies van het gezichtsvermogen na verloop van tijd. Honingdauwmeloen bevat de carotenoïden luteïne en zeaxanthine, die krachtige verdedigers zijn tegen verlies van het gezichtsvermogen. Deze antioxidanten beschermen het gezichtsvermogen en verminderen de impact van milieuschade.

Honeydew Melon voordelen

 • Bevat folaat, een belangrijke vitamine voor zwangerschap en foetale gezondheid
 • Hydraterende
 • Bevat kalium, dat de gezondheid van het hart bevordert
 • Biedt bloedsuikerstabiliserende vezels
 • Bevordert de gezondheid van de huid met vitamine C
 • Beschermt tegen verlies van het gezichtsvermogen met carotenoïden luteïne en zeaxanthine

Allergieën

Een echte allergie voor honingdauwmeloen is ongewoon. Kruisreactieve symptomen kunnen echter optreden bij het eten van meloen als gevolg van een fenomeen dat bekend staat als het orale allergiesyndroom (OAS). Dit is wanneer het lichaam eiwitten in meloen verwart met bepaalde boom- of graspollen die allergieën veroorzaken. Ambrosia is het meest voorkomende stuifmeel geassocieerd met honingdauw OAS.

Vergeleken met echte allergieën zijn de OAS-symptomen relatief mild en kortdurend. Ze kunnen omvatten:

 • Een jeukend of branderig gevoel in de mond
 • Gezwollen of gevoelloze lippen
 • Een schrale keel
 • Een verstopte of loopneus

Symptomen ontwikkelen zich meestal direct na het eten van honingdauw en kunnen een uur duren om op te lossen. Een vrij verkrijgbaar oraal antihistaminicum kan helpen de symptomen te verlichten. Bel uw arts of zoek dringende hulp als de symptomen aanhouden of verergeren.

Variëteiten

Honingdauwmeloen is anders dan meloen en watermeloen. Honingdauwmeloen is ingedeeld onder de soort Cucumis melo. Het heeft een karakteristieke gladde huid (in tegenstelling tot de meloenhuid, die is genet) en bleek vlees dat wit, groen of oranje kan zijn.

Wanneer het het beste is

Honingdauwmeloenen zijn het hele jaar door verkrijgbaar in de supermarkt, maar zijn het beste tussen mei en september.Kies meloenen die zwaar zijn voor hun grootte en een gladde, onbeschadigde huid hebben met een licht wasachtig gevoel. Vermijd meloenen die te zacht zijn of vochtig aanvoelen aan het uiteinde van de steel. Een rijpe honingdauw moet een merkbaar zoet, bijna honingachtig aroma afgeven.

Opslag en voedselveiligheid

Na het plukken zullen honingdauwmeloenen blijven verzachten, maar niet zoeter worden. Meloenen moeten worden bewaard bij kamertemperatuur, boven 45 graden Fahrenheit, waar ze 2 tot 4 weken mee moeten gaan.

Was de buitenkant van een honingdauwmeloen onder stromend water voordat je erin snijdt. Nadat de meloen is gesneden, bewaar je hem in de koelkast in een luchtdichte container en consumeer je hem binnen 4 dagen.

Hoe zich voor te bereiden

Zoete honingdauwmeloenen zijn een gezonde vervanger voor het dessert. Omdat meloenen zo’n hoog percentage water hebben, vernietigt het koken ervan hun textuur. Honingdauw wordt het best rauw geserveerd, in blokjes gesneden, gesneden of gebald met een meloenballer.

Het kan in een fruitsalade worden gegooid, in smoothies worden gemengd of worden gecombineerd met Griekse yoghurt, kwark of ricotta. Probeer honingdauwmeloen te snijden en in prosciutto te wikkelen om als voorgerecht te worden geserveerd.

Je kunt ook honingdauwmeloensap maken, dat een geconcentreerde bron van vitamines en mineralen in de meloen biedt. Sapcentrifuges verwijderen echter vaak de vezels, wat een nadeel is. Als je thuis honingdauwmeloensap maakt, overweeg dan om een blender te gebruiken in plaats van een sapcentrifuge, zodat je de vezels kunt behouden.

 • Calorieën: 64
 • Vet: 0,3 g
 • Natrium: 32 mg
 • CarbohydratEs: 16g
 • Vezel: 1,4 g
 • Suikers: 14g
 • Eiwit: 1g
 • Ascorbinezuur: 31,9 mg
 • Kalium: 404 mg

Honingdauwmeloen is een hydraterende vrucht die rijk is aan vitamine C. Het biedt ook kalium, magnesium, folaat en vitamine K. Zoals de meeste vruchten, is het laag in calorieën, natrium en vet, en biedt het wat voedingsvezels.

 • Bevat folaat, een belangrijke vitamine voor zwangerschap en foetale gezondheid
 • Hydraterende
 • Bevat kalium, dat de gezondheid van het hart bevordert
 • Biedt bloedsuikerstabiliserende vezels
 • Bevordert de gezondheid van de huid met vitamine C
 • Beschermt tegen verlies van het gezichtsvermogen met carotenoïden luteïne en zeaxanthine