Honing voeding feiten en voordelen voor de gezondheid

Honing voeding feiten en voordelen voor de gezondheid
honing

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden
 • Veelgestelde vragen

Honing is een bron van natuurlijke suiker. Honing kan een gezond eetplan aanvullen en een aantal intrigerende voordelen bieden wanneer het met mate wordt gebruikt. Honing is echter geen voedsel dat te veel moet worden gebruikt, vooral als je diabetes hebt, omdat het veel suiker en calorieën bevat. Hier is de buzz over de voedingsfeiten van honing en wetenschappelijk onderzoek.

Honing Voeding Feiten

De USDA biedt de volgende informatie over honingvoedingsfeiten voor 1 eetlepel (21 gram) honing.

 • Calorieën: 64
 • Vet: 0g
 • Natrium: 0mg
 • Koolhydraten: 17g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 17g
 • Eiwit: 0,1 g
 • Kalium: 10,9 mg
 • Ijzer: 0,1 mg
 • Calcium: 1,3 mg

Koolhydraten

De calorieën in honing komen uit koolhydraten, met name suiker. De suiker in honing is ongeveer 50% glucose en 50% fructose. De glycemische index van honing wordt geschat op ongeveer 60. Een theelepel heeft een glycemische belasting van ongeveer 3,5. Ter vergelijking: de glycemische index van tafelsuiker (sucrose) is 65.

Vetten

Er zit geen vet in honing.

Eiwit

Honing bevat sporenhoeveelheden eiwit, maar niet genoeg om bij te dragen aan uw dagelijkse eiwitbehoeften.

Vitaminen en Mineralen

De vitaminen en mineralen in honing kunnen B-vitamines, calcium, koper, ijzer, zink en andere bevatten, die voornamelijk afkomstig zijn van de bodem en nectarproducerende planten. De kwaliteit van honing en het mineraalgehalte worden bepaald door waar het wordt geteeld en hoe het wordt verwerkt.

Over het algemeen biedt donkere honing meer vitamines en mineralen dan bleke honing, maar honing wordt meestal in zulke kleine hoeveelheden geconsumeerd dat het niet significant zal bijdragen aan het voldoen aan uw dagelijkse vitamine- en mineralenbehoeften.

Calorieën

Een eetlepel honing levert 64 calorieën, die bijna allemaal afkomstig zijn van koolhydraten in de vorm van suiker.

Gezondheidsvoordelen

Van bepaalde soorten honing is aangetoond dat ze veelbelovende genezende krachten bieden. Bij het toepassen van deze kenmerken op het dagelijks leven, is het essentieel om de vermeende gezondheidsvoordelen van honing in evenwicht te brengen met de voedingskosten (hoog suikergehalte).

Het is ook belangrijk om te onthouden dat honing vaak wordt geconsumeerd in kleine hoeveelheden die mogelijk niet gelijk zijn aan hoeveelheden die in studies worden gebruikt om mogelijke voordelen te onderzoeken.

Kan een hoest verzachten

Onderzoek suggereert dat honing kan helpen bij het kalmeren van een hoest. Een overzicht van zes studies die hoest bij kinderen behandelden, vond dat een lepel honing een hoest onderdrukt, evenals dextromethorfan – de hoestonderdrukker die wordt aangetroffen in Robitussin DM – en beter dan Benadryl (difenhydramine) of geen behandeling. Het onderzoek wees ook uit dat honing langer verlichting kan bieden dan Albuterol (salbutamol).

Kan regelmaat bevorderen

Studies hebben gesuggereerd dat honing een positieve invloed kan hebben op de behandeling van het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Onderzoekers theoretiseren dat fytochemicaliën en flavonoïden kunnen helpen bij spijsverteringsprocessen in het lichaam. Maar tot nu toe zijn studies die dit voordeel ondersteunen beperkt in omvang en reikwijdte.

Een studie met ratten toonde bijvoorbeeld aan dat rauwe honing de maag kalmeerde en diarree en constipatiesymptomen verminderde. Honing vermindert de ernst en duur van virale diarree beter dan conventionele antivirale behandeling. Maar het voordeel is niet gerepliceerd bij mensen.

Kan reproductieve gezondheid ondersteunen

Een soort honing genaamd koninginnengelei, heeft tal van effecten op de vrouwelijke reproductieve gezondheid. Koninginnegelei blijkt het premenstrueel syndroom (PMS) en de symptomen van de menopauze te verminderen.

De antioxidanten in koninginnengelei kunnen helpen oxidatieve schade te verminderen die gepaard gaat met de veroudering van de eierstokken. Voorlopige dierstudies suggereren ook dat koninginnengelei de spermakwaliteit voor mannen verbetert. Hoewel veelbelovend, moet dit effect nog worden bewezen bij mensen.

Helpt wondgenezing

Propolis, een bestanddeel in honing, bestaat uit 50% hars, 30% was, 10% essentiële oliën, 5% stuifmeel en 5% andere organische verbindingen. Propolis onderdrukt the activiteit van vrije radicalen en bevordert de synthese van collageen, beide gunstig voor wondgenezing.

Het vermogen van propolis om wondgenezing te bevorderen is gesuggereerd voor diabetische voetulcera en bepaalde soorten acne bij topisch gebruik.

Kan het risico op kanker verminderen

Honing kan de ontwikkeling van kanker beïnvloeden tijdens meerdere stadia van de progressie van de ziekte. Van honing is aangetoond dat het tumorcelapoptose (celdood) induceert, ontstekingen vermindert en tumorgroei remt in in-vitro (reageerbuis) studies.

Studies bij mensen moeten dit voordeel nog aantonen. Hoewel honing op zichzelf geen effectieve behandeling voor kanker is, suggereren voorlopige studies de noodzaak van verder onderzoek.

Allergieën

Honing is geen veel voorkomend allergeen. Er zijn echter casestudies van anafylaxie veroorzaakt door honing gemeld. Anafylaxie door de consumptie van honing is een IgE-gemedieerde reactie (een echte voedselallergie).

Propolis kan een contactallergeen zijn voor degenen die betrokken zijn bij het verzamelen van honing. Als u een allergie voor honing vermoedt, raadpleeg dan uw zorgverlener voor een volledige evaluatie.

Bijwerkingen

De American Academy of Pediatrics adviseert ouders om nooit honing aan baby’s te geven tijdens het eerste levensjaar. Het is een potentiële bron van botulisme-veroorzakende sporen die kunnen leiden tot ernstige ziekte bij jonge baby’s.

Als u om medische redenen een suikerarm of koolhydraatarm eetplan volgt, moet u uw inname van honing beperken. Honing is bijna pure suiker (koolhydraten). Ondanks de bijbehorende gezondheidsvoordelen, verhoogt honing nog steeds de bloedsuikerspiegel en moet er rekening mee worden gehouden bij het overwegen van de totale inname van koolhydraten.

Variëteiten

Er zijn meer dan 300 soorten honing in de Verenigde Staten, elk afkomstig van unieke bloembronnen of verschillende klimaatomstandigheden. Voorbeelden zijn klaverhoning, wilde bloemenhoning, oranjebloesemhoning, boekweithoning, avocadohoning en luzernehoning. Honing gekocht in de winkel kan rauw of gepasteuriseerd zijn.

 • Rauwe honing komt rechtstreeks uit de bijenkorf en wordt niet verwerkt, verwarmd of gepasteuriseerd. Rauwe honingcalorieën zijn hetzelfde als gepasteuriseerde variëteiten.
 • Gepasteuriseerde honing wordt gefilterd en verwerkt om een helder ogend product te creëren dat gemakkelijker te verpakken en te gieten is.

Pasteurisatie kan enkele van de sporenmineralen elimineren die verband houden met de gezondheidsvoordelen van honing. Als het voedseletiket “pure honing” vermeldt, betekent dit dat er tijdens de voedselverwerking geen andere stoffen zijn toegevoegd.

Wanneer het het beste is

Kies voor maximale voeding rauwe honing van een lokale boerenmarkt. Als je van de smaak van honing houdt, ga dan voor de donkere variëteiten, die een sterkere smaak hebben, waardoor je er minder van kunt gebruiken voor hetzelfde smaakeffect. Honing kan op elk moment van het jaar worden gevonden, verpakt in glazen of plastic flessen.

Opslag en voedselveiligheid

Rauwe en verwerkte honing moet worden bewaard onder 32 graden Fahrenheit om kristallisatie en kleur – / aromaveranderingen te voorkomen. Honing is van nature antimicrobieel, maar moet worden beschermd tegen vocht van buitenaf.

De algemene aanbeveling voor de houdbaarheid van honing is twee jaar, maar dit kan variëren. Luchtdichte, ontsmette containers helpen de houdbaarheid en veiligheid van honing te behouden.

Hoe zich voor te bereiden

Honing is een veelzijdige zoetstof, dus er zijn talloze manieren om het in de keuken te gebruiken. Sommige koks worstelen echter wanneer ze met honing koken, omdat het rommelig kan zijn. Spuit eerst je lepel of maatbeker in met kookspray zodat de honing er zonder rommel en zonder poespas afglijdt.

Bij het vervangen van honing door kristalsuiker in recepten, is het belangrijk om te onthouden dat honing een sterkere smaak, grotere zuurgraad en een hoger vochtgehalte heeft dan suiker.

Bakexperts raden aan om 1/2 tot 3/4 kopje honing te gebruiken voor elke kop suiker in het recept, en ook om de vloeistof met 1/4 kopje te verminderen voor elke vervangen kop suiker. Bovendien, als het recept nog geen zuiveringszout bevat, voeg dan 1/4 theelepel toe voor elk kopje vervangen suiker. Je moet ook de oventemperatuur met 25 graden Fahrenheit verlagen en goed letten op gaarheid.

Veelgestelde vragen


 • Wat zijn de gezondheidsvoordelen van honing?

  Honing is een bron van snelle energie en kan enkele gezondheidsvoordelen hebben, zoals rustgevende hoest en wondgenezing. Er is ook enig bewijs dat honing de symptomen van PMS kan verbeteren.


 • Is honing beter voor je dan suiker?

  Honing is niet beter voor je than suiker, hoewel het enkele gezondheidsvoordelen kan bieden die suiker niet heeft. Normale porties honing bieden waarschijnlijk niet genoeg gezondheidsvoordelen om te rechtvaardigen dat het een betere voedingskeuze is dan witte suiker.


 • Is een lepel honing per dag goed voor je?

  Het consumeren van een lepel honing per dag zal geen merkbare gezondheidsvoordelen opleveren. Sommige onderzoeken tonen echter aan dat een lepel honing kan helpen bij het verlichten van prikkelbare keel als je hoest.

 • Calorieën: 64
 • Vet: 0g
 • Natrium: 0mg
 • Koolhydraten: 17g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 17g
 • Eiwit: 0,1 g
 • Kalium: 10,9 mg
 • Ijzer: 0,1 mg
 • Calcium: 1,3 mg