Honeybush Thee voordelen en bijwerkingen

Honeybush Thee voordelen en bijwerkingen
Honeybush Thee

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Honeybush thee is een Zuid-Afrikaanse kruidenthee gemaakt van de bladeren van de honeybush plant. Het wordt geteeld op de Oost-Kaap van Zuid-Afrika en is nauw verwant aan rooibosthee (ook bekend als rode struikthee) die afkomstig is uit de West-Kaap van Zuid-Afrika. De bloemen van de honingstruik hebben een honingachtige geur, die de plant en de thee zijn zoet klinkende naam geeft.

Wat is Honeybush Thee?

Honeybush (Cyclopia intermedia) is een struik met houtachtige stengels die trifoliate (driedelige) bladeren en felgele bloemen produceert. Kolonisten in Zuid-Afrika zijn al honderden jaren geïnteresseerd in de medicinale voordelen van honeybush-thee, hoewel het gebruik van honeybush waarschijnlijk afkomstig is van de inheemse Khoisan-bevolking.

Gefermenteerde bladeren en stengels van de honingbush struik worden gebruikt om honeybush thee te zetten.

Theedrinkers beschrijven de smaak van honeybush als bloemig, licht geroosterd en vergelijkbaar met honing. Hoewel het vaak wordt vergeleken met rooibosthee, is honeybush meestal zoeter en voller. Sommigen zeggen dat de smaak “minder medicinaal” is dan rooibosthee. De smaak van honeybush die je thuis brouwt, hangt af van je brouwmethode en van de specifieke theebladeren die je koopt.

Hoe Honeybush Thee te maken

Honeybush theezakjes zijn te vinden in veel supermarkten, theewinkels en online. Als u honeybush theezakjes koopt, volgt u gewoon de instructies op de verpakking om te bereiden.

Je kunt ook losse honeybush theebladeren kopen en ze thuis laten trekken om de drank warm of koud te maken.

Honeybush maken Thee thuis

 • Plaats een hoop theelepel gedroogde honeybush theebladeren in de bodem van een theekopje van zes tot acht ons
 • Verwarm water tot ongeveer 212º Fahrenheit. Als je geen temperatuurgecontroleerde theepot hebt, breng dan water aan de kook en laat dan een minuut zitten om de temperatuur net iets te verlagen
 • Giet water over de theebladeren
 • Laat theeblaadjes zo lang trekken als gewenst, meestal ongeveer vijf minuten of maximaal zeven minuten
 • Zeef losse bladeren uit de beker voordat je gaat drinken. Honeybush theebladeren kunnen worden gerekruid en gebruikt voor een tweede kopje

Om ijshoningbusthee te maken, volg je dezelfde instructies, maar giet je de afgewerkte thee in een hoge glazen beker en voeg je ijs toe. Je kunt de thee ook afkoelen in de koelkast om op een ander moment van te genieten.

Hoewel honeybush-thee al een zoete smaak heeft, voegen veel theedrinkers een beetje honing toe om de smaak en de potentiële gezondheidsvoordelen te verbeteren. Gearomatiseerde honeybush thee is ook verkrijgbaar in veel theewinkels. Honingboushathee met fruitsmaak (bijvoorbeeld perzik of abrikoos) is populair.

Bevat Honeybush Thee cafeïne?

Honeybush thee is een kruidenthee, geen “thee” in de traditionele zin. Dat betekent dat het niet is gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis-plant, zoals zwarte thee of groene thee. Het wordt gebrouwen slechts delen van de honingbush plant, die geen cafeïne bevat. Daarom is honeybush thee volledig cafeïnevrij.

Gezondheidsvoordelen

Er zijn veel geruchten gezondheidsvoordelen van honeybush thee. Meestal wordt de kruidendrank gecrediteerd met kalmerende hoest. Honeybush bevat een slijmoplossend middel dat u kan helpen uw keel te schrapen wanneer u ziek bent om hoesten te verlichten.

Andere gerapporteerde voordelen van honeybush-thee zijn:

 • Verlaagde bloedsuikerspiegel
 • Preventie van huidkanker
 • Verlichting van symptomen van de menopauze

Helaas ontbreekt het menselijke studies om deze beweringen te ondersteunen. Maar onderzoekers onderzoeken de gezondheidsvoordelen van honeybush met dier- en in vitrostudies.

 • Een in vitro studie uitgevoerd in 2015 wees uit dat honingbusthee gunstige effecten kan hebben om de gezondheid van de botten te stimuleren. In vitro studies worden uitgevoerd in een laboratorium, meestal met behulp van een reageerbuis of kweekschaal. Deze studies helpen onderzoekers mogelijke voordelen te onderzoeken, maar geven geen sluitende informatie over het effect van een stof op het menselijk lichaam. De auteurs van deze honeybush-studie hebben aanbevolen dat er meer onderzoek wordt gedaan om de voordelen van honeybush-thee verder te onderzoeken.
 • Volgens een beoordeling uit 2007 van rooibos en honeybush gezondheidsvoordelen, merkten de auteurs van de studie op dat de belangrijkste polyfenolen in honeybush de xanthone mangiferine en de flavononen hesperetin en isokuranetine. Ze stellen dat beide theeën bieden potentieel antioxiderende, immuun-optimaliserende en kankerpreventieve voordelen op basis van geleverd bewijs door knaagdierstudies en laboratoriumstudies. Ze voegen er echter aan toe dat menselijke studies ontbreken.
 • Een studie gepubliceerd in 2010 in Voeding en kanker bleek dat de consumptie van ongefermenteerde honeybush-thee de tumorgroei bij ratten remde, waardoor onderzoekers suggereerden dat verder onderzoek de mogelijkheid zou moeten onderzoeken dat hetzelfde effect op mensen kan worden overgedragen.

Bijwerkingen

Er zijn geen significante bijwerkingen gemeld voor honeybush thee. Voordat u echter een kruidentonicum neemt of een kruidenbehandeling gebruikt, is het altijd slim om contact op te nemen met uw arts om ervoor te zorgen dat het uw huidige medicijnen of het beheer van een medische aandoening niet verstoort.