Home Remedies voor IBS

Home Remedies voor IBS
PDS

Catherine McQueen / Getty Afbeeldingen


Prikkelbare darm syndroom (PDS) is een chronische aandoening die wordt geleverd met een lijst van onaangename symptomen, waaronder buikpijn, opgeblazen gevoel, krampen en fluctuaties tussen constipatie en diarree. In westerse landen treft IBS 10 tot 20% van de volwassen bevolking en komt het twee keer zo vaak voor bij vrouwen.

“Wereldwijd treft het bijna 1 miljard mensen, hoewel er verschillende gradaties zijn in de ernst van IBS en een variatie in symptomen,” legt Mark Pimentel, MD een gastro-enteroloog en universitair hoofddocent gastro-enterologie aan Cedars-Sinai in Los Angeles, Californië.

Het komt misschien niet als een verrassing dat IBS een van de meest voorkomende functionele gastro-intestinale (GI) aandoeningen is die door artsen in de VS en wereldwijd worden gezien, zegt Melanie Keller, ND, een natuurgeneeskundige arts en epigenetisch intuïtief. Er zijn echter velen die geen medische zorg zoeken voor hun symptomen.

“Functionele stoornissen zijn aandoeningen waarbij er een afwezigheid is van structurele of biochemische afwijkingen op gemeenschappelijke diagnostische tests die de symptomen kunnen verklaren,” zegt Dr. Keller. “Onder de patiënten die doen zoek zorg, ongeveer 40% heeft milde IBS, 35% matige IBS en 25% ernstige IBS.”

Symptomen van PDS

Niet iedereen ervaart PDS op dezelfde manier. Hier zijn enkele veel voorkomende tekenen en symptomen van IBS.

 • Pijn in de buik ervaren, vooral met betrekking tot stoelgang
 • Het opmerken van veranderingen in stoelganggewoonten, waaronder diarree, constipatie of soms beide
 • Het gevoel dat je geen stoelgang hebt voltooid
 • Witachtig slijm in je ontlasting hebben
 • Het opmerken van een toename van de symptomen rond je menstruatiecyclus als je er een hebt

Om IBS te diagnosticeren, zal een zorgverlener in de loop van de tijd op zoek gaan naar een patroon in uw symptomen. Omdat PDS een chronische aandoening is, duurt het lang met symptomen die vaak komen en gaan.

Wat zijn de oorzaken IBS?

Een groot aantal factoren kan bijdragen aan IBS, waarvan sommige vaker voorkomen dan andere. In veel gevallen kan het vaststellen van de exacte oorzaak een uitdaging zijn. Hier is een nadere blik op enkele van de dingen die kunnen bijdragen aan IBS-symptomen.

Voedselvergiftiging

Een van de meest voorkomende oorzaken van PDS is voedselvergiftiging. Een antilichaambloedtest van de tweede generatie, IBSsmart genaamd, kan dit bevestigen. In feite ontwikkelt een op de negen mensen die voedselvergiftiging ervaren IBS, zegt Dr. Keller.

“Post-infectieus prikkelbare darmsyndroom (PI-IBS) is een vorm van IBS veroorzaakt door voedselvergiftiging en heeft bijna altijd een diarreecomponent,” voegt ze eraan toe.

Een systematische review en meta-analyse van meer dan 21.400 patiënten met enteritis (veroorzaakt door bacteriën of met virus besmet voedsel of dranken) wees uit dat het risico op IBS vier keer hoger was in vergelijking met die zonder infectieuze enteritis.

De IBSsmart bloedtest meet anti-CdtB en anti-vinculine antilichamen, biomarkers die IBS kunnen onderscheiden van inflammatoire darmaandoeningen, zoals de ziekte van Crohn. De ziekte van Crohn blijkt een voortdurende ernstige ontsteking van de darm te veroorzaken, volgens Dr. Pimentel.

IBS presenteert zich per definitie niet met zichtbare ontsteking. Hoewel het misschien niet wordt gezien tijdens routinematige diagnostische tests, kan het nog steeds betrokken zijn.

Bewijs van laaggradige chronische ontsteking op cellulair niveau bij sommige personen die lijden aan IBS begint zich op te bouwen. Deze ontsteking wordt verondersteld geassocieerd te zijn met gevallen waarin IBS werd voorafgegaan door een aanval van gastro-enteritis, de aandoening geclassificeerd als IBS-PI.

Bacteriële overgroei van de dunne darm

Dunne darm bacteriële overgroei (SIBO) treedt op wanneer bacteriën die meestal in de dikke darm worden aangetroffen, overgroeien in de dunne darm. Het wordt soms beschouwd als een mogelijke oorzaak van IBS.

“De meest voorkomende symptomen van SIBO zijn aanhoudende buikpijn, krampen, gas, een opgeblazen gevoel en diarree, waarbij mensen constipatie ervaren die mogelijk te wijten zijn aan intestinale methanogene overgroei (IMO),” zegt Dr. Keller.

Dit laatste wordt veroorzaakt door micro-organismen met methaan (methanogenen) die ook in de dunne darm of dikke darm kunnen overwoekeren en tot constipatie kunnen leiden. Kortom, er wordt meer aandacht besteed aan de rol van darmbacteriën en de bacteriële samenstelling van PDS-patiënten die niet de aandoening hebben om te begrijpen of bacteriën in de dunne darm bijdragen aan PDS.

“Beide voorwaarden [SIBO and IMO] kan worden gediagnosticeerd met een eenvoudige ademtest en er zijn opties beschikbaar voor behandeling,” zegt ze.

Levensmiddelenadditieven

Hoewel de meeste studies over de effecten van levensmiddelenadditieven nog moeten worden uitgevoerd op mensen, zijn er aanwijzingen dat kunstmatige zoetstoffen IBS kunnen irriteren. Ten eerste polyolen, die worden aangetroffen in FODMAP (fermenteerbare oligosacchariden, disachariden, monosacchariden en polyolen), zijn koolhydraten met een korte keten en zijn nauw verbonden met symptomen van IBS.

Mark Pimentel, MD

De ontwikkeling van PDS is gekoppeld aan veranderingen in de darmbacteriën en daarom maken voedingsmiddelen die slecht worden verteerd de dingen alleen maar erger.

– Mark Pimentel, MD

Ook is de consumptie van verwerkt voedsel de afgelopen decennia alleen maar gestegen, wat suggereert dat veranderingen in door voedseladditieven geïnduceerde microbiota een groeiende oorzaak van IBS in westerse landen kunnen zijn.

“De ontwikkeling van PDS is gekoppeld aan veranderingen in de darmbacteriën en daarom maken voedingsmiddelen die slecht worden verteerd de dingen alleen maar erger,” zegt Dr. Pimentel. “De meest problematische voedseladditieven zijn niet-geabsorbeerde suikers zoals sorbitol en sucralose.”

Dr. Keller stelt ook voor om de inname van stevia te stoppen, omdat het de reinigingsgolf van de darm kan onderbreken, wat het migrerende motorcomplex wordt genoemd. Dit kan een overgroei van bacteriën in de dunne darm voorkomen.

Psychologische stress

Een studie over psychologische stress en PDS wijst op groeiend bewijs dat de aandoening een stressgevoelige aandoening is, en een verband tussen hersenen en darmen draagt bij aan opflakkeringen die bekend staan als prikkelbare darm en prikkelbare hersenen.

Psychologische stress heeft een impact op de darmgevoeligheid onder andere darmfuncties, waaronder veranderingen in gastro-intestinale microbiota. Een studie suggereert dat het beheersen van stress en triggers voor stress een benadering is om IBS te behandelen.

Omdat ons lichaam reageert op zowel interne als externe stressoren, kunnen oefeningen zoals diepe ademhaling, meditatie en ontspanningsoefeningen helpen bij het beheersen van de symptomen.

Huismiddeltjes

Afhankelijk van de ernst van de symptomen, zijn er verschillende huismiddeltjes die sommige van uw ongemakken kunnen verlichten. Deze opties kunnen u helpen uw IBS op natuurlijke wijze te beheren. Maar als uw symptomen aanhouden of verergeren, moet u een zorgverlener raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en behandelingsopties.

Pepermuntolie

Pepermunt wordt al lang gebruikt om spijsverteringsproblemen te behandelen en staat bekend om het verminderen van darmgas. Een gerandomiseerde studie met patiënten die lijden aan IBS wees uit dat een 8-weekse behandeling van dunne darm-afgifte pepermuntolie de symptomen van buikpijn, ongemak en de ernst van IBS verminderde.

“Pepermuntthee en / of een geconcentreerde olie kunnen rustgevend zijn voor mensen met buikpijn / ongemak,” zegt Dr. Keller.. “[Peppermitn] kan ook worden gebruikt om een kompres te maken dat op de buik kan worden aangebracht.”

Probeer Ginger Root

Gember wordt al lang geprezen om zijn vele gezondheidsvoordelen, waaronder verlichting van misselijkheid, pijnvermindering en het vermogen om maagklachten te kalmeren.

“Gemberwortel bevat krachtige spijsverteringsenzymen die kunnen helpen om misselijkheid te verlichten, terwijl ze ook milde ontstekingsremmende eigenschappen bieden om buikpijn, ongemak en de darmkrampen en ontsteking geassocieerd met diarree te verlichten,” zegt Dr. Keller. “Het is gemakkelijk om verse gemberwortel aan je maaltijden toe te voegen, met gekristalliseerde gember ook een handige remedie.”

Je kunt ook je eigen gemberthee maken door de wortel in heet water te raspen voordat je ze uitperst en honing toevoegt voor een vleugje zoetheid.

Vind de juiste maaltijdtijden

Het toestaan van 4 uur tussen de maaltijden is gebleken om de reinigingsgolffunctie van de darm te optimaliseren, volgens Dr. Keller. Veel mensen met PDS hebben baat bij gespreide maaltijden, evenals intermitterend vasten.

Aan de andere kant vinden sommigen dat kleinere, frequente maaltijden minder belastend zijn voor het spijsverteringskanaal en een betere darmregelmatigheid bevorderen. Een andere overweging is om te kijken hoeveel lucht je binnenkrijgt tijdens het eten of drinken. Vermijd bijvoorbeeld het inademen van extra lucht bij het drinken met een rietje of eten, omdat dit de kans op een opgeblazen gevoel en darmgas kan vergroten.

Verander uw dieet

Veel voedingsmiddelen kunnen PDS veroorzaken, zoals gluten, koolzuurhoudende dranken, gefrituurd voedsel en zuivel. Door voedselverwijdering kunt u dergelijke triggers mogelijk identificeren. Een andere populaire methode is het aannemen van een fodmap-arm dieet.

Dit eetplan is nog steeds voedzaam, maar toch rooduces veel koolhydraten met een korte keten die de spijsverteringssymptomen kunnen verhogen. Voedingsmiddelen op de lijst zijn bananen, frambozen, olijven, rijst, haver en sommige kazen.

Een observationele studie bij 90 patiënten met PDS na een laag FODMAP-dieet wees uit dat buikpijn en ongemak, evenals constipatie, opgeblazen gevoel en darmnood, verbeterden. In feite zei 75% dat ze verlichting vonden in hun symptomen. Niet alle studies over het consumeren van lage FODMAP hebben echter dezelfde resultaten opgeleverd, en daarom is meer onderzoek naar de langetermijneffecten nodig.

Voedzame Low-FODMAP Recepten

 • Ratatouille Hasj onder gebakken eieren
 • Zoete gekruide varkensvlees kebabs
 • Banaan Pindakaas Smoothie
 • Mediterrane gegrilde aubergine salade
 • Gebraden kip met zelfgemaakte jus

Adres Probiotische Inname

Hoewel probiotica worden gepromoot vanwege hun voordelen bij het herstellen van de darmflora, kunnen ze soms uw unieke microbiota op ongunstige manieren veranderen. Dat komt omdat met meerdere soorten beschikbaar, het vinden van de juiste versie voor u met vallen en opstaan kan gaan.

“SIBO is een overgroei van ‘goede’ bacteriën die vast komen te zitten in de dunne darm en niet naar de dikke darm zijn verhuisd waar ze onze vrienden zijn,” legt Dr. Keller uit. “Klinisch als een epigenetische intuïtieve, heb ik probiotica gezien die bijdragen aan het probleem en ik raad aan om ze minstens 21 dagen te pauzeren om erachter te komen.”

Dagelijkse probiotica in supplementvorm, evenals in voedsel zoals yoghurt en zelfs in dranken kunnen bijdragen aan uw problemen. Als u na 4 weken op een probioticum nog steeds gastro-intestinaal ongemak ervaart, suggereert onderzoek dat u overschakelt naar een andere stam totdat de voordelen duidelijk zijn. Het is echter nog onbekend wat betreft hun langetermijneffecten.

Wanneer contact opnemen met een zorgverlener

Als uw symptomen niet beter worden met veranderingen in dieet en levensstijl, moet u een zorgverlener raadplegen voor evaluatie. U moet ook een zorgverlener raadplegen als:

 • Je merkt veranderingen in je ontlasting zoals bloed, pus of teerachtig uiterlijk.
 • Je symptomen lijken de afgelopen weken uit het niets te zijn gekomen.
 • U ervaart onverklaarbaar gewichtsverlies, koorts of diarree.
 • Je pijn maakt je ’s nachts wakker of verstoort je dagelijks leven.
 • Je bent ouder dan 50 jaar.

Een woord van bodymindspirit

De oorzaken van PDS zijn complex en evolueren nog steeds. Hoewel er geen definitieve reden is waarom mensen worden beïnvloed door IBS, zijn er een aantal remedies die de symptomen kunnen verlichten, waaronder pepermuntolie, het uitspreiden van maaltijden en kijken welke voedseladditieven u consumeert.

Als uw symptomen ernstig zijn, aarzel dan niet om contact op te nemen met een zorgverlener die kan adviseren welke medische behandelingen beschikbaar zijn. Ze kunnen ook geschikte levensstijlaanpassingen bieden om u te helpen de symptomen van uw PDS te beheersen.

Niet iedereen ervaart PDS op dezelfde manier. Hier zijn enkele veel voorkomende tekenen en symptomen van IBS.

 • Pijn in de buik ervaren, vooral met betrekking tot stoelgang
 • Het opmerken van veranderingen in stoelganggewoonten, waaronder diarree, constipatie of soms beide
 • Het gevoel dat je geen stoelgang hebt voltooid
 • Witachtig slijm in je ontlasting hebben
 • Het opmerken van een toename van de symptomen rond je menstruatiecyclus als je er een hebt

Om IBS te diagnosticeren, zal een zorgverlener in de loop van de tijd op zoek gaan naar een patroon in uw symptomen. Omdat PDS een chronische aandoening is, duurt het lang met symptomen die vaak komen en gaan.

Een systematische review en meta-analyse van meer dan 21.400 patiënten met enteritis (veroorzaakt door bacteriën of met virus besmet voedsel of dranken) wees uit dat het risico op IBS vier keer hoger was in vergelijking met die zonder infectieuze enteritis.

De ontwikkeling van PDS is gekoppeld aan veranderingen in de darmbacteriën en daarom maken voedingsmiddelen die slecht worden verteerd de dingen alleen maar erger.

 • Ratatouille Hasj onder gebakken eieren
 • Zoete gekruide varkensvlees kebabs
 • Banaan Pindakaas Smoothie
 • Mediterrane gegrilde aubergine salade
 • Gebraden kip met zelfgemaakte jus

Als uw symptomen niet beter worden met veranderingen in dieet en levensstijl, moet u een zorgverlener raadplegen voor evaluatie. U moet ook een zorgverlener raadplegen als:

 • Je merkt veranderingen in je ontlasting zoals bloed, pus of teerachtig uiterlijk.
 • Je symptomen lijken de afgelopen weken uit het niets te zijn gekomen.
 • U ervaart onverklaarbaar gewichtsverlies, koorts of diarree.
 • Je pijn maakt je ’s nachts wakker of verstoort je het dagelijks leven.
 • Je bent ouder dan 50 jaar.