Home Remedies voor duizeligheid

Home Remedies voor duizeligheid
vrouw met pijn liggend op de bank met de hand op haar hand

 • Soorten duizeligheid
 • Oorzaken van duizeligheid
 • Huismiddeltjes

Duizelig voelen is een ongelooflijk veel voorkomende sensatie. Hoewel er verschillende soorten duizeligheid zijn, is de algemene definitie dat duizeligheid een gevoel van desoriëntatie, duizeligheid of onvastheid is. Duizeligheid beïnvloedt uw evenwichtsgevoel en kan uw risico op vallen verhogen. Dit gevoel kan op zichzelf onaangenaam zijn en het kan ook misselijkheid veroorzaken, je lichaam zwak laten voelen en leiden tot flauwvallen.

Hier is alles wat u moet weten over duizeligheid, inclusief de soorten en de oorzaken, evenals enkele huismiddeltjes. Houd er rekening mee dat als duizelig voelen iets is dat u consequent ervaart, u met een zorgverlener moet praten.

Soorten duizeligheid

De twee overkoepelende soorten duizeligheid zijn duizeligheid en duizeligheid. Duizeligheid is een vorm van duizeligheid waardoor je je gedesoriënteerd kunt voelen en alsof je op het punt staat flauw te vallen, maar niet alsof je omgeving echt beweegt. Het verbetert of verdwijnt meestal als je gaat zitten of liggen.

Vertigo, aan de andere kant, geeft het gevoel dat je omgeving beweegt terwijl ze dat eigenlijk niet zijn. Het is waarschijnlijker dat het het evenwicht beïnvloedt en ervoor zorgt dat je valt. Beide soorten duizeligheid kunnen leiden tot misselijkheid of braken.

Gevoelens van duizeligheid komen voor bij 70% van de Amerikaanse bevolking op een bepaald moment in hun leven, en bijna de helft van de mensen spreekt met hun zorgverlener over duizelig voelen. Dit probleem neemt in waarschijnlijkheid toe met de leeftijd.

Oorzaken van duizeligheid

Hoewel duizeligheid desoriënterend is en eng kan zijn, duidt een duizelingwekkende spreuk niet altijd op een onderliggend probleem. Duizeligheid is een wijdverspreid gevoel, dus het is gebruikelijk om je van tijd tot tijd licht in het hoofd te voelen.

Het evalueren van de oorzaken van duizeligheid kan u helpen bepalen of het een ernstiger probleem is en u helpen beslissen wat u moet doen of dat u contact moet opnemen met een zorgverlener. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken van duizeligheid.

Dehydratie

Uitgedroogd zijn – of je nu ziek bent, oververhit of niet genoeg vocht drinkt – verlaagt het volume van je bloed samen met je bloeddruk. Wanneer dit gebeurt, voorkomt het dat je hersenen voldoende bloed krijgen, wat leidt tot een gevoel van duizeligheid.

Het drinken van een glas water kan ervoor zorgen dat je je meteen beter voelt. Maar als je al een paar dagen niet veel te eten of te drinken hebt gehad, kan het enige tijd duren om je lichaam te hydrateren.

Oefening-gerelateerde

Soms is duizeligheid een bijwerking van sporten. Harder of sneller trainen dan normaal kan ervoor zorgen dat je je licht in het hoofd voelt, vooral als je snel hebt ademd.

Je lichaam geen afkoelingsperiode geven na een cardiotraining kan leiden tot duizeligheid omdat je hart geen kans had om te vertragen. Uitgedroogd zijn of trainen op een lege maag kan er ook voor zorgen dat je je wankel of duizelig voelt.

Bovendien kan een duizelig gevoel bij snel opstaan ook echt voortkomen uit sporten. Regelmatig trainen maakt je hart sterker en een sterker hart heeft een groter slagvolume.

Dit betekent dat de hoeveelheid bloed die tijdens elke slag wordt weggepompt groter is, zodat het hart niet zo vaak hoeft te kloppen. Hoewel dit gezond is, kan een langzame hartslag soms leiden tot duizeligheid wanneer u van positie verandert, omdat het uw hartslag versnelt.

Lage bloedsuikerspiegel

Een lage bloedsuikerspiegel is een van de top vijf redenen waarom je je misschien woozy voelt. Drinken of eten kan helpen om dit tegen te gaan.

Wanneer je bloedsuikerspiegel laag is, gaat elk systeem in je lichaam op reserve om zo min mogelijk energie te gebruiken. Zelfs je hersenen proberen energie te besparen, wat de reden is dat je je licht in het hoofd of verward kunt voelen.

Bijwerking van medicatie

Duizeligheid kan een bijwerking zijn van veel verschillende medicijnen, waaronder anti-epileptische geneesmiddelen, antidepressiva, sedativa en kalmerende middelen. Vooral medicijnen die de bloeddruk verlagen, kunnen flauwvallen veroorzaken als ze het te veel verlagen.

Als u duizeligheid ervaart tijdens het gebruik van een medicijn, neem dan contact op met uw zorgverlener. Ze kunnen besluiten dat het aanpassen van de dosis of het wisselen van recepten dit probleem kan helpen verlichten.

Drugs- of alcoholgebruik

Geneesmiddelen op recept, geneesmiddelen zonder recept en alcohol kunnen allemaal leiden tot duizeligheid. Plus, kan de interactie tussen alcohol en drugs een probleem zijn, met name voor oudere volwassenen. Zorg ervoor dat u de etiketten van alle voorgeschreven en niet-voorgeschreven geneesmiddelen leest om te bepalen of u alcohol moet vermijden tijdens het gebruik ervan.

Bovendien kan alcohol- of drugsintoxicatie, evenals terugtrekking uit elk (inclusief nicotine), ook duizeligheid veroorzaken. In feite kan alcoholgebruik een serieus probleem worden, dus zorg ervoor dat je met mate drinkt. De USDA geeft aan dat mannen niet meer dan 2 drankjes op een dag mogen drinken en vrouwen niet meer dan 1 drankje op een dag.

Als u of een geliefde worstelt met middelengebruik of verslaving, neem dan contact op met de Nationale hulplijn voor middelenmisbruik en geestelijke gezondheidszorg (SAMHSA) op 1-800-662-4357 voor informatie over ondersteunings- en behandelingsfaciliteiten bij u in de buurt.

Voor meer bronnen over geestelijke gezondheid, zie onze National Helpline Database.

Problemen met het binnenoor

Je evenwichtsgevoel wordt ontwikkeld door input van je ogen, je sensorische zenuwen en je binnenoor. Je binnenoor heeft sensoren die zwaartekracht en heen-en-weer beweging detecteren, die beide niet goed aanvoelen bij het ervaren van duizeligheid.

Binnenoorproblemen kunnen worden veroorzaakt door een infectie, de ziekte van Ménière, migraine en goedaardige paroxismale positionele vertigo (BPPV) – wat de meest voorkomende oorzaak van duizeligheid is. Milde oorinfecties en de duizeligheid die ermee gepaard gaat, verdwijnen vaak vanzelf, maar als u ernstige of langdurige oorpijn heeft ervaren, is het het beste om contact op te nemen met een arts om de oorzaak van het probleem te diagnosticeren en behandelingsopties te verkennen.

Problemen met de bloedsomloop

Als uw hart niet genoeg bloed naar uw hersenen pompt, kan dit ertoe leiden dat u zich duizelig of flauw voelt. Dit kan optreden als gevolg van een daling van de bloeddruk, zoals bij te snel opstaan, of als gevolg van een slechte bloedcirculatie.

Circulatieproblemen kunnen worden veroorzaakt door aandoeningen zoals cardiomyopathie, hartaanval, hartritmestoornissen en voorbijgaande ischemische aanval. Hoewel duizeligheid door snel van positie te veranderen geen ernstig probleem is, zijn andere circulatieproblemen dat wel. Als uw duizeligheid gepaard gaat met andere symptomen die verband houden met het hart, zoek dan onmiddellijk een behandeling.

Verschillende aandoeningen en aandoeningen

Traumatisch hersenletsel en migraine kunnen leiden tot gevoelens van duizeligheid. Evenzo kunnen sommige neurologische aandoeningen, waaronder de ziekte van Parkinson en multiple sclerose, ook leiden tot progressief verlies van evenwicht. Zelfs angst kan duizeligheid veroorzaken, met name paniekaanvallen.

Samen met deze op zichzelf staande factoren zijn er aandoeningen of situaties die bijdragen aan een verhoogde kans op duizeligheid. Deze omvatten zwangerschap, diabetes, menstruatie, bloedarmoede en zelfs allergieën – waarvan de laatste een indicatie kan zijn van een ernstige anafylactische reactie en onmiddellijke medische aandacht vereist.

Koolmonoxidevergiftiging

Symptomen van koolmonoxidevergiftiging worden gewoonlijk “griepachtige” symptomen genoemd en omvatten duizeligheid, zwakte, misselijkheid, braken, pijn op de borst en verwarring. Koolmonoxidevergiftiging is ongelooflijk ernstig en kan dodelijk zijn.

Als u denkt dat uw duizeligheid wordt veroorzaakt door koolmonoxidevergiftiging of als u gas in uw huis ruikt, bel dan 911 en verlaat het gebied onmiddellijk. U zult waarschijnlijk onmiddellijke medische hulp nodig hebben.

Home Remedies om duizeligheid te behandelen

Er zijn medicijnen, therapieën en chirurgische behandelingen voor duizeligheid, afhankelijk van de ernst van de episodes en de onderliggende oorzaak. Als u niet lijdt aan een ernstig probleem waarvan duizeligheid een symptoom is, zijn er eenvoudige huismiddeltjes die duizeligheid kunnen helpen voorkomen. Hier zijn enkele manieren waarop u duizeligheid kunt behandelen.

Streef naar een gezonde levensstijl

Een gezond dieet kan helpen bij het bestrijden van duizeligheid, waaronder het drinken van veel vocht. Beperk uw gebruik van cafeïne, alcohol en tabak, omdat deze stoffen de oorzaken en symptomen van duizeligheid kunnen verergeren. Voldoende slaap krijgen en stress vermijden helpt ook om duizeligheid te voorkomen.

Als u diabetes heeft of worstelt met een lage bloedsuikerspiegel, richt u dan op het reguleren van uw bloedsuikerspiegel. Sommige onderzoeken geven aan dat het drinken van appelciderazijn ook kan helpen bij een normale bloedsuikerspiegel. Als het erop lijkt dat uw duizeligheid verband houdt met uw voedselinname, raadpleeg dan een zorgverlener om ervoor te zorgen dat u eventuele reeds bestaande aandoeningen identificeert en beheert.

Blijf gehydrateerd

Om uit de buurt te blijven van duizeligheid veroorzaakt door sporten, blijf je Gehydrateerd. Hydratatie – met name het drinken van water voor het eten – is ook erg belangrijk bij oudere volwassenen met postprandiale hypotensie, wat een overmatige daling van de bloeddruk betekent die optreedt na een maaltijd.

Het resulteert vaak in duizeligheid, duizeligheid en zelfs vallen. Onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van water voorafgaand aan het eten, naast het vaak eten van kleine, koolhydraatarme maaltijden, helpt het deze symptomen te beheersen.

Oefen manoeuvres thuis

Omdat duizeligheid kan leiden tot verlies van evenwicht, kan het beoefenen van evenwichtsoefeningen zoals tai chi of yoga u helpen het evenwicht te verbeteren en de symptomen, met name van duizeligheid, onder controle te houden. Als u duizeligheid ervaart veroorzaakt door BPPV, kunt u de Epley- of Semont-Toupet-manoeuvres volgen – oefeningen die helpen de calciumkristallen in uw binnenoor terug te brengen naar hun juiste posities.

De meeste experts raden aan om deze manoeuvres uit te voeren met een zorgverlener, maar een aangepaste oefening kan veilig thuis worden gedaan. Sommige onderzoekers raden aan om de beweging na deze manoeuvres te beperken, inclusief het minimaliseren van hoofdbewegingen, in bed liggen met ten minste drie kussens, niet op de zijkant liggen en cervicale extensie of rotatie vermijden.

Een andere optie is om te oefenen met het reguleren van je ademhaling. Kies een plek om je blik stabiel te houden – in plaats van je ogen rond te laten springen, wat kan leiden tot gevoelens van desoriëntatie – en oefen de ademhaling. Je wilt er zeker van zijn dat je je adem niet inhoudt.

Vermijd warme baden en douches

Als u gevoelig bent voor duizelingen, kan het vermijden van langdurige tijd doorgebracht in warm water helpen deze te voorkomen. Lage bloeddruk en een overwerkt hart kunnen leiden tot gevoelens van licht gevoel in het hoofd en duizeligheid. Het beperken van de tijd doorgebracht in warme douches en baden kan deze oorzaak van duizeligheid elimineren.

Hoge temperaturen zorgen ervoor dat je bloedvaten verwijden, wat de bloeddruk verlaagt. Bovendien zorgt het warme water ervoor dat het bloedvolume dat je hart pompt stijgt. Dit verhoogde bloedvolume zorgt ervoor dat de werklast van het hart toeneemt.

Neem Ginkgo Biloba Extract

Ginkgo biloba is een Chinees kruid dat bekend staat als een natuurlijke remedie voor veel kwalen, waaronder het oplossen van de symptomen van duizeligheid. De meeste ginkgo-producten worden gemaakt met een extract dat is afgeleid van de bladeren van de maagdenhaarboom.

Ginkgo biloba behandelt duizeligheid door de bloedtoevoer naar de hersenen te beheren, wat duizeligheid en evenwichtsproblemen verlicht. Een studie concludeerde dat het gebruik van ginkgo biloba om duizeligheid te behandelen net zo effectief was als betahistine, een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven voor evenwichtsstoornissen zoals duizeligheid. Betahistine is ’s werelds meest voorgeschreven medicatie voor duizelingwekkende syndromen.

Probeer Ginger

Gember wordt al lang gebruikt als strijdmiddel tegen reisziekte en misselijkheid. Hoewel onderzoek niet volledig heeft verklaard waarom gember duizeligheid kan tegengaan, wordt gesuggereerd dat het de ontwikkeling van maagritmestoornissen en de verhoging van plasmavaopressine voorkomt, wat leidt tot misselijkheid geassocieerd met reisziekte.

Gember kan in veel verschillende vormen worden geconsumeerd. Van gemberthee en supplementen tot gemberkauwen en meer, er zijn veel verschillende opties om mee te experimenteren.

Doe rustig aan

Als u een duizelingwekkende periode ervaart, ga dan onmiddellijk zitten of liggen en hydrateer zo snel mogelijk. Vermijd activiteiten die u in een situatie brengen waarin een ongeluk of val waarschijnlijk zou kunnen zijn.

Je wilt autorijden vermijden, op hoge plaatsen staan, een ladder beklimmen, in het donker lopen of schoenen met hoge hakken dragen – totdat je zeker weet dat het gevoel voorbij is.

Wanneer contact opnemen met een Provder in de gezondheidszorg

Soms is het ervaren van duizeligheid een indicatie van een ernstiger aandoening. Bel 911 of ga naar een eerste hulp als u duizelig bent en:

 • Ervaar pijn op de borst
 • Merk een onregelmatige hartslag op of je hart slaat beats over
 • Kortademigheid hebben
 • Ervaar zwakte
 • Zijn niet in staat om een arm of been te bewegen
 • Een verandering in visie of spraak opmerken
 • Flauwvallen of meer dan een paar minuten alertheid verliezen
 • Een hoofdletsel ervaren
 • Koorts hebben van meer dan 101 graden Fahrenheit, hoofdpijn of een zeer stijve nek
 • Epileptische aanvallen ervaren
 • Moeite hebben om vloeistoffen laag te houden

Een woord van bodymindspirit

Hoewel het ervaren van af en toe een korte periode van duizeligheid waarschijnlijk geen grote zorg is, vaak terugkerende duizelingen, gevallen die langer dan 15 minuten duren, of die gepaard gaan met andere significante symptomen moeten worden gedeeld met een zorgverlener.

En als u overweegt een van deze huismiddeltjes te proberen, zorg er dan voor dat u eerst met een zorgverlener praat. Zij kunnen u helpen bepalen wat goed voor u is. U wilt er ook zeker van zijn dat de remedie die u selecteert niet interfereert met medicijnen die u gebruikt.

Als u of een geliefde worstelt met middelengebruik of verslaving, neem dan contact op met de Nationale hulplijn voor middelenmisbruik en geestelijke gezondheidszorg (SAMHSA) op 1-800-662-4357 voor informatie over ondersteunings- en behandelingsfaciliteiten bij u in de buurt.

Voor meer bronnen over geestelijke gezondheid, zie onze National Helpline Database.

Soms is het ervaren van duizeligheid een indicatie van een ernstiger aandoening. Bel 911 of ga naar een eerste hulp als u duizelig bent en:

 • Ervaar pijn op de borst
 • Merk een onregelmatige hartslag op of je hart slaat beats over
 • Kortademigheid hebben
 • Ervaar zwakte
 • Zijn niet in staat om een arm of been te bewegen
 • Een verandering in visie of spraak opmerken
 • Flauwvallen of meer dan een paar minuten alertheid verliezen
 • Een hoofdletsel ervaren
 • Koorts hebben van meer dan 101 graden Fahrenheit, hoofdpijn of een zeer stijve nek
 • Epileptische aanvallen ervaren
 • Moeite hebben om vloeistoffen laag te houden