Hoe vrije radicalen het lichaam beschadigen

Hoe vrije radicalen het lichaam beschadigen
Berlijners genieten van zonnig lenteweer

Carsten Koall / Getty Afbeeldingen

  • Achtergrond
  • Voeding
  • Voedingssupplementen

Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen of atomen die de cellen in je lichaam kunnen beschadigen. Ze vormen zich wanneer atomen of moleculen elektronen winnen of verliezen, wat resulteert in een ongepaard elektron. De vrije radicalen botsen met je cellen in een poging om een elektron te “stelen” en de cellen die elektronen verliezen, kunnen beginnen te haperen.

Vrije radicalen komen vaak voor als gevolg van normale metabolische processen. Wanneer uw lichaam bijvoorbeeld zuurstof gebruikt, creëert het vrije radicalen als bijproduct en de schade veroorzaakt door die vrije radicalen wordt “oxidatieve stress” genoemd.

Maar je metabolisme is niet de enige boosdoener. U kunt ook worden blootgesteld aan vrije radicalen die afkomstig zijn van verschillende omgevingsbronnen zoals straling, drugs, pesticiden, sigarettenrook en andere verontreinigende stoffen.

Wat doen vrije radicalen?

Als je jong en gezond bent, doet je lichaam het redelijk goed om met deze vrije radicalen om te gaan, en je zult waarschijnlijk niet eens iets merken. Maar als u niet goed eet, rookt of wordt blootgesteld aan veel omgevingsbronnen van vrije radicalen, neemt uw risico op cellulaire en orgaanschade toe. Veroudering eist ook zijn tol op je vrije radicalen afweersysteem.

Vrije radicalen beschadigen cellen in de loop van de tijd, dus uiteindelijk zal het orgaan waartoe die cellen behoren niet zo goed functioneren als zou moeten. Bindweefsel genaamd collageen wordt bijvoorbeeld zwakker bij blootstelling aan vrije radicalen en als gevolg daarvan krijgt uw huid meer rimpels.

De wanden van uw slagaders kunnen beschadigd raken en cholesterolplaques hopen zich op, wat de bloedtoevoer naar het hart, de hersenen en andere organen kan verminderen, of het kan bloedstolsels veroorzaken.

Overmatige blootstelling aan vrije radicalen wordt geassocieerd met een verhoogd risico op chronische ziekten, zoals hartaandoeningen en kanker.Het nemen van stappen om blootstelling aan vrije radicalen te voorkomen en het stimuleren van uw antioxidantafweer, kan helpen uw risico te verminderen.

Hoe beïnvloedt voeding vrije radicalen?

Het eten van gezond voedsel, vooral kleurrijk fruit en groenten, kan helpen bij het bestrijden van een deel van de schade door vrije radicalen. Voedingsstoffen zoals vitamine C, bètacaroteen, selenium en vitamine E kunnen helpen voorkomen dat vrije radicalen cellen beschadigen en oxidatieve stress verminderen, dus ze worden antioxidanten genoemd.

Deze voedingsstoffen zijn te vinden in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen, maar ze zijn het hoogst in plantaardige bronnen. Dus dat kan een reden zijn waarom het eten van een dieet rijk aan groenten en fruit zo belangrijk is voor je gezondheid.

Studies tonen inderdaad aan dat het eten van een dieet met veel antioxidanten geassocieerd is met een betere gezondheid.Natuurlijk zijn er andere redenen waarom mensen met een hoge inname van antioxidanten in een betere gezondheid kunnen verkeren. Personen die gezond eten, hebben ook de neiging om fysiek actiever te zijn en meer kans om de juiste calorie-inname te behouden.

Kunnen voedingssupplementen vrije radicalen bestrijden?

Veel voedingssupplementen beweren antioxidanten te zijn omdat ze zijn gemaakt van voedingsstoffen of plantenextracten die in een laboratorium antioxiderende activiteit hebben aangetoond. Hoewel het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten gunstig lijkt te zijn, lijkt het nemen van antioxidantsupplementen niet dezelfde voordelen te bieden, behalve in zeldzame gevallen.

Een van deze gevallen is de combinatie van luteïne, zeaxanthine en andere voedingsstoffen die de progressie van maculaire degeneratie kunnen vertragen, wat de belangrijkste oorzaak is van blindheid bij oudere personen.

Hoewel antioxidantsupplementen over het algemeen als veilig worden beschouwd, suggereren sommige onderzoeken dat het nemen van bepaalde antioxidantsupplementen meer kwaad dan goed kan doen, wat niet is wat je wilt als je probeert gezond te worden of te blijven.In plaats van geld uit te geven aan dure voedingssupplementen, ben je waarschijnlijk beter af met het kopen van meer fruit, groenten en andere gezonde voedingsmiddelen.

Overmatige blootstelling aan vrije radicalen wordt geassocieerd met een verhoogd risico op chronische ziekten, zoals hartaandoeningen en kanker.Het nemen van stappen om blootstelling aan vrije radicalen te voorkomen en het stimuleren van uw antioxidantafweer, kan helpen uw risico te verminderen.