Hoe vishouding (Matsyasana) in Yoga te doen

Hoe vishouding (Matsyasana) in Yoga te doen
vissen poseren geannoteerde afbeelding

bodymindspirit / Ben Goldstein


 • Voordelen
 • Stapsgewijze instructies
 • Veelgemaakte fouten
 • Wijzigingen en variaties
 • Veiligheid en voorzorgsmaatregelen
 • Probeer het uit

Doelstellingen: Bovenlichaam

Niveau:Beginner

Vis Pose (Matsyasana) strekt dezelfde spieren van het bovenlichaam uit als Schouderstand (Salamba Sarvangasana) belastingen. Dat is de reden waarom, als je een inversies-reeks doet, je schouderstand kunt volgen met Ear Pressure Pose (Karnapidasana) en Fish Pose.

Voordelen

Fish Pose strekt de voorkant van je lichaam uit, inclusief de borst, buikspieren, heupbuigers, nek en rug, en betrekt delen van het lichaam die vaak worden verwaarloosd, zelfs binnen de asana’s van yoga.

Vis is een goede tegenhouding omdat de kin is opgeheven, de nek naar achteren is gebogen en de wervelkolom in extensie is, terwijl in schouderstand de kin sterk is weggestopt, de nek is uitgestrekt en de wervelkolom zich in een positie van flexie bevindt.

Vanuit een chakra-perspectief heeft Fish veel potentieel omdat het twee belangrijke gebieden stimuleert die moeilijk te bereiken zijn.

De eerste is de vishudda (keel) chakra, die betrekking heeft op communicatie en zelfexpressie. Dit wordt vaak samengevat als “je waarheid spreken”, dus als dit gebied wordt geblokkeerd, betekent dit dat je dingen binnenin houdt die beter naar buiten kunnen worden gelaten. Er zijn niet zoveel yogahoudingen waarbij de keel wordt geopend als bij Fish.

Fish Pose vestigt ook de aandacht op de sahasrara (kruin) chakra op de bovenkant van je hoofd. Nogmaals, er zijn niet veel yogahoudingen die druk uitoefenen op de kroon, die verbonden is met wijsheid en kennis.

Stapsgewijze instructies

Begin met op je rug te gaan liggen.

 1. Kom tot aan je ellebogen met je onderarmen plat op de mat en je bovenarmen loodrecht op de vloer.
 2. Houd je onderarmen op hun plaats en blaas je borst op door je schouders naar achteren te rollen en je schouderbladen stevig op je rug te stoppen. Je moet voelen dat je lichaam een backbend creëert.
 3. Druk je handpalmen in de mat. Je kunt je handen onder je kont stoppen als dat voor hen voelt als een stabielere positie.
 4. Laat de kroon (helemaal boven) van je hoofd naar achteren zakken totdat deze op de grond komt en open je keel.
 5. Houd je benen bezig en je tenen overal actief.
 6. Om naar buiten te komen, druk je sterk in je onderarmen en til je je hoofd van de vloer. Laat dan je bovenlichaam los op de mat.

Veelgemaakte fouten

Om het meeste uit deze houding te halen, controleert u uw uitvoering om deze fouten te voorkomen.

Te veel druk op het hoofd

Zorg ervoor dat je in je onderarmen, hielen en betrokken dijen wortelt om een lift in het bovenlichaam te creëren, zodat je hoofd en nek veilig en ondersteund zijn.

De nek belasten

Je nek en rug moeten in een doorlopende boog staan. Stel je voor dat je het midden van je kroon op de grond laat rusten, niet op je voorhoofd.

Wijzigingen en variaties

Deze houding kan worden aangepast om het comfortabeler te maken, maar ook met variaties om het uitdagender te maken.

Een wijziging nodig?

Plaats een deken of blok onder je hoofd als de kroon niet comfortabel op de grond komt. Je kunt het hoofd ook laten hangen als dat beter voelt.

Je kunt ook een opgerolde deken onder je rug gebruiken als ondersteuning.

Als u druk of ongemak in uw nek of keel voelt, laat dan uw borst een beetje zakken of gebruik een deken om uw hoofd te ondersteunen.

Zin in een uitdaging?

Als u zich comfortabel en stabiel voelt in Fish, kunt u de volgende variaties proberen. Ze kunnen tegelijkertijd of afzonderlijk worden gedaan.

 • Breng je armen omhoog naar het plafond met de handpalmen die elkaar raken. Als je deze variant probeert, zorg er dan voor dat de bovenkant van je hoofd op de grond blijft en je borst niet instort.
 • Til je benen op naar een hoek van 45 graden.

Veiligheid en voorzorgsmaatregelen

Vermijd deze houding als je een nek- of rugblessure hebt of als je hoofdpijn hebt.

Probeer het uit

Neem deze en soortgelijke bewegingen op in een van deze populaire trainingen:

 • Inversies Volgorde
 • Yoga en Pilates Workout
 • Sivananda Yoga Sequentie