Hoe te voorkomen dat je diarree hebt tijdens het hardlopen

Hoe te voorkomen dat je diarree hebt tijdens het hardlopen
draagbare toiletten in Central Park

Jason Todd / Photodisc / Getty Images


Het is niet ongebruikelijk dat hardlopers gastro-intestinale symptomen ervaren, waaronder krampen en diarree (ook bekend als “runner’s trots”) tijdens langere runs.

Deze symptomen zijn waarschijnlijk het gevolg van het feit dat de bloedstroom direct weg is van de darmen om actieve skeletspieren in de benen en romp te ondersteunen. Voor sommige sporters kan voeding ook een rol spelen.

Hier zijn een paar tips om u te helpen de runs tijdens uw run te vermijden.

Wat te eten (en wanneer)

Dit probleem komt vaker voor bij beginnende hardlopers, dus het kan verdwijnen naarmate je fitter wordt. Het hebben van voedsel in je maag kan ook bijdragen, dus probeer minstens twee uur voordat je gaat sporten te vermijden.

Voedsel kiezen

Het helpt om vezelrijk voedsel zoals fruit, groenten, peulvruchten en volle granen te vermijden, die langzamer uit de maag leeglopen. Voordat je gaat hardlopen, vooral lange runs, blijf je bij voedingsmiddelen die meer bindend zijn, zoals witte rijst of bananen.

U kunt overwegen om uw inname van melk en zuivelproducten een dag of twee voordat u gaat hardlopen te beperken als u problemen heeft met lactose-intolerantie. Het eiwit in zuivelproducten heeft veel tijd nodig om te verteren.

Als je ooit problemen hebt gehad met lactose-intolerantie of vatbaar bent voor diarree, wil je misschien zuivel vermijden voor de twee dagen voorafgaand aan een lange run of race.

Gehydrateerd blijven

Wat je drinkt is ook belangrijk. Koffie en thee bevatten cafeïne, die darmcontracties kan verhogen, darmkrampen kan verergeren en kan fungeren als een zwak diureticum dat de behoefte om te plassen bevordert.

Tot slot is het essentieel voor hardlopers om goed gehydrateerd te blijven. Hoewel ze veel suiker kunnen bevatten, bevatten sportdranken zoals Gatorade en Powerade het water en de elektrolyten die nodig zijn om te vervangen wat je verliest als je zweet, evenals het vocht dat verloren gaat als je diarree hebt.

Ken uw stoelganggewoonten

Wees je bewust van je stoelganggewoonten en probeer je trainingen te timen voor na dergelijke bewegingstijden. Als je ’s ochtends hardloopt, geef jezelf dan voldoende tijd om zaken te regelen voordat je begint met hardlopen.

U moet ook overwegen om met uw arts te praten over eventuele symptomen die u ervaart tijdens het hardlopen. Afhankelijk van wat u beschrijft, kan medisch onderzoek gerechtvaardigd zijn. Uw arts kan ook aanvullende voedings- of medicamenteuze therapieën aanbevelen die nuttig kunnen zijn.

Plan hardlooproutes met badkamers

Als je bang bent dat je op een gegeven moment tijdens je run de badkamer moet gebruiken, kan het geruststellend zijn om te weten waar je mogelijk een pitstop zou kunnen maken.

Als je kunt, plan dan lange runs langs routes waarvan je weet dat badkamers toegankelijk zijn. Het kan ook geen kwaad om wat reserve toiletpapier in je zak of loopriem te dragen in geval van nood.

Als je op de racedag een pitstop moet maken, maak je dan geen zorgen. Je vindt er veel port-a-johns bij de start en langs de renbaan. Ze worden gemarkeerd op de koerskaart en moeten gemakkelijk te herkennen zijn. In de meeste gevallen vind je ze in de buurt van waterstops.

Een woord van bodymindspirit

Als je veel verschillende strategieën zonder geluk hebt geprobeerd, wil je misschien een vrij verkrijgbaar anti-diarreeproduct zoals Imodium proberen.

Hoewel deze producten veilig zijn om te gebruiken voor door inspanning veroorzaakte diarree, moet u er geen gewoonte van maken om ze te gebruiken. Bewaar ze voor races of speciale evenementen waar port-a-johns niet beschikbaar zijn.

Als je ooit problemen hebt gehad met lactose-intolerantie of vatbaar bent voor diarree, wil je misschien zuivel vermijden voor de twee dagen voorafgaand aan een lange run of race.