Hoe te stoppen met je zelfbewust voelen over hardlopen

Hoe te stoppen met je zelfbewust voelen over hardlopen
Vrouw die op trottoir in een stad loopt

LeoPatrizi / Getty Afbeeldingen

  • Kleed je als een hardloper
  • Pas je houding aan
  • Zoek naar rolmodellen
  • Leer de juiste vorm
  • Vind een hardloopmaatje
  • Leid jezelf af
  • Wees veilig

Het starten van een lopend programma kan intimiderend zijn. Heel weinig mensen voelen zich een hardloper vanaf het eerste moment dat ze de stoep raken. Sommige mensen vragen zich af of ze er goed uitzien. Anderen gaan ervan uit dat ze er gek uitzien. Het is volkomen normaal om je zelfbewust te voelen over hardlopen.

U hoeft zich niet te laten weerhouden door deze kortetermijnproblemen om uw hardloopdoelen te bereiken. Beheer newbie-nervositeit en krijg zelfvertrouwen als hardloper met een paar haalbare stappen.

Kleed je als een hardloper

Het dragen van de juiste kleding om te trainen kan je helpen je comfortabeler te voelen tijdens het hardlopen in het openbaar. Sportspecifieke kleding stuurt een boodschap naar anderen en jezelf dat je weet wat je doet of niet.

Hardloopschoenen

Het dragen van hardloopschoenen in plaats van generieke gymschoenen of tennissneakers zal je niet alleen helpen er goed uit te zien, maar ze kunnen je ook een sterkere, zelfverzekerdere gang geven. De juiste hardloopschoenen helpen je ook om je beter te voelen, zodat je kunt hardlopen met een zelfverzekerde glimlach op je gezicht.

Hardloopkleding

Het dragen van high-tech vezels kan helpen uw totale gewicht te verminderen voor een lichtere, snellere run. Bekijk hardlooptops, jassen en broeken gemaakt van CoolMax en andere vochtafvoerende vezels om je last te verlichten en je runs comfortabeler te maken. Als je je gefrustreerd voelt over het vinden van kleding die bij je past, probeer dan activewear van maat-inclusieve merken.

Wanneer je hardloopkleding draagt, verminder je ook het risico op schuren. Deze eenvoudige verandering helpt je comfortabeler – en zelfverzekerder – te bewegen tijdens en na je run.

Je hoeft niet naar buiten te gaan en een hele nieuwe kledingkast te kopen alleen om te rennen, maar het hebben van een paar belangrijke stukken houdt je comfortabel en kan je zelfvertrouwen vergroten. Misschien vind je het motiverend om in je kast te kijken en een goede hardloopshort of -broek, een scherp uitziend hardloopshirt en de juiste hardloopschoenen te zien.

Sport BH

Voor mensen met borsten is het vooral belangrijk om de juiste sportbeha te dragen. Bh’s die slechts een beetje structuur en ondersteuning bieden, kunnen goed werken als je gewoon door het huis loopt, maar zijn misschien niet genoeg om ongemak tijdens het hardlopen te voorkomen.

Het kan een paar pogingen kosten om de juiste hardloopbeha voor je te vinden. Experimenteer met verschillende stijlen totdat je de beste pasvorm vindt. U kunt een hardloopwinkel of website bezoeken die richtlijnen biedt over cupmaat en activiteitsniveau en vervolgens een stijl kiezen die bij uw behoeften past.

Pas je houding aan

Het is niet ongewoon om je af te vragen of het er raar uitziet om door de buurt te rennen als je buren je niet kennen als hardloper. Angst om gezien te worden op de weg of zelfs op een loopband in de sportschool weerhoudt veel mensen ervan om een hardloopgewoonte te beginnen (of voort te zetten). Erken dat je niet alleen bent en dat andere hardlopers – van ervaren hardlopers tot beginners – zich zelfbewust hebben gevoeld over hardlopen.

Weten dat je je geen zorgen hoeft te maken over wat anderen denken, betekent niet dat je je geen zorgen hoeft te maken. Maar de realiteit is dat de meeste mensen niet echt op je letten. En als ze je opmerken, ga dan uit van het beste – misschien zijn ze onder de indruk van je loopvermogen.

Wat hardlopers denken

Het helpt niet om je zorgen te maken over wat anderen denken. Als hardloper verdien je respect van andere hardlopers. Of je het je nu realiseert of niet, je krijgt het waarschijnlijk. Hardlopers houden ervan om anderen op de wegen of paden te zien. Hardlopers halen plezier uit hun sport, dus waarom zouden ze niet willen dat anderen hetzelfde doen?

Vergeet niet dat alle hardlopers op een gegeven moment nieuw waren in de sport. Ze kunnen betrekking hebben op de worstelingen waarmee je als beginner wordt geconfronteerd.

Als je je zelfbewust voelt rond andere hardlopers, onthoud dan dat ze ook ergens vandaan moesten beginnen. Vraag hen naar hun ervaring en je krijgt waarschijnlijk goed advies.

Wat niet-hardlopers denken

Probeer je niet op te winden over wat niet-hardlopers denken. Herinner jezelf aan de grote voordelen die je krijgt van hardlopen (die anderen missen).

De mensen die echt belangrijk voor je zijn, ondersteunen je inspanningen zeer waarschijnlijk. Je neemt immers merkbare stappen om je gezondheid en conditie te verbeteren. Wees er trots op dat je iets goeds doet voorr je fysieke en mentale welzijn.

Zoek naar rolmodellen

De volgende keer dat je aan het hardlopen bent, kijk dan om je heen en probeer de balans op te maken van andere hardlopers. Het vinden van hardlopers met wie je je kunt identificeren, kan je zelfvertrouwen een boost geven. Als je zelfbewust bent over hoe zweterig je wordt tijdens het hardlopen, zoek dan naar andere hardlopers die net zo hard zweten. Ze zijn er! Als je je zelfbewust voelt over je lichaamsgrootte, zoek dan naar hardlopers met vergelijkbare lichaamstypen.

Als je foto’s van races bestudeert, kun je hardlopers van alle leeftijdsgroepen, fitnessniveaus en lichaamsmaten zien. Als u online hardloopforums bezoekt, zult u merken dat veel mensen dezelfde zorgen hebben als u. Of je nu herkenbare hardlopers in het echte leven of op internet vindt, probeer ze te gebruiken als positieve rolmodellen in je hardloopreis.

Leer de juiste vorm

Het kennen en gebruiken van de juiste hardloopvorm kan je ook helpen om je zelfverzekerder te voelen als nieuwe hardloper. Door een paar basistips te volgen, kun je de juiste gang en houding van het bovenlichaam leren om vertrouwen uit te stralen en uit te blinken in je runs.

Om er meer op je gemak uit te zien en je op je gemak te voelen, kijk je vooruit (niet naar beneden) terwijl je rent. Ontspan je armen in een gebogen positie met je handen op taillehoogte.

Je zult ook rekening willen houden met je pas. Er zijn verschillende meningen over de vraag of je met je voorvoet of je hiel moet slaan – veel afstandslopers hebben de neiging om voorvoetlopers te zijn. De meeste experts raden een mid-foot strike aan.

Je kunt ook het aantal keren tellen dat je voeten in één minuut de stoep raken. Een comfortabel pastempo ligt vaak rond de 180 stappen per minuut.

Als je pas iets uitvalt, maak je dan geen zorgen. Dit zijn slechts richtlijnen. Zelfs als je formulier niet is waar je het wilt hebben, zul je je beter voelen als je weet dat je eraan werkt.

Vind een hardloopmaatje

Je kunt je ook minder zelfbewust voelen als je een vriend of familielid mee laat lopen. Een bonus van hardlopen met een buddy is dat je elkaar gemotiveerd kunt houden voor, tijdens en na de training.

Je kunt ook lid worden van een hardloopgroep. Neem contact op met uw sportschool, lokale hardloopwinkel of de recreatieafdeling in uw stad om beginnersprogramma’s te vinden. Hardlopen met anderen die ook nieuw zijn in de sport, kan het gemakkelijker maken om regelmatig te verschijnen.

Leid jezelf af

Stop met overdenken tijdens je run door jezelf mentaal af te leiden. Herhaal lopende mantra’s in je hoofd die je motiveren. Speel mentale spelletjes zoals berekenen welk percentage van je run je hebt voltooid en hoeveel je nog over hebt. Tel hoeveel bomen of auto’s je passeert totdat je bij een bepaald aantal komt.

Zolang je je veilig voelt en aandacht besteedt aan je omgeving, luister je naar een podcast of muziek om uit je hoofd te komen. Afleidingstactieken kunnen je helpen je minder zorgen te maken over hardlopen in het openbaar, verveling te verslaan en hardlopen leuker te maken.

Wees veilig

Als u van plan bent om alleen te rennen, zijn er enkele basisveiligheidsregels die u moet volgen. Aan de positieve kant kan het leren hoe je veilig kunt blijven je ook helpen om je zelfverzekerder te voelen. Zelfs ervaren hardlopers oefenen deze regels regelmatig.

Als je bijvoorbeeld alleen aan het hardlopen bent, probeer dan tegen jezelf te praten (alsof je een oortje voor je telefoon draagt). Deze strategie zorgt ervoor dat het lijkt alsof je iemand hebt die weet waar je bent, waardoor je minder snel een doelwit bent.

Als je last hebt van straatintimidatie, blijf dan rennen en reageer niet. Terugschreeuwen, godslastering gebruiken of obscene gebaren maken, kan de situatie verergeren. Hardlopen in openbare ruimtes zoals een park, fietspad of pad vermindert de kans dat willekeurige mensen je lastigvallen terwijl ze voorbij rijden.

Een woord van bodymindspirit

De eerste keer dat je gaat hardlopen is waarschijnlijk de moeilijkste. Nadat je een paar keer een goede run-out in het openbaar hebt gehad, zul je je zelfverzekerder en comfortabeler voelen en minder bezorgd zijn over anderen die naar je kijken. Vergeet niet om je hoofd hoog te houden: je neemt gedurfde stappen om je conditie en welzijn te vergroten en dat is iets om te vieren.

Je hoeft niet naar buiten te gaan en een hele nieuwe kledingkast te kopen alleen om te rennen, maar het hebben van een paar belangrijke stukken houdt je comfortabel en kan je zelfvertrouwen vergroten. Misschien vind je het motiverend om in je kast te kijken en een goede hardloopshort of -broek, een scherp uitziend hardloopshirt en de juiste hardloopschoenen te zien.

Als je je zelfbewust voelt rond andere hardlopers, onthoud dan dat ze ook ergens vandaan moesten beginnen. Vraag hen naar hun ervaring en je krijgt waarschijnlijk goed advies.

Om er meer op je gemak uit te zien en je op je gemak te voelen, kijk je vooruit (niet naar beneden) terwijl je rennen. Ontspan je armen in een gebogen positie met je handen op taillehoogte.