Hoe te herstellen na een hete yogastroom

Hoe te herstellen na een hete yogastroom
Vrouw die zich uitstrekt na yoga

Getty Images / Tom Werner


  • Hersteltips
  • Veiligheidstips

Yoga is een genuanceerde praktijk, met variaties in stijl die individuen in staat stellen om te kiezen wat het meest van toepassing is op hun leven. Soms worden deze variaties gezien door verschillen in techniek en poseren. In andere gevallen is het de omgeving waarin je deelneemt aan je praktijk (zoals een warmere kamer) waar je een verschil ziet.

Hot yoga is een populaire keuze voor veel mensen. Naar een kamer met temperatuurregeling gaan betekent vaak meer zweet dan je traditionele yogastroom, wat aantrekkelijk kan zijn voor mensen die op zoek zijn naar een intensere oefening.

Hot yoga verhoogt bepaalde kenmerken van een traditionele yogastroom – een warmere temperatuur verhoogt je hartslag, waardoor het voelt alsof je een cardiotraining doet. Dit, in combinatie met een onvermijdelijke toename van zweet, biedt een duidelijke reden waarom het hebben van een herstelplan cruciaal is.

Zorg ervoor dat je je van tevoren voorbereidt door de juiste kleding te dragen, te hydrateren en je mentaal voor te bereiden op de oefening.

Hot Yoga Herstel Tips

Blijf gehydrateerd

Hoewel er geen uitgebreid onderzoek is gedaan naar zweetverlies tijdens een hete yogasessie, bleek uit een onderzoek van een 90 minuten durende Bikram hot yoga-les dat de deelnemers naar schatting gemiddeld 1,54 liter zweet verloren.

Er is weinig onderzoek gedaan naar de effecten die dit zweetverlies, en daarmee elektrolytenverlies, op het lichaam heeft, maar we weten dat je waterinname na de training het verlies van je lichaam moet kunnen aanvullen. In plaats van dit allemaal tegelijk te doen, raadt Bee Creel, een gecertificeerde yoga- en meditatieleraar, aan om je waterinname gedurende de dag te pacen.

Omdat u elektrolyten uitzweet, overweeg dan ook om water te drinken met toegevoegde elektrolyten of extra dranken met elektrolyten. Zorg ervoor dat u rekening houdt met het suikergehalte dat aan dergelijke dranken kan worden toegevoegd, wat u verder kan uitdrogen en uw gezondheidsdoelen negatief kan beïnvloeden.

Eet voedzaam voedsel

Het wordt niet aanbevolen om hete yoga te doen op een volle of een lege maag. Een lichte snack voor en na kan je lichaam helpen omgaan met de hitte en de impact ervan.

Na je hete yogasessie, reik naar voedingsmiddelen met een hoog magnesium-, kalium- en calciumgehalte – elektrolyten die je zullen helpen rehydrateren.

Je vindt magnesium in veel noten (amandelen, cashewnoten, pinda’s), spinazie, avocado en melk. Bananen staan bekend om hun kaliumgehalte en de elektrolyt zit ook in andere vruchten, waaronder meloen en sinaasappels, evenals yoghurt, bonen, broccoli en zalm. Calcium zit in zuivelproducten en groene bladgroenten.

Een smoothie die een handvol van deze ingrediënten combineert, is een uitstekende keuze voor herstel na yoga. Een handvol noten of een stuk fruit op zichzelf is ook een gemakkelijke optie.

Creel heeft haar favoriete snacks en maaltijden om het herstel van haar lichaam na hete yoga te ondersteunen. “Als ik ’s ochtends oefen, vind ik het heerlijk om te tanken met overnight oats of avocadotoast en als ik ’s middags oefen, vind ik het heerlijk om een kom te maken met rijst, zoete aardappelen, kip of eieren, avocado en broccoli. Ik vind het ook heerlijk om een heleboel groenten in een kom bruine rijstpasta en veganistische pesto te gooien.”

To Stretch of Niet to Stretch?

Stretchen na hete yoga is niet vereist voor herstel – de beoefening zelf zal al je stretching bieden. Maar, zoals Creel zegt: “Luisteren naar je lichaam is altijd belangrijk en als je je open voelt en daarna zin hebt in een stretchsessie, zeg ik ga ervoor.”

Een voorzorgsmaatregel voor het beoefenen van hot yoga is echter om niet te veel te strekken. De hete temperatuur maakt je spieren leniger en stelt je in staat om dieper te stretchen dan normaal, wat veilig is voor de meeste mensen, maar voor sommigen problemen kan veroorzaken.

Als je onverwachte of intense pijn voelt tijdens een yogahouding, neem dan een pauze – je kunt zelfs met je yoga-instructeur praten over een aanpassing die beter bij je lichaam past. Als de pijn aanhoudt, raadpleeg dan een medische professional over mogelijke verwondingen en of het veilig is om door te gaan met het beoefenen van hot yoga.

Algemene veiligheidstips voor Hot Yoga

Zoals hierboven vermeld, kan hot yoga je uit je comfortzone duwen, maar het zou niet pijnlijk moeten zijn. Luister naar je lichaam terwijl je door de houdingen beweegt. Ieders lichaam is anders en sommige bewegingen zijn misschien niet geschikt voor jou. Yoga is een oefening die kan worden aangepast – voel je niet zelfbewust als je het moet veranderen.

Wacht niet tot je naar de les gaat om te beginnen met hydrateren, drink water vooraf om je lichaam voor te bereiden op het onvermijdelijke zweet dat gaat komen. Als u zich duizelig of misselijk begint te voelen tijdens de les, kan dit tekenen zijn van uitdroging of oververhitting. Kom uit je houding en rust op je mat totdat het gevoel voorbij is; als het aanhoudt, verlaat dan de kamer voor een frisse neus.

Het is het beste om hot yoga te proberen als je gewend bent aan routinematige oefeningen en ook bekend bent met reguliere yoga, zodat je kunt zien of je lichaam op een onverwachte manier reageert op de houdingen. Hot yoga wordt misschien niet zo routinematig een oefening voor je als gewone yoga vanwege de intensiteit.

Creel zegt: “Afhankelijk van hoe je je voelt, zul je merken dat de oefening je energie geeft en dat het iets is dat je meerdere dagen per week aankunt. Aan de andere kant, misschien dient hot yoga je alleen tijdens de koude wintermaanden. Hoe dan ook, het moet iets zijn dat je lichaam ondersteunt, in plaats van het uit te putten.”

Hoewel het misschien een ongebruikelijke activiteit lijkt om uit vrije keuze te doen, kan hot yoga zowel verkwikkend als vredig zijn, zolang je je van tevoren voorbereidt en weet hoe je daarna kunt herstellen.