Hoe over voedselangst heen te komen

Hoe over voedselangst heen te komen
Vrouw aan eettafel

Getty Images / Maskot


 • Wat is voedselangst?
 • Oorzaken van voedselangst
 • Tips voor coping
 • Veelgestelde vragen

Mensen met voedselangst maken zich zorgen over de gevolgen van eten of de impact die verschillende soorten voedsel op hun lichaam zullen hebben. Hun zorgen kunnen betrekking hebben op overtollige calorieën, beoordeeld worden of aankomen. Sommige mensen met voedselangst kunnen bang zijn voor de textuur, allergische reacties of verstikking.

Soms kan deze angst leiden tot beperking of voedselvermijding. Wanneer deze zorg het dagelijks leven beïnvloedt of de kwaliteit van leven verstoort, kan het ook beperkend of zelfs gevaarlijk zijn. Het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen kan mogelijk leiden tot vitamine- en mineralentekorten, ondervoeding of andere gezondheidscomplicaties. Het goede nieuws is dat veel mensen hun voedselangsten kunnen overwinnen.

Voedsel is natuurlijk essentieel voor het leven en verder is het een bron van plezier, vreugde en gemeenschap. Als je angst hebt rond eten of denkt dat je geliefde dat doet, kan het werken met een professional en het volgen van enkele specifieke stappen de vreugde terugbrengen naar voedsel. Dit is wat u moet weten over voedselangst, inclusief oorzaken en tips voor coping.

Wat is voedselangst?

Voedselangst treedt op wanneer sterke nervositeit of bange gevoelens worden veroorzaakt door de aanwezigheid van voedsel, bepaalde voedingsmiddelen of in specifieke situaties. Deze angstige gevoelens interfereren met de gezondheid van een individu, de kwaliteit van leven en het vermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren.

Voedselangst kan een fysiologische reactie veroorzaken die “vechten of vluchten” wordt genoemd, die een snelle hartslag, vlinders in de maag, beverigheid, zweterigheid, snelle ademhaling en gevoelens van overweldiging veroorzaakt.

Angst rond voedsel komt voort uit een aantal verschillende bronnen. Wanneer voedselangst voortkomt uit een angst voor hoe voedsel iemands veiligheid zal beïnvloeden of een angst voor iets ergs dat gebeurt wanneer het voedsel wordt gegeten, kan er voedselbeperking in het algemeen of beperking van bepaalde soorten voedsel zijn. Dit kan leiden tot het eten van alleen bepaalde texturen, lage eetlust of gebrek aan interesse in voedsel, evenals extreem kieskeurig eten.

Soms zijn mensen bang om te stikken of een allergische reactie te ontwikkelen of hebben ze een eerdere negatieve ervaring met voedsel gehad. Deze oorzaken worden meestal gezien in de afwezigheid van verstoringen van het lichaamsbeeld of angst voor gewichtstoename.

Voedselangst kan ook voortkomen uit een angst voor gewichtstoename of vervorming van het lichaamsbeeld. Tekenen kunnen zijn: voedselbeperking, het beperken van specifieke voedselgroepen, overweldigd raken door voedselkeuzes en niet weten wat te eten. Andere symptomen kunnen een obsessie zijn met gewicht, lichaamsbeeld, ingrediënten in voedsel en wat anderen eten.

Ongeacht de oorzaak van de voedselangst, kan het leiden tot concentratieproblemen, duizeligheid, vermoeidheid, prikkelbaarheid, aanzienlijk gewichtsverlies, niet kunnen groeien en ondervoeding. Alle soorten voedselangst moeten worden behandeld, maar behandelingsbenaderingen zullen variëren op basis van de oorzaak of trigger.

Oorzaken van voedselangst

Oorzaken van voedselangst kunnen voortkomen uit een aantal verschillende genetische, sociale, culturele en psychologische factoren. Sommige angsten kunnen optreden bij jonge kinderen en andere ontwikkelen zich vanuit een specifieke trigger of veel kleinere triggers naarmate een persoon ouder wordt. Hier is een nadere blik op enkele van de oorzaken van voedselangst.

Angst voor allergische reacties

Mensen met voedselallergieën moeten extra voorzichtig zijn met wat ze eten. Ze kunnen angst ontwikkelen die verband houdt met hun angst voor een allergische reactie, vooral als ze onlangs een ernstige reactie hebben ervaren.

Anderen kunnen angst hebben als ze vermoeden dat ze een voedselallergie hebben of het orale allergiesyndroom ervaren, maar geen officiële diagnose hebben. Bepaalde situaties, zoals eten in restaurants en bij andere mensen thuis, kunnen deze angst veroorzaken omdat ze niet weten welke ingrediënten er in het voedsel zitten. Dit kan leiden tot beperkingen bij het deelnemen aan sociale evenementen waarbij vaak voedsel betrokken is.

Eerdere negatieve ervaring met eten

Sommige mensen ontwikkelen een voedselangst door een negatieve ervaring uit het verleden. Als je bijvoorbeeld een voedsel eet dat beschimmeld is of slecht is geworden en voedselvergiftiging heeft ervaren, kun je een afkeer hebben van het eten van dat voedsel in de toekomst. Of u kunt zich zorgen maken over vervaldatums.

Bovendien zijn herinneringen aan eerdere eetervaringen van invloed op het vormgeven van voedselvoorkeurennd houding ten opzichte van voedsel. Het oproepen van die herinneringen kan gevoelens van angst, schuld, schaamte of angst oproepen en het eten moeilijker of angstwekkender maken.

Angst om geoordeeld te worden

Sommige mensen zijn zelfbewust over hun voedselkeuzes en maken zich zorgen over het feit dat ze door anderen worden beoordeeld. Sommigen eten misschien anders in het bijzijn van anderen dan wanneer ze alleen zijn. Als een persoon is opgegroeid in een huishouden waar familieleden veel negatieve opmerkingen maakten over voedsel of hoeveel voedsel mensen aten, kunnen ze deze angsten blijven hebben naarmate ze ouder worden.

Bovendien kan er een angst voor oordeel zijn als gevolg van gewichtstoename die wordt geassocieerd met bepaald voedsel of de hoeveelheid voedsel op iemands bord. Elk van deze angsten voor oordeel kan ertoe leiden dat iemand voedsel beperkt of sociale situaties vermijdt waarin voedsel aanwezig is.

Zorgen over gewichtstoename

Leven in een samenleving waar gewichtsstigma, dieetcultuur en het beoordelen van mensen op basis van hun gewicht zo veel voorkomen, ontwikkelen veel mensen voedselangst die geworteld is in een intense angst om aan te komen. Velen kunnen gewichtstoename associëren met gevoelens van schuld, schaamte of falen, en kunnen tot het uiterste gaan om het te vermijden. Individuen kunnen voedsel en overmatige lichaamsbeweging beperken in een poging om gewichtstoename te voorkomen, waardoor het risico op het ontwikkelen van een eetstoornis toeneemt.

Omgaan met medische aandoeningen

Het hebben van bepaalde medische aandoeningen die veranderingen in het dieet vereisen, kan leiden tot voedselangst. Aandoeningen zoals zure reflux, coeliakie en prikkelbare darmsyndroom die vereisen dat een persoon porties van bepaalde voedingsmiddelen vermindert of sommige voedingsmiddelen allemaal samen elimineert, kunnen angst veroorzaken en leiden tot ander beperkend voedselgedrag. Bovendien kan een persoon angst ervaren als ze zich zorgen maken over mogelijke besmetting van hun triggervoedsel, zoals gluten.

Eén studie keek naar tieners en volwassenen met de diagnose coeliakie na een strikt glutenvrij dieet. Hoewel het volgen van een glutenvrij dieet essentieel is voor het beheersen van coeliakie, is er bezorgdheid dat “extreme waakzaamheid” bij het volgen van het dieet leidt tot verhoogde angst, vermoeidheid en een lagere kwaliteit van leven. De studie toonde aan dat degenen die het dieet tot een extreem waakzaam niveau volgden, verhoogde angst en een lagere kwaliteit van leven hadden.

Afkeer van texturen

Sommige mensen hebben een beperkte voedselinname en variëteit vanwege aversie van bepaalde texturen. Wat vaak lijkt op extreem kieskeurig eten in de kindertijd, kan in feite een teken zijn van een sensorische verwerkingsstoornis of vermijdende beperkende voedselinnamestoornis, of ARFID.

Aversies kunnen bestaan als gevolg van angst voor bepaalde texturen, geuren of sensaties. Ze kunnen zich ook zorgen maken over de gevolgen die kunnen optreden na het eten, zoals kokhalzen, braken of zich misselijk voelen. Ondervoeding kan optreden als gevolg van een beperkte verscheidenheid aan voedzaam voedsel.

Eetstoornissen

Eetstoornissen, zoals anorexia nervosa, boulimia nervosa en eetbuistoornis, veroorzaken voedselangst om een aantal redenen. Ze presenteren zich voornamelijk als beperkende voedselinnamestoornissen met een bezorgdheid over gewichtstoename, compenseren voor eten door zuivering, laxeermiddelen of overlichaamsbeweging, of hebben een zeer sterk verlangen om emoties en de omgeving via voedsel te beheersen. Personen met eetstoornissen kunnen ernstige angst hebben over eten in het bijzijn van anderen en in sociale situaties, vooral wanneer hun “veilige” voedsel niet beschikbaar is.

Als u of een geliefde te maken heeft met een eetstoornis, neem dan contact op met de hulplijn van de National Eating Disorders Association (NEDA) voor ondersteuning op 1-800-931-2237.

Voor meer bronnen over geestelijke gezondheid, zie onze National Helpline Database.

Tips voor het omgaan met voedselangst

Voedselangst is behandelbaar en er zijn veel methoden om te leren omgaan. Hoewel het het beste is om te werken met een getrainde professional zoals een geregistreerde diëtist of een professional in de geestelijke gezondheidszorg, zijn er dingen die u zelf kunt doen om ermee om te gaan. Hier zijn enkele dingen om te overwegen als je je zorgen maakt over eten.

Besteed aandacht aan je interne dialoog

Hoe spreek je tegen jezelf als je aan het eten bent? Zijn de gedachten negatief? Maak je je zorgen over verstikking, een allergische reactie of jezelf in elkaar slaan? Probeer op te merken wat er door je hoofd gaat als je eet en kijk of je de taal kunt veranderen in meer realistische zelfpraat.

Herkader hoe u voedsel bekijkt

Bestempel je voedsel als “goed” en “slecht”? Zie je eten als een manier om je gewicht onder controle te houden of je aan te laten komen? Probeer thinking over voedsel als brandstof en energie voor je lichaam om alle dingen te doen die je op een dag doet. Neutraliseer voedsel door het niet te labelen of er een morele waarde aan te hechten en herinner jezelf eraan dat al het voedsel in een uitgebalanceerd dieet past.

Weg met perfectionisme

Er bestaat niet zoiets als perfect eten. Hoewel eten voor voeding belangrijk is, is het niet realistisch om de hele tijd alleen voedzaam voedsel te eten. We kunnen leuke voedingsmiddelen in ons dieet opnemen zonder onszelf ervoor te straffen of later te compenseren door beperkend te zijn.

Oefen mindful eten

Ben je aanwezig tijdens je maaltijden of vind je het lastig om in het moment te blijven? Het beoefenen van mindful eten kan helpen om angst tijdens de maaltijd te verlichten. Probeer diep te ademen en je vijf zintuigen te gebruiken. Denk aan de smaak van het voedsel en hoe het ruikt. Let ook op je gedachten tijdens het eten. Merk op wanneer je gedachten afdwalen en breng ze terug naar het huidige moment.

Geef jezelf compassie

Wees rustig aan voor jezelf en gun jezelf wat vrijheid. Of je je nu zorgen maakt over een allergische reactie, verstikking of hoe het voedsel je fysiek zal beïnvloeden, het is belangrijk om je gevoelens te erkennen en jezelf niet in elkaar te slaan omdat je je voelt zoals je doet. De sleutel is om je gevoelens te herkennen en gezonde manieren te vinden om met deze gevoelens om te gaan.

Hulp van buitenaf

Alleen door voedselangst heen werken is een uitdaging en extra ondersteuning is vaak essentieel. Aarzel niet om contact op te nemen met familie en vrienden voor ondersteuning, evenals medische professionals. Een therapeut of geregistreerde diëtist kan u helpen de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om uw relatie met voedsel te genezen.

Wanneer moet u een zorgverlener bellen?

Het is geen schande om extra ondersteuning te zoeken om met voedselangst om te gaan, en vaak is het psychologisch en medisch noodzakelijk. Neem contact op met een zorgverlener, geregistreerde diëtist of professional in de geestelijke gezondheidszorg als u merkt dat uw voedselangst de normale dagelijkse activiteiten verstoort.

Je moet ook hulp van buitenaf zoeken, als je merkt dat je geïsoleerd bent van vrienden en familie vanwege angst rond het eten of niet goed presteert in je werk of school. Bovendien, als u duizeligheid, misselijkheid ervaart, een aanzienlijke hoeveelheid gewicht verliest of veranderingen in de gastro-intestinale functie heeft, is dit een teken om medische zorg te zoeken om ondervoeding te voorkomen.

Een woord van bodymindspirit

Voedselangst kan erg isolerend aanvoelen, maar je hoeft niet alleen te worstelen. Neem contact op met een arts, geregistreerde diëtist of therapeut om de medische, voedings- en psychologische hulp te krijgen die u nodig hebt. Als u of een geliefde een ongezonde hoeveelheid gewicht verliest, voedsel weigert of minder calorieën eet dan gezond is, of ongezonde coping-mechanismen gebruikt, zorg er dan voor dat u het advies van een zorgverlener inwint.

Veelgestelde vragen


 • Hoe weet ik of ik voedselangst heb?

  Je kunt voedselangst hebben als je je zorgen maakt over de gevolgen van wat voedsel met je lichaam zal doen. Deze gevolgen kunnen bestaan uit gewichtstoename, verstikking, braken, een voedselallergie of door anderen worden beoordeeld. U kunt voedselangst hebben als u bepaalde voedingsmiddelen vermijdt of sociale situaties vermijdt waarin voedsel aanwezig is.


 • Kan zure reflux angst veroorzaken?

  Er zijn studies die zure reflux en angst met elkaar verbinden. De ongemakkelijke gevoelens die reflux veroorzaakt, samen met de moeite met eten, kunnen bijdragen aan een verminderde kwaliteit van leven, evenals angst en depressie.


 • Hoe heet het als je eet omdat je angstig bent?

  Wanneer mensen eten wanneer ze angstig zijn, wordt dit emotioneel eten genoemd. Individuen kunnen eten om ongemakkelijke emoties te vermijden of hun gevoelens van angst te verdoven voor verlichting op korte termijn.

Als u of een geliefde te maken heeft met een eetstoornis, neem dan contact op met de hulplijn van de National Eating Disorders Association (NEDA) voor ondersteuning op 1-800-931-2237.

Voor meer bronnen over geestelijke gezondheid, zie onze National Helpline Database.

Het is geen schande om extra ondersteuning te zoeken om met voedselangst om te gaan, en vaak is het psychologisch en medisch noodzakelijk. Neem contact op met een zorgverlener, geregistreerde diëtist of professional in de geestelijke gezondheidszorg als u merkt dat uw voedselangst de normale dagelijkse activiteiten verstoort.

Je moet ook hulp van buitenaf zoeken, als je merkt dat je geïsoleerd bent van vrienden en familie vanwege angst rond het eten of niet goed presteertl in je werk of school. Bovendien, als u duizeligheid, misselijkheid ervaart, een aanzienlijke hoeveelheid gewicht verliest of veranderingen in de gastro-intestinale functie heeft, is dit een teken om medische zorg te zoeken om ondervoeding te voorkomen.