Hoe oordrukhouding (Karnapidasana) in yoga te doen

Hoe oordrukhouding (Karnapidasana) in yoga te doen

bodymindspirit / Ben Goldstein


 • Voordelen
 • Stapsgewijze instructies
 • Veelgemaakte fouten
 • Wijzigingen en variaties
 • Veiligheid en voorzorgsmaatregelen
 • Probeer het uit

Doelstellingen: Focus, strek voor de achterkant van het lichaam van nek tot knie

Benodigde apparatuur: Mat

Niveau: Geavanceerd

Ear Pressure Pose is een kalmerende geavanceerde houding. In hedendaagse yogalessen wordt er vaak gesproken over hoe je de filosofische acht ledematen van yoga kunt opnemen in je asana-beoefening en je leven. Karnapidasana is een zeldzame yogahouding die dat letterlijk doet, ter illustratie van het principe van Pratyahara. Pratyahara wordt beschreven als het terugtrekken van de zintuigen, wat betekent dat je externe prikkels buitensluit, zodat je je aandacht naar binnen kunt richten.

U kunt opwarmen voor Ear Pressure Pose met Plow Pose (Halasana). Het kan worden gebruikt in een geavanceerde heupopeningssequentie of een die gericht is op de hamstrings.

Voordelen

Deze houding strekt de nek, schouders, rug, bilspieren en hamstrings uit. De mentale voordelen van het verminderen van stimuli vergen oefening, maar je kunt een glimp opvangen van hoe het in deze houding zou kunnen voelen als je je knieën tegen je oren gebruikt om jezelf af te snijden van de geluiden om je heen.

Om je verkenning voort te zetten, sluit je je ogen en concentreer je je uitsluitend op je ademhaling voor de korte tijd dat je in deze houding bent. Onthoud dit gevoel en probeer ernaar terug te keren in je meditatiebeoefening tijdens of buiten de les.

Stapsgewijze instructies

 1. Begin in Plow Pose met de schouders eronder. Je handen kunnen plat op de grond liggen of achter je rug in elkaar zitten.
 2. Buig je knieën en breng ze naar de grond aan weerszijden van je hoofd.
 3. Laat de toppen van je voeten op de grond rusten.
 4. Laat de knieën lichte druk uitoefenen op de oren en snijd tijdelijk auditieve afleidingen af.
 5. Neem minstens vijf ademhalingen voordat je je armen loslaat en langzaam wervel voor wervel uit de houding rolt.

Veelgemaakte fouten

Er zit wat gewicht in de nek in deze positie, dus beweeg je hoofd niet van links naar rechts. Het is prima om je schouders wat meer onder je door te lopen als je veel druk in de nek voelt. Een deken onder de schouders kan ook helpen. Terwijl in Karnipidasana, stel je voor dat je de borst naar de hemel optilt versus naar de grond zakt.

Wijzigingen en variaties

Je kunt naar deze houding toewerken of het op een paar manieren verdiepen.

Een wijziging nodig?

Maak je geen zorgen als je knieën niet helemaal op de grond komen. Het is prima om de knieën omhoog te houden totdat ze op natuurlijke wijze op de grond komen.

Zin in een uitdaging?

Een andere manier om uit deze houding te komen is door een Ashtanga-achtige back salto te maken (Chakrasana). Laat je armen los van achter je rug, buig je ellebogen en breng de handpalmen onder je schouders alsof je je voorbereidt op wheel pose (Urdhva Dhanurasana). Krul je tenen onder en duw in je handpalmen om je armen te strekken terwijl je een rugrol doet in Downward Facing Dog (Adho Mukha Svanasana).

Veiligheid en voorzorgsmaatregelen

Omdat deze houding een inversie is, moet deze worden vermeden als u een hoge bloeddruk of een hartaandoening heeft. Je moet het ook niet doen als je zwanger bent, omdat het de maag samendrukt. Vermijd het als je een verwonding aan je nek hebt. Als je pijn voelt, kom dan langzaam uit de houding.

Probeer het uit

Neem deze en soortgelijke bewegingen op in een van deze populaire trainingen:

 • Yoga Inversie Volgorde
 • Yoga Hip Openers
 • Yogahoudingen voor hamstrings