Hoe maak je een uitgebalanceerde, voedzame lunch

Hoe maak je een uitgebalanceerde, voedzame lunch
Lunchbak gevuld met gezonde maaltijd

Tooga / Getty Afbeeldingen

  • Een uitgebalanceerde lunch maken
  • Tips voor het inpakken van voedzame lunches

Soms kan die maaltijd halverwege de middag ervoor zorgen dat je je traag en slaperig voelt. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Als je een paar minuten de tijd neemt om te leren hoe je een uitgebalanceerde lunch kunt bereiden, zul je jezelf de hele middag sterker en energieker voelen.

Hier zijn enkele tips voor het maken van evenwichtige en voedzame lunches voor werk of thuis.

Een uitgebalanceerde lunch maken

Een uitgebalanceerde lunch zal je honger stillen tijdens de maaltijd. Maar het moet je ook een vol en energiek gevoel geven tijdens de late middaginzinking dus. Er zijn drie essentiële componenten om op te nemen:

Kies voor Lean Proteins

Als je je lunch bouwt rond een bron van eiwitten, help je jezelf op twee verschillende manieren tevreden te houden. Ten eerste duurt het langer om eiwitten te eten en langer voordat je lichaam het verteert. Dus een eiwitrijke maaltijd gaat langer mee terwijl je het eet, en het zal je langer een vol gevoel geven.

Ook helpt eiwit om spiermassa op te bouwen en te behouden, waardoor je sterk, levendig en in staat blijft om dagelijkse taken aan te pakken. Eiwitten bevatten ook vaak stimulerende voedingsstoffen zoals B-vitamines, zink en ijzer.

Kies vezelgevulde voedingsmiddelen

Vezelrijke voedingsmiddelen zijn essentieel voor duurzame energie. Het eten van vezels is vergelijkbaar met het eten van eiwitten, omdat het langer duurt voordat je lichaam verteert. Vezels helpen je dus om je langer vol te voelen. Als je vezelrijk brood kiest voor je boterham of je slakom vult met vezelrijk voedsel, stel je jezelf in voor aanhoudende energie later op de dag.

Vezels verbeteren ook de spijsvertering, helpen het cholesterolgehalte te verlagen en verminderen het risico op darm- en borstkanker.

Hydrateer goed

Als u overdag niet genoeg hydratatie krijgt, kunt u zich moe voelen en de hersenmist vergroten. Als het gaat om het kiezen van uw drankje, is water meestal de beste keuze. Onderzoek toont aan dat het drinken van voldoende water kan helpen om de stemming en vermoeidheid stabiel te houden.

Het is misschien het beste om de cafeïnehoudende en met suiker gevulde frisdranken tijdens de lunch over te slaan voor een beter energieniveau. Deze drankjes kunnen vooral rond het middaguur problematisch zijn, want hoewel ze op korte termijn een snelle boost van energie kunnen geven, kunnen ze je later uitgedroogd en gezapt van energie achterlaten terwijl ze niets bijdragen aan je voeding. Drink in plaats daarvan gewoon of gearomatiseerd water, of probeer light frisdrank.

Hoeveel moet ik eten?

De gemiddelde volwassene heeft ongeveer 2.000 tot 2.500 calorieën per dag nodig om zijn gewicht te behouden. Het werkelijke aantal calorieën dat u nodig hebt, zal verschillen, afhankelijk van uw lichaamssamenstelling en activiteitsniveaus. Als je drie maaltijden per dag eet, overweeg dan om ongeveer een derde ervan tijdens de lunch te eten, of iets minder als je graag snacks toevoegt.

Tips voor het inpakken van voedzame lunches

Het inpakken van een lunch die de voedingsstoffen levert die je lichaam nodig heeft, is niet ingewikkeld. Het is een goed idee om thuis lunch te maken en mee te nemen naar je werk. Dit zorgt ervoor dat je genoeg voedsel hebt in de juiste verhoudingen en combinaties die je leuk vindt om je vol en energiek te houden.

  • Combineer magere eiwitten met gezond vet en vezelrijke volle granen, fruit en groenten
  • Kies groenten en fruit die goed inpakken
  • Bereid eenvoudige opties voor om lunches te pakken en te gaan

Om blijvende energie en tevredenheid gedurende de dag te garanderen, combineert u een portie magere eiwitten met groenten om een eenvoudige, bevredigende lunch te maken. Een kom soep of salade doet het werk of pak een kant-en-klare eiwitsnack met een stuk vers fruit. Je kunt ook een voedingsrijke smoothie maken als je haast hebt.

Vezels, antioxidanten, vitamines en mineralen in groenten en fruit moeten in uw lunch worden opgenomen. Deze voedingsmiddelen helpen je bloedsuikerspiegel en energieniveaus in evenwicht te brengen, vullen je en smaken geweldig terwijl je je lichaam bewijst met de voedingsstoffen die het nodig heeft.

Kies fruit dat niet gemakkelijk blauwe plekken heeft en goed verpakt, zoals appelschijfjes, sinaasappels, bessen, druiven en meloenen. Hak groenten om te serveren met een dip of in een salade of bovenop een sandwich, zoals wortels, snaperwten, groenten, selderijstokjes en druiventomaten. Groenten smaken ook geweldig in soepen, burrito’s en stoofschotels.

Volle granen zullen je energie langer vasthouden dan geraffineerde soorten. Dit betekent prioriteit geven aan volkorenbrood, bruine rijst en quinoa boven wit brood, chips of gebakken goederen (hoewel die nog steeds geweldig zijn om voeg toe als traktatie in kleinere porties).

Voedzame vetten houden uw maaltijd bevredigend en smakelijk terwijl ze essentiële vetzuren aan uw dieet leveren. Uitstekende vetbronnen om in je lunch op te nemen zijn noten, zaden, vis, olijfolie en avocado’s. Gebruik ze als snack, bovenop salades of in dressings.

Een woord van bodymindspirit

Je lunch moet een welkom uitstel zijn van je drukke dag en een kans bieden om contact te maken met jezelf en je fysieke en mentale behoeften. Dit omvat een bevredigende, plezierige maaltijd die je helpt om je de rest van de middag vol en energiek te houden.

Door je voornamelijk te concentreren op voedzaam voedsel en smakelijke, vullende opties op te nemen, krijg je de re-set die je nodig hebt om productief te blijven. Vergeet niet dat genieten van je eten essentieel is en dat het opnemen van voedsel waar je van houdt altijd een slimme beslissing is.

De gemiddelde volwassene heeft ongeveer 2.000 tot 2.500 calorieën per dag nodig om zijn gewicht te behouden. Het werkelijke aantal calorieën dat u nodig hebt, zal verschillen, afhankelijk van uw lichaamssamenstelling en activiteitsniveaus. Als je drie maaltijden per dag eet, overweeg dan om ongeveer een derde ervan tijdens de lunch te eten, of iets minder als je graag snacks toevoegt.

  • Combineer magere eiwitten met gezond vet en vezelrijke volle granen, fruit en groenten
  • Kies groenten en fruit die goed inpakken
  • Bereid eenvoudige opties voor om lunches te pakken en te gaan