Hoe koolhydraatarm te koken met pompoen

Hoe koolhydraatarm te koken met pompoen
Pompoen hakken

Hilary Brodey / Photodisc / Getty Afbeeldingen

Wanneer je denkt aan “koolhydraatarme groente”, komt pompoen misschien niet in je op, maar pompoen is een van de groenten die zijn toegestaan tijdens de inductiefase van het Atkins-dieet. Pompoenen zitten vol met vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten en kunnen goed werken in een van de populaire koolhydraatarme diëten. En pompoen eten gaat niet alleen over vakantietaarten.

Pompoen voeding

Pompoen is een van die groenten die emblematisch is voor de herfst – het doet ons denken aan de oogst, aan vorst, aan het verlengen van nachten en de naderende winter. En toch, de enige manier waarop het meestal op tafel komt, is in een in de winkel gekochte taart, of misschien een blik taartvulling die in een taart gaat die we zelf maken.

Maar pompoen kan zoveel meer zijn. En aangezien pompoen 6 maanden heel of jarenlang in een blikje blijft, kan het het hele jaar door een aanvulling zijn op onze voeding.

Een half kopje pompoen uit blik bevat 6,5 gram koolhydraten en 3,5 gram vezels.

Vitaminen en Mineralen

Pompoen zit tjokvol voedingsstoffen. Je kunt aan zijn van nature heldere kleur zien dat het goed voor je zal zijn. Pompoen zit niet alleen vol met vitamine A en antioxidant carotenoïden, met name alfa- en bètacarotenen, maar het is ook een goede bron van vitamine C, K en E en veel mineralen, waaronder magnesium, kalium en ijzer.

De zaden zijn ook de moeite waard om aan vast te houden. Pompoenpitten, ook wel pepitas genoemd, leveren meervoudig onverzadigd vet en zitten boordevol mineralen. Ze lijken een ontstekingsremmend effect te hebben en kunnen zelfs helpen beschermen tegen prostaatkanker en osteoporose. Een kwart kopje bevat ongeveer 5 gram koolhydraten en 1,5 gram vezels.

Selectie en opslag

Voor het koken wil je een pompoen die zwaar is voor zijn grootte. De lichtere zijn droger, met een grotere open ruimte in het midden. Blijf voor het grootste deel uit de buurt van grote pompoenen bij het selecteren van een pompoen om te eten. Twee tot vijf pond is ongeveer goed.

Pompoenen kunnen lang op een koele (idealiter 50 tot 60 graden F), droge plaats blijven. Zet er kranten onder voor het geval dat. Zodra de pompoen is opengesneden, moet je hem binnen een paar dagen gebruiken (of invriezen) omdat hij snel kan schimmelen. Gekookt, het is prima in de koelkast voor vier tot vijf dagen.

Bereiding en Recepten

Voor pompoenpuree hoef je de pompoen niet open te snijden voordat je hem roostert. Prik het gewoon een of twee keer met een mes om de stoom te ontluchten, leg het hele ding op een bakplaat en zet het een uur of zo in de oven op 350 F, totdat je er gemakkelijk een mes in kunt steken.

Koel de pompoen af, schep vervolgens de zaden en het draadje eruit met een lepel, of trek het eruit met een tang. Het is veel gemakkelijker om deze stap te doen wanneer de pompoen gaar is dan wanneer deze rauw is.

Als je stukjes pompoen wilt, moet je er rauw of voorgeroosterd in snijden. Sommige winkels hebben pompoen voorgesneden in brokken.

Om de zaden te roosteren, laat je ze drogen op keukenpapier en voeg je vervolgens olie en zout toe (en eventuele andere smaakmakers die je wilt). Rooster langzaam in een oven van 250 F totdat ze goed ruiken, ongeveer 45 tot 60 minuten, roer om de 15 minuten of zo.

Pompoen kan in elk squashrecept worden gebruikt en het heeft een diepte van smaak die veel andere winterpompoenen niet hebben.

Koolhydraatarme pompoenrecepten om te proberen

 • Romige Pittige Pompoensoep
 • Instant PompoenPudding
 • Pompoen Cheesecake
 • Pompoen Cheesecake Mousse
 • Pompoenbrood
 • Pompoenbroodje met roomkaasvulling

Een half kopje pompoen uit blik bevat 6,5 gram koolhydraten en 3,5 gram vezels.

 • Romige Pittige Pompoensoep
 • Instant PompoenPudding
 • Pompoen Cheesecake
 • Pompoen Cheesecake Mousse
 • Pompoenbrood
 • Pompoenbroodje met roomkaasvulling