Hoe je over je sportschoolangst heen kunt komen en leuke, gezonde trainingsgewoonten kunt creëren

Hoe je over je sportschoolangst heen kunt komen en leuke, gezonde trainingsgewoonten kunt creëren
twee vrouwen aan het praten in de sportschool

SDI Productions / Getty Images


 • Symptomen van gymangst
 • Waarom je je angstig voelt in de sportschool
 • Hoe sportschoolangst te overwinnen
 • Blootstellingstherapie voor angst in de sportschool
 • Wanneer hulp zoeken

Als je je gestrest, bezorgd of gespannen voelt voordat je naar de sportschool gaat, heb je misschien sportschoolangst. Hoewel dit geen technische diagnose is, kunnen mensen die zich licht geïntimideerd voelen door de sportschool of sociale angst ervaren, het gevoel hebben dat het te moeilijk is om naar de sportschool te gaan.

Hoewel angst moet worden aangepakt met een aanbieder van geestelijke gezondheidszorg, zijn er enkele strategieën die u kunnen helpen zich comfortabeler te voelen en u in een sportschoolroutine te vergemakkelijken.

Tot 13% van de mensen heeft een levenslange prevalentie van het ervaren van sociale angst. Symptomen zijn onder meer een angst voor mensen die je in het openbaar bekijken en beoordelen.

Symptomen van gymangst

De symptomen van gymangst voelen waarschijnlijk vergelijkbaar met die van sociale angst. De symptomen variëren, waarbij sommige personen veel symptomen ervaren en anderen er een of twee ervaren.

Je angstig voelen voordat je naar de sportschool gaat, betekent niet dat je een angststoornis hebt, maar je moet met een geestelijke zorgverlener praten als je symptomen interfereren met je vermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren. Symptomen van angst in de sportschool zijn onder meer:

 • Paniek, nervositeit of rusteloosheid voordat je naar de sportschool gaat
 • Pijn, krampen, misselijkheid of andere gastro-intestinale problemen
 • Vermijding of excuses maken
 • Aanmatigende zorgen over naar de sportschool gaan
 • Snelle ademhaling en zweten
 • Zelfbewustzijn en zelftwijfel

De symptomen van gymangst zorgen er waarschijnlijk voor dat je je ongemotiveerd voelt om te oefenen. Immers, als je maagpijn of misselijkheid ervaart of overmand wordt door negatieve gedachten, kan het erg moeilijk zijn om je te concentreren op een trainingssessie.

Waarom je je misschien angstig voelt in de sportschool

Er zijn veel redenen waarom naar de sportschool gaan intimiderend kan zijn. Het is een plek gevuld met vele andere mensen, van wie er verschillende meer ervaren kunnen zijn dan jij. Misschien is een deel van je angst verbonden met je zelfrespect of hoe je je voelt over je fysieke uiterlijk of mogelijkheden.

“Met betrekking tot sportschoolangst is het belangrijk om te erkennen waarom er zo’n angst is”, zegt psychiater Dr. Howard Pratt, D.O., Behavioral Health Medical Director bij Community Health of South Florida, Inc. (CHI).

“De meeste mensen zijn zich zeer bewust van hun redenen. Voor sommigen is de angst om naar een sportschool te gaan waar het lijkt alsof iedereen in topvorm is en ze zich bewust zijn van hun eigen huidige lichaamsbouw. Voor anderen kan het gaan over het moeten omgaan met de fysieke eisen van lichaamsbeweging en / of de pijn en pijn daarna. Er kunnen dus tal van bijbehorende angsten zijn in combinatie met naar de sportschool gaan. ”

Onbekende factoren zoals niet weten hoe je apparatuur moet gebruiken, niet omgedraaid zijn in de etiquette van de sportschool of het gevoel hebben dat je niet weet welke oefeningen je moet doen, kunnen een gevoel van angstig en onvoorbereidheid creëren. Als je sportschoolangst ervaart, heb je misschien het gevoel dat anderen je zullen veroordelen of dat je er niet bij hoort.

Langzaam en voorzichtig ontspannen in het onder ogen zien van je angsten voor sportschoolangst kan je helpen het vertrouwen op te bouwen dat je nodig hebt om het gevoel te hebben dat je de sportschool kunt veroveren.

Hoe sportschoolangst te overwinnen

Er zijn praktische en functionele manieren om aan je sportschoolangst te werken. Praktische methoden omvatten het verzamelen van kennis en het vooruit plannen van uw sportschoolbezoek, zodat u weet wat u wilt bereiken. Andere methoden gebruiken psychologische strategieën om je angsten te verminderen en je te helpen je meer op je gemak te voelen met de sportschool.

Bereid je voor

In praktische zin voel je je misschien beter als je volledig bent voorbereid op je ervaring in de sportschool. Hier zijn enkele manieren waarop je jezelf kunt voorbereiden op de sportschool die een deel van je angst kan verlichten:

 • Krijg een rondleiding: Wanneer u zich aanmeldt voor uw sportschoolabonnement of nieuwsgierig bent om er een te krijgen, kunt u een medewerker vragen om u een rondleiding te geven. Als het lopen naar de sportschool voelt als te veel, probeer dan te bellen of e-mailen om een rondleiding aan te vragen tijdens minder drukke uren.
 • Vragen: Stel tijdens uw rondleiding of via e-mail vragen over het gebruik van de machines, of u apparatuur vooraf moet reserveren en of er iets belangrijks is dat u moet weten met betrekking tot de etiquette of regels van de sportschool.
 • Maak een plan: Plan welke oefeningen je gaat doen tijdens je bezoek. Het hebben van een een voorbereid trainingsplan kan u helpen zich te concentreren op wat u wilt bereiken en u enige richting geven. Het kan een goed idee zijn om een back-upbeweging te hebben voor elke oefening waarvoor een specifieke machine nodig is voor het geval deze in gebruik is. Het is het beste om je training eenvoudig en duidelijk te houden met oefeningen die je al comfortabel vindt om te doen.
 • Oefen van tevorenOm te zorgen voor een goede vorm en om angst in de sportschool te verminderen, oefent u enkele van de bewegingen die u van tevoren wilt doen. Als je bijvoorbeeld een weerstandstraining gaat doen, oefen dan de oefening door stapsgewijze instructies van een vertrouwde bron te volgen. Je kunt je lichaamsgewicht gebruiken of een bezemsteel gebruiken om elk halterwerk te oefenen dat je van plan bent te doen.
 • Schrijf het op: Schrijf uw trainingsplan op samen met alle apparatuur die u van plan bent te gebruiken. Wanneer u naar de sportschool gaat, lokaliseer dan uw benodigde apparatuur en verzamel alles op één plek of breng de nodige aanpassingen aan uw plan aan op basis van de beschikbaarheid van apparatuur. Vergeet niet om al uw apparatuur terug te brengen naar waar deze hoort aan het einde van uw training.

Onderzoek heeft aangetoond dat sociale angst leidt tot het vermijden van sport of atletische deelname die door andere mensen kan worden waargenomen. Dit kan het naar de sportschool gaan erg uitdagend maken voor mensen met sociale angst, met name vrouwen.

Probeer Exposure Therapie

Exposure therapie is een effectieve strategie voor de behandeling van angst. “[Exposure therapy is] over het blootstellen van een persoon aan de bron van zijn angst of aan de context van die bron van angst zonder de intentie om angst te produceren. Door dit te doen, wordt angst uit die specifieke bron na verloop van tijd uitgestorven”, legt Pratt uit.

Het concept van blootstellingstherapie helpt je geleidelijk je angsten onder ogen te zien om ze te overwinnen.

Dr Howard Pratt

Een goede aanpak om sportschoolangst aan te pakken, is door het rustig aan te doen.

– Dr. Howard Pratt

Therapeuten gebruiken vaak blootstellingstherapie in hun praktijken en het is een goed idee om blootstellingstherapie te bespreken met een aanbieder van geestelijke gezondheidszorg. Je kunt echter zelf enkele strategieën gebruiken om milde sportschoolspecifieke angst te bestrijden.

Het vermijden van naar de sportschool gaan vanwege je angstige gevoelens zal je helpen die gevoelens op de korte termijn te vermijden, maar het zal je niet in staat stellen om je sportschoolangst te overwinnen.

Blootstellingstherapie wordt vaak gebruikt om mensen te helpen fobieën te overwinnen, maar het kan worden aangepast voor elk type angstige angst, inclusief angst in de sportschool. Twee soorten blootstelling zijn:

 • Imaginaire blootstelling: Visualiseren van je angst. Bijvoorbeeld door jezelf voor te stellen dat je naar de sportschool gaat, je training uitvoert en jezelf toestaat de gevoelens te voelen die zich voordoen.
 • In vivo blootstelling: Je angst persoonlijk onder ogen zien. Bijvoorbeeld het betreden van de sportschool voor een rondleiding of eerste bezoek, zelfs als je een training niet voltooit.

De American Psychological Association legt uit dat toegeven aan je angsten in plaats van ze onder ogen te zien, ervoor kan zorgen dat ze verergeren. Het onder ogen zien van je angsten door middel van beproefde en geteste strategieën zoals blootstellingstherapie kan je aanmoedigen om ze te overwinnen.

Hoe exposure therapie te gebruiken voor angst in de sportschool

Om exposure therapie in de praktijk te brengen, kunt u kiezen uit deze methoden:

 • Graduele blootstelling: Schrijf je angsten op om naar de sportschool te gaan in volgorde van de moeilijkste tot milde. Begin deze angsten onder ogen te zien, beginnend met de mildste en op te werken tot de moeilijkste. Een voorbeeld is een rondleiding en vervolgens naar een aangewezen enkel gebied met een paar apparaten. Ten slotte kunt u proberen meer apparatuur op te nemen en toegang te krijgen tot meer ruimtes in de sportschool.
 • Overstroming: Overstromingen zijn het tegenovergestelde van graduele blootstelling. Je zou eerst je grootste uitdagende angst onder ogen zien en dan naar de mildste toewerken.
 • Systematische desensibilisatie: Neem ontspanningstechnieken op, zoals diepe ademhalingsoefeningen of spierspannings-ontspanning terwijl je je angsten onder ogen ziet. Deze oefening is bedoeld om je hersenen te helpen de angsten te associëren met op hun gemak zijn in de situatie. Probeer diepe ademhaling te oefenen terwijl je je sportschoolangsten visualiseert of persoonlijk ervaart.

“Houd er rekening mee dat zelfs als je dat beoogde doel niet bereikt, je vooruitgang boekt door er dichter bij te komen. Als je een persoon bent die angst heeft voor mensen, ga dan naar de sportschool op een minder drukke tijd en verplaats die aankomsttijd dan langzaam naar een periode waarin er meer sociaal verkeer is, “zei Dr. Pratt.

Wanneer hulp zoeken

Als uw angst onoverkomelijk lijkt of als u zich op enigerlei wijze zorgen maakt over uw geestelijke gezondheid, is het verstandig om hulp te zoeken bij een gekwalificeerde professional op het gebied van geestelijke gezondheidfessioneel.

“Laten we eens kijken naar de mogelijkheid dat sommige zelfgestuurde inspanningen om sportschoolangst te overwinnen na verloop van tijd mislukken,” zegt Pratt. “In dit geval is het antwoord om professionele hulp te krijgen. Zo kom je erachter dat je niet alleen bent en niet alleen met dingen te maken hebt.”

“Begin met contact op te nemen met een therapeut. Als u niet weet hoe u contact kunt opnemen met een therapeut, neem dan contact op met uw huisarts die u kan leiden en begeleiden. Alleen al het nemen van die eerste stap om uit te reiken kan ervoor zorgen dat je je kwetsbaarder voelt, maar ga je gang en doe het. Je bent het waard. Vaker wel dan niet zul je verrast zijn door de middelen die je tot je beschikking hebt en de ondersteuning die je krijgt”, zegt Pratt.

Een woord van bodymindspirit

Het betreden van een drukke plek vol nieuwe en uitdagende ervaringen is moeilijk. Het aanpakken van angst in de sportschool door langzaam je angsten te overwinnen, kan je helpen zelfvertrouwen op te bouwen en je comfortabel te voelen in de sportschoolomgeving.

Oefening kan ook helpen bij het verlichten van symptomen van angst – de kans is groot dat je niet perfect zult zijn bij je eerste poging om gymangst te overwinnen. Prioriteit geven aan uw gezondheid en meer leren over wat u helpt om op uw gezondst te functioneren, kost tijd.

Tot 13% van de mensen heeft een levenslange prevalentie van het ervaren van sociale angst. Symptomen zijn onder meer een angst voor mensen die je in het openbaar bekijken en beoordelen.

Onderzoek heeft aangetoond dat sociale angst leidt tot het vermijden van sport of atletische deelname die door andere mensen kan worden waargenomen. Dit kan het naar de sportschool gaan erg uitdagend maken voor mensen met sociale angst, met name vrouwen.

Een goede aanpak om sportschoolangst aan te pakken, is door het rustig aan te doen.

De American Psychological Association legt uit dat toegeven aan je angsten in plaats van ze onder ogen te zien, ervoor kan zorgen dat ze verergeren. Het onder ogen zien van je angsten door middel van beproefde en geteste strategieën zoals blootstellingstherapie kan je aanmoedigen om ze te overwinnen.

“Houd er rekening mee dat zelfs als je dat beoogde doel niet bereikt, je vooruitgang boekt door er dichter bij te komen. Als je een persoon bent die angst heeft voor mensen, ga dan naar de sportschool op een minder drukke tijd en verplaats die aankomsttijd dan langzaam naar een periode waarin er meer sociaal verkeer is, “zei Dr. Pratt.