Hoe je je slechte gewoonte van constant snacken kunt doorbreken

Hoe je je slechte gewoonte van constant snacken kunt doorbreken
Snacken kan goed en slecht zijn voor je dieet.

Oscar Wong / Getty Images

Als je weg wilt van snacks tussen de maaltijden, kan de eerste stap zijn om erachter te komen waarom je zoveel snackt. Als je honger hebt, moet je misschien meer eten tijdens de lunch en het diner, zodat je de volgende maaltijd kunt halen zonder de extra hapjes. Als je aan het kauwen bent, is het hersenloos, dan moet je misschien je omgeving herschikken, zodat je niet automatisch iets pakt en het in je mond duwt wanneer je je verveelt.

Tips om niet te snacken

Als je wilt bezuinigen op je snacken, kan dat met een beetje voorbereiding. Bewaar geen snacks zoals snoep en chips in je werkgebied en zorg ervoor dat je bent uitgerust met voedzame alternatieven voor momenten dat je echt honger hebt.

Vaak grijpen we naar snacks als we iets anders doen dat onze aandacht heeft. Misschien merk je bijvoorbeeld dat elke keer als je op de bank zit om tv te kijken, een videogame te spelen of door je telefoon te gaan, dat je op zoek bent naar een zoute snack. Als dit vaak voorkomt, hebt u mogelijk een gedrag geïdentificeerd dat kan worden gewijzigd. Pak in plaats daarvan een glas water voordat je op de bank gaat zitten, zodat je iets hebt om vast te houden, maar minder snel een snack wilt.

Als je snackt omdat je je verveelt of gestrest bent, probeer dan een wandeling te maken, wat te sporten of misschien zelfs een vriend te bellen of te sms’en. Vrienden en familie kunnen het beste ondersteuningssysteem zijn – vraag hen om je te helpen je geest van snacken af te houden.

Tips voor gezond snacken

Misschien hoef je je nachtelijke knabbels niet op te geven. Snacken is niet per se een slechte zaak en kan zelfs dienen als een goed moment om je voeding te stimuleren. Snacks kunnen ons energie geven en ook onze honger tussen de maaltijden beteugelen.

Gebruik je snacks om je voedingsinname te verhogen. Kies vers fruit, volkoren crackers, magere yoghurt, noten en verse groenten. Op deze manier krijg je extra vitamines, mineralen en vezels binnen. Een beetje kaas, een hardgekookt ei of mager vlees is ook prima, maar let op je portiegroottes, omdat deze voedingsmiddelen energierijk zijn. Kies zelden voor snoeprepen, koekjes, gebak, ijs en chips, omdat deze voedingsmiddelen veel suiker, vet en natrium bevatten en je geen duurzame energie zullen bieden, wat later kan leiden tot meer snacken.