Hoe je je angsten voor lichaamsbeweging kunt overwinnen

Hoe je je angsten voor lichaamsbeweging kunt overwinnen
Gewicht toren en loopbanden in een lege sportschool

Viacheslav Peretiatko / Getty Afbeeldingen

  • Angst om er dwaas uit te zien
  • Angst voor pijn
  • Angst voor letsel
  • Angst om te zweten
  • Faalangst

Er is de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan het gewichtsprobleem van Amerika en er is veel gediscussieerd over wat er achter deze trend schuilgaat. Een van de redenen die wordt gegeven, is dat we niet genoeg bewegen.

Hoewel sommigen van ons soms ongemotiveerd zijn, gaat een van de redenen waarom we niet sporten meer over angst. Fysieke inspanning kan eng zijn als je het al lang niet hebt gedaan en voor sommige mensen kan het verplaatsen van het lichaam naar het punt van verhoogde hartslag, zware ademhaling en overmatig zweten net zo vreemd lijken als vliegende varkens.

Dus, waar ben je bang voor? De mogelijke antwoorden zijn talrijk. Hier zijn enkele opties om te overwegen, samen met een paar tips om eventuele trainingsgerelateerde angsten of zorgen die u heeft, te verlichten.

Angst om er dwaas uit te zien

Er kan van alles gebeuren als je traint, vooral als je veel zweterige mensen meeneemt en ze in elkaar zet met machines met bewegende delen. Het is ook mogelijk om je dwaas te voelen als je niet kunt achterhalen hoe de machines werken of niet zeker weet of je een oefening correct doet.

Als je van een machine valt, een gewicht laat vallen of iets anders doet waardoor je onder de loopband wilt kruipen en dood wilt gaan, is er hier maar één optie: lachen … tenzij je jezelf echt pijn doet en dan moet je om hulp schreeuwen.

Het is ook nuttig om een sportschoolmedewerker of personal trainer om begeleiding te vragen of om contact op te nemen met een collega-sporter (wanneer hij of zij tussen de sets rust). De meeste mensen geven je graag een paar tips en helpen je verder.

Als je er niet achter kunt komen hoe je de machines moet gebruiken, wees dan niet bang om hulp te vragen. Niemand van ons wordt geboren met de kennis van het gebruik van machines en gewichten. We moeten allemaal ergens beginnen.

Angst voor pijn

Sommige mensen vermijden lichaamsbeweging uit angst dat er niets dan pijn voor hen in petto is. Maar sporten hoeft geen kwaad te doen.

In feite zou lichaamsbeweging niet pijnlijk moeten zijn. Als dat zo is, is het tijd om te vertragen of te stoppen. En als je niet kunt ademen tijdens je cardiotraining, werk je te hard (tenzij je bewust intervaltraining doet).

Als we nu ‘pijn’ zeggen, hebben we het over pijn, niet over de veranderingen die je lichaam doormaakt wanneer het sneller begint te bewegen dan normaal, zoals verhoogde ademhaling, zweten en hartslag.

Het is normaal om wat aanpassingen te voelen terwijl je lichaam zich aanpast aan lichaamsbeweging. Bij het heffen van gewichten, bijvoorbeeld, zul je waarschijnlijk een beetje brandend voelen in je spieren. Naarmate je sterker wordt, zul je wennen aan de reactie van je lichaam en in staat zijn om jezelf uit te dagen met zwaardere gewichten.

Wanneer je voor het eerst aan een trainingsprogramma begint, begin dan langzaam. Sommige trainers raden je zelfs aan om de eerste paar weken iets minder te doen dan je denkt dat je kunt doen. Dit helpt je om een gewoonte op te bouwen zonder het risico op een burn-out.

Als u shin splints, zijsteken of andere veel voorkomende bijwerkingen heeft van het starten van een trainingsprogramma, moet u mogelijk stoppen, het probleem oplossen en morgen opnieuw beginnen. Als u scherpe pijn in de gewrichten, scheuren in de spieren of ligamenten of iets anders voelt dat niet normaal aanvoelt, stop dan met wat u doet en zoek medische hulp.

Angst voor letsel

Als je niet veel hebt geoefend, kun je misschien niet het verschil zien tussen het normale ongemak dat je voelt als je voor de eerste keer traint (bijvoorbeeld brandende spieren of zware ademhaling) en pijn van een blessure.

Een beginner kan zoveel tweaks en twangs voelen, het kan voelen alsof alles trekt, scheurt of uit elkaar valt. Dus, wat als je bang bent dat je jezelf zult verwonden?

  • Stem af op wat je echt voelt. Het is onvermijdelijk dat je iets voelt terwijl je traint, maar het is belangrijk om echte pijn te scheiden van normale sensaties. Wees je bewust van hoe je je voelt tijdens je training en doe wat je kunt om je risico op blessures te minimaliseren.
  • Zorg voor de juiste schoenen. Het dragen van de hardloopschoenen die je 10 jaar geleden hebt gekocht, is waarschijnlijk geen goed idee en kan tot allerlei problemen leiden. Investeer in een kwalitatief paar schoenen om je lichaam de ondersteuning te geven die het nodig heeft.
  • Leer de juiste vorm. Als je gewichten opheft, is een manier om jezelf pijn te doen door een slechte vorm of houding te gebruiken tijdens je oefeningen. Als u niet weet hoe u de oefeningen moet doen, huur dan een personal trainer in of laat een sportschoolmedewerker u laten zien hoe de machines werken en u enkele basisprincipes geven.
  • Opwarmen voor je training. Hoewel je misschien mensen ziet stretchen voor de training, kun je beter een meer specifieke warming-up doen. Als je loopt, begin dan met een gematigde wandeling. Als je aan het hardlopen bent, begin dan met een stevige wandeling. Als je gewichten aan het heffen bent, doe dan eerst een beetje cardio of probeer een warming-up set van elke oefening met een licht gewicht. In je training springen zonder op te warmen kan leiden tot blessures en pijn.
  • Werk binnen je fitnessniveau. Veel blessures ontstaan wanneer je te vroeg te veel doet. Begin met een licht programma en werk je een weg naar intensievere en frequentere trainingen. Als je bijvoorbeeld maar 10 minuten kunt lopen, begin daar dan en verhoog je tijd elke week.

Angst om te zweten

Sommige mensen worden nerveus over hoeveel ze zweten, waardoor ze eigenlijk lichaamsbeweging vermijden. Er is echt geen “normaal” als het gaat om zweten. Zweten is gewoon de manier van je lichaam om je af te koelen en sommigen van ons zweten meer dan anderen.

Als je je zorgen maakt over overmatig zweten en / of lichaamsgeur, zijn er enkele basisstappen die je kunt nemen. Draag zweetafvoerende kleding (zodat het zweet je lichaam vrijer verlaat) en vermijd voedingsmiddelen die sterkere geuren kunnen veroorzaken, zoals knoflook, uien en alcohol.

Faalangst

Velen van ons zijn bang om te falen en, als het gaat om lichaamsbeweging, kan dat falen op zoveel manieren worden ervaren – een falen om af te vallen, het niet halen van een training, het niet vasthouden aan een trainingsprogramma, het niet doen van het juiste, enz.

De eenvoudigste manier om met deze angst om te gaan, is door een doel te stellen waarvan je weet dat je het kunt bereiken. Het is leuk om langetermijndoelen te hebben om naartoe te werken, maar doe voor nu wat je aankunt. Als je de lat te hoog legt, kan dat een excuus worden om helemaal te stoppen.

Telkens wanneer je iets buiten je comfortzone doet, neem je een risico. Maar alleen al het nemen van dat risico kan al het succes zijn dat je nodig hebt om je op de been te houden.

Als je er niet achter kunt komen hoe je de machines moet gebruiken, wees dan niet bang om hulp te vragen. Niemand van ons wordt geboren met de kennis van het gebruik van machines en gewichten. We moeten allemaal ergens beginnen.

Als we nu ‘pijn’ zeggen, hebben we het over pijn, niet over de veranderingen die je lichaam doormaakt wanneer het sneller begint te bewegen dan normaal, zoals verhoogde ademhaling, zweten en hartslag.