Hoe je je angst om te rennen kunt overwinnen en de deur uit kunt gaan

Hoe je je angst om te rennen kunt overwinnen en de deur uit kunt gaan
Vrouwelijke hardloper rent door de straat.

Getty Images / Betsie Van Der Meer


 • Angst om te rennen
 • Je angst overwinnen
 • Vergelijking vermijden
 • Tips om gemotiveerd te blijven
 • Veelgestelde vragen

Hardlopen is een sport die je overal kunt doen, zelfs vlak voor je voordeur. Je hebt weinig andere apparatuur nodig dan trainingskleding en een goed paar hardloopschoenen, en de voordelen voor je fysieke en mentale gezondheid zijn onmetelijk.

Ondanks de attracties van de sport, kan hardlopen moeilijk zijn om te beginnen. Veel mensen houden zich tegen om hun eerste run uit te voeren vanwege een aantal angsten.

Het goede nieuws is dat je waardevolle stappen kunt nemen om je angsten te verminderen, waardoor je misschien aan het rennen komt (en al die nuttige bijwerkingen voelt). Door een mindsettransformatie, het kiezen van mindful gedrag en het leren hoe je jezelf niet kunt vergelijken met andere hardlopers, kun je beginnen en gemotiveerd blijven in een hardloopprogramma.

Waarom mensen bang zijn om te rennen

Sommige mensen zijn bang om te rennen vanwege één belangrijke reden: faalangst. Maar waarom? Volgens een review over angst in sport, lichaamsbeweging en fysieke activiteit, ontdekten onderzoekers dat angst voortkomt uit een verminderde perceptie van het zelf, beperkt tot geen gevoel van prestaties, en het niet willen verdragen van de emotionele kosten van falen, wat vooral geldt als je een opmerkelijke mislukking in het leven hebt ervaren.

De meest voorkomende faalangst die mensen hebben over hardlopen is meestal gebaseerd op een gebrek aan zelfrespect (dat je de kracht hebt om te veranderen). Andere veel voorkomende angsten voor hardlopen zijn:

Angst voor wat anderen zullen denken

In een beoordeling van oefenangsten meldden individuen dat dergelijke gevoelens afkomstig waren van hoe hun ouders en de belangrijkste instructeurs hen behandelden. Als ze niet met respect werden behandeld of belachelijk werden gemaakt, bleef de angst voor wat anderen van hen dachten hun hele leven bestaan. Deze angsten begonnen vroeg en waren moeilijk van zich af te schudden.

Angst voor ontoereikendheid

In een onderzoek naar attitudes en barrières om te oefenen bij volwassenen met type 1 diabetes, leerden onderzoekers dat schaamte en lichaamsbeeld een grote rol speelden bij het vermijden van lichaamsbeweging. Ze stellen ook dat dergelijke barrières om te oefenen ook worden gedeeld met de niet-diabetische bevolking.

Angst voor veiligheid

Je kunt bang zijn om te rennen vanwege angst voor lichamelijk letsel of persoonlijke veiligheid.

In een kwalitatieve studie over beslissingen die van invloed zijn op fysieke activiteit en lichaamsbeweging bij overlevenden van borstkanker, zeiden deelnemers dat veiligheid en effectiviteit hun keuzes beïnvloedden. Als ze zich niet veilig voelen tijdens het hardlopen, blijven ze weg.

Bovendien is fysieke veiligheid een legitieme zorg. Hoewel je hypothetisch gezien “je schoenen kunt veteren en gaan”, is het van cruciaal belang om veiligheidsproblemen te begrijpen. Solo hardlopen kan bijzonder intimiderend zijn, vooral als het vroeg in de ochtend, ’s avonds laat of in een minder bevolkt gebied wordt gedaan. Hardlopen met een buddy of in een groep heeft het potentieel om een aantal van deze logistieke angsten te verlichten.

Hoe gevoelens van angst of intimidatie te overwinnen

Je kunt je langzaam afkeren van je angsten, hoewel dit niet morgen of zelfs de volgende dag zal gebeuren. Maar je kunt nu beginnen met eenvoudige handelingen die je zullen helpen dergelijke angsten te overwinnen, zoals de volgende:

Blijf je bewust van je huidige situatie

Volgens Harvard Health traint mindfulness je aandacht om in het heden te blijven in plaats van af te drijven naar het verleden of de toekomst. Dit helpt je om niet te overreageren op angsten en het vermindert angst en depressie die voortkomen uit angstige gedachten. Je kunt mindful blijven door je te concentreren op de omgeving om je heen, je te concentreren op je ademhaling en alle andere gedachten te blokkeren.

Mediteer regelmatig

Meditatie hoeft niet moeilijk te zijn; je ogen sluiten en in stilte zitten is mediteren. Je kunt dit doen als je je angstig voelt voordat je aan een run begint: sluit je ogen en denk aan één kalmerende gedachte, of tel je ademhalingen en begin met rennen. Dit kan zowel je mindset als gedrag veranderen.

Stel je de realiteit voor die je wilt

Het gebruik van je verbeelding is een veel voorkomende behandeling voor angststoornissen, zeggen onderzoekers in een
studie gepubliceerd in Neuron. Ze suggereren dat verbeelding effectief is in het verminderen van bedreigingsgerelateerde neurale patronen en fysiologische reacties van bedreigende signalen uit de echte wereld, zoals de echte angsten die je hebt tijdens het hardlopen.

Bijvoorbeeld, whnl je wilt gaan hardlopen en bang bent, stel je gewoon voor dat je een mooie run wilt doen. Dit kan je mindset snel veranderen.

Toetsen om de vergelijkingsval te vermijden

Jezelf vergelijken met anderen brengt je in een mindset-valstrik en het is een uitdaging om jezelf uit deze gemoedstoestand te verwijderen. Maar deze sleutels kunnen u helpen voorkomen dat u uzelf meet tegen anderen:

Bouw je community op

Je hebt steun nodig van anderen, zoals ouders, collega’s, vrienden en leeftijdsgenoten, zeggen onderzoekers van een onderzoek naar de effecten van sociale vergelijking. Dergelijke ondersteuning is een belangrijke voorspeller van zelfrespect, geluk en je tevreden voelen in het leven.

Focus op overeenkomsten

Zoek naar overeenkomsten tussen jou en mensen die het goed doen, in plaats van te vergelijken met mensen waarvan je denkt dat ze het beter doen in het leven. EurekAlert!, een peer-reviewed publicatie geassocieerd met de American Association for the Advancement of Science, zegt dat dit soort denken waarschijnlijk zal leiden tot positieve gevoelens en algehele tevredenheid.

Zelfregulerend je emoties

Volgens Harvard Health vereist zelfregulering het onderdrukken van negatieve emoties en het focussen op wat je denkt dat positief is over jezelf. Je kunt ook negatieve situaties herkaderen en in plaats daarvan de kansen daarin bekijken. Als je jezelf bijvoorbeeld als een slechte hardloper ziet, kun je op zoek gaan naar eenvoudige manieren om te groeien in de sport. Ga een wandeling van vijf minuten maken en denk na over hoe je je mentale en fysieke gezondheid hebt geholpen. Dit voorkomt dat angst in je hoofd kruipt.

Tips om gemotiveerd te blijven

Als je eenmaal begint met hardlopen, kunnen angsten altijd weer de kop opsteken. Door acties te ondernemen om dit te verminderen, blijf je gemotiveerd en blijf je actief in de sport.

Kies voor een korte wandeling

Je hoeft niet uit te stappen en te rennen als je je nog steeds angstig voelt; je kunt eenvoudige, bewuste wandelingen maken. Richt je tijdens deze wandelingen op je lichaamsbewustzijn, ademhaling en wat je om je heen ziet. In een onderzoek voelden mensen die twee keer per week 30 minuten mindful wandelen deden gedurende een maand zich minder gestrest en merkten op dat ze een betere kwaliteit van leven hadden.

Huur een hardloopcoach in

Je kunt een hardloopcoach inhuren die gespecialiseerd is in beginnende hardlopers. Een coach kan uw huidige fitheid beoordelen, uw sterke punten identificeren en een programma ontwikkelen dat u kan helpen uw hardloopdoelen te bereiken. Je kunt met de coach open zijn over je angsten en deze met deze ervaren professional bespreken.

Stel haalbare doelen

Nieuw gedrag kan automatisch worden tussen 18 en 254 dagen als je ze blijft doen, volgens een studie. Hoewel dit klinkt als een lange tijd, kun je vandaag altijd beginnen met een wandeling van 30 minuten en in de loop van de tijd overgaan tot een wandel- / hardloopprogramma. Als je dit consequent doet, kan je lichaam uiteindelijk hunkeren naar de fysieke activiteit.

Vind een hardloopmaatje

In een onderzoek naar attitudes en barrières om te oefenen bij volwassenen met type 1 diabetes, vonden onderzoekers een voorkeur voor ondersteuning op een één-op-één basis in plaats van in een groepsomgeving. Als je een vriend hebt die graag rent, kan het vragen van deze vriend om met je mee te gaan je gemotiveerd houden en je minder geïntimideerd voelen dan beginnen in een hardloopgroep.

Een woord van bodymindspirit Fit

Praten over wandelingen, zelfregulerende negatieve gedachten en proactief steun zoeken bij de belangrijke mensen in je leven is de manier om vertrouwen te krijgen in je loopvermogen. Het duurt lang om over je hardloopangsten heen te komen, maar je kunt vandaag onmiddellijk stappen ondernemen om te werken aan het opbouwen van zelfvertrouwen.

Als u nieuw bent in hardlopen, zorg er dan voor dat u contact opneemt met een zorgverlener voordat u een nieuw trainingsprogramma start, vooral als u een chronische gezondheidstoestand heeft of zich zorgen maakt over het toevoegen van een activiteit aan uw routine.

Veelgestelde vragen

 • Wat is de fobie voor lichaamsbeweging?

  Een fobie voor lichaamsbeweging treedt op wanneer een cognitieve, fysiologische of gedragsangst optreedt, wat om een aantal redenen kan zijn. Volgens een studie over angstgerelateerde barrières voor fysieke activiteit, gebeuren dergelijke fobieën vanwege angst voor letsel, je schamen of denken dat je het niet kunt doen – dus waarom zou je het proberen?

 • Hoe weet ik of angst me tegenhoudt om te rennen?

  Je weet misschien niet of angst je tegenhoudt, maar als je een van deze voelt, kun je een op angst gebaseerde barrière hebben voor fysieke activiteit:

  • Je schamen voor je loopvermogen
  • Denken dat een cardiale gebeurtenis je kan overkomen
  • Zorgen maken over gewrichtsschade
  • Denken dat er een blessure zal optreden
  • Je zorgen maken dat een misdaad je overkomt terwijl je aan het hardlopen bent

 • Hoe ver moet ik rennen als ik net begined?

  Je kunt beginnen met een trainingssessie van 45 minuten, inclusief een warming-up van 10 minuten, een run / wandeling van 30 minuten (om te voorkomen dat je aan het begin te veel hardloopt) en een afkoeling van 5 minuten. In een onderzoek naar de effectiviteit van een trainingsprogramma van 6 weken voor hardlopers, ontdekten onderzoekers dat een sessie van 45 minuten voor beginnende hardlopers praktisch en haalbaar was.