Hoe het nieuws te lezen met intentionaliteit

Als jonge journalist heb ik een groot deel van mijn professionele leven besteed aan het overtuigen van mensen dat ‘het nieuws’ en ‘de media’ niet slecht zijn – maar eerder genuanceerd.

Hoewel er een groot gesprek te voeren is over de nieuwsindustrie in Amerika, hoe informatie wordt verspreid en hoe we allemaal de verantwoordelijkheid hebben om kritische denkers te zijn in deze laat-stadium-kapitalistische tijdgeest, houd ik vast aan de overtuiging dat nieuws inherent een hulpmiddel is voor radicale empathie.

Ik blijf erbij dat het een mensenrecht is om gelijke toegang tot informatie te hebben; dat wat we met die informatie doen ertoe doet; en dat het een grote verantwoordelijkheid is om een bevoorrechte deelnemer te zijn aan het delen van die informatie.

Het is echter een moeilijke, rommelige baan om een betrokken mens te zijn in deze tijd.

Er zweeft veel informatie rond en velen van ons zijn voortdurend verbonden met die informatie. We voelen ons opgebrand, overprikkeld (en op de een of andere manier ook ondergeprikkeld?), en uitgeput.

We zijn allemaal op de een of andere manier verslaggevers geworden, delen en verspreiden wat we belangrijk vinden, en we hebben de rol van beïnvloeders in onze kringen op ons genomen – ongeacht hun grootte. We hebben de nobele en menselijke verantwoordelijkheid om de actualiteit bij te houden, dus het is aan ons om dat te doen met intentie, discretie en inzicht.

Good Good Good is uw hub voor goed nieuws en geweldige oplossingen van over de hele wereld, maar niet al het nieuws dat u consumeert, zal zo hoopvol zijn als wat we hier publiceren (bummer, we weten het).

We hebben een aantal adviezen van experts verzameld die u kunnen helpen het nieuws met een beetje meer doel te benaderen, en hopelijk een beetje minder paniek.

Dus… moet ik stoppen met het kijken naar het nieuws?

Allereerst raden we aan om je nieuws te lezen in plaats van het te bekijken. Grafische beelden van oorlog en conflict helpen niet helemaal om angst te verlichten, en we merken dat geschreven rapportage vaak gedetailleerder en nauwkeuriger is.

Maar nee. Stop alsjeblieft niet met het consumeren van nieuws.

Wanneer we het voorrecht hebben om niet direct betrokken te zijn bij conflicten, sociale kwesties of klimaatverandering, hebben we de verantwoordelijkheid om op te komen dagen en te zorgen. Dat betekent dat we up-to-date moeten blijven.

Als je je echter overweldigd of angstig voelt, ben je niet op je best om op te komen dagen voor de doelen waar je om geeft – of om voor jezelf op te komen. Het is prima om even een pauze te nemen van het nieuws.

Dat gezegd hebbende, hoe beheren we onze nieuwsconsumptie terwijl we ons houden aan de plicht om verantwoord geïnformeerd te blijven? Hoeveel informatie moeten we dagelijks consumeren? Zijn mijn vijf gratis artikelen echt de limiet?

Laten we onderzoeken hoe we kritisch kunnen nadenken over onze nieuwsconsumptie en zinvolle grenzen kunnen stellen.

Hoe het nieuws te lezen zonder depressief te worden

Een van de meest universele woorden van de afgelopen jaren is ‘doomscrolling’: een uitdrukking die de daad beschrijft van het obsessief lezen van het nieuws, zelfs als het je angstig maakt. Mijn favoriete gif is het lezen van tientallen artikelen om erachter te komen wanneer ik precies COVID-19 zou kunnen krijgen. Het is niet geweldig.

In een onderzoek uit 2020 van de American Psychological Association meldde 56 procent van de Amerikanen die het nieuws regelmatig volgen dat het hen stress bezorgt. En we weten dat chronische stress blijvende effecten op het lichaam kan hebben, waaronder bedreigingen voor het bewegingsapparaat, de luchtwegen, het cardiovasculaire, endocriene, gastro-intestinale, zenuwstelsel en reproductieve systemen.

Dus misschien, wanneer mijn maag optreedt bij de gedachte om op een ander artikel in de New York Times te klikken, is het echt de echte deal.

Laten we beginnen met deze tips:

Stel grenzen aan je nieuwsconsumptie

We raden u aan timers in te stellen voor uw digitale welzijn met behulp van de instellingen op uw telefoon. U kunt uw blootstelling aan bepaalde apps of sociale mediaplatforms beperken die de bron kunnen zijn van uw doom-scrolling.

Je kunt ook oefenen met het stellen van grenzen IRL. Misschien communiceer je met je kring dat elk nieuws over een bepaald onderwerp een dag verboden terrein is.

Voor mij en mijn COVID-19-angst zal ik mezelf en mijn geliefden eraan herinneren: “Ik weet alles wat ik moet weten om op dit moment veilig te zijn. Ik kom terug om meer te leren als ik er klaar voor ben, of als er iets dringends komt.”

Experts suggereren ook een concept dat ‘piekertijd’ wordt genoemd, waarbij mensen hun herkauwtijd elke dag kunnen (proberen te) beperken tot een select tijdsbestek.

Misschien reserveer je elke avond 45 minuten om het nieuws te controleren, te verwerken en te compartimenteren. U kunt een interne grens instellen om uw nieuwsconsumptie tot een noodzakelijk minimum te beperken en uw overweldigende gedachten tot een specificatie te beperkenc tijd van de dag.

Als het nog niet zover is, kun je tegen jezelf zeggen: “Het is nog geen tijd om je daar zorgen over te maken. Ik zal er later over nadenken.”

We weten dat het niet altijd zo eenvoudig is, maar het creëren van routines en processen kan ons helpen bij het navigeren door overweldigende informatie op onze voorwaarden.

Door een limiet te stellen aan hoeveel tijd je besteedt aan het consumeren van nieuws en het nadenken over nieuws, krijg je de vrijheid om met meer intentie en zorg te leren.

Breng het slechte nieuws in balans met informatie die je hoopvol maakt

Good Good Good is precies om deze reden gemaakt! Hoewel we het liefdesverdriet dat mensen over de hele wereld ervaren zeker niet kunnen beheersen, kunnen we degenen die reageren vieren met creatieve oplossingen.

Het balanceren van grote, enge koppen met verhalen die hoop, optimisme en veerkracht inspireren, is een geweldige manier om je empathie te vergroten, context toe te voegen aan de belangrijkste nieuwsverhalen van de dag en een beetje balans in je leven te brengen.

Hier zijn onze 12 favoriete plekken om goed nieuws te vinden.

Kanaliseer je nieuwsmoeheid in empathie en actie

We snappen het. Je geeft elke dag veel om de wereld en het onrecht om je heen. We hebben echter empowerment en schoonheid gevonden in het gebruik van het enge nieuws als een katalysator voor actie.

De volgende keer dat een nieuwsartikel je bang, overweldigd of in een kleine persoonlijke put van wanhoop achterlaat, dagen we je uit om jezelf af te vragen: “hoe kan ik helpen?”

Dit kan zijn in de vorm van een donatie aan een gerenommeerde non-profitorganisatie of beleggingsfonds, een middag vrijwilligerswerk om achtergestelde leden van uw gemeenschap te helpen, of misschien is het het vinden van een podcast of boek dat u meer leert over gebieden waar u uw unieke talenten kunt gebruiken om een verschil te maken.

We werken aan het verzamelen van middelen en mogelijkheden voor mensen om te helpen te midden van wereldwijde conflicten, bedreigende wetgeving of een andere vorm van sociale uitdaging. Bezoek onze actie ondernemen pagina om manieren te vinden om een helper te zijn en hoop te vinden in het liefdesverdriet.

Hoe het nieuws kritisch te lezen

Nu we weten hoe we persoonlijke grenzen moeten stellen om het nieuws te consumeren, is het belangrijk dat wanneer we die voorpagina ontvouwen, we het goed doen.

We zouden willen dat op de hoogte blijven van de grote onderwerpen van onze tijd net zo eenvoudig was als gewoon elke dag wakker worden, een paar krantenkoppen lezen en verder gaan. We weten echter dat om het nieuws kritisch te lezen, we een beetje werk moeten doen.

“Onszelf uitdagen is heel, heel moeilijk”, zei Harleen Kaur, mede-oprichter en CEO van Ground News in een Sounds Good-podcastinterview met ons in 2021. “We moeten het allemaal doen. In deze wereld waar we eraan gewend zijn geraakt dat alles wordt gereduceerd tot een tweet, is het de enige oplossing. Er is een hele beweging van mindfulness en meer nadenken over hoe we dingen doen, en ik denk dat dit zich ook moet vertalen naar onze nieuwsconsumptie. Soms zijn de problemen niet eenvoudig genoeg om in drie regels te stoppen.”

Lees het volledige artikel

De beste manier om dat werk te doen? Het klinkt voor de hand liggend, maar het moet gezegd: lees het nieuwsartikel volledig binnen handbereik.

We zijn allemaal schuldig aan het lezen van een kop en het op het eerste gezicht nemen, maar zelfs de beste koppen kunnen de details of tegenstrijdige standpunten van een actuele gebeurtenis niet volledig omvatten. Het is van vitaal belang om een nieuwsartikel volledig te lezen, vooral voordat u het deelt of een mening geeft.

Zoek een tegengesteld standpunt

Soms kan een volledig artikel de details en nuances van wereldgebeurtenissen niet eens volledig omvatten – dus we raden je aan om ook te kijken naar een tegengesteld standpunt ten opzichte van wat je consumeert.

Nu, wanneer mensen dat horen, denken ze vaak dat ze een kanaal moeten omdraaien met experts waar ze het nooit mee eens zouden zijn, of een verhitte discussie krijgen met het eerder genoemde Facebook-savvy familielid.

We vragen je niet om je te abonneren op een partijdig nieuwsmedium, of je vrede te riskeren door de commentaarsectie te lezen, maar eerder om een ander perspectief zorgvuldig te onderzoeken.

Als u internationaal nieuws over een groot probleem consumeert, overweeg dan om in te zoomen op een lokale outlet. Als je in de war bent over waarom een bepaalde demografie een politieke kandidaat steunt, zoek dan een culturele publicatie of schrijver die zou kunnen spreken over een geleefde ervaring. Kijken naar een tegengesteld standpunt kan zelfs zo eenvoudig zijn als het volgen van twee verschillende verslaggevers van hetzelfde nieuwsmedium en overwegen hoe ze verhalen vanuit verschillende invalshoeken benaderen.

Denk twee keer na voordat u deelt

Wees ten slotte voorzichtig met wat je consumeert en deelt. Nepnieuws bestaat, en desinformatie gedijt bij onze snel tikkende duimen en gehaaste nieuwsconsumptie.

Voordat u een artikel deelt, neem de tijd, stel zinvolle vragen en volg de onderstaande stappen om uw kritisch denkvermogen zo effectief mogelijk te gebruiken als het gaat om het nieuws.

Vragen om te stellen bij het lezen van het nieuws:

Het herkennen van nepnieuws kan eenvoudig zijn , zoals wanneer publicaties of sociale mediaplatforms dingen plaatsen die openlijk sensationeel zijn, of wanneer een website er niet officieel of goed doorgelicht uitziet.

Soms verbergt valse informatie zich echter in het volle zicht en soms moeten we gewoon onze vooringenomenheid controleren voordat we iets delen. Common Sense Media heeft een geweldige gids om kinderen te helpen hun mediageletterdheid te ontwikkelen, maar we denken dat het geweldig is voor alle leeftijden! Onze vragen zijn geïnspireerd door deze gids om u te helpen verkeerde informatie te identificeren of kritischer na te denken over de informatie die u zojuist hebt gelezen:

 • Wie heeft dit gemaakt? Is deze publicatie gerenommeerd? Wat hebben ze in het verleden gepubliceerd?
 • Wie kan er baat hebben bij of geschaad worden door deze boodschap?
 • Wat is er weggelaten uit dit artikel waarvan ik denk dat het belangrijk zou kunnen zijn?
 • Wie verdient er geld als ik dit artikel lees?
 • Met welke vragen blijf ik zitten? Is er meer informatie beschikbaar buiten deze bron?
 • Wat mis ik?

Hoe nepnieuws te herkennen:

Hoezeer de term ‘nepnieuws’ ook wordt rondgegooid door politici, er bestaan echte en enge desinformatiecampagnes in de wereld en ze brengen echte journalistiek in gevaar. Het is zo belangrijk om attent te zijn wanneer je nieuwe informatie vindt. Hier zijn een paar manieren om nepnieuws te herkennen en de bron van uw informatie te controleren:

 • Zoek naar ongebruikelijke URL’s of sitenamen. Is deze website veilig? Probeert het eruit te zien als een legitieme nieuwssite?
 • Zoek naar tekenen van lage kwaliteit, zoals slechte grammatica, vetgedrukte claims zonder bron, woorden in hoofdletters of tabloid-achtige afbeeldingen.
 • Lees het gedeelte ‘Over ons’ van een website voor meer informatie over de publicatie, de financiering en het leiderschap. Dit gedeelte is meestal helemaal onderaan een webpagina te vinden, maar als dit gedeelte niet bestaat, is uw bron waarschijnlijk niet de beste plaats om belangrijke informatie te krijgen.
 • Controleer Snopes – een geweldige bron voor feitencontrole – en doe je eigen onderzoek op Google voordat je nieuws deelt.
 • Controleer of andere geloofwaardige, reguliere media hetzelfde nieuws melden. Graaf een beetje dieper voordat je deze nieuwe informatie als feit neemt.
 • Keer naar binnen. Welke emoties roeren zich als je dit stukje informatie leest? Nepnieuws is bedoeld om een reactie uit te lokken. Is dit te goed (of te erg) om waar te zijn?

Hoe bias te verminderen bij het lezen van het nieuws:

We hebben allemaal interne vooroordelen die van invloed zijn op onze kijk op de wereld. Velen van ons consumeren graag nieuws op basis van deze vooroordelen, vinden publicaties die ons gelijk geven, of voeden ons vuur net iets meer.

Kunnen we onszelf uitdagen om uit onze echokamers te stappen en de wereld een beetje bewuster en authentieker te benaderen?

“Er zijn mensen met verschillende achtergronden, van verschillende politieke overtuigingen, religieuze overtuigingen, die geïnteresseerd zijn in het zoeken naar de waarheid, die geïnteresseerd zijn in het voeren van gesprekken op basis van feiten,” Sharon McMahon, gastheer van Government for Grownups, zei in een Sounds Good podcastinterview met ons in 2021.

Hier zijn een paar manieren om je bewust te zijn van vooringenomenheid en de waarheid te blijven zoeken wanneer het laatste nieuws de krantenkoppen haalt:

Onze eigen vooringenomenheid detecteren

Veel mensen kiezen graag een favoriete nieuwsuitzending en blijven erbij, zodat ze één consistent verhaal hebben om op te vertrouwen. Dit kan echter onze bevestigingsbias bevorderen en het moeilijk maken om echt nieuwe dingen te leren. Het is zo belangrijk om vanuit verschillende bronnen, standpunten en perspectieven te horen, om het volledige beeld van een nieuwsbericht te krijgen.

We vragen u niet om uw NPR-abonnement te laten vallen of uw New Yorker-tassen te verkopen bij uw volgende garageverkoop, maar we raden u wel aan om uw vertrouwen in uw favoriete publicatie te blijven controleren door iets nieuws te consumeren – iets waarmee u vragen kunt stellen en uw blinde vlekken kunt controleren.

Een ander geweldig hulpmiddel is Ground News, een website en gratis browserextensie die nieuws beoordeelt en consumenten in staat stelt vrij en kritisch na te denken over de problemen van onze wereld. Ground News heeft een beoordelingssysteem dat lezers percentages van politieke vooringenomenheid op elk artikel laat zien, zodat u elke keer de bron van uw nieuws kunt overwegen.

Mediakanalen ter verantwoording roepen

Net als wij werken ook verslaggevers en publicaties met vooringenomenheid. Dit is onvermijdelijk – we zijn allemaal mensen! Vooringenomenheid is te verwachten in een wereld waar we allemaal bestaan met intersectionele identiteiten en persoonlijke belangen hebben in de dagelijkse gebeurtenissen, maar dat betekent niet dat vooringenomenheid alle media die we consumeren moet infiltreren.

Veel mediabedrijven – vooral sociale mediabedrijven – verdienen geld aan verschillende bedrijven, investeerders en belanghebbenden, wat van invloed kan zijn op het soort rapportage dat ze doen. Misschien verbergen ze bepaalde onderwerpen achter een betaalmuur of publiceren ze niet zoveel artikelen over klimaatverandering of raciale gelijkheid. Dat is een probleem.

Hier is het goede nieuws: we zijn geen passieve consumenten van informatie en we worden betrokken. Als je teleurgesteld bent in de berichtgeving over een bepaald nummer door een publicatie of schrijver, heb je het volste recht om hen dit te laten weten (op een vriendelijke, productieve manier – geen pestende verslaggevers toegestaan!).

Stuur een brief naar de redactie, een e-mail naar een verslaggever of bel je lokale nieuwszender. Hot tip: als een nieuwsmedium transparante contactgegevens op hun website heeft, is dit vaak een teken van een gerenommeerde publicatie!

We hebben een geweldige gids om u op een respectvolle en constructieve manier op weg te helpen contact op te nemen met een media-outlet.