Hoe hartslagmeters werken

Hoe hartslagmeters werken
Een hartslagmeter gebruiken

aluxum / E+ / Getty Images


Een hartslagmeter (HRM) is een apparaat dat je draagt om continu je hartslag te meten. Er zijn borstband en polsgedragen hartslagmeters. Ze detecteren elke hartslag en verzenden de gegevens naar een ontvanger zoals een horloge, fitness-wearable of telefoon-app. De gegevens worden weergegeven als het aantal slagen per minuut.

Meer informatie over hoe hartslagmeters werken, de voordelen van het gebruik ervan en hoe u ze kunt gebruiken voor fitness.

Voordelen van hartslagmeters

Persoonlijke hartslagmeters meten de trainingsintensiteit, zodat u weet of u het inspanningsniveau bereikt dat u nastreeft. Hartslagmeters met elektroden volgen continu de hartslag, vergeleken met een on-demand hartslagmeter, die alleen een waarde op een enkel punt weergeeft. Dit bevrijdt je van het moeten stoppen en nemen van je polsslag.

Of het nu geïntegreerd is in een smartwatch of een wearable zoals een ring, ketting, oordopjes, schoenen of kledingstukken, veel moderne hartslagmeters zijn relatief nauwkeurig. vooral tijdens matige intensiteitsactiviteit. Wearables zoals pols-gedragen monitoren hebben de neiging om minder nauwkeurig te zijn dan borstband monitoren tijdens periodes van intensieve oefening.

De meeste hartslagmetermodellen hebben indicatoren die aangeven of u in uw doelhartslagzone traint en geven hoorbare of visuele waarschuwingen wanneer u zich boven of onder die zone bevindt.

Deze waarschuwingen kunnen worden geïntegreerd in het apparaat zelf of worden weergegeven in een app op een smartphone. Hiermee kunt u uw training aanpassen om op uw doelhartslag te blijven door te vertragen, te versnellen of helling of weerstand te veranderen.

Veel hartslagmeters slaan de hartslag van de training op en geven deze weer in een grafiek, samen met tijd, snelheid, hoogte en andere aspecten die tijdens de training worden gemeten. De tijd in verschillende hartslagzones kan aan het einde van de training worden weergegeven. Eenvoudigere hartslagmeters geven mogelijk alleen de gemiddelde hartslag voor de sessie weer.

Hoe hartslagmeters werken

Hartslagmeters met borstband werken met behulp van elektrodesensoren en worden als nauwkeurig beschouwd als elektrocardiogrammen (ECG). Dit onderscheidt hen van de draagbare hartslagsensoren die in veel activiteitsmonitoren en smartwatches te vinden zijn.

Hartslagmeters met borstband

De borstband van een hartslagmeter heeft elektrodesensoren die de elektrische activiteit van het hart kunnen detecteren terwijl het klopt. De borstband kan gemaakt zijn van plastic, elastiek of stof. De sensoren kunnen in de riem worden ingebed of aan de huid worden bevestigd.

Veel cardioapparaten in de sportschool hebben hartslagmeting ingebouwd in een handvat of zijn draadloos beschikbaar. De machine zal de intensiteit van uw training automatisch aanpassen, afhankelijk van uw hartslag.

Wearables en hartslagmeters aan de pols

Andere draagbare hartslagmeters zijn smartwatches, polsbandjes, ringen en meer. Ze gebruiken een technologie genaamd fotoplethysmografie (PPG). PPG is goedkoop en maakt gebruik van een lichtbron om veranderingen in het bloedvolume van micro-vasculaire structuren in de buurt van het huidoppervlak te detecteren. Hoe beter de pasvorm, hoe nauwkeuriger het resultaat.

Andere technologie maakt gebruik van koolstofnanobuisdraden (CNTT) geïntegreerd in kleding zoals vesten of t-shirts om de hartslag te meten. Het CNTT-materiaal is zacht, rekt met kleding en is wasbaar.

Als u een draagbaar apparaat wilt gebruiken, kan het verstandig zijn om uw hartslag te controleren met een hartslagmeter met een elektrodeband en deze te vergelijken met de resultaten die u krijgt van uw draagbare monitor.

Hoe een hartslagmeter te gebruiken

Als u traint voor een op doelen gebaseerd evenement, bijvoorbeeld om een doel-marathon-eindtijd te bereiken, kan een hartslagmeter u helpen uw trainingseffectiviteit bij te houden.

Het opnemen van een monitor in uw trainingsruns kan u helpen te leren wanneer u uw doelhartslagzone hebt bereikt. Je kunt dan je tempo of snelheid naar behoefte aanpassen aan het type run dat je doet.

Met andere woorden, een hartslagmeter kan u laten weten of u hard genoeg of te hard traint voor uw specifieke doel. U kunt deze informatie gebruiken om uw training in realtime aan te passen. Het kennen van uw ideale hartslagzone en de verschillende trainingszones zal u helpen informeren.

Bepaal uw maximale hartslag door uw leeftijd af te trekken van 220. Als u bijvoorbeeld 40 jaar oud bent, is uw MHR 180 (220 – 40 = 180). Dan kun je ervoor kiezen om binnen specifieke hartslagtrainingszones te werken.

Bedanktrget hartslagzones

  • Lichte oefening: 57% tot 63% van MHR
  • Matige lichaamsbeweging: 64% tot 76% van MHR
  • Krachtige oefening: 77% tot 95% van MHR

Zoek bij het kiezen van een hartslagmeter naar een monitor met het type display dat u het meest efficiënt kunt gebruiken en begrijpen tijdens uw training. Sommige hebben voorgeprogrammeerde trainingszones op basis van uw leeftijd, terwijl u met andere uw zones kunt instellen op basis van uw individuele voorkeur.

Wanneer moet u een zorgverlener bellen?

Het is belangrijk op te merken dat de meeste hartslagmeters geen hartafwijkingen of een hartaanval detecteren. Als u een verhoogde hartslag ervaart in combinatie met pijn op de borst, duizeligheid of kortademigheid, neem dan onmiddellijk medische hulp of bel 911.

Een woord van bodymindspirit

Het bijhouden van uw hartslag met behulp van een hartslagmeter tijdens een training kan een nuttige methode zijn om uw fitnessefficiëntie te begrijpen. Het is echter slechts één manier om het succes van je training te meten.

Gebruik de snelheid van waargenomen inspanning om uw intensiteit bij te houden zonder dat u een monitor nodig hebt. Vergeet vooral niet om naar je lichaam te luisteren terwijl je aan het trainen bent. Neem pauzes of trek de intensiteit terug om je hartslag te verlagen.

Veel cardioapparaten in de sportschool hebben hartslagmeting ingebouwd in een handvat of zijn draadloos beschikbaar. De machine zal de intensiteit van uw training automatisch aanpassen, afhankelijk van uw hartslag.

  • Lichte oefening: 57% tot 63% van MHR
  • Matige lichaamsbeweging: 64% tot 76% van MHR
  • Krachtige oefening: 77% tot 95% van MHR

Het is belangrijk op te merken dat de meeste hartslagmeters geen hartafwijkingen of een hartaanval detecteren. Als u een verhoogde hartslag ervaart in combinatie met pijn op de borst, duizeligheid of kortademigheid, neem dan onmiddellijk medische hulp of bel 911.