Hoe glutenvrij te eten tijdens het vliegen

Hoe glutenvrij te eten tijdens het vliegen
glutenvrije luchtvaartmaaltijd


Langeafstandsvluchten bieden meestal glutenvrije maaltijden.
Cheryl Chan / Getty Afbeeldingen

Het is gemakkelijker dan ooit om glutenvrij te reizen als je coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid hebt. Glutenvrije opties zijn echter nog niet universeel beschikbaar. Als je een glutenvrij dieet volgt en niet echt hongergevoelens wilt voelen tijdens het reizen met het vliegtuig, moet je stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat je genoeg te eten hebt.

In veel gevallen vind je geen glutenvrije snacks aan boord van een vliegtuig, alleen de alomtegenwoordige glutenbevattende pretzels. Voor internationale langeafstandsvluchten kunt u niet altijd rekenen op een glutenvrije maaltijd, zelfs als u er van tevoren een bestelt. Dit is wat u moet weten over glutenvrij reizen door het vliegtuig.

Glutenvrije vliegtuigmaaltijden bestellen

De meeste grote luchtvaartmaatschappijen bieden glutenvrije maaltijden (afgekort in de luchtvaartwereld als GFML) voor mensen op internationale langeafstandsvluchten. Om er een te krijgen:

 • Reserveer uw glutenvrije maaltijd van tevoren. Je kunt niet zomaar op het laatste moment om de speciale maaltijd vragen. U moet het ergens tussen 24 en 96 uur voor uw vlucht aanvragen. Het is het beste om dit online te doen op hetzelfde moment dat u de vlucht boekt. Als u dus op het laatste moment van vlucht verandert, verliest u uw glutenvrije maaltijd.
 • Neem contact op met de cockpitbemanning nadat u aan boord van het vliegtuig bent gegaan om uw maaltijd te claimen en ervoor te zorgen dat ze deze ook daadwerkelijk aan boord hebben.
 • Ga er niet vanuit dat je alles op het dienblad kunt eten. De speciale maaltijd wordt verpakt en verzegeld; het enige wat de bemanning hoeft te doen is het op te warmen en op uw dienblad te plaatsen. Een stewardess kan echter iets toevoegen dat u niet aan uw dienblad kunt eten, zoals crackers of koekjes als dessert. Wees voorzichtig en als iets niet goed lijkt, eet het dan niet.
 • Neem je eigen eten mee. Helaas, ondanks uw beste inspanningen om veilig voedsel te bestellen (en de beste inspanningen van de luchtvaartmaatschappij om het voor u te bieden), is uw speciale glutenvrije maaltijd mogelijk niet aan boord na het opstijgen. Daarom moet je altijd iets meenemen om je op de been te houden totdat je landt.

Bring-Your-Own Airline Maaltijden

Wanneer u beslist welk voedsel u meeneemt op uw vlucht, moet u eerst overwegen welk voedsel de screening bij de beveiliging zal doorstaan (hint: sla de pudding en de zelfgemaakte smoothie over). U moet voedsel vermijden dat vloeibaar is of als een gel kan worden beschouwd, of hun grootte beperken tot 3,4 gram. Kies vast voedsel om veilig te zijn. U wilt ook voedingsmiddelen vermijden die moeten worden gekoeld, omdat gekoelde gelverpakkingen niet zijn toegestaan.

Hier zijn enkele ideeën voor voedingsmiddelen die gemakkelijk te bereiden en gemakkelijk mee te nemen zijn, en die niet te veel last zullen hebben van koeling:

 • Vers fruit (druiven en bananen zijn bijzonder handig)
 • Gedroogd fruit
 • Verse groenten
 • Koude granen (u kunt melk kopen nadat u door de beveiliging bent gegaan)
 • Koekjes, crackers en rijstwafels
 • Vlees
 • Noten en trailmixen
 • Snoep
 • Energierepen
 • Chips, maïschips, sojachips
 • Muffins

Vergeet niet om servetten en plastic keukengerei mee te nemen als je ze nodig hebt

Internationale en langeafstandsvluchten

Als je op een langeafstandsvlucht gaat, is het geen slecht idee om iets substantieels in te pakken (zoals een glutenvrij broodje of dinersalade), zelfs als je vooraf een glutenvrije maaltijd hebt besteld. Als je maaltijd wordt weergegeven zoals besteld, heb je extra, of je kunt wat eten bewaren voor later.

Voor internationale vluchten kunnen er beperkingen zijn op welk voedsel het land is binnengelaten door hun douaneagenten of door de USDA en de Amerikaanse douane. De items van de meeste zorg zijn vers fruit, groenten en zaden die plagen en ziekten kunnen herbergen. Neem alleen mee wat je waarschijnlijk in het vliegtuig zult eten, en je moet misschien extra’s weggooien in de haven van binnenkomst.

Sourcing op de luchthaven

Als je de luchthaven goed kent en er glutenvrije voedselopties beschikbaar zijn, kun je ook overwegen om wat to-go eten op te halen zodra je door de beveiliging bent. Dit kan echter riskant zijn. Als je vertraging hebt en merkt dat je sprint voor je vlucht, heb je misschien geen tijd om iets te pakken en kun je aan boord en hongerig eindigen.