Hoe gênante hardloopproblemen te behandelen

Hoe gênante hardloopproblemen te behandelen

Hoewel hardlopen een geweldige bron van lichaamsbeweging is, die zowel de stemming als het energieniveau verhoogt, zijn er momenten waarop een hardloper letterlijk in een gênante gezondheidssituatie kan lopen. Van huiduitslag en acne tot winderigheid en aambeien, hier zijn de negen gezondheidsproblemen die hardlopers rood aangelopen kunnen maken (en de manieren om ze te helpen behandelen of voorkomen).

1

Overmatig zweten

Overmatig zweten
Predrag Vuckovic E + / Getty Images

Sommige hardlopers zullen overmatig zweten ervaren tijdens hun runs, vooral op de handen, voeten en oksels. Hoewel transpiratie een volkomen normaal proces is dat helpt het lichaam koel te houden, treedt overvloedig zweten (hyperhidrose) op wanneer het koelsysteem van het lichaam niet goed functioneert, waardoor zweet letterlijk uit het lichaam stroomt. Er zijn bepaalde behandelingen die u kunt volgen als u vatbaar bent voor hyperhidrose.

 • Gebruik een anti-transpirant regelmatig. Als uw aandoening aanhoudend is, heeft u mogelijk een anti-transpirant met klinische sterkte nodig die door uw arts is voorgeschreven.
 • Krijg Botox injecties voor de behandeling van okselhyperhidrose. De injecties blokkeren tijdelijk een chemische stof die de zweetklieren stimuleert.
 • Neem medicijnen anticholinergica genoemd die soms off-label worden gebruikt om hyperhidrose te behandelen.
 • Ontdek chirurgische opties voor ernstige gevallen.
2

Lekkende blaas

Vrouwelijke hardlopers hebben soms problemen met urine-incontinentie, vooral als ze net zijn bevallen. Wanneer de bekken- en sluitspieren sterk zijn, kunnen ze de plotselinge druk van hoesten, niezen of sporten weerstaan.

Maar wanneer de spieren uitgerekt en zwak worden, zoals tijdens de zwangerschap kan gebeuren, kan elke plotselinge schok per ongeluk urine uit de blaas persen. Dit kan ook gebeuren naarmate een persoon ouder wordt, zowel bij vrouwen als bij mannen.

U kunt het probleem helpen verlichten door Kegel-oefeningen te oefenen die zijn ontworpen om de bekkenbodemspieren te versterken. Het proces is relatief eenvoudig.

 • Probeer de urinestroom te stoppen zonder je buik-, been- of bilspieren te gebruiken. Wanneer je in staat bent om de stroom te vertragen of te stoppen, heb je de juiste spieren gevonden.
 • Trek de spieren gedurende 10 seconden samen en laat 10 seconden los. Herhaal dit 10 keer en doe hetzelfde minstens drie tot vier keer per dag.

Na ongeveer zes tot acht weken zou u verbeteringen in uw blaascontrole moeten opmerken. Afvallen kan ook een deel van de druk op de blaas verlichten.

3

Hardloper diarree

Hardlopen is een goede manier om de normale darmfunctie te behouden, maar er zijn momenten waarop het iets te goed kan werken. Hardloperdiarree – soms aangeduid als “runner’s trots” – kan verband houden met uw dieet, maar kan ook het gevolg zijn van de verminderde bloedtoevoer naar het spijsverteringskanaal tijdens het hardlopen.

Uitdroging en lage elektrolyten kunnen ook bijdragen, net als pre-race angst en de fysieke verdringing van de organen zelf. Om draf van hardlopers te voorkomen, probeer je deze tips.

 • Vermijd cafeïne en vezelrijk voedsel zoals fruit, groenten, peulvruchten en volle granen voordat je gaat sporten.
 • Blijf goed gehydrateerd door elke dag 64 gram water te drinken. Je weet dat je goed gehydrateerd bent als je urine een lichtgele kleur heeft.
 • Drink langzaam een sportdrank tijdens lange runs om elektrolytniveaus te handhaven.
 • Snack op voedingsmiddelen die van nature bindend zijn zoals bananen, gewone bagels, rijst, havermout of pasta.
 • Eet niet twee uur voor een run zodat je lichaam voldoende tijd heeft om te verteren.
 • Plan lange runs waar openbare toiletten toegankelijk zijn als u gevoelig bent voor diarree.

Als het probleem aanhoudt, raadpleeg dan een arts om andere mogelijke oorzaken van diarree te onderzoeken, zoals het prikkelbare darmsyndroom.

4

Zwarte of verloren teennagels

Sommige hardlopers, vooral degenen die trainen voor langeafstandsevenementen, kunnen last hebben van zwarte of verloren teennagels. Zwarte teennagels worden veroorzaakt door het constant wrijven van je teen tegen de voorkant van je schoen.

Omdat de resulterende bloedblaar niet kan ademen zoals op de huid, duurt het veel langer om te genezen. Je hebt meer kans om een zwarte teennagel te krijgen bij warm weer omdat je voeten de neiging hebben om op te zwellen als het warm is. Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om zwarte teennagels te voorkomen.

 • Zorg ervoor dat je de juiste maat schoen draagt—minstens een halve maat groter dan je straatschoenen.
 • Trim je teennagels regelmatig.
 • Houd je voeten zo droog mogelijk tijdens het hardlopen.
 • Draag synthetische wicking sokken in plaats van standaard katoenen sokken.

Als je een zwarte teennagel krijgt, kun je deze het beste met rust laten. De beschadigde nagel zal uiteindelijk worden afgeduwd en vervangen door een nieuwe. Forceer de oude nagel niet, want dit kan leiden tot infectie. Als u aanhoudende pijn, zwelling, roodheid of pus ervaart, raadpleeg dan een arts.

5

Acne op het bovenlichaam

Acne op de rug, borst en bovenarmen is een veel voorkomend probleem voor hardlopers, vooral vrouwen. Het heeft de neiging om te verschijnen waar kleding in nauw contact komt met de huid (zoals onder een sportbeha).

Het probleem treedt op wanneer wrijving van kleding de huid schuurt, waardoor zweet en lichaamszouten de poriën verstoppen en infecties veroorzaken. Make-up en zonnebrandcrème kunnen het probleem verder verergeren. Volg deze tips om acne te verminderen.

 • Verander uit je zweterige kleding direct na het hardlopen.
 • Douche en reinig acne-gevoelige gebieden grondig. Acne geformuleerde zeep is hier vooral handig voor.
 • Vermijd het dragen van make-up tijdens het sporten.
 • Kies voor een olievrije zonnebrandcrème geformuleerd voor het gezicht en de hals.
 • Gebruik een gel in plaats van een zonnebrandcrème op crèmebasis voor de rest van je lichaam.
6

Schuren of aambeien

Het probleem met een gescheurd kruis of lies is dat je het vaak kunt zien in iemands gang. Naast de schaafwonden van kleding, kan de opeenhoping van zout op de huid werken als schuurpapier, waardoor pijn en roodheid ontstaan waarbij het ondergoed in contact komt met de gewrichten van het bekken.

Aambeien daarentegen worden mogelijk niet veroorzaakt door hardlopen, maar kunnen worden verergerd door het herhaaldelijk wrijven van weefsels tijdens activiteit. Hier zijn enkele ideeën om deze aandoeningen te helpen voorkomen of behandelen.

 • Draag nauwsluitend, niet-katoenen ondergoed ontworpen om vocht weg te voeren van het kruis.
 • Synthetische hardloopshorts kopen met “ingebouwd” ondergoed.
 • Spandex compressieshorts gebruiken in plaats van ondergoed.
 • Breng een huid glijmiddel aan zoals Gold Bond Friction Defense op de lies, oksels, voeten of overal waar schuren of blaren kunnen ontstaan.
 • Breng een medicinale aambeiencrème aan wanneer je van plan bent om te rennen of een zachte pad tussen je billen te plaatsen om irritatie te voorkomen.

Als u ernstige schuren ervaart, een infectie ontwikkelt of pijnlijke, bloedende aambeien heeft, moet u de activiteit staken en een behandeling van een arts zoeken.

7

Pijnlijke of bloederige tepels

Sommige hardlopers, meestal mannen, kunnen schurende of bebloede tepels krijgen na een lange run. Dit gebeurt wanneer de tepels constant tegen de grove stof van een overhemd worden geschuurd. Mannen zijn hier meer vatbaar voor, simpelweg omdat ze niet dezelfde bescherming krijgen als vrouwen met een sportbeha. Hier zijn enkele manieren om dit te voorkomen.

 • Breng een glijmiddel aan zoals Vaseline of BodyGlide royaal aan de tepels voor een run.
 • Draag producten zoals Nip Guards of pleisters om de tepels te beschermen.
 • Draag synthetische overhemden in plaats van katoen voor lange runs. Vrouwen moeten sportbeha’s van katoen vermijden.
 • Gebruik een antiseptische crème op je tepels om de irritatie te behandelen en infectie te voorkomen.
8

Wind

Gas geven is iets dat iedereen doet, maar misschien moeilijker te controleren is als je aan het hardlopen bent. Alleen al het hardlopen kan de sluitspieren buigen op een manier die onverwacht gas afgeeft. Probeer deze tips om dit te voorkomen.

 • Vermijd het eten van voedingsmiddelen die gas veroorzaken minstens twee tot drie uur voor een run. Het omvat suikerrijke en vezelrijke voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, zemelen en bonen.
 • Weersta de drang om te haasten tijdens het eten Maaltijden. Als u dit doet, slikt u overtollige lucht in die uiteindelijk zijn weg van het lichaam zal vinden, hetzij door boeren of winderigheid
 • Blijf goed gehydrateerd. Uitdroging vertraagt de beweging van de darmen en versterkt gas.
 • Neem spijsverteringshulpmiddelen zoals Beano of Beano Meltaway die helpen bij het afbreken van complexe koolhydraten in gasachtig voedsel. (Antacida doen nietsg om gas te voorkomen.)

Als overmatig gas aanhoudt of verergert, raadpleeg dan een arts om te bepalen of er een medische reden voor kan zijn.

9

Warmte-uitslag

Sommige hardlopers zullen af en toe uitbreken in een rode, jeukende uitslag tijdens hun run. We noemen dit cholinerge urticaria (ook bekend als warmte-uitslag).Het is een aandoening die wordt veroorzaakt door de plotselinge toename van de lichaamstemperatuur tijdens activiteit, meestal bij warm en benauwd weer. Het kan er soms vlekkerig en rood uitzien of er meer bijenkorfachtig uitzien. Om warmte-uitslag te voorkomen of te behandelen, probeer deze strategieën.

 • Neem een antihistaminicum.Antihistaminica van de oudere generatie, zoals Atarax/Vistaril (hydroxyzine), lijken effectiever te zijn bij de behandeling van de aandoening.
 • Vermijd hardlopen op extreem warme en vochtige dagen of verminder de intensiteit van je training.
 • Stoppen met sporten bij het eerste verschijnen van de karakteristieke uitslag.
 • Overweeg om ernstige gevallen te behandelen met anabole steroïden.

Warmte-uitslag moet niet worden verward met inspanningsgeïnduceerde anafylaxie (EIA), een ernstige allergische reactie geassocieerd met lichaamsbeweging of vasculitis van de golfer. EIA is een potentieel levensbedreigende, all-body ontsteking die wordt gekenmerkt door ademnood, misselijkheid, braken, netelroos, opgeblazen gevoel, diarree, snelle hartslag en krampen.

Indien onbehandeld, kan EIA leiden tot shock, bewustzijnsverlies, hart- of ademhalingsstilstand en zelfs de dood. Spoedeisende hulp moet onmiddellijk worden gezocht als een van deze symptomen optreedt na het sporten.