Hoe duurzaam te winkelen voor kerstbomen

Search

Als je kerst viert, is de kans groot dat je van plan bent om een boom te versieren (of al hebt). Maar hoe maak je een weloverwogen en milieuvriendelijke keuze?

Milieu-impact is een complexe vraag voor elk product, en als boomecoloog weet ik dat kerstbomen geen uitzondering zijn.

Duurzame kerstboom in een minimalistische woonkamer
Kerstboom in een woonkamer. / Foto met dank aan Sven Brandsma

Milieu-impact van plastic kerstbomen

Levenscyclusanalyses, die kijken naar hoeveel koolstof wordt gebruikt in elke stap van de levensduur van een product, hebben geschat dat plastic bomen een koolstofvoetafdruk hebben die tussen de tien en 20 keer groter is dan die van een echte boom. Dit is niet verwonderlijk, omdat plastic is afgeleid van fossiele brandstoffen en veel energie kost om te produceren.

“Plastic bomen hebben een koolstofvoetafdruk die tussen de tien en 20 keer groter is dan die van een echte boom.”

Milieu-impact van echte kerstbomen

Echte bomen daarentegen halen koolstof uit de atmosfeer om te groeien. Maar zodra je chemische meststoffen toevoegt, ook op fossiele brandstoffen, brandstof voor machines en transport, is het duidelijk dat beide soorten bomen een solide koolstofvoetafdruk zullen hebben, zij het lager voor een echte boom dan een plastic boom.

“Echte bomen daarentegen halen koolstof uit de atmosfeer om te groeien.”

Tenzij je investeert in een mooie plastic boom die jij of iemand anders minstens tien jaar hergebruikt, is het misschien beter om een echte, gegroeide boom te kopen.

Waar moet je dan rekening mee houden?

Een gezin kapt een duurzame kerstboom op een kerstboomboerderij
Familie die een boom omhakt bij een kerstboomboerderij / Foto met dank aan Chris Briggs

Milieuoverwegingen bij het kopen van kerstbomen

Locatie van de kerstboom

De ecologische voetafdruk zal enorm groeien met transport, dus een boom die aan de andere kant van de wereld wordt gekweekt, is helemaal geen duurzame keuze.

Meststoffen en pesticiden op kerstbomen

Evenzo hebben we gezien dat chemische meststoffen een grote koolstofvoetafdruk hebben. Ze zijn ook een grote bron van vervuiling, die mogelijk rivieren, meren en hele ecosystemen beïnvloedt.

Pesticiden worden gebruikt omdat kerstboomboerderijen monoculturen zijn, waarbij een enkele soort met een hoge dichtheid wordt gekweekt, waardoor ze het risico lopen op parasitisme en ziekten. Pesticiden zijn ook een probleem voor het milieu, met name voor ongewervelde dieren.

Het biologisch kweken van bomen kan die impact verminderen, hoewel dit kan resulteren in “wonky” bomen die minder geformatteerd van vorm zijn.

Een man draagt zijn nieuwe kerstboom naar zijn auto nadat hij hem heeft omgehakt bij de kerstboomboerderij.
Man die een kerstboom draagt op een kerstboomboerderij / Foto met dank aan Julianna Arjes

Type land waarop de kerstboom werd gekweekt

Het type land waar een boom wordt gekweekt, zal ook een grote rol spelen in de milieu-impact.

Vervangt een kerstboomplantage iets anders, mogelijk nuttiger (voedsel bijvoorbeeld) of beter voor het milieu (oerbossen of veengebieden)?

Gelukkig, in landen waar de meeste consumenten wonen, was veel land dat wordt gebruikt om kerstbomen te laten groeien vroeger landbouwgrond met een lage productiviteit.

Maar dit betekent niet dat het kweken van miljoenen bomen per jaar (8m in het VK, 20-30m in de VS) de beste keuze is voor landtoewijzing.

Het kweken van kerstbomen betekent dat je ze na zes tot tien jaar oogst, wat betekent dat er minder tijd is voor dieren in het wild en insecten om bloeiende populaties te vestigen.

Vergelijk ze met houtproductie (elke 20 tot 100 jaar gekapt) of een natuurreservaat (nooit) en u zult begrijpen waarom kerstboomplantages niet worden overwogen in de EU-belofte voor het planten van bomen.

Welke soort kerstboom is het meest duurzaam?

De boomsoort kan er ook toe doen. Kerstboomsoorten zijn naaldbomen en omvatten Nordmann-spar, douglasspar, fijnspar en zeldzamer grove den.

Ze zullen waarschijnlijk verschillende snelheden van koolstofafvang hebben en verschillende interacties met omliggende planten en dieren, afhankelijk van hun fysiologie en hoe deze overeenkomt met de bodem en de klimatologische omgeving. (Ik heb wel gezegd dat het ingewikkeld was.)

Helaas ben ik niet op de hoogte van een studie die boomsoorten vergelijkt in de context van kerstboomplantages (monocultuur, vroege oogst).

Het is te verwachten dat een inheemse boom (zoals grove den in het Verenigd Koninkrijk) bijvoorbeeld beter zal zijn in het hosten van lokale biodiversiteit, maar dat heeft behoefte aan lokale biodiversiteit. Testing.

Gezien het intensieve beheer zijn de verschillen tussen soorten waarschijnlijk klein.

Gezien het intensieve beheer zijn de verschillen tussen soorten waarschijnlijk klein.

Een duurzame kerstboom te koop bij een kerstboomperceel in Atlanta
Dennenboom te koop in Atlanta, Georgia / Foto met dank aan Skyler Smith

Hoe gooi je je kerstboom duurzaam weg?

Tot slot, wat moet je doen als de boom niet meer geschikt is voor het doel?

Het chippen van een boom om te gebruiken als mulch of compost betekent effectief dat koolstof in het hout wordt opgeslagen in de bodem, die stabieler is.

Bij het verbranden van de boom komt die koolstof vrij in de atmosfeer.

Het op een stortplaats laten vallen is het ergste omdat het zowel koolstof als methaan vrijgeeft door langzame afbraak.

De beste optie is om de boom in leven te houden, zodat hij groeit, meer koolstof vangt en na enkele decennia sterft.

Hoe vertaalt dit alles zich in de praktijk? Hier zijn een paar tips:

Praktische tips voor duurzame kerstbomen:

 1. Als je het fijn vindt om dezelfde boom te hebben die je jarenlang kunt opslaan en hergebruiken, dan is een plastic boom misschien een optie. Maar controleer waar en hoe het wordt geproduceerd.

  (Duurzaamheid gaat niet alleen over het milieu, het gaat ook over mensen.)

 2. Koop lokaal geteelde bomen, met Forest Stewardship Council-certificering. Controleer indien mogelijk op aanvullende kenmerken, zoals of het biologisch geteeld, inheems en niet op veenland wordt gekweekt.

  En laat het niet in een plastic net wikkelen.

 3. Vraag uw [city] raad over recyclingmogelijkheden. Als je het zelf kunt doen, hak dan het hout en gebruik het als mulch, of gebruik de takken om nesten te bouwen voor inheemse bijen.
 4. Overweeg om in pot gekweekte bomen te kopen, die u meerdere jaren kunt houden. Maar merk op dat dit anders is dan potbomen, die in de grond worden gekweekt en vervolgens worden opgegraven – het wortelstelsel van potbomen zal ze niet echt ondersteunen.
 5. Als je niet te gehecht bent aan de traditionele uitstraling van een boom, waarom zou je dan niet overwegen om hout te maken alternatieven die je zelf koopt of maakt, of zelfs gewoon je kamerplanten versieren?

  Immers, in een wereld van overconsumptie is de meest duurzame optie om helemaal geen nieuwe boom te krijgen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Het gesprek en werd ter beschikking gesteld aan Good Good voor herpublicatie.