Hoe Dragonfly Pose (Maksikanagasana) in Yoga te doen

Hoe Dragonfly Pose (Maksikanagasana) in Yoga te doen
 • Voordelen
 • Stapsgewijze instructies
 • Veelgemaakte fouten
 • Wijzigingen en variaties
 • Veiligheid en voorzorgsmaatregelen
 • Probeer het uit
Dragonfly Yoga Houding

Dragonfly Pose.
© Ann Pizer

Ook bekend als: Kolibrie Pose, Sprinkhaan Pose

Doelstellingen: Armen, kern

Niveau: Geavanceerd

Dragonfly is een zeer harde pose die een armbalans en een twist combineert. Het heeft een aantal elementen die op zichzelf zeer uitdagend zijn. Je moet een zelfverzekerde armbalancer zijn en comfortabel met Side Crow en Flying Crow. Flexibiliteit in de heupen en hamstrings is ook nodig om je benen in positie te krijgen. Dit is geen pose die je gemakkelijk zult oppikken. Het goede nieuws is dat alles waar je aan werkt door consequent yoga te doen, je naar een punt brengt waarop deze houding toegankelijk wordt. Het is leuk als het allemaal samenkomt, maar probeer niet te doelgericht te worden in je yogabeoefening. Het afvinken van poses van je takenlijst is niet waar het allemaal om draait. Wanneer je klaar bent voor Dragonfly, zal het voor je klaar zijn. Hier leest u hoe u erin en eruit kunt komen.

Voordelen

Dragonfly pose wordt beschouwd als een piekhouding. Het werkt de armen, schouders en bovenrug terwijl je je heupen en bekken opent. Je zult je kracht, flexibiliteit en gevoel van balans moeten opbouwen om dit te bereiken. Het beoefenen ervan zal helpen om deze vaardigheden verder te ontwikkelen, evenals je concentratie.

Stapsgewijze instructies

Begin met staan in Mountain Pose.

 1. Verplaats je gewicht naar je rechterbeen en breng je linkerenkel naar je rechterdij net boven de knie. Je scheenbeen zal evenwijdig aan de vloer staan. Deze variatie op Chair Pose (Utkatasana) is dezelfde positie van waaruit je Flying Crow binnengaat.
 2. Kom in een voorwaartse bocht en breng de palmen van je handen naar de grond.
 3. Buig het rechterbeen (het staande been) en draai je romp naar rechts, waarbij je met je handen naar voren loopt totdat je handpalmen in lijn komen met de zijkant van je rechtervoet. Dit is een vergelijkbare armpositie als Side Crow.
 4. Buig je ellebogen naar beneden om Chaturanga plaats en breng de zool van je linkervoet op de plank die door je linkerbovenarm is gemaakt. Probeer de voet zo hoog mogelijk op je arm te krijgen.
 5. Breng je rechterdij ook op de linker bovenarm rusten.
 6. Tip naar voren en breng je gewicht in je armen terwijl je rechterbeen naar de zijkant wordt gestrekt en de rechtervoet de vloer verlaat.
 7. Om naar buiten te komen, buig je de rechterknie en breng je de rechtervoet terug naar de vloer.
 8. Probeer de andere kant.

Veelgemaakte fouten

Om het meeste uit deze houding te halen, vermijd deze fouten.

Onvoldoende warming-up

Je moet volledig opgewarmd zijn voordat je in de houding kunt komen, omdat het extreme flexibiliteit in de heupen en hamstrings vereist. Probeer je gewrichten niet te dwingen om te buigen als ze niet klaar zijn.

Voet glijden van arm

Als je deze houding probeert te doen zonder voldoende flexibiliteit, zul je het waarschijnlijk moeilijk vinden om je voet op je arm te houden. Dit kan resulteren in naar voren vallen.

Wijzigingen en variaties

Er is niet echt een beginnersversie, maar Side Crow is een goede voorbereidende pose. Het geeft je het gevoel hoeveel je je romp moet draaien en hoe je ver naar voren moet kantelen om je voeten van de grond te krijgen.

Wees niet verbaasd als de twee kanten heel verschillend zijn. Er zijn veel factoren die deze pose laten werken, maar de openheid van de heupen is degene die het aan de ene kant mogelijk maakt, maar niet aan de andere kant.

Er is een andere houding in yin yoga die Dragonfly wordt genoemd. De yin pose is een zittende straddle voorwaartse buiging, vergelijkbaar met Upavistha Konasana.

Veiligheid en voorzorgsmaatregelen

Vermijd deze houding als je een blessure hebt aan je onderrug, heupen, schouders, polsen of nek. Zorg ervoor dat je de voorbereidende houdingen onder de knie hebt en de vereiste kracht en flexibiliteit hebt ontwikkeld. Stop als je scherpe pijn voelt. Deze houding wordt niet aanbevolen tijdens de zwangerschap.

Probeer het uit

Neem deze en soortgelijke bewegingen op in een van deze populaire trainingen:

 • Yoga Arm Balansen
 • Yogahoudingen voor armkracht
 • Yoga Poses voor Buikspieren