Hoe de beste glutenvrije probiotica voor u te kiezen

Hoe de beste glutenvrije probiotica voor u te kiezen
Vrouw met probiotische pil in de hand

Paul Bradbury / Caiaimage / Getty Afbeeldingen

Als u spijsverteringsproblemen heeft, zou het niet ongebruikelijk zijn dat u supplementen zoals probiotica probeert – geadverteerd om de spijsvertering te reguleren – voor hulp. En dus is het niet verwonderlijk dat veel mensen met coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid op zoek zijn naar glutenvrije probiotica om hun spijsverteringsstelsel te helpen.

Niet alle probiotica zijn glutenvrij (hoewel de meeste dat wel zijn) en sommige kunnen zuivel bevatten (een probleem als u ook gevoelig bent voor de lactose en / of caseïne in zuivelproducten).

Het kiezen van een probioticum

Over het algemeen delen de beste probiotica verschillende kenmerken.

Het is gebruikelijk om te zoeken naar producten met een hoog aantal kolonievormende eenheden (CFU’s), hoewel de National Institutes of Health stelt dat hogere CFU’s niet noodzakelijkerwijs gelijk staan aan verbeterde gezondheidsvoordelen. Controleer daarnaast de productie- en vervaldatums. Probiotica beginnen hun potentie te verliezen wanneer ze de fabriek verlaten.

Sommige probiotica moeten worden gekoeld, terwijl andere “houdbaar” zijn, iets dat u misschien wilt overwegen als u vaak reist (en geen koeler wilt rondsjouwen alleen voor uw probiotica). Sommige probiotische formules bevatten ook prebiotica, die niet-verteerbare oligosacchariden (lange ketens van koolhydraten) zijn die specifieke groepen probiotica voeden.

Galacto-oligosacharrides (GOS) verhogen bijvoorbeeld bifidobacterium en lactobacillen, wat de productie van butyraatzuur verhoogt, een vetzuur met een korte keten dat darmcellen voedt en gezond houdt.

Kunnen probiotica darmschade door coeliakie verbeteren of helpen bij glutenvertering? Dit is wat het onderzoek zegt.

Onderzoek dat is gedaan naar probiotica bij coeliakie heeft aangetoond dat bepaalde stammen de inflammatoire immuunrespons kunnen wijzigen.

Bijvoorbeeld in één onderzoek Bifidobacterium breve | BR03 en B. breve B632 verminderde een ontstekingsreactie bij kinderen met coeliakie (die een glutenvrij dieet volgden).Toen de behandeling stopte, keerde de ontstekingsreactie terug.

Interessant is dat personen met coeliakie lagere niveaus van Bifidobacterium stammen dan niet-coeliakie controles, die gunstig zijn voor de darmgezondheid omdat ze darmslijm koloniseren om ontstekingsreacties te helpen verminderen.

En Lactobacillus Rhamnosus GG heeft aangetoond dat het de integriteit van de darmbarrière herstelt na gluten-geïnduceerde permeabiliteit, wat ten goede komt aan personen met glutengevoeligheid en tijdens gevallen van accidentele gluteninname voor mensen met coeliakie.

Zoek naar een probioticum van hoge kwaliteit dat meerdere probiotische stammen van Lactobacillus en Bifidobacterium combineert.

Welke glutenvrije probiotica zijn beschikbaar?

Hier is een lijst met probiotica producten die door hun fabrikanten als glutenvrij worden beschouwd. Het is geen uitgebreide lijst omdat er tientallen verschillende probioticaproducten op de markt zijn, maar het zou u een startpunt moeten bieden in uw glutenvrije probiotica-zoektocht.

Beschikbare glutenvrije probiotica, in alfabetische volgorde:

  • Uitlijnen: Vervaardigd door Procter &Gamble (P &G), dit probioticum, op de markt gebracht als “24/7 spijsverteringsondersteuning”, bevat een stam van Bifidobacterium infantis, die is onderzocht bij mensen met coeliakie.Het is verkrijgbaar in verschillende formuleringen: gewone, kauwtabletten voor volwassenen (aardbeienbanaansmaak), extra kracht (vijf keer de CFU in de andere formuleringen), een slaapmiddel met melatonine, een ontstressformule met ashwagandha beschikbaar in capsules en gummies, een antibioticaresistentieformule en gearomatiseerde probiotische gummies voor kinderen. Volgens de website van het bedrijf is Align wetenschappelijk getest en glutenvrij. Het product bevat wel melk en natriumcaseïnaat (melkeiwit) en is niet gegarandeerd 100 procent sojavrij. Align vereist geen koeling en is 24 maanden houdbaar.
  • CeliAct Glutenvrije Dieet Ondersteuning: Hoewel dit niet strikt als een probioticum op de markt wordt gebracht – het bevat een breed scala aan vitamines en mineralen en is het meer een multivitamine – bevat het ook 2 miljard CFU’s aan Bacillus Coagulans voor ondersteuning van de spijsvertering. Het product is vrij van gluten, zuivel, caseïne en soja. Dit supplement moet worden bewaard “op een koele, droge plaats”, maar vereist geen koeling.
  • Country Life Zuivelvrije Power-Dophilus: Dit probioticum van Country Life – een vitaminefabrikant die glutenvrij is gecertificeerd door de Gluten-Free Certification Association – bevat in totaal 12 miljard CFU’s aan probiotica op het moment van productie, met vier verschillende stammen (waaronder Lactobacillus acidophilus). Het is zuivelvrij naast glutenvrij, bevat geen gist of soja en is gecertificeerd veganistisch.
  • Culturelle Spijsvertering Gezondheid: Dit product wordt geleverd in beide capsules en in een kauwbare vorm met sinaasappelsmaak, wat zou helpen als u (of een familielid) moeite heeft met het slikken van pillen. Het is ook verkrijgbaar in een extra krachtformulering en een formule die is gespecificeerd voor de gezondheid van vrouwen. Reguliere Culturelle bevat 10 miljard CFU’s aan Lactobacillus GG plus inuline, een prebiotisch koolhydraat. Culturelle wordt op de markt gebracht als ‘allergievriendelijk’. Het product is glutenvrij en zuivelvrij, hoewel volgens het bedrijf Culturelle probiotica worden geproduceerd in een faciliteit die ook zuivelingrediënten verwerkt. Het product moet worden bewaard op een koele, droge plaats uit de buurt van zonlicht.
  • Florastor Probiotica: Florastor probiotica, die komen in volwassen en kinderversies, bevatten eigenlijk een vorm van gist die bekend staat als Saccharomyces boulardii lyo. Deze “vriendelijke” gist werkt om minder vriendelijke microben uit je spijsverteringskanaal te verdringen. Florastor-producten worden beschouwd als glutenvrij en vegetarisch en zijn verkrijgbaar in capsules, sticks en sachets. Ze bevatten ongeveer 33 mg lactose en kunnen sporen van soja bevatten. Het product is vrij van andere belangrijke allergenen. Florastor moet niet na opening worden gekoeld.
  • Kirkman Labs Pro-Bio Gold Hypoallergeen: Kirkman staat bekend om het maken van allergeenvrije formules, met name voor kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS). Dit product vereist koeling en bevat 20 miljard CFU’s met zes verschillende stammen van probiotica, waaronder Lactobacillus acidophilus en Bifidobacterium bifidum. Het is vrij van alle belangrijke allergenen, waaronder gluten, maïs, ei, soja, caseïne en gist.

Een woord van bodymindspirit

Het is duidelijk dat dit slechts een kleine greep is van de probiotica die beschikbaar zijn in uw lokale natuurvoedingswinkel of online – deze producten hebben de lijst gehaald omdat ze veilig glutenvrij zijn (en in veel gevallen vrij van andere allergenen) en omdat ze een goede reputatie hebben in de alternatieve gezondheidszorggemeenschap.

Bij het nemen van probiotica houden sommige mensen vast aan één product, terwijl anderen zweren bij roterende merken en microben – met het idee om een diverse populatie van darmmicroflora op te bouwen. Maar uiteindelijk moet u beslissen – in overleg met uw arts – welk type en combinatie van probiotica het beste kan werken voor uw specifieke gezondheidssituatie.

Onderzoek dat is gedaan naar probiotica bij coeliakie heeft aangetoond dat bepaalde stammen de inflammatoire immuunrespons kunnen wijzigen.