Hoe achthoekhouding (Astavakrasana) in Yoga te doen

Hoe achthoekhouding (Astavakrasana) in Yoga te doen
acht hoek pose geannoteerd

bodymindspirit / Ben Goldstein


 • Voordelen
 • Stapsgewijze instructies
 • Veelgemaakte fouten
 • Wijzigingen en variaties
 • Veiligheid en voorzorgsmaatregelen
 • Probeer het uit
acht hoek pose
bodymindspirit / Ben Goldstein

Doelstellingen: Balans, armkracht, hamstring stretch

Niveau: Geavanceerd

Als je kijkt naar Eight Angle Pose (Astavakrasana) het is moeilijk te zeggen hoe je daar moet komen.¬†Hoewel het een geavanceerde houding is die kernkracht, flexibiliteit en balans vereist, begint het, wanneer je het stap voor stap afbreekt, het rijk van het mogelijke te betreden. Als je Side Crow (Parsva Bakasana) en Elephant’s Trunk Pose (Eka Hasta Bhujasana), heb je de bouwstenen. Zo niet, blijf dan werken aan je armbalans en buikkracht. Deze pose zal er nog steeds zijn als je er klaar voor bent.

Voordelen

Deze houding versterkt de armen en buikspieren, verbetert de kernkracht en balans en strekt de benen. Misschien merk je dat het je helpt stress te verlichten. Het kunnen bereiken ervan kan je vertrouwen geven.

Stapsgewijze instructies

Begin in een comfortabele zittende positie.

 1. Omhels vanuit een gekruiste positie je rechterdij in de borst en strek je linkerbeen voor je uit op de mat. Til je wervelkolom op en verleng deze en betrek je core door je navel naar achteren en omhoog te drukken.
 2. Rijg je rechterarm onder je rechterknie. Probeer je rechterknie zo hoog mogelijk op de rechterarm te krijgen, misschien zelfs door de knie over de rechterschouder te brengen. Het kan verschillende aanpassingen vergen om de knie in zijn hoogste positie te krijgen.
 3. Plant beide handpalmen op de grond aan de hogere kant van je heupen en strek je linkerbeen.
 4. Druk in je handpalmen om je lichaam, inclusief je linkerbeen en voet, van de vloer te tillen. Dit is Eka Hasta Bhujasana. Je linkerbeen moet worden ingeschakeld met de voet gebogen om dit mogelijk te maken. Je rechterbeen moet actief je rechterarm omhelzen.
 5. Zodra je het linkerbeen hebt opgetild, buig je dat been en breng je de voet naar je lichaam om je linkerenkel rond je rechterenkel te haken.
 6. Buig je armen tot 90 graden om het gewicht van je romp naar voren te verplaatsen, parallel aan de vloer. Beweeg tegelijkertijd beide benen naar rechts, parallel aan de voorkant van je mat.
 7. Strek beide benen zoveel mogelijk en knijp in je rechterarm. Til je hoofd op, maar draai je nek niet. Denk aan het naar achteren schuiven van heupen en borst naar voren.
 8. Om uit de houding te komen, strek je je armen en verplaats je je gewicht terug naar je kont met controle. Herhaal de pose aan de andere kant.

Veelgemaakte fouten

Om deze houding te helpen bereiken, vermijdt u deze fouten.

Plaatsing in de hand

Plaats je handen niet te dicht bij je heupen. Ze moeten ongeveer een voet voor je heupen zijn, zodat je je ellebogen kunt buigen en je heupen kunt optillen.

Elleboog positie

Als je buitenste elleboog niet dicht bij je ribben ligt, zal je buitenste schouder te laag vallen en heb je er een verhoogde druk op.

Wijzigingen en variaties

Net als bij andere geavanceerde yogahoudingen zijn er manieren om jezelf naar de volledige pose te werken of om jezelf een extra uitdaging te geven.

Een wijziging nodig?

Werk tot Eka Hasta Bhujasana. Je moet in staat zijn om je hele lichaam op te tillen voordat je verder gaat. Het kan helpen om blokken onder je handen te plaatsen om in te drukken en te helpen bij het optillen van je lichaam.

Zin in een uitdaging?

Probeer terug te gaan naar Chaturanga zonder de voeten tot het einde te laten landen.

Veiligheid en voorzorgsmaatregelen

Vermijd deze houding als je blessures hebt aan je schouders, polsen of ellebogen. Vergeet niet dat het een geavanceerde houding is die geschikte heupmobiliteit, balans en kernkracht vereist. Ontwikkel deze voordat je deze pose probeert.

Probeer het uit

Neem deze en soortgelijke bewegingen op in een van deze populaire trainingen:

 • Yoga arm balanceert
 • Yogahoudingen voor armkracht
 • Gevorderde yogahoudingen
 • Hoe hurdler pose te doen (Eka Pada Koundinyasana II)