High Octane Tea: Voordelen, Bijwerkingen, en preparaten

High Octane Tea: Voordelen, Bijwerkingen, en preparaten
Thee met een hoog octaangehalte

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Wat is thee met een hoog octaangehalte?
 • Hoe thee met een hoog octaangehalte te bereiden
 • Cafeïnegehalte
 • Gezondheidsvoordelen
 • Bijwerkingen

High Octane Tea is een drank gemaakt door Zest Tea company. Het wordt geadverteerd als de meest cafeïnehoudende thee op de markt. De thee is populair als een koffiealternatief voor diegenen die proberen een manier te vinden om de energie gedurende de dag te stimuleren. Fans van de drank zeggen dat High Octane Tea stimulatie biedt zonder de kriebels. De populariteit van de drank heeft ertoe geleid dat sommigen thuis proberen hun eigen versies te maken.

Wat is thee met een hoog octaangehalte?

Zest Tea is een in Baltimore gevestigd bedrijf dat is opgericht door James Fayal en Rickey Ishida. De mede-oprichters creëerden een extra cafeïnehoudende thee nadat ze steeds meer gefrustreerd raakten door kantoorkoffie van slechte kwaliteit. Ze ontwikkelden een blend en gebruikten vervolgens een crowdfundingplatform om het product begin 2014 op de markt te brengen. Het bedrijf maakt nu verschillende producten, waaronder CBD-thee, verschillende soorten losse bladrijke cafeïnerijke thee, mousserende thee en een verscheidenheid aan smaken van de populaire High Octane Tea.

De oprichters van het bedrijf schrijven het effect van High Octane Tea toe aan de combinatie van cafeïne en L-theanine, een aminozuur dat bijna uitsluitend in de theeplant aanwezig is.L-theanine is ook te vinden in sommige paddenstoelen en staat erom bekend bij te dragen aan de umami-smaak en unieke smaak van groene thee.

Volgens de website van het bedrijf zorgt de combinatie van het aminozuur samen met cafeïne ervoor dat de thee een schok van stimulatie kan geven zonder de zenuwachtigheid die vaak wordt toegeschreven aan overmatige koffieconsumptie. Zest Tea verwijst naar het effect als “kalme energie” en citeert een wetenschappelijke studie uit 2008 om deze claim te ondersteunen.

Soorten thee

High Octane Tea is er in zes smaken, elk met een andere basis en combinatie van ingrediënten. De theeën zijn non-GMO, glutenvrij en bevatten weinig tot geen suiker. Smaken zijn onder andere:

 • Blauwe Dame: Zuid-Indiase bloem oranje pekoe zwarte thee, korenbloemblaadjes, hibiscus bloemen, sinaasappelschil, citroen, sinaasappel en passievrucht smaak
 • Kaneel appel: Zuid-Indiase bloem oranje pekoe zwarte thee, kaneel chips, appelstukjes, kaneel smaak, en appel smaak
 • Graaf Grey: Zuid-Indiase bloem oranje pekoe zwarte thee en bergamot smaak
 • Granaatappel Mojito: Jonge Hyson Chinese groene thee, pepermunt, granaatappel en limoensmaak
 • Pittige Masala Chai: Bloemrijke oranje pekoe zwarte thee, thee-extract, kardemomzaad, gemberwortel, kaneelchips, natuurlijke smaak en kruidnagel
 • Superberry Samba: Jonge hyson Chinese groene thee, thee-extract, natuurlijke passievruchtsmaak, saffloerblaadjes, natuurlijke aardbeiensmaak en natuurlijke açai-smaak

U kunt de thee online kopen of via geselecteerde winkels in het hele land.

Hoe thee met een hoog octaangehalte te bereiden

Je bereidt High Octane Tea net zoals je elke traditionele thee zou bereiden. Gebruik indien mogelijk gefilterd water en een temperatuurgecontroleerde theepot om de waterwarmte te reguleren.

5 stappen om thee met een hoog octaangehalte te bereiden

 1. Plaats een piramide theezakje in een 8-ounce theekopje.
 2. Verwarm water tot 90-95º Celsius of 194-205º Fahrenheit. Als je geen temperatuurgecontroleerde theepot hebt, breng dan water aan de kook en laat het vervolgens een minuut zitten om de temperatuur net iets te verlagen.
 3. Giet acht ons water over het theezakje.
 4. Laat theeblaadjes zo lang trekken als gewenst. Sommige drinkers geven de voorkeur aan een lichtere thee, dus een steil van twee minuten is voldoende. Een steil van 3-5 minuten zal een sterker donkerder kopje thee brouwen, hoewel te lang weken bitterheid kan introduceren. Als algemene regel geldt dat groene thee minder tijd nodig heeft, terwijl zwarte thee meer tijd nodig heeft.
 5. Verwijder het theezakje of de infuser of zeef losse bladeren uit de beker voordat u gaat drinken.

Zest Tea company suggereert ook dat hun producten goede ijsthee maken. Je kunt hete thee bereiden, het iets laten afkoelen en de thee vervolgens over ijs gieten. Of je kunt ’s nachts ijsthee bereiden door zes theezakjes in een kruik met vier kopjes water te plaatsen en het een nacht te laten zitten.

Er zijn enkele online rapporten van mensen die proberen hun eigen zelfgemaakte versie van thee met een hoog octaangehalte te maken. Recepten variëren enigszins, maar meestal is de thee gemaakt van zwarte thee, kardemom, kaneel, melk en een snufje koffie.

Cafeïne ContEnt

Volgens het bedrijf bevat Zest’s High Octane Tea ongeveer dezelfde hoeveelheid cafeïne in drie gewone kopjes thee. Het cafeïnegehalte van thee kan echter variëren. Een 8-ounce kopje gewone groene thee kan ongeveer 30 mg cafeïne bevatten, terwijl een kopje zwarte thee dichter bij 50 mg kan bevatten.

Het bedrijf stelt ook dat hun thee ongeveer dezelfde hoeveelheid cafeïne bevat als een kopje koffie.Een kopje gezette koffie van acht ons bevat waarschijnlijk ongeveer 95-125 mg cafeïne. Maar afhankelijk van de smaak die je koopt, krijg je 135-150 mg cafeïne in High Octane Tea.

Omdat het bedrijf adverteert met de hoeveelheid L-theanine in hun High Octane Tea, kan het nuttig zijn om de hoeveelheid in typische soorten thee te onderzoeken in vergelijking met de producten van Zest. Volgens hun website biedt elke variëteit van de High Octane-thee 40 mg L-theanine.

Een studie uit 2016 erkende een aanzienlijke variatie in niveaus van L-theanine in verschillende theesoorten en dat verwerking een rol kan spelen.Onderzoek heeft aangetoond dat van alle commerciële theeën, zwarte thee de hoogste concentratie L-theanine biedt met groene thee die veel minder levert. Sommige zwarte theeën bleken tot 30 mg van het aminozuur per kopje te leveren, terwijl de gemiddelde kop groene thee slechts 12 mg of minder bevat.Een typisch theezakje bevat waarschijnlijk ongeveer twee gram gedroogde thee.

Gezondheidsvoordelen

Veel studies hebben de voordelen van thee in het algemeen onderzocht. Onderzoek heeft ook de potentiële gezondheidsvoordelen van het combineren van L-theanine en cafeïne onderzocht.

Cafeïne en L-Theanine

De studie die door de mede-oprichters van Zest Tea werd aangehaald als bewijs van de effectiviteit van hun product, werd gepubliceerd in Het Journal of Nutrition in 2008. Het onderzocht de effecten van L-theanine (100 mg) en cafeïne (50 mg) op de menselijke cognitie en taakprestaties. De resultaten van de studie suggereerden dat de combinatie van het aminozuur en cafeïne de cognitieve prestaties bij studiedeelnemers verbeterde.

Opgemerkt moet worden dat de studie klein van omvang was (16 deelnemers in de leeftijd van 21 tot 40 jaar) en werd gefinancierd door een subsidie van het Lipton Institute of Tea in samenwerking met Unilever Beverages. Recenter onderzoek heeft de bevindingen van 2008 echter tot op zekere hoogte ondersteund, hoewel de steekproefomvang in veel van de studies klein was.

Een studie uit 2010 met 44 jonge volwassenen toonde bijvoorbeeld aan dat een combinatie van cafeïne (40 mg) en L-theanine (97 mg) de studiedeelnemers hielp de nauwkeurigheid tijdens het schakelen van taken te verbeteren, de zelfgerapporteerde alertheid verbeterde en de zelfgerapporteerde vermoeidheid verminderde. Maar de studie gaf aan dat er geen significante verbetering was in andere cognitieve taken zoals visueel zoeken, keuzereactietijden of mentale rotatie.

Een andere studie gepubliceerd in 2012 betrof 16 deelnemers en vergeleek L-theanine met cafeïne. Onderzoekers ontdekten dat het aminozuur in staat was om angst te verminderen en de bloeddruk te verbeteren bij hun proefpersonen die volwassenen met een hoge stressrespons waren.

Ten slotte bleek uit een onderzoek uit 2020 dat een combinatie van L-theanine en cafeïne de aanhoudende aandacht en de algehele cognitieve prestaties bij zes kinderen met ADHD verbeterde. Onderzoekers gaven aan dat het voordeel hoogstwaarschijnlijk te wijten was aan verminderde mind wandering tijdens aandachtige periodes.

Algemene voordelen van thee

Een van de meest waarschijnlijke voordelen die je waarschijnlijk zult ervaren van de meeste soorten thee is een boost in energie en een toename van de mentale alertheid van de cafeïne. Kruidenthee bevat geen cafeïne, dus het is niet waarschijnlijk dat u dit voordeel krijgt van het consumeren van thee zoals kamille of hibiscusthee.

Het drinken van thee kan ook andere voordelen bieden. De consumptie van thee is bijvoorbeeld in verband gebracht met een verminderd risico op kanker, waaronder huid-, prostaat-, long- en borstkanker bij mensen. Lopend onderzoek doet onderzoek naar de relatie.Het National Cancer Institute beweert echter dat hoewel er een mogelijkheid is dat theeconsumptie kankerpreventie-eigenschappen biedt, de resultaten niet overtuigend zijn geweest en er nog steeds meer onderzoek nodig is.

De consumptie van thee wordt steeds vaker geassocieerd met een verbeterde cardiovasculaire en metabole gezondheid. Er zijn aanwijzingen dat groene thee het lipidenmetabolisme kan verbeteren, het verschijnen van atherosclerotische plaque en andere cardiovasculaire voordelen kan voorkomen.En er zijn aanwijzingen dat long-term consumptie van zwarte thee resulteert in de verbetering van de bloeddruk en kan ook het risico op een beroerte verminderen.

Bovendien bevat zwarte thee polyfenolen, waaronder catechines, flavonoïden en tannines. Polyfenolen zijn plantaardige chemicaliën die gezondheidsvoordelen kunnen bieden. Onderzoek heeft de consumptie van flavonoïden gekoppeld aan belangrijke gezondheidsresultaten vanwege hun ontstekingsremmende, anti-oxidatieve, anti-mutagene en anti-carcinogene eigenschappen.Maar gezondheidsexperts adviseren dat er nog steeds meer onderzoek nodig is om met zekerheid te zeggen of zwarte thee uw gezondheid aanzienlijk kan verbeteren.

Bijwerkingen

Het consumeren van een drank met cafeïne kan bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken. Deze kunnen een verhoogde hartslag (tachycardie), hartkloppingen, rusteloosheid, nervositeit, slaapproblemen of hoofdpijn omvatten. Sommige mensen kunnen zelfs misselijkheid, braken, diarree en diurese ervaren (of frequent urineren).

Een studie uit 2017, gefinancierd door de National Institutes of Health, stelt echter dat er weinig bewijs is van gezondheidsrisico’s in verband met matige hoeveelheden cafeïne bij gezonde volwassenen. Matige consumptie van cafeïne wordt gedefinieerd als ongeveer 300 tot 400 mg per dag.

Er is enige bezorgdheid dat degenen die kalmerende middelen nemen L-theanine moeten vermijden. Het Memorial Sloan Kettering Cancer Center adviseert dat vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven of degenen die overgevoelig zijn voor groene thee ook L-theanine moeten vermijden.