Hielpijn erger voor mensen met overgewicht

Hielpijn erger voor mensen met overgewicht
Overgewicht op de weegschaal

Don Bayley / E + / Getty Afbeeldingen

Als het gaat om hielpijn, als je meer weegt, doe je waarschijnlijk meer pijn. In een kleine studie van patiënten met plantaire fasciitis ontdekten onderzoekers dat obesitas de enige factor was die voorspelde of hielpijn leidde tot invaliditeit.

Als je voetpijn hebt, vraag je je waarschijnlijk af wat de oorzaak is en hoe snel het zal verdwijnen. De meeste gevallen van plantaire fasciitis verdwijnen met een paar weken van lichte activiteit en pijnverlichting. Maar voor sommige mensen kan plantaire fasciitis een langdurig probleem worden dat hen van loopafstanden weerhoudt. Verdere studies vonden een sterke associatie tussen overgewicht en het hebben van voetpijn of chronische plantaire pijn.

Hielpijn en plantaire fasciitis bij mensen met overgewicht

De onderzoekers keken naar pijnintensiteit, enkel dorsiflexie (vermogen om te buigen), leeftijd, geslacht, of de aandoening chronisch was en tijd besteed aan het dragen van gewicht. Die factoren veranderden de mate van invaliditeit als gevolg van hielpijn niet.

Hoe meer overgewicht een persoon had, hoe hoger hun niveau van invaliditeit als gevolg van hielpijn was, volgens studie auteur Daniel L. Riddle, PhD, PT.

Een overzicht van 25 verschillende studies zocht naar sterker bewijs dat overgewicht geassocieerd was met voetaandoeningen. De onderzoekers vonden sterk bewijs dat mensen met overgewicht meer kans hadden op niet-specifieke voetpijn.

Voor mensen die niet-atletisch waren, was overgewicht sterk geassocieerd met het hebben van chronische plantaire hielpijn.

Ze konden niet tot een conclusie komen over de vraag of overgewicht leidde tot een hogere incidentie van hallux valgus bunion vervorming, peesontsteking, artrose of platvoetaandoening.

Zal afvallen hielp hielp bij hielpijn?

De systematische review vond slechts twee studies die erop gericht waren om te zien of voetpijn werd verminderd na gewichtsverlies.Ze volgden mensen voor en na een operatie voor gewichtsverlies en sommigen meldden verbetering. Maar de jury is er nog niet uit of dit voor een aanzienlijk aantal mensen zal gelden. Er zijn meer studies nodig.

Helaas wordt hielpijn vaak gemeld als een reden waarom mensen moeite hebben met afvallen. Het is moeilijk om veel vormen van aerobe oefening te doen als je voeten pijn doen. Er zijn alternatieven, zoals zwemmen en fietsen, die minder impact hebben op je voeten. Houd er rekening mee dat de grootste component van gewichtsverlies het balanceren van calorie-inname met activiteitsniveaus is.

Hoe vaak komt plantaire fasciitis voor?

Als je plantaire fasciitis hielpijn hebt, ben je niet één op een miljoen, je bent een van de miljoenen per jaar die er elk jaar in de VS een behandeling voor zoeken. De meeste patiënten bezoeken hun huisarts voor behandeling, terwijl een derde een orthopedische geneeskundespecialist ziet, volgens een studie gepubliceerd in 2004.

Hielpijn en plantaire fasciitis produceren een gestage stroom patiënten voor orthopedisch chirurgen, goed voor 1% van alle bezoeken. De studie zei dat de meest voorkomende behandeling pijnstillers was, gevolgd door behandelingen zoals trainingsregimes, onderwijs en fysiotherapie.

Als u zich zorgen maakt dat het bezoeken van de arts over uw hielpijn zal resulteren in een operatie, is het goede nieuws dat de primaire oplossing een conservatieve behandeling is. Maar het is belangrijk om dat bezoek te doen om andere aandoeningen uit te sluiten en het probleem aan te pakken voordat het chronisch wordt. Zorg er nu voor en misschien kun je zonder pijn weer op de loopband en trail staan.

Hoe meer overgewicht een persoon had, hoe hoger hun niveau van invaliditeit als gevolg van hielpijn was, volgens studie auteur Daniel L. Riddle, PhD, PT.

Voor mensen die niet-atletisch waren, was overgewicht sterk geassocieerd met het hebben van chronische plantaire hielpijn.