Hibiscus thee: Voordelen, Bijwerkingen, en preparaten

Hibiscus thee: Voordelen, Bijwerkingen, en preparaten
Hibiscus Thee

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Wat is Hibiscus Thee?
 • Hoe zich voor te bereiden
 • Cafeïnegehalte
 • Hibiscus Thee Voordelen
 • Bijwerkingen

Hibiscusthee is een kruidenthee gemaakt van het weken van de knoppen van een gedroogde hibiscusbloem in water. De thee is populair vanwege zijn unieke zure smaak en gebrek aan cafeïne.

Wat is Hibiscus Thee?

Hibiscus is een grote bloem met vijf bloemblaadjes, afkomstig uit subtropische en tropische gebieden over de hele wereld. De prachtige hibiscusbloesems zijn meestal wit, maar de hibiscusknoppen, ook wel kelken genoemd, zijn dieprood van kleur. Deze toppen worden geoogst en gedroogd voor hibiscusthee.

Het gebruik van hibiscus dateert uit de oudheid toen Egyptenaren dachten dat de bloem koorts kon verminderen en andere ziekten kon behandelen. De hibiscusplant wordt ook gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Het grootste deel van ’s werelds hibiscusthee komt uit China en Thailand.

Hoe zich voor te bereiden

 • Plaats een hibiscus theezakje of een thee-infuser met ongeveer één tot twee theelepels losse theeblaadjes in een theekopje.
 • Verwarm water tot 93-100º Celsius of 200-212º Fahrenheit. Als je geen geconditioneerde theepot hebt, breng dan water aan de kook en laat een minuut zitten om de temperatuur net iets te verlagen.
 • Giet acht ons water over het theezakje of de infuser.
 • Laat theeblaadjes zo lang trekken als gewenst. Sommige drinkers geven de voorkeur aan een lichtere thee, dus een steil van twee minuten is voldoende. Een steile 3-5 minuut zal een sterkere donkere kop thee brouwen. Langer weken dan dat kan een bittere thee creëren. .
 • Verwijder het theezakje of de infuser uit de beker voordat u gaat drinken.

Hibiscusthee heeft een van nature zure smaak, dus sommige mensen voegen graag een eenvoudige siroop of andere zoetstof, zoals suiker of honing, toe aan hun thee.

Cafeïnegehalte

Hibiscusthee is een kruidenthee, dus het bevat geen cafeïne. Het is een geschikt alternatief voor diegenen die een warme drank zonder cafeïne willen. Het is in tegenstelling tot andere zwarte of groene theeën, die ongeveer 35-90 milligram cafeïne per kopje bevatten.

Ter vergelijking: een kopje zwarte koffie heeft ongeveer 100-150 milligram per kopje. Dat gezegd hebbende, de zetmethode voor thee en koffie zal de hoeveelheid cafeïne bepalen. Hoe sterker het brouwsel, hoe meer cafeïne in de drank.

Hibiscus Thee Voordelen

Hibiscusthee wordt over het algemeen geconsumeerd als een cafeïnevrije warme drank of ijsthee. Hieronder staan enkele van de gezondheidsvoordelen die gepaard gaan met het drinken van hibiscusthee.

 • Verlaagt de bloeddruk
 • Helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden
 • Verbetert cholesterol
 • Vermindert ontstekingen
 • Helpt hydratatie

Kan de bloeddruk verlagen

Hibiscus thee is aangetoond dat het mogelijk de bloeddruk te verlagen in verschillende studies. In een kleine studie van 65 deelnemers zagen volwassenen met hoge bloeddruk die gedurende zes weken dagelijks drie 8-ounce glazen (720 ml totaal) hibiscusthee consumeerden, een daling van hun algehele bloeddruk.

Een meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken concludeerde ook dat het drinken van hibiscusthee de systolische en diastolische bloeddruk zou kunnen verlagen.

Kan de bloedsuikerspiegel bevorderen

Een studie van honderd mensen met type 2 diabetespatiënten vroeg deelnemers om 450 ml (ongeveer 15 gram) groene thee of hibiscusthee gedurende 4 weken te drinken. De resultaten toonden positieve effecten op insulineresistentie en bepaalde bloedlipiden bij mensen met type 2 diabetes.

Kan cholesterol verlagen

Dezelfde studie die de insulinespiegels mat, vond ook dat het drinken van hibiscusthee gedurende vier weken LDL (“slecht”) cholesterol verlaagde en HDL (“goed”) cholesterol verhoogde.

Kan ontstekingen verminderen

Een studie bij 54 mannelijke voetballers wees uit dat het consumeren van hibiscusextract oxidatieve stress kan verminderen, een marker van ontsteking bij atleten. De studie observeerde niet direct de effecten van de inname van hibiscusthee, dus er moet meer onderzoek worden gedaan met behulp van de drank.

Kan helpen bij hydratatie

Hoewel er geen studies zijn over hibiscusthee en hydratatie, is het veilig om aan te nemen dat de drank een rol kan spelen bij hydratatie. Een 8-ounce glas hibiscusthee bevat 8-ounce water zonder suiker of cafeïne. Het drinken van voldoende hoeveelheden water is noodzakelijk voor een goede hydratatie en spijsvertering.

Bijwerkingen

Hoewel er geen onderzoek is naar de negatieve effecten van hibiscusthee, bleek uit een recent overzicht van studies dat zeer hoge doses hibiscusextract mogelijk leverschade kunnen veroorzaken. Hetzelfde onderzoek meldde dat hibiscus extract interageert met bepaalde medicijnen- voornamelijk hydrochloorthiazide (een diureticum) bij dieren en paracetamol (Tylenol) bij de mens.

Mensen die regelmatig kruidenthee drinken, moeten contact opnemen met een zorgverlener om ervoor te zorgen dat het niet interfereert met een van hun medicijnen.

 • Verlaagt de bloeddruk
 • Helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden
 • Verbetert cholesterol
 • Vermindert ontstekingen
 • Helpt hydratatie