Heuppijn tijdens het lopen: oorzaken, preventie en beheer

Heuppijn tijdens het lopen: oorzaken, preventie en beheer
vrouwen lopen

Tempura


Als je tijdens het lopen wordt geplaagd door heuppijn, ben je niet de enige. Gegevens suggereren dat één op de 10 volwassenen dezelfde ervaring heeft. Hoewel heuppijn tijdens het lopen frustrerend kan zijn, kan het aanpakken van de oorzaak en het implementeren van enkele eenvoudige technieken voor verlichting ervoor zorgen dat het beter beheersbaar aanvoelt. Lees verder om erachter te komen hoe u pijn kunt beheersen en comfortabel kunt lopen.

Oorzaken van heuppijn

Heuppijn kan te wijten zijn aan verschillende aandoeningen die geen verband houden met ziekte. Gewoon te lang op je zij liggen (of continu terwijl je slaapt), een sportblessure of in een ongemakkelijke positie zitten, kan zelfs heuppijn veroorzaken. En omdat dit kogelgewricht verantwoordelijk is voor het verankeren van ons lichaam in een rechtopstaande positie, is het onderhevig aan meer stress dan anderen.

Volgens de American Academy of Orthopaedic Surgeons kan heuppijn ook optreden als gevolg van een val, een directe klap op de heup, overbelasting en overmatig gebruik. In feite wordt overmatig gebruik vaak gezien bij wandelaars omdat de spier of pees in de heup kan worden beïnvloed door de repetitieve beweging van het lopen.

Er zijn ook een aantal risicofactoren die kunnen leiden tot heuppijn, zoals strakke heupbuigers en verschillen in beenlengte. Blessures die je gang beïnvloeden, kunnen ook een rol spelen. Bovendien kunnen meer volwassen wandelaars heuppijn ervaren als gevolg van een afname van het bewegingsbereik van de heupen naarmate ze ouder worden.

Heuppijn is ook een symptoom van zowel artritis als artrose, en in sommige gevallen veroorzaakt door bursitis, een ontsteking van met vloeistof gevulde zakken die slijmbeurs worden genoemd en die gewrichten pad. Bursitis ontwikkelt zich vaak als gevolg van overmatig gebruik en treft vaak de heupen. In feite geeft de Arthritis Foundation aan dat bursitis vaak de heupen aantast, waardoor ze gevoelig worden en pijn doen bij het bewegen.

Hoe heuppijn tijdens het lopen te beheren

De behandeling van heuppijn tijdens het lopen zal afhankelijk zijn van de oorzaak. Als de onderliggende oorzaak bijvoorbeeld bursitis is, kan het beheer het RICE-protocol (rust, ijs, compressie en elevatie), niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen en fysiotherapie omvatten.

Behandeling voor heuppijn veroorzaakt door artritis of artrose kan al het bovenstaande omvatten, met de toevoeging van corticosteroïde-injecties. Het is belangrijk op te merken dat gewichtsbeheersing ook een hulpmiddel kan zijn bij het beheersen van elke vorm van heuppijn, omdat overgewicht druk op het gewricht kan veroorzaken, inclusief de heupen.

Algemene heuppijn kan worden beheerd door middel van een verscheidenheid aan thuisprotocollen, waaronder stretching, foam rolling en drukpunttherapie. Zoals bij elke aandoening, moet chronische heuppijn goed worden gediagnosticeerd door de zorgverlener. Ze zullen een individueel behandelplan ontwikkelen en kunnen zelfs adviseren over opkomende modaliteiten, waaronder chirurgie.

Hoe heuppijn te voorkomen

Gewichtsbeheersing kan voor sommige personen de eerstelijnsmaatregel zijn voor de preventie van heuppijn. Zoals hierboven vermeld, veroorzaakt overgewicht stress op alle gewrichten, inclusief de heupen. Een zorgverlener kan helpen bepalen of actief gewichtsbeheer nodig kan zijn voor de algehele verbeterde gezondheid, inclusief de preventie van heuppijn.

Ten tweede kan het handhaven van een sterke kern en onderlichaam helpen om heuppijn te voorkomen. Het uitvoeren van oefeningen die de spieren rond het heupgewricht versterken, met name de heupabductorenen bilspieren, kan helpen de heupen in betere conditie te houden om comfortabel te lopen.

Heuppijn wordt positief geassocieerd met verhoogde pijn tijdens de slaap, en het beheer van de slaaphouding kan de ernst van het ongemak verminderen en in sommige gevallen pijn voorkomen. Bovendien is er wat onderzoek gedaan. suggereert dat het krijgen van voldoende rust de perceptie van gewrichtspijn kan verminderen, dus het vastleggen van een volledige zeven tot negen uur slaap kan een andere preventieve maatregel zijn.

Het dragen van goed schoeisel kan ook een rol spelen bij het voorkomen van heuppijn tijdens het lopen. Hoewel sommige onderzoeken suggereren dat onjuist schoeisel kan leiden tot voetpijn en -aandoeningen, het is vermeldenswaard dat ook dit het heupgewricht kan beïnvloeden, omdat het verantwoordelijk is voor het verbinden van de onderste extremiteit van het lichaam.

Aangepaste steunzolen kunnen voor sommige personen raadzaam zijn. Een zorgverlener die het lopen en de houding en de impact op de heup begrijpt, kan bepalen of orthesen nodig zijn in uw situatie.

Wanneer moet u een zorgverlener bellen?

Hoewel sommige heuppijn met weinig inspanning kan worden beheerd, zijn er enkele gevallen die onmiddellijke medische aandacht vereisen.n. Ischias is bijvoorbeeld een zenuwaandoening die kan leiden tot gevoelloosheid, tintelingen of een “spelden en naalden” gevoel als gevolg van irritatie van de heupzenuw, die door de onderrug, heupen en benen loopt.

Deze sensaties kunnen ook symptomatisch zijn voor algemene zenuwbeschadiging, compressie of beknelde zenuwen, die allemaal overleg met een zorgverlener vereisen. Bovendien, als heuppijn u immobiel maakt, of als het gewricht aanvoelt alsof het warmte uitstraalt, raadpleeg dan een medische zorgverlener.

Een woord van bodymindspirit Fit

Heuppijn kan over het algemeen op individuele basis worden voorkomen en beheerd. Gezonde slaaphygiëne, goed schoeisel, heupversterkende oefeningen en het handhaven van een ideaal lichaamsgewicht kunnen allemaal helpen om heupongemakken tijdens het lopen te minimaliseren.

Als u voelt dat heuppijn ernstiger kan zijn, bijvoorbeeld de symptomen zijn consistent met zenuwbeschadiging, zoek dan de hulp van een medische professional. Ze kunnen uw symptomen evalueren en een behandelplan ontwikkelen dat uw heuppijn aanpakt.

Veelgestelde vragen


 • Is wandelen goed voor heuppijn?

  Wandelen is een activiteit met een lage impact die de mobiliteit verhoogt, wat de sleutel is tot het beheersen van heuppijn veroorzaakt door artritis. Het kan ook nuttig zijn om u te helpen meer te bewegen gedurende de dag, vooral wanneer uw heuppijn wordt veroorzaakt door te lang zitten of gedurende langere tijd in een auto te rijden.

  Wat uw toestand ook is, wandelen heeft veel gezondheidsvoordelen en kan worden opgenomen als onderdeel van een algehele evenwichtige levensstijl. Dat gezegd hebbende, als lopen ernstige heuppijn veroorzaakt of als uw pijn niet verbetert met beweging, moet u een zorgverlener raadplegen.


 • Hoe versterk je je heupen?

  Oefeningen die helpen bij een goede uitlijning van de gewrichten kunnen helpen bij het versterken van de heupen. Evenzo kan het versterken van de spieren die de heupen ondersteunen, zoals de abductoren en bilspieren, heupletsel helpen voorkomen. Bewegingen zoals bruggen, kokkels, zijbandwandelingen en planken kunnen allemaal worden opgenomen.


 • Hoe weet ik of heuppijn ernstig is?

  Pijn die aanvoelt als warmte, gevoelloosheid, tintelingen of spelden en naalden kan een teken zijn van een ernstige medische aandoening. In dit geval wordt aanbevolen contact op te nemen met een zorgverlener om uw symptomen te bespreken.