Hete saus Voedingswaarden en gezondheidsvoordelen

Glutenvrije hot sauce lijst
Hete saus

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Sommigen vinden het warm! Jij ook? Hete saus – soms chilisaus of pepersaus genoemd – is een kruiderij die meestal wordt gemaakt met een basis van chilipepers, plus smaakmakers zoals azijn, zout, knoflook of uienpoeder. Deze pikante sauzen zijn er in een breed spectrum van relatief milde tot knock-your-socks-off pittig, dus er zijn genoeg opties om uit te kiezen om flauwe maaltijden op te vrolijken.

Hete saus is geen voedingsrijk voedsel; een enkele portie van één theelepel bevat nul gram koolhydraten, vet of eiwitten. Voor het toevoegen van een pittige smaak met zeer weinig calorieën, kan het echter een slimme keuze maken. Bovendien heeft capsaïcine, het actieve ingrediënt in hete saus, tal van voordelen voor de gezondheid.

Hot Sauce Voedingswaarden

De volgende voedingsinformatie is verstrekt door de USDA voor één theelepel (5 g) hete saus.

 • Calorieën: 0
 • Vet: 0g
 • Natrium: 170 mg
 • Koolhydraten: 0g
 • Vezel: 0g
 • Eiwit: 0g

Koolhydraten

De meeste hete sauzen bevatten geen koolhydraten. Sommige variëteiten kunnen kleine hoeveelheden koolhydraten bevatten als zoetstof of smaakmakers worden toegevoegd.

Vetten

Vetten komen niet voor in hete saus. Een theelepel bevat nul gram.

Eiwit

Je zult ook geen noemenswaardige hoeveelheid eiwit in hete saus vinden, omdat geen van de ingrediënten eiwitrijk is.

Vitaminen en Mineralen

Er zitten niet veel vitamines en mineralen in hete saus. In de meeste merken is de enige micronutriënt die u zult vinden natrium, met ergens tussen de zes en tien procent van uw dagelijkse waarde in één theelepel. Sommige merken hete saus bevatten ook kleine hoeveelheden vitamine A.

Gezondheidsvoordelen

Niet alleen kan hete saus een pittige tang aan je eten toevoegen, maar het heeft ook enkele gezondheidsvoordelen.

Voegt caloriearme smaak toe

Het toevoegen van smaak aan voedsel betekent vaak het stapelen van extra calorieën, vetten of kunstmatige ingrediënten, maar dit is niet het geval met hete saus. Deze pittige smaakmaker versterkt de smaak zonder een van deze toevoegingen.

Kan kanker bestrijden

Hete saus kan helpen bij het bestrijden van de ‘grote C’. Een studie uit 2016 meldde dat capsaïcine – de verbinding die verantwoordelijk is voor de kruidigheid van hete saus – antikankeractiviteit heeft.

Kan de cardiovasculaire gezondheid stimuleren

Capsaïcine’s voordelen blijven! In een kleine studie uit 2017 met 35 deelnemers, toen mensen met lage niveaus van goed cholesterol (HDL) twee keer per dag gedurende 3 maanden een 4 mg capsaïcinesupplement kregen, verbeterden hun risicofactoren voor coronaire hartziekten. Hun HDL nam toe, terwijl hun triglyceriden afnamen.

Compatibel met de meeste diëten

Hoewel niet iedereen fan zal zijn van de pikante bite van hete saus, is het een geschikte aanvulling op bijna elk dieet. Mensen met koolhydraatarme, keto- en veganistische, vegetarische, Whole30- en andere speciale diëten kunnen zonder zorgen op hete saus schudden.

Glutenvrij

Met slechts een handvol ingrediënten zijn de meeste hete sauzen van nature glutenvrij, dus mensen met coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid zouden geen problemen moeten hebben om het te eten. Het is echter altijd verstandig om ingrediëntenetiketten te controleren om verborgen bronnen van gluten te herkennen.

Kan een lang leven bevorderen

Het ‘kruid van het leven’ is misschien meer dan alleen een eufemisme. Een studie uit 2015 in de British Medical Journal bleek dat het consumeren van gekruid voedsel omgekeerd geassocieerd was met mortaliteit wanneer het werd bestudeerd bij iets minder dan 500.000 mensen gedurende een mediaan van 7,2 jaar.

Allergieën

Hoewel paprika’s (en dus hete saus) niet als een zeer allergeen voedsel worden beschouwd, hebben sommige mensen er allergieën voor. Mensen met een peperallergie mogen geen hete saus eten.

Als u daarentegen een intolerantie heeft voor verse paprika’s, kunt u mogelijk een kleine hoeveelheid hete saus verdragen. Veel voedselintoleranties zijn dosisgerelateerd, wat betekent dat een reactie alleen optreedt wanneer u een grote hoeveelheid van het voedsel eet.

Bijwerkingen

We hebben waarschijnlijk allemaal het brandende gevoel in de mond ervaren na het eten van zeer pittig voedsel. Het kan, als je warm eet saus, dat je een tinteling of branderig gevoel in je mond en op je tong voelt – zelfs gedurende enkele minuten. U kunt ook merken dat uw ogen water geven of dat uw neus loopt nadat u het hebt overdreven. Dit gebeurt omdat de chemicaliën in hete saus de slijmvliezen in je neus en mond irriteren.

Sommige mensen ervaren ook spijsverteringssymptomen van hete saus. Maagklachten, misselijkheid, diarree en braken kunnen allemaal nadelige symptomen zijn van het eten van zeer pittige sauzen. Mensen met gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) moeten mogelijk ook hun consumptie van hete saus beperken om brandend maagzuur en indigestie te voorkomen.

Variëteiten

Er is een reden waarom hele speciaalzaken bestaan om hete saus te verkopen. Het enorme aantal variëteiten is duizelingwekkend en kan variëren per regio van herkomst, kruidigheid en soorten gebruikte peper. De USDA vermeldt elf soorten hete saus die beschikbaar zijn in de VS, waaronder heet, extra heet, groen, chipotle, habanero, knoflook, chili en limoen, zoet en pittig, Buffalo-stijl, Sriracha en ‘andere’.

Naast deze onderscheidingen kunnen hete sauzen worden beoordeeld op een schaal van heetheid die de Scoville-schaal wordt genoemd. Deze schaal registreert warmte-eenheden op basis van de concentratie capsaïcinoïden die aanwezig zijn in een saus. Het hoogst op deze schaal zijn pepers (en hun sauzen) zoals de Carolina Reaper, Pepper X en spookpeper. Ondertussen scoren paprika’s en bananenpaprika’s vrij laag.

Wanneer het het beste is

Het kiezen van een hete saus is grotendeels een kwestie van smaak, hoewel sommige variëteiten mogelijk beter geschikt zijn voor bepaalde soorten gerechten. Sriracha en chili limoen sauzen, bijvoorbeeld, worden vaak gebruikt in de Aziatische keuken, terwijl je vaak chipotle en habanero saus zult zien in Mexicaanse gerechten. Vergeet niet om bij het proberen van een nieuwe hete saus spaarzaam te gebruiken, vooral als je gevoelig bent voor kruiden.

Opslag en voedselveiligheid

Als je niet veel hete saus gebruikt, kan een fles lang rond je voorraadkast hangen. Maar hoe lang is te lang om deze kruiderij bij de hand te houden? Ongeopende hete saus kan maar liefst vijf jaar op een koele, droge plaats blijven. Na opening kun je het beste binnen twaalf maanden hete saus gebruiken. Hete saus die slecht is geworden, kan een onaangename geur hebben, een verandering van de oorspronkelijke kleur of zelfs donkere, beschimmelde vlekken.

Hoe zich voor te bereiden

De meeste mensen gebruiken hete saus één streepje per keer om flauwe maaltijden op te vrolijken. Het is echter nuttig als meer dan alleen een topping. Veel eiergerechten, Aziatische gerechten, dips en buffalo-stijl vlees en groenten vragen om grotere hoeveelheden hete saus.

Wanneer je geen gemalen rode peper of cayennepeper meer hebt, kun je ook hete saus als vervanging gebruiken. Drie tot vier scheutjes saus staat gelijk aan ongeveer een achtste theelepel poeder of vlokken.

 • Calorieën: 0
 • Vet: 0g
 • Natrium: 170 mg
 • Koolhydraten: 0g
 • Vezel: 0g
 • Eiwit: 0g

Naast deze onderscheidingen kunnen hete sauzen worden beoordeeld op een schaal van heetheid die de Scoville-schaal wordt genoemd. Deze schaal registreert warmte-eenheden op basis van de concentratie capsaïcinoïden die aanwezig zijn in een saus. Het hoogst op deze schaal zijn pepers (en hun sauzen) zoals de Carolina Reaper, Pepper X en spookpeper. Ondertussen scoren paprika’s en bananenpaprika’s vrij laag.