Het verband tussen gewichtsverlies en haaruitval

Het verband tussen gewichtsverlies en haaruitval
Handen die een kam vol gevallen haar vasthouden

Sol de Zuasnabar Brebbia / Getty Afbeeldingen


De American Academy of Dermatology (AAD) meldt dat er een paar mogelijke redenen zijn voor haaruitval. Maar eerst benadrukt het dat er een verschil is tussen haaruitval en haaruitval. Hoewel het afstoten van wat haar normaal is – iedereen verliest elke dag 50 tot 100 haren – treedt haaruitval op wanneer je ongewone dunner worden of stukjes haaruitval op je hoofd ziet.

Als u daadwerkelijk haaruitval ervaart, wat kan dan de oorzaak zijn? Gewichtsverlies haaruitval is een mogelijkheid. Dat geldt ook voor hormoonveranderingen, stress, medicijnen en meer. Betekent dit dat je te maken krijgt met haaruitval als een van deze redenen bestaat? Niet per se. Verschillende behandelingsopties, afhankelijk van het type haaruitval en oorzaak.

Soorten haaruitval

Er zijn verschillende soorten haaruitval. Twee van de meest voorkomende zijn echter androgenetische alopecia en telogeen effluvium.

Androgenetische alopecia is een vorm van haaruitval die grotendeels genetisch is en zowel tot de helft van de mannen als de vrouwen treft. Mensen met androgenetische alopecia hebben hogere niveaus van hormonen genaamd androgenen in hun haarzakjes. Deze androgenen verkorten niet alleen de haargroeicyclus, maar ze veroorzaken ook kortere en dunnere haarlokken die niet onmiddellijk opnieuw beginnen te groeien zodra ze zijn afgeworpen.

Telogeen effluvium is een ander type haaruitval en is meer een overmatige verharing. Hoewel het exacte voorkomen niet bekend is, wordt gedacht dat telogeen effluvium vrij gebruikelijk is bij veel volwassenen die deze aandoening op een bepaald moment in hun leven ervaren. Soms is het acuut, treedt het op voor een korte periode en in andere gevallen is het chronisch of langduriger.

Redenen voor haaruitval

De eerste stap om te beslissen hoe u het beste kunt omgaan met uw specifieke type haaruitval, is het identificeren van de oorzaak. En er zijn veel mogelijke redenen om haar te verliezen.

Erfelijkheid

Je hebt waarschijnlijk gehoord van mannelijke kaalheid, maar wist je dat vrouwen deze genetische aandoening ook kunnen ervaren? Vrouwelijke kaalheid, die valt onder het androgenetische alopecia-type haaruitval, kan in gezinnen voorkomen en ziet er iets anders uit dan mannelijke kaalheid.

Vrouwen ervaren dit haarverlies meestal aan de bovenkant en de kroon van de hoofdhuid en beschrijven vaak het zien van een breder wordend deel. Je hebt meer kans om vrouwelijke kaalheid te ervaren als je een familiegeschiedenis van de aandoening hebt.

Hormoonveranderingen

Veranderingen in je hormoonspiegels kunnen haaruitval veroorzaken. Een verandering in uw androgeenspiegels kan ervoor zorgen dat het haar op uw hoofd dunner wordt en het haar op uw gezicht grover aanvoelt.

U kunt veranderingen in zowel uw hormonen als uw haar opmerken tijdens de menopauze. Ongeveer tweederde van de vrouwen ervaart postmenopauzale haaruitval.

Voedingstekort

Als u bepaalde voedingsstoffen mist, kunt u haaruitval ervaren. Voedingstekorten zijn in verband gebracht met zowel androgene alopecia als telogeen effluvium, waarbij lagere niveaus van sommige vitamines en mineralen leiden tot het verlies van meer haar.

Laag ijzer is er een om te overwegen. Als u vegetariër bent, zwaardere dan normale menstruaties heeft of een voorgeschiedenis van bloedarmoede heeft, kunt u haaruitval door ijzertekort ervaren. Sommige vrouwen nemen ijzersupplementen om de aandoening om te keren, maar er is geen bewijs om hun effectiviteit voor haaruitval te ondersteunen.

Soms kan het krijgen van te veel van een specifieke vitamine bijdragen aan haaruitval. Overmatige hoeveelheden vitamine A kunnen bijvoorbeeld beide leiden tot grotere percentages van haaruitval.

Lage niveaus van zink, niacine, selenium, vitamine D en verschillende andere voedingsstoffen zijn aanvullende dieetgerelateerde overwegingen die kunnen worden onderzocht als u haaruitval ervaart. Lage eiwitinname is ook gevonden als een mogelijke oorzaak van haaruitval en zeer caloriearme diëten bieden over het algemeen niet genoeg voeding om uw lichaam – inclusief uw haarzakjes – normaal te laten functioneren.

Fysieke of emotionele stress

Het is niet ongebruikelijk om haaruitval te ervaren wanneer u ook verhoogde stress- of angstniveaus ervaart. De toename van stress veroorzaakt de afgifte van hormonen (zoals cortisol) die ontstekingen verhogen en ervoor kunnen zorgen dat de haargroei vertraagt of stopt, waardoor ook wat haar uitvalt.

Sommige mensen eten minder als ze gestrest of emotioneel overstuur zijn. Als de voedselinname te laag wordt, kan dit verder bijdragen aan haaruitval, waardoor mogelijk ook het risico op een tekort aan vitamines en mineralen toeneemt.s nodig om een gezonde haargroei en -functie te ondersteunen.

Schildklier ziekte

Schildklierdisfunctie is een andere mogelijke oorzaak van haaruitval. Elke schildklierpatiënt kan haaruitval ervaren, inclusief die met de ziekte van Hashimoto en de ziekte van Basedow, aangezien tot 28% van de mensen met deze aandoeningen haaruitval ervaart.

Uw arts kan tests uitvoeren om te zien of uw schildklier goed functioneert. Sommige gezondheidswerkers raden zelfs aan dat elke patiënt met alopecia (haaruitval) wordt gescreend op schildklierproblemen om te bepalen of dit de mogelijke oorzaak is.

Medicijnen

Het nemen van sommige medicijnen is in verband gebracht met haaruitval. Onder deze medicijnen zijn:

  • Allopurinol, soms voorgeschreven voor mensen met jicht of nierstenen
  • Bromocriptine, dat kan worden gebruikt voor de behandeling van de ziekte van Parkinson, tumoren of diabetes type 2
  • Cyclofosfamide, een chemotherapeuticum
  • Doxorubicine, een ander chemotherapiegeneesmiddel
  • Levodopa, een op medicatie gebaseerde behandeling voor de ziekte van Parkinson
  • Nitrosourea, soms gebruikt voor de behandeling van kanker of hersentumoren
  • Tamoxifen, gebruikt voor de behandeling van borstkanker

Medicatie-gerelateerd haarverlies lost meestal zichzelf op binnen één tot drie maanden na het niet langer innemen van het medicijn.

Gewichtsverlies

Gewichtsverlies, alleen, wordt niet altijd vermeld als een mogelijke oorzaak van haaruitval. Maar dat betekent niet dat je geen haaruitval zult ervaren als je gewicht verliest.

Een dieet kan stressvol en vermoeiend zijn. Het kan ook leiden tot voedingstekorten die resulteren in haaruitval. Bovendien ervaren veel vrouwen gewichtstoename naarmate ze ouder worden of tijdens de menopauze en kunnen ze als gevolg daarvan op dieet gaan. Deze combinatie van factoren kan ervoor zorgen dat je haar dunner wordt.

Behandelingen

Als u ongewone patronen van haaruitval opmerkt, raadpleeg dan uw arts. Uw zorgverlener kan u vertellen of een gerelateerde medische aandoening de mogelijke oorzaak kan zijn van veranderingen in uw haar.

U kunt worden doorverwezen naar een dermatoloog die aanvullende tests kan uitvoeren om erachter te komen waarom u mogelijk haar verliest en wat eraan kan worden gedaan. Ze kunnen u ook doorverwijzen naar een geregistreerde diëtist of gedragsgezondheidsspecialist als voedingsproblemen of stress de oorzaak zijn.

Als uw haaruitval verband houdt met voedingstekorten, lijkt het misschien alsof het nemen van een voedingssupplement kan helpen het probleem te verhelpen. Toch ontbreekt onderzoek op dit gebied, waarbij sommige supplementen het haarverlies erger maken in plaats van beter.

Er zijn medicijnen die dunner wordend haar kunnen verbeteren. Ze omvatten:

  • Minoxidil: Je hebt waarschijnlijk producten zoals Rogaine (minoxidil) gezien die op televisie of in tijdschriften worden geadverteerd. Dit medicijn wordt veel gebruikt en is effectief gebleken in klinische onderzoeken. De vrij verkrijgbare medicatie is verkrijgbaar in de apotheek.
  • SpironolactonDit voorgeschreven medicijn is niet goedgekeurd door de FDA om vrouwen met dunner wordend haar te helpen, maar het is een veel voorkomende behandeling voor haaruitval bij vrouwen omdat is aangetoond dat het effectief is, volgens de American Academy of Dermatology.

Er zijn een paar andere medicijnen die off-label kunnen worden gebruikt om haaruitval tijdens gewichtsverlies te behandelen. Uw dermatoloog kan bepalen of een van hen geschikt voor u is. Lasers en haartransplantatie zijn ook methoden die door sommigen worden gebruikt om haaruitval te behandelen, maar deze behandelingen zijn niet voor iedereen geschikt en werken niet altijd.

U kunt met uw zorgverlener samenwerken om te zien welke behandelingen het meest waarschijnlijk voor u werken als u haaruitval ervaart tijdens gewichtsverlies.

Een woord van bodymindspirit

Hoewel haaruitval verontrustend kan zijn, afhankelijk van de oorzaak, kan het van korte duur of zelfs omkeerbaar zijn. Uw arts kan u helpen bepalen wat leidt tot uw haaruitval, terwijl u ook behandelingsopties biedt die waarschijnlijk de beste haarherstelresultaten zullen opleveren.

Soms kan het krijgen van te veel van een specifieke vitamine bijdragen aan haaruitval. Overmatige hoeveelheden vitamine A kunnen bijvoorbeeld beide leiden tot grotere percentages van haaruitval.

Als uw haaruitval verband houdt met voedingstekorten, lijkt het misschien alsof het nemen van een voedingssupplement kan helpen het probleem te verhelpen. Toch ontbreekt onderzoek op dit gebied, waarbij sommige supplementen het haarverlies erger maken in plaats van beter.

U kunt met uw zorgverlener samenwerken om te zien welke behandelingen het meest waarschijnlijk voor u werken als u haaruitval ervaart tijdens gewichtsverlies.