Hennepproteïnepoeder Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Hennepproteïnepoeder Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Hennep eiwit poeder

Getty Images / David Ferencik


 • Hennep Eiwit Poeder Voedingswaarden
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Variëteiten
 • Hoe zich voor te bereiden

Hennepproteïnepoeder is een plantaardig eiwit dat alle essentiële aminozuren bevat. Dit betekent dat het een compleet eiwit is zoals eieren en soja, maar dan vegan-vriendelijk. Het is ook een uitstekende bron van vezels.

Je kunt aarzelen over het gebruik van hennepeiwitpoeder omdat het afkomstig is van dezelfde plantensoort als marihuana. Maar net als kool en broccoli zijn hennep en marihuana twee genetisch verschillende planten.

Bovendien wordt hennepeiwitpoeder gemaakt van het zaad van de plant. De hennepplant en zijn zaden zijn geen tetrahydrocannabinol (THC) bron. THC is de stof in de marihuanabloem die psychoactieve effecten produceert.

Lees verder om meer te weten te komen over de voedingsfeiten, gezondheidsvoordelen en toepassingen voor hennepeiwitpoeder.

Hennep Eiwit Poeder Voedingswaarden

Deze voedingsinformatie voor een portie hennepeiwitpoeder van 14 gram wordt verstrekt door de USDA. Er is geen standaard portiegrootte voor eiwitpoeder en voedingsinformatie voor hennepeiwitpoeder kan variëren per fabrikant en portiegrootte.

 • Calorieën: 55
 • Vet: 1,5 g
 • Natrium: 0
 • Koolhydraten: 3g
 • Vezel: 2,51 g
 • Suikers: 0
 • Eiwit: 7g
 • Ijzer: 3,96 mg
 • Calcium: 20 mg
 • Kalium: 182 mg
 • Magnesium: 168 mg
 • Fosfor: 220 mg
 • Zink: 2,7 mg

Koolhydraten

Hennepproteïnepoeder is geen significante bron van totale koolhydraten met 3 gram per portie van 14 gram. De meeste koolhydraten in het eiwitpoeder zijn echter afkomstig van vezels, met 2,51 gram per portie, die voldoen aan 10% van de dagelijkse waarde (DV).

Vezels zijn een soort koolhydraten die niet worden afgebroken in het spijsverteringskanaal en helpen de darmfunctie te verbeteren en houden je vol.

Vetten

Een portie hennepproteïnepoeder bevat 1,5 gram totaal vet, waardoor het een zeer vetarm eiwitsupplement is. Volgens de voedingsinformatie van de USDA bevat het eiwitpoeder 1 gram verzadigd vet. Informatie voor enkelvoudig onverzadigd en meervoudig onverzadigd vet is niet beschikbaar.

Eiwit

Een portie hennepeiwitpoeder van 14 gram bevat 7 gram eiwit. In tegenstelling tot andere plantaardige eiwitbronnen zoals erwten en bruine rijst eiwitpoeder, bevat hennepproteïnepoeder alle essentiële aminozuren, waardoor het een hoogwaardige bron van eiwitten is.

Vitaminen en Mineralen

Hennepproteïnepoeder is een uitstekende bron van ijzer met 3,96 milligram per portie en levert 22% van de DV. Je lichaam heeft een voldoende voorraad ijzer nodig om rode bloedcellen te maken.

Het plantaardige eiwitpoeder bevat ook andere essentiële mineralen zoals calcium, kalium, magnesium, fosfor en zink.

Calorieën

Een portie hennepeiwitpoeder van 14 gram bevat 55 calorieën. Ongeveer 50% van die calorieën komt uit eiwitten. Vet en koolhydraten vormen de rest van de calorieën, waarbij vet een paar calorieën meer levert dan koolhydraten: 25% van de calorieën uit vet versus 22% uit koolhydraten.

Gezondheidsvoordelen

De zeer weinige studies die de voordelen van hennep en gezondheid bij mensen onderzochten, keken naar hennepzaadolie. Momenteel zijn er geen studies die specifieke gezondheidsvoordelen van hennepeiwitpoeder ondersteunen. Het eiwitpoeder is echter rijk aan voedingsstoffen die op zichzelf voordelen bieden.

Biedt hoogwaardige eiwitten

Eiwit is een essentiële voedingsstof die in veel voedingsmiddelen voorkomt, waaronder vlees, vis, gevogelte, groenten en bonen. Niet alle eiwitbronnen zijn echter hetzelfde. Een hoogwaardig eiwit bevat alle essentiële aminozuren die je lichaam nodig heeft om cellen, weefsels en organen te regenereren en te herstellen.

Als u op zoek bent naar een uitstekend veganistisch of vegetarisch eiwitpoeder dat een alternatief is voor soja, is hennep een uitstekende optie. Hennepproteïnepoeder bevat alle essentiële aminozuren in hoeveelheden die vergelijkbaar zijn met sojaproducten, waardoor het een complete, hoogwaardige bron van eiwitten is.

Gemakkelijk te verteren

Als het gaat om het evalueren van de eiwitkwaliteit in voedingsmiddelen, telt de verteerbaarheid. De verteerbaarheid van een eiwit bepaalt de biologische beschikbaarheid van de aminozuren in de eiwitbron. Hoe meer digestible een eiwit is, hoe meer aminozuren je krijgt.

Reageerbuis- en dierstudies tonen aan dat de verteerbaarheid van hennepeiwit toeneemt van 85 tot 95% wanneer de romp wordt verwijderd, wat betekent dat u de meeste aminozuren in het eiwitpoeder kunt krijgen. Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, zijn klinische proeven met mensen nodig om te bevestigen dat de verteerbaarheid van het plantaardige eiwit hetzelfde is bij mensen.

Verhoogt de vezelinname

Het krijgen van meer vezels in uw dieet kan uw risico op hartaandoeningen, diabetes en bepaalde soorten kanker verminderen. Het houdt je ook een vol gevoel en helpt bij gewichtsbeheersing.

Ondanks de vele gezondheidsvoordelen, voldoet ongeveer 95% van de mensen in de Verenigde Staten niet aan hun dagelijkse vezelbehoeften. De dagelijkse waarde, vastgesteld door de FDA, beveelt aan om 28 gram vezels te consumeren op basis van een dieet met 2.000 calorieën. Eiwitpoeder is een voedingssupplement dat over het algemeen wordt gebruikt om de eiwitinname te stimuleren, niet om vezels te stimuleren. Maar hennepproteïnepoeder is een goede bron van vezels en kan u helpen aan uw dagelijkse behoeften te voldoen.

Kan de gezondheid van de botten ondersteunen

Goede voeding is essentieel voor gezonde botten. Je lichaam heeft een adequate toevoer van veel voedingsstoffen nodig om je botten sterk te houden, waaronder calcium, magnesium en fosfor. Hennep eiwitpoeder is een natuurlijke bron van deze voedingsstoffen.

Je hebt een regelmatige toevoer van calcium nodig voor botremodellering, dat is wanneer je lichaam oude botcellen afbreekt en vervangt door nieuwe botcellen. Dit gebeurt je hele leven lang. Volwassenen hebben 1.000 tot 1.300 milligram calcium per dag nodig, met een dagelijkse waarde van 1.300 milligram per dag.

Magnesium en fosfor maken deel uit van de botmatrix en zijn essentieel voor het ondersteunen van de botsterkte.

Biedt hoogwaardige veganistische eiwitten

Als u een veganistisch dieet volgt, vertrouwt u uitsluitend op planten om aan uw dagelijkse eiwitbehoeften te voldoen. Hoewel het mogelijk is om een voldoende hoeveelheid eiwit uit hele voedingsmiddelen te halen, is hennepproteïnepoeder een goede veganistische optie als je meer eiwitten nodig hebt.

Als u traint om spieren op te bouwen of te behouden, moet u mogelijk dagelijks maar liefst 0,9 gram eiwit per pond lichaamsgewicht eten (153 gram eiwit per dag voor een persoon van 170 pond). De International Society of Sports Nutrition (ISSN) zegt dat eiwitsupplementen een praktische keuze zijn voor diegenen die intensieve trainingen doen die een positieve eiwitbalans moeten behouden en dat mogelijk niet alleen via voedsel kunnen bereiken.

Voor veganistische atleten (en ook vleesetende atleten) is hennepproteïnepoeder een goede plantaardige bron van hoogwaardige eiwitten.

Alternatief voor melk- en sojaallergieën

Melk en soja zijn twee van de meest voorkomende voedselallergenen. Als u een allergievriendelijk eiwitsupplement nodig heeft, kan hennepeiwitpoeder werken.

Allergieën

Hennepeiwit heeft een lage allergeniciteit, wat betekent dat het door de meeste mensen goed wordt verdragen en waarschijnlijk geen allergische reactie veroorzaakt. U kunt echter op elk moment een allergie voor elk voedsel ontwikkelen. Als u een reactie heeft op hennepeiwitpoeder, stop dan met het innemen ervan en spreek met een zorgverlener.

Als u voedselallergieën heeft, bekijk dan zorgvuldig het voedseletiket. Sommige hennepproteïnepoeders worden gemaakt in faciliteiten die andere items produceren. Op het voedseletiket moet duidelijk worden vermeld: “geproduceerd in een faciliteit die ook (allergeen) gebruikt”.

Variëteiten

Je kunt veel soorten hennepproteïnepoeder vinden. Sommige bevatten alleen hennepeiwit, terwijl anderen andere ingrediënten bevatten om de voeding te stimuleren of de smaak te verbeteren.

Wanneer u op zoek bent naar een eiwitpoeder, lees dan het voedseletiket en de ingrediëntenlijst. Selecteer degene die aan uw voedingsbehoeften voldoet en vermijd degenen die toegevoegde suiker en andere vulstoffen bevatten.

Hoe zich voor te bereiden

Hennep eiwitpoeder heeft een milde nootachtige smaak en past goed bij veel voedingsmiddelen. Het lost echter niet goed op in vloeistoffen.

Wanneer u hennepeiwitpoeder toevoegt, mengt u het tot een smoothie, mengt u het tot havermout of voegt u het toe aan pannenkoekenbeslag. Je kunt ook bakken met het plantaardige poeder. Gebruik het om eiwitrijke muffins of snelle broden te maken.

 • Calorieën: 55
 • Vet: 1,5 g
 • Natrium: 0
 • Koolhydraten: 3g
 • Vezel: 2,51 g
 • Suikers: 0
 • Eiwit: 7g
 • Ijzer: 3,96 mg
 • Calcium: 20 mg
 • Kalium: 182 mg
 • Magnesium: 168 mg
 • Fosfor: 220 mg
 • Zink: 2,7 mg