Hennepmelk Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Hennepmelk Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Hennepmelk

Linda Raymond / Getty Afbeeldingen

 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Hennep plantaardige drank, gewoonlijk hennepmelk genoemd, is een zuivelalternatief dat wordt gemaakt door hennepzaden te mengen (Cannabis sativa |) met water. Commercieel geproduceerde hennepmelk kan andere ingrediënten bevatten, zoals vanille of andere smaakstoffen en zoetstoffen. Hennepmelk kan ook worden verrijkt met bepaalde vitamines en mineralen.

Hennepmelk is een romige, gladde vloeistof die lijkt op zuivelmelk, maar een nootachtigere smaak heeft. Mensen met een zuivelallergie, lactose-intolerantie of een veganistisch dieet kunnen ervoor kiezen om verrijkte hennepmelk te consumeren om calcium, vitamine D en andere voedingsstoffen te krijgen die vaak in zuivelproducten worden aangetroffen. Mensen die een koolhydraatarm dieet volgen, kunnen er ook voor kiezen om hennepmelk te gebruiken in smoothies of bij het koken vanwege het lage koolhydraatgehalte.

Hennepmelk Voedingsfeiten

Hennepmelk die is verrijkt, kan een goede bron van calcium, vitamine D en andere vitamines en mineralen zijn. Deze voedingsinformatie voor een portie ongezoete hennepmelk van één kop (240 ml) wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 60
 • Vet: 4,5 g
 • Natrium: 110 mg
 • Koolhydraten: 0g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 3g
 • Calcium: 283 mg
 • Fosfor: 317 mg
 • Kalium: 101 mg

Koolhydraten

Ongezoete hennepmelk (gemaakt van water en gepelde hennepzaad) biedt ongeveer 60 calorieën in een portie van één kopje. Er zit geen suiker en geen koolhydraten in dit type hennepmelk.

Maar gezoete of gearomatiseerde hennepmelk bevat bruine rijstsiroop, suiker of andere ingrediënten. De calorie- en koolhydraattellingen voor deze hennepmelk zullen anders zijn. Een portie vanillesmaak gezoete hennepmelk (gemaakt van een hennepnootbasis, bruine rijstsiroop en natuurlijke smaken) biedt bijvoorbeeld 161 calorieën, 24 g koolhydraten, 16 g suiker en 1 g vezels.

Er is geen geregistreerde glycemische index voor hennepmelk, maar als het voedsel geen koolhydraten bevat, is de glycemische index waarschijnlijk nul. GI is een schatting van hoe koolhydraten in voedsel de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Hennepmelk die toegevoegde suiker bevat, heeft een hogere glycemische index.

Vetten

Er zit ongeveer 4,5 gram vet in een portie hennepmelk van één kopje. Het grootste deel van het vet is meervoudig onverzadigd (3,5 g), een deel ervan is enkelvoudig onverzadigd (0,5 g) en geen ervan is verzadigd vet. Maar nogmaals, merk is belangrijk. Er zijn enkele merken die toegevoegde vetten kunnen bevatten.

Een merk bevat bijvoorbeeld zonnebloemlecithine als derde ingrediënt. Lecithine is een vetachtige stof die van nature voorkomt in sommige plantaardige en dierlijke weefsels. Dit specifieke merk hennepmelk biedt 8 gram totaal vet per portie (6 g meervoudig onverzadigd vet, 1 g enkelvoudig onverzadigd vet en 0,5 g verzadigd vet).

Eiwit

Een enkele portie hennepmelk van één kopje levert ongeveer 3 g eiwit.

Vitaminen en Mineralen

Als u wilt profiteren van micronutriënten in hennepmelk, is het belangrijk om het etiket met voedingsfeiten te controleren bij het kiezen van welk merk u wilt kopen. Sommige, maar niet alle producten, zijn versterkt. Dat betekent dat er tijdens de verwerking verschillende voedingsstoffen zijn toegevoegd.

Volgens USDA-gegevens kan een portie hennep niet-zuiveldrank van één kopje 283 mg calcium (20% van de dagelijkse waarde) bevatten of tot 499 mg (50% van de dagwaarde). Ter vergelijking, een kopje magere zuivelmelk levert ongeveer 310 mg calcium.

U kunt ook profiteren van andere vitamines en mineralen in hennepmelk, afhankelijk van het merk en de variëteit. Sommige kunnen vitamine D (tot 30% van de dagelijkse waarde), riboflavine (tot 35%), magnesium (15% tot 25%) en fosfor (25% tot 45%) bevatten. Sommige zijn verrijkt met vitamine B-12 (25% van de dagelijkse waarde) en kunnen kleinere hoeveelheden ijzer, zink, kalium en vitamine A bevatten.

Calorieën

Een kopje ongezoete hennep niet-zuiveldrank levert ongeveer 60 calorieën.

Samenvatting

Hennepmelk kan een bron van calcium en vitamine D zijn, en een koolhydraatarm melkalternatief voor mensen die lactose-intolerant zijn. Een enkele serving van hennep niet-zuiveldrank biedt minimaal vet en eiwit, evenals weinig calorieën.

Gezondheidsvoordelen

Bewijs dat hennepmelk koppelt aan specifieke gezondheidsvoordelen ontbreekt. Maar het kiezen van verrijkte hennepmelk kan enkele gezondheidsvoordelen bieden vanwege de voedingsstoffen die eraan zijn toegevoegd.

Als u echter een variëteit kiest die niet is verrijkt of als u thuis uw eigen hennepmelk maakt, zijn deze voordelen niet van toepassing. Hoewel hennepzaden (ook wel hennepharten genoemd) een gezonde aanvulling op uw dieet kunnen zijn, bevatten ze niet veel van de voedingsstoffen die u in verrijkte hennepmelk zult vinden.

Kan een voedingsrijk melkalternatief zijn

Verrijkte hennepmelk kan een voedzaam alternatief zijn voor mensen met lactose-intolerantie, melkallergie of die om een andere reden een zuivelvrij dieet volgen. Naast calcium biedt zuivelmelk ook vitamine D, riboflavine, magnesium, fosfor, kalium, vitamine B12 en vitamine A.

Als u geen zuivel consumeert, is het belangrijk om die belangrijke voedingsstoffen uit andere voedingsmiddelen te halen. Het kiezen van verrijkte voedingsmiddelen, zoals hennepmelk, is een manier om u te helpen de voeding te krijgen die u nodig hebt.

Je krijgt minder calorieën en minder eiwitten, verzadigd vet en koolhydraten wanneer je hennepmelk consumeert in plaats van zuivel, maar je krijgt veel van dezelfde vitamines en mineralen binnen.

Maar vergeet niet dat het type zuivelalternatief dat u kiest van belang is. Je moet niet vertrouwen op een zuivelalternatief voor belangrijke voeding, tenzij je zeker weet dat het de vitamines en mineralen bevat die je nodig hebt.

Kan helpen de botdichtheid te verbeteren

Het calcium in verrijkte hennepmelk kan u helpen om sterke, gezonde botten te behouden en kan osteoporose helpen voorkomen – een verzwakking van de botten die fracturen kan veroorzaken.

Lage calciuminname gedurende het hele leven wordt geassocieerd met een lage botmassa en hoge fractuurpercentages. Nationale voedingsenquêtes tonen aan dat de meeste mensen niet het calcium krijgen dat ze nodig hebben om te groeien en gezonde botten te behouden.

Het lichaam heeft vitamine D nodig om calcium op te nemen. Dus de vitamine D in sommige merken verrijkte hennepmelk is ook belangrijk voor de gezondheid van de botten. Je kunt je vitamine D-spiegel verhogen door jezelf bloot te stellen aan zonlicht. Maar omdat blootstelling aan de zon uw risico op huidkanker kan verhogen, heeft het de voorkeur om het in voedingsmiddelen te krijgen.

Kan helpen voorkomen dat vitamine B12-tekort

Sommige mensen kunnen lagere niveaus van vitamine B12 hebben omdat ze het niet goed absorberen of omdat hun dieet geen voedingsmiddelen bevat die rijk zijn aan de voedingsstof. Oudere volwassenen, vegetariërs, veganisten, mensen die gastro-intestinale chirurgie hebben ondergaan en mensen met spijsverteringsstoornissen (zoals coeliakie of de ziekte van Crohn) worden geadviseerd om een vitamine B12-supplement te nemen of om te zoeken naar voedingsmiddelen die ermee zijn verrijkt.

Vitamine B12-tekort kan een breed scala aan symptomen veroorzaken, waaronder vermoeidheid, zwakte, zenuwproblemen, constipatie, verlies van eetlust, gewichtsverlies en problemen met evenwicht, Het kan ook zenuwbeschadiging veroorzaken, dus het is belangrijk om het zo snel mogelijk te behandelen.

Helpt calciumtekort te voorkomen

Naast het bijdragen aan de gezondheid van de botten, speelt calcium verschillende andere belangrijke rollen in het lichaam. Het helpt gezonde bloedvaten te behouden voor de bloedsomloop en is belangrijk voor de afgifte van verschillende hormonen en enzymen. Het helpt ook om de communicatie tussen zenuwen en spieren te vergemakkelijken.

Sommige mensen, zoals postmenopauzale vrouwen, lopen risico op calciumtekort. De National Institutes of Health zegt ook dat jongens van 9 tot 13 jaar, meisjes van 9 tot 18 jaar en mannen ouder dan 70 vaak niet genoeg calcium krijgen. Het consumeren van voedingsmiddelen die zijn verrijkt met calcium (waaronder hennepmelk) is een manier om de dagelijkse aanbevolen inname te krijgen.

Kan helpen bij het ondersteunen van de gezondheid van het hart

Er is beperkt bewijs dat hennepzaden de gezondheid van het hart kunnen verbeteren. De auteurs van een gepubliceerde onderzoeksbeoordeling merken op dat de voortgang van het onderzoek traag is geweest en dat er veel studies zijn uitgevoerd op dieren. Maar ze suggereren dat de omega-3- en omega-6-vetzuren in hennepzaden de cardiovasculaire gezondheid kunnen verbeteren.

Allergieën

Het is mogelijk om allergisch te zijn voor Cannabis sativa, maar de meeste gemelde gevallen zijn in verband gebracht met blootstelling door roken en direct contact met de plant. De American Academy of Allergy, Asthma &Immunology (AAAAI) meldt dat symptomen van marihuana-allergie kunnen optreden na inname van hennepzaad. Maar er is geen pu geweestblished meldingen van een hennep melk allergie.

Marihuana-allergie symptomen omvatten huiduitslag, netelroos, of zwelling. Ernstigere symptomen zoals piepende ademhaling en kortademigheid kunnen ook voorkomen. Mensen die allergisch zijn voor tomaat, perzik en hazelnoot kunnen ook allergisch zijn voor C. sativa. Als u symptomen ervaart na het consumeren van hennepmelk, vooral als u allergieën heeft gekend, neem dan contact op met uw zorgverlener voor persoonlijk advies.

Bijwerkingen

Sommige mensen maken zich zorgen over het high worden van het consumeren van voedsel gemaakt van hennep. Marihuana en hennep komen uit dezelfde cannabisplantenfamilie, maar ze zijn heel verschillend. Hennepzaad en hennepmelk worden over het algemeen erkend als veilig (GRAS) wanneer ze als voedsel worden geconsumeerd.

Food-grade hennepsoorten moeten minder dan 0,3% THC bevatten. THC is de oorzaak van de psychotrope effecten van marihuana. Het is dus niet waarschijnlijk dat u THC-gerelateerde effecten zult voelen bij het consumeren van hennepmelk.

Hennepzaden zijn van nature glutenvrij, maar dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat hennepmelk glutenvrij zal zijn. Sommige merken adverteren dat ze glutenvrij zijn, maar anderen niet.

Variëteiten

Net als andere melkalternatieven (zoals amandelmelk, sojamelk en rijstmelk), zijn er verschillende merken, smaken en variëteiten van hennepmelk. Maar omdat hennepmelk minder populair is, is de kans niet zo groot dat je zoveel opties in de winkelschappen ziet. U kunt gezoete of ongezoete hennepmelk of hennepmelk met vanillesmaak op veel markten vinden.

Houd er rekening mee dat hennepmelk meestal niet wordt gevonden in het zuivelgedeelte van de markt (in tegenstelling tot amandelmelk, sojamelk en anderen). De meeste merken maken houdbare dozen die je in de gangpaden vindt. Ook zal het product meestal geen “melk” worden genoemd. De normen van de Amerikaanse Food and Drug Administration vereisen dat het woord “melk” alleen kan worden gebruikt om te verwijzen naar een zuiveldrank die afkomstig is van koeien.

Opslag en voedselveiligheid

Hennepmelk wordt meestal verkocht in houdbare containers die vers blijven wanneer ze in een koele, donkere kast worden bewaard tot de vervaldatum of totdat ze worden geopend. Eenmaal geopend, moet hennepmelk in de koelkast worden bewaard. Het blijft 7 tot 10 dagen vers als het gekoeld wordt bewaard. Hennepmelk scheidt en is meestal niet geschikt om in te vriezen.

Ook merken sommige mensen af en toe zwarte stippen op in hun hennepmelk. Deze stippen zijn afkomstig van de hennepromp en zijn veilig te consumeren.

Hoe zich voor te bereiden

Veel mensen kiezen ervoor om hennepmelk thuis te maken. Het is een eenvoudig proces dat snel is en slechts een paar ingrediënten vereist. Vergeet niet dat hennepmelk die u thuis maakt, niet de voedingsstoffen levert die worden aangetroffen in hennepmelk die door de fabrikant is verrijkt.

Om je eigen hennepmelk te maken, combineer je ongeveer 1/2 kopje hennepzaden met ongeveer 4 kopjes water in een snelle blender. U kunt smaakstoffen toevoegen volgens uw voorkeuren. Veel mensen voegen een kleine hoeveelheid zout toe om de smaak te verbeteren. Anderen voegen graag zoetheid toe met vanille of dadels.

Meng het mengsel tot een gladde massa. Op dit punt kun je ervoor kiezen om het te belasten of niet. Sommige mensen houden van een dikkere consistentie en bewaren de melk zoals deze is. Anderen zeeven het met kaasdoek. Bewaar het gekoeld voor maximaal 5 dagen.

Gebruik uw hennepmelk zoals u zuivelmelk of een ander melkalternatief zou kunnen gebruiken. Drink het per glas, roer het door de koffie of gebruik het om smoothies te maken. Je kunt het gebruiken om overnight oats te maken met haver, hennepmelk en je favoriete toss-ins (zoals noten of bessen).

Vergeet niet dat hennepmelk de neiging heeft om een nootachtigere smaak te hebben dan andere soorten melk. Het kan worden gebruikt in recepten voor gebakken goederen, en veel mensen genieten ervan in hartige recepten ook.

 • Calorieën: 60
 • Vet: 4,5 g
 • Natrium: 110 mg
 • Koolhydraten: 0g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 3g
 • Calcium: 283 mg
 • Fosfor: 317 mg
 • Kalium: 101 mg

Hennepmelk kan een bron van calcium en vitamine D zijn, en een koolhydraatarm melkalternatief voor mensen die lactose-intolerant zijn. Een enkele portie hennep niet-zuiveldrank biedt minimaal vet en eiwit, evenals weinig calorieën.