Hennep harten Voedingswaarden en voordelen voor de gezondheid

Hennep harten Voedingswaarden en voordelen voor de gezondheid
Hennepharten, geannoteerd

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Hennepharten zijn het zachte binnenste deel van hennepzaden nadat de buitenste schil is verwijderd. De kleine crème en groengekleurde zaden worden soms gepelde of gepelde hennepzaden genoemd.

Hennepharten komen van de Cannabis sativa L. plant. Maar in tegenstelling tot sommige andere soorten van de cannabisplant, hebben hennepharten niet-medische niveaus (minder dan 0,3%) van de psychoactieve stof THC.

De plant komt oorspronkelijk uit Centraal-Azië en de hennepvezels en zaden worden al duizenden jaren door mensen gebruikt en genoten. Tegenwoordig zijn hennepharten wereldwijd te vinden. Ze zijn geliefd om hun veelzijdigheid, nootachtige smaak en voedzame voordelen.

Hennep Hart Voeding Feiten

De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor 3 eetlepels (30 g) gepelde hennepzaad.

 • Calorieën: 166
 • Vet: 14,6 g
 • Natrium: 1,5 mg
 • Koolhydraten: 2,6 g
 • Vezel: 1,2 g
 • Suikers: 0,5 g
 • Eiwit: 9,5 g

Koolhydraten

Een enkele portie hennepharten is relatief hoog in calorieën, maar laag in koolhydraten. Een portie hennephart (3 eetlepels) heeft 166 calorieën, maar slechts 2,6 gram koolhydraten. Bijna de helft van de koolhydraten (ongeveer 1,2 gram) komt uit vezels. Slechts een halve gram koolhydraten komt uit suiker en de rest uit zetmeel.

Hennepharten zijn een laag glycemisch voedsel met de glycemische lading van een enkele portie van 3 eetlepels geschat op 0.

Vetten

Hennepharten zijn gevuld met gezonde vetten. Een portie van 3 eetlepels heeft bijna 15 gram vet, waarvan 1,4 gram verzadigd is, 1,6 gram enkelvoudig onverzadigd en 11,4 gram meervoudig onverzadigd (omega-3 en omega-6 vetzuren). Dat zijn meer van de goede vetten dan je zult vinden in een vergelijkbare portie chia- of lijnzaad. Omdat hennepharten plantaardig zijn, zijn ze ook cholesterolvrij.

Eiwit

Deze kleine zaden bevatten een enorme plantaardige eiwitpunch. Een portie van 3 eetlepels heeft bijna 10 gram eiwit, ongeveer het dubbele van wat je zult vinden in een vergelijkbare portie lijnzaad of chiazaad (ongeveer 5 gram per stuk).

Hennepzaden bevatten ook alle negen essentiële aminozuren, en ze zijn goed verteerd, vooral voor een plantaardig eiwit.

Over het algemeen hebben dierlijke bronnen zoals eieren, melk en wei een eiwitverteerbaarheidsgecorrigeerde aminozuurscore (PDCAA) van 1,00, wat betekent dat ze goed worden verteerd. Plantaardige eiwitbronnen vallen hier meestal onder. Soja leidt de plantencategorie met een score van bijna 1,00, gevolgd door bonen, peulvruchten en peulvruchten (score van 0,6 tot 0,7) en granen en noten (0,4 tot 0,5). Hennepharten hebben een PDCAA-score van 0,63 tot 0,66.

Vitaminen en Mineralen

Hennepharten zitten niet alleen vol met gezonde vetten en eiwitten, maar ze zitten ook boordevol voedingsstoffen.

Hennep is een uitstekende bron van magnesium en levert ongeveer 210 mg of ongeveer 50% van uw dagelijkse behoeften. Een portie zaden heeft ook 13% van de dagelijkse ijzerbehoefte voor volwassenen (2,4 mg). Hennepharten zijn ook een goede bron van zink, met ongeveer 3 mg per portie of ongeveer 20% van uw dagelijkse behoeften.

Gezondheidsvoordelen

Door hennepzaden in uw dieet op te nemen, kunt u profiteren van bepaalde gezondheidsvoordelen. Veel onderzoeken naar hennepvoordelen zijn uitgevoerd op dieren. Meer onderzoek bij mensen is nodig.

Verbeterde gezondheid van het hart

Net als andere zaden (en noten) zijn hennepzaden hartgezond. Studies hebben aangetoond dat ze rijk zijn aan zowel omega-3 vetzuren als omega-6 vetzuren.Een gezonde inname van omega-3 tot omega-6 is cruciaal voor de preventie of vermindering van vele ziekten, waaronder hart- en vaatziekten.

Auteurs van een onderzoeksoverzicht concludeerden dat er genoeg bewijs is om de hypothese te ondersteunen dat hennepzaden het potentieel hebben om hartaandoeningen gunstig te beïnvloeden, maar ze voegden eraan toe dat er meer onderzoek nodig is.

Verminderd risico op diabetes type 2

Je krijgt een gezonde dosis magnesium bij het consumeren van hennepzaden. Magnesium is nodig door het lichaam voor het handhaven van een gezonde bloedsuikerspiegel. Volgens de National Institutes of Health helpt magnesium het lichaam suikers af te breken en kan het helpen het risico op insulineresistentie te verminderen – een aandoening die kan leiden tot diabetes.

Sterkere botten

Magnesium helpt je lichaam ook om sterkere botten op te bouwen. De NIH meldt dat mensen met een hogere inname van magnesium een hogere botmineraaldichtheid hebben, wat belangrijk is bij het verminderen van het risico op botbreuken en osteoporose.En studies hebben aangetoond dat een goed niveau van magnesium in het lichaam belangrijk is voor het behoud van gezonde botten.

Constipatie Relief

Hennepzaden kunnen enige verlichting bieden aan mensen met constipatie vanwege de vezels die ze bieden. Onderzoekers hebben ontdekt dat het verhogen van uw vezelinname helpt om de ontlastingsfrequentie te verhogen bij patiënten met constipatie.

Voorlopig onderzoek heeft ook aangetoond dat hennepzaden kunnen helpen bij constipatie. Een dierstudie wees uit dat het consumeren van zachte capsules van hennepzaad constipatie hielp verlichten in vergelijking met de controlegroep.Er moet echter meer onderzoek worden gedaan om het volledige voordeel bij mensen te begrijpen.

Verbeterde cognitieve functie

Een andere recente, voorlopige dierstudie werd uitgevoerd naar het potentiële voordeel dat hennepzaden kunnen hebben bij problemen met geheugen en neuro-inflammatie. Onderzoekers ontdekten dat het hennepzaadextract de leer- en ruimtelijke geheugenschade door ontstekingen voorkwam en de schade door de geïnduceerde ontsteking in de hippocampus verbeterde.

Er moeten meer studies worden uitgevoerd om te zien of dit voordeel zich uitstrekt tot mensen.

Allergieën

Allergische reacties op Cannabis sativa | zijn gemeld, hoewel veel studies het deel van de plant onderzoeken dat wordt gebruikt voor marihuanagebruik (geen hennepzaden). Er zijn meldingen geweest van keelpijn, verstopte neus, rhinitis, faryngitis, piepende ademhaling en andere problemen, waaronder anafylactische reacties. Er zijn ook meldingen geweest van henneparbeiders die betrokken zijn bij het verwerken van hennepvezels in een textielfabriek met een significant hogere prevalentie van chronische ademhalingssymptomen.

Recente meldingen van allergie voor hennepzaad ontbreken. Maar ten minste één oudere studie werd gepubliceerd die aangeeft dat de aandoening mogelijk is.

Bijwerkingen

Wanneer het als voedsel wordt geconsumeerd, wordt hennepzaad over het algemeen erkend als veilig (GRAS) door de FDA. Veel mensen vragen zich af of ze high zullen worden van het consumeren van hennepzaden. Maar dat zal waarschijnlijk niet gebeuren. Hoewel marihuana en hennepzaden verwant zijn (ze komen uit dezelfde cannabisplantenfamilie), zijn ze heel verschillend.

Hennepzaden bevatten van nature geen significante niveaus van tetrahydrocannabinol (THC), de psychoactieve component. In feite moeten food-grade hennepsoorten minder dan 0,3% THC bevatten. Maar studies hebben opgemerkt dat ze mogelijk niet volledig vrij zijn van deze verbinding.

Een studie uitgevoerd in Canada vond variaties in THC-niveaus in hennepzaadproducten, waarbij sommige geëvalueerde merken hogere hoeveelheden bevatten dan de wettelijke drempel. Onderzoekers suggereerden dat de hogere niveaus te wijten kunnen zijn aan besmetting tijdens de verwerking.

Als u bepaalde medicijnen gebruikt, waaronder oestrogeen, ACE-remmers of antihypertensiva, neem dan contact op met uw zorgverleners voordat u hennepzaden consumeert.

Hennepzaden zijn van nature glutenvrij, maar kunnen onderhevig zijn aan kruisbesmetting als ze worden verwerkt in een faciliteit die ook glutenbevattende granen verwerkt. Dus als je je houdt aan een glutenvrij dieet, zoek dan naar merken die gecertificeerd glutenvrij zijn.

Variëteiten

De veel voorkomende variëteiten van hennepharten zijn biologisch en niet-biologisch, maar je zult vaak andere derivaten van het hennepzaad vinden, waaronder eiwitpoeder, zachte gelcapsules, olie en hennepmeel.

Veel mensen vragen zich af hoe hennepzaden zich verhouden tot andere veel voorkomende zaden zoals vlas en chia. Al deze zaden – chia, vlas en hennep – zijn geweldige bronnen van plantaardige eiwitten en vezels. Ze variëren als het gaat om hun voedingsaanbod. Hennepharten hebben 10 gram eiwit per portie, terwijl chia en vlas slechts 5 gram per portie hebben.

Bovendien hebben hennepharten meer omega-vetzuren – met 12 gram per portie – dan vlas- en chiazaden met respectievelijk 9 en 7 gram. Hennepzaden zijn ook uniek omdat ze iets bevatten dat gamma-linoleenzuur (GLA) wordt genoemd, een ontstekingsremmend omegavetzuur; vlas- en chiazaad niet.

Wanneer het het beste is

Hennepzaden zijn het hele jaar door verkrijgbaar in veel natuurvoedingswinkels. Maar hennep wordt vaak in de herfst geoogst.

Opslag en voedselveiligheid

Hennepzaden kunnen vrij gemakkelijk bederven. Maar wanneer het op de juiste manier wordt bewaard, kan een pakket hennepharten een jaar meegaan. Pakketten met gepelde hennepzaden moeten op een koele, droge plaats of bij koelere temperaturen worden bewaard. De beste manier om bederf te voorkomen, is door hennepzaden in een afgesloten container in de koelkast te bewaren. Wanneer ze in een voorraadkast worden bewaard, gaan ze slechts 3 tot 4 maanden mee.

Je kunt zaden ook in diepvriesveilige zakken bewaren en in de vriezer bewaren. Je zult weten dat hennepharten slecht zijn geworden als ze een ranzige geur hebben.

Hoe zich voor te bereiden

Je kunt hennepharten gebruiken om veel keukennieten te maken. U kunt bijvoorbeeld hennepmelk maken door hennepharten met water te mengen en ze vervolgens te persen. Gemalen zaden kunnen worden gebruikt om meel te maken. Of je kunt de gemalen zaden gebruiken om veganistisch eiwitpoeder te maken. Sommige mensen halen hennepolie uit de zaden en worden gebruikt voor dressings en sauzen.

Hennepharten zijn veelzijdig, dus ze kunnen worden gebruikt in een reeks gerechten, van zoet tot hartig. Ze helpen textuur, een beetje knapperigheid en een subtiele, nootachtige smaak te bieden. Ze zijn een geweldige eiwitrijke toevoeging die bovenop veel gerechten kan worden gestrooid of als ingrediënt in een recept kan worden opgenomen.

Overweeg deze eenvoudige manieren om hennepzaden, hennepmelk of hennepolie te gebruiken:

 • Meng een smoothie met bessen, melk en een scheutje ahornsiroop. Beleg de smoothie met hennepzaden of voeg ze direct toe voordat je ze mengt.
 • Gebruik hennepmelk om andere smoothies te maken met voedzame ingrediënten zoals pindakaas, bananen, haver of avocado.
 • Gebruik hennepmelk om je ochtend latte te maken.
 • Gebruik hennepzaden om een taartkorst te maken. Pulseer ze eerst in een keukenmachine om de juiste consistentie te krijgen en druk ze vervolgens in een taartvorm.
 • Voeg hennepzaden toe aan pesto.
 • Maak een citrusachtige saladedressing met hennepolie, vers citroensap, citroenschil, zout, peper en gehakte knoflook
 • Bij het maken van een yoghurtparfait, strooi in hennepharten bij het toevoegen van de lagen fruit (tussen de lagen yoghurt). Voeg vervolgens een snufje of twee hennepharten toe om af te maken.
 • Rooster hennepzaden en gebruik ze om vis of kip te bedekken voordat je ze bakt of strooi ze over avocadotoast.
 • Maak energiebeten met hennepharten om je door de middagcrisis te helpen. Voeg gewoon 1/4 kopje hennepproteïnepoeder toe aan je favoriete snackbarrecept om 14 gram eiwit toe te voegen.
 • Geef je granola een upgrade door hennepzaden toe te voegen. Door thuis je eigen granola te maken, kun je bepalen wat er wordt toegevoegd.
 • Calorieën: 166
 • Vet: 14,6 g
 • Natrium: 1,5 mg
 • Koolhydraten: 2,6 g
 • Vezel: 1,2 g
 • Suikers: 0,5 g
 • Eiwit: 9,5 g