Heilbot Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Heilbot Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Heilbot

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Vaak “vis voor mensen die niet van vis houden” genoemd, is heilbot een milde, witte platvis van het geslacht Hippoglosus. Deze grote zwemmers verblijven in zowel de Stille als de Atlantische Oceaan, waar ze zich voeden met alles, van kleinere vissen tot octopus. Met een stevige textuur en grote vlokken kookt heilbot goed als een filet of biefstuk en kan het bestand zijn tegen kookmethoden zoals grillen, frituren en pan-schroeien.

In termen van voeding biedt heilbot een overvloed aan micronutriënten – met name selenium, vitamine B6, vitamine B12 en niacine – en veel hoogwaardige eiwitten. Het bevat ook slechts een vleugje vet van 1 gram per portie, waardoor het een ideale vis is voor diegenen die een vetarm dieet nodig hebben.

Aangezien de voedingsrichtlijnen voor Amerikanen adviseren om elke week minstens 8 gram zeevruchten te eten, kan heilbot een uitstekende keuze zijn om meer vis in uw dieet te krijgen.

Heilbot Nutrition Feiten

De volgende voedingsinformatie, voor 3 ounces (85 gram) rauwe Atlantische of Pacifische heilbot, is geleverd door de USDA.

Heilbot Nutrition Feiten
Voedingsstof Hoeveelheid per portie
Calorieën 77
Vet 1 mg
Natrium 58 mg
Koolhydraten 0g
Vezel 0g
Suikers 0g
Eiwit 16 gram
Kalium 369,8 mg
Selenium 38,8mcg
Niacine 5,5 mg
Vitamine B6 0,5 mg
Choline 52,5 mg
Vitamine B12 0,9mcg
Vitamine D 4mcg

Koolhydraten

Omdat het geen zetmeel, vezels of suikers bevat, bevat heilbot geen koolhydraten.

Vetten

Bereid zonder olie of boter, heilbot is een ultra-vetarm voedsel met slechts 1 gram per portie. Hoewel heilbot niet de indrukwekkende omega-3-vetzuren van collega-vis zoals haring of zalm bevat, komt 200 tot 500 milligram (20% tot 50%) van het vet uit hart-gezonde omega-3 vetzuren.

Eiwit

Pacifische en Atlantische heilbot zijn een goede bron van eiwitten. Een portie van 3 ounce biedt 16 gram van deze macronutriënt – 32% van de dagelijkse waarde.

Micronutriënten

Heilbot is rijk aan verschillende belangrijke vitaminen en mineralen. Selenium onderscheidt zich als het meest voorkomende mineraal, met 55% van de dagelijkse waarde in een portie van 3 ounce. In dezelfde hoeveelheid heilbot neem je ook niacine, vitamine B6, vitamine B12, fosfor en vitamine D in.

Gezondheidsvoordelen

Het toevoegen van heilbot aan uw dieet kan aanzienlijke voordelen voor de gezondheid hebben. Hier zijn er een paar.

Kan ontstekingen verminderen

Een van de belangrijkste micronutriënten van heilbot, selenium, is een bekende antioxidant. Antioxidanten beschermen tegen oxidatieve schade, die ontstekingen in het lichaam kan verminderen.

Verhoogt de gezondheid van het hart

Omdat selenium helpt ontstekingen te verminderen, hebben experts gesuggereerd dat het het risico op hart- en vaatziekten (of de dood door deze aandoening) kan helpen verminderen.

Bovendien is een deel van de concentratie omega-3-vetten van heilbot afkomstig van EPA en DHA, die worden geassocieerd met een betere cardiovasculaire gezondheid.

Geschikt voor veel speciale diëten

Het is moeilijk om een speciaal dieet te vinden waarop je geen heilbot kunt eten. Deze vis is koolhydraatarm, vetarm, natriumarm en vrij van gluten en zuivel. Bovendien is het geschikt voor mensen met een pescatarian, DASH of mediterraan dieet.

Gunstig voor pancreatitis en galblaasziekte

In tegenstelling tot wat in de afgelopen jaren vaak werd gedacht, maakt vet eten je niet dik. In feite zijn gezonde vetten noodzakelijk voor een verscheidenheid aan lichamelijke processen, waaronder het absorberen van vetoplosbare vitamines A, D, K en E.

Een vetarm dieet is echter noodzakelijk als u leeft met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals pancreatitis of galblaasaandoeningen. Wanneer dit het geval is, maakt heilbot een slimme keuze voor het middelpunt van een maaltijd.

Kan het risico op diabetes verlagen

Heilbot is een indrukwekkende bron van magnesium, die een scala aan gezondheidsvoordelen biedt. Ten eerste zijn diëten met een hoger magnesiumgehalte in verband gebracht met een significante vermindering van het diabetesrisico. Experts logenstraffendit komt door de rol van magnesium in het glucosemetabolisme.

Allergieën

Vis is een van de meest voorkomende voedselallergenen, dus sommige mensen moeten uit de buurt van heilbot blijven. Het goede nieuws is echter dat allergisch zijn voor één type vis niet noodzakelijkerwijs garandeert dat je een allergie hebt voor alle vissen – noch betekent het dat je zeker allergisch bent voor schaaldieren.

Volgens het American College of Allergy, Asthma and Immunology zal ongeveer 40% van de mensen die een visallergie ontwikkelen, het begin ervan pas op volwassen leeftijd ervaren. Als u symptomen ontwikkelt zoals piepende ademhaling, netelroos, braken of hoofdpijn na het eten van heilbot, praat dan met uw arts over de mogelijkheid van een allergie voor vis.

Bijwerkingen

Veel mensen maken zich zorgen over het kwikgehalte in zeevruchten. Hoewel heilbot niet wordt beschouwd als een vis met een hoog kwikgehalte, bevat het wel enkele (lage) niveaus van dit toxine. Vooral zwangere vrouwen moeten voorzichtig zijn met hun inname van kwik, omdat het in verband is gebracht met schade aan de hersenen en het zenuwstelsel van ongeboren baby’s.

Variëteiten

Hoewel Atlantische en Pacifische heilbot in verschillende oceanen leven, is er niet veel dat hen onderscheidt in termen van smaak, textuur of beste kookpraktijken. In recepten kunnen ze door elkaar worden gebruikt.

U kunt ook rekening houden met duurzaamheid bij het selecteren van vis. Volgens het Amerikaanse ministerie van Handel worden Pacifische heilbot niet als overbevist beschouwd. Atlantische heilbotvisserij daarentegen is alleen toegestaan bij lagere niveaus als gevolg van overbevissing.

Wanneer het het beste is

Je zou het hele jaar door heilbot moeten kunnen vinden in de bevroren doos in je supermarkt (en waarschijnlijk zelfs aan de vleesbalie). Maar als je graag met de seizoenen eet, let dan op:

 • Pacifische heilbot seizoen loopt van maart tot november
 • Atlantische heilbot kan het hele jaar door worden gevangen, hoewel de Amerikaanse Atlantische heilbot, vaak gevonden voor de kust van Maine, een kort seizoen van mei tot en met juni heeft

Opslag en voedselveiligheid

Benjamin Franklin zei ooit beroemd dat vissen en huisgasten na drie dagen beginnen te ruiken. De grondlegger had geen ongelijk – je wilt gekoelde heilbot gebruiken binnen één tot twee dagen na aankoop.

Door in te vriezen kun je natuurlijk veel langer aan je heilbot vasthouden. Bevroren vis kan zes tot acht maanden worden bewaard.

Hoe zich voor te bereiden

Vanwege de stevige textuur en stevige vlokken is heilbot een winterharde vis die met verschillende warmtemethoden kan worden gekookt. Je kunt het grillen, bakken, pan-schroeien of bakken.

De zachte smaak zorgt ervoor dat het comfortabel in vistaco’s, soepen, chowders of fish and chips kan glijden. Voor een eenvoudig voorgerechtrecept bak je filets op 400 graden (besprenkeld met olijfolie, citroensap en alle kruiden en specerijen die je verkiest) gedurende 12 tot 15 minuten.

Het lage vetgehalte van heilbot betekent dat het snel kan uitdrogen. Om deze reden raden sommige chef-koks aan om de vis net iets te gaar te maken. Toch is het altijd het veiligst om zeevruchten te verwarmen tot een interne temperatuur van 145 graden Fahrenheit .

12 Bronnen

bodymindspirit Fit gebruikt alleen bronnen van hoge kwaliteit, waaronder peer-reviewed studies, om de feiten in onze artikelen te ondersteunen. Lees ons redactionele proces voor meer informatie over hoe we onze inhoud nauwkeurig, betrouwbaar en betrouwbaar controleren en houden.

 1. U.S. Ministerie van Landbouw en Ministerie van Volksgezondheid en Human Services. Voedingsrichtlijnen voor Amerikanen 2020-2025.

 2. Amerikaans ministerie van Landbouw: FoodData Central. Vis, heilbot, Atlantische en Pacifische Oceaan, rauw.

 3. Tinggi U. Selenium: zijn rol als antioxidant in de menselijke gezondheid. Environ Health Vorige Med. 2008;13(2):102-108. DOI:10.1007/s12199-007-0019-4

 4. Flores-Mateo G, Navas-Acien A, Pastor-Barriuso R. Selenium en coronaire hartziekten: een meta-analyse. Mevrouw Clin Nutr. 2006 okt;84(4):762-73. DOI: 10.1093/ajcn/84.4.762

 5. Chaddha A, Eagle K. Omega-3 vetzuren en hart gezondheid. Omloop. 2015;132(22). DOI: 10.1161/CIRCULATIONAHA.114.015176

 6. Nationale gezondheidsinstituten. Magnesium.

 7. American College of Allergy, Astma en Immunologie. Visallergie.

 8. Mayo Kliniek. Zwangerschap en vis: wat is veilig om te eten?

 9. NOAA. Pacifische heilbot.

 10. NOAA. Atlantische heilbot.

 11. NOAA. Alaska heilbot seizoen opent 14 maart.

 12. FoodSafety.gov. Veilige minimale kooktemperatuur grafieken.


Door Sarah Garone, NDTR

Sarah Garone, NDTR, is een freelance gezondheids- en wellnessschrijver die een foodblog runt.


Bekijk ons redactionele proces

Maak kennis met onze Review Board

Bovendien is een deel van de concentratie omega-3-vetten van heilbot afkomstig van EPA en DHA, die worden geassocieerd met een betere cardiovasculaire gezondheid.

Volgens het American College of Allergy, Asthma and Immunology zal ongeveer 40% van de mensen die een visallergie ontwikkelen, het begin ervan pas op volwassen leeftijd ervaren. Als u symptomen ontwikkelt zoals piepende ademhaling, netelroos, braken of hoofdpijn na het eten van heilbot, praat dan met uw arts over de mogelijkheid van een allergie voor vis.