Heeft Himalaya roze zout gezondheidsvoordelen?

Heeft Himalaya roze zout gezondheidsvoordelen?
roze zout

Eskay Lim / EyeEm / Getty Afbeeldingen


 • Wat is Himalaya roze zout?
 • Roze Zout Voeding
 • Himalaya Zout Voordelen
 • Hoe te gebruiken

Ondanks de “Himalaya” in zijn naam, wordt Himalaya roze zout voornamelijk gevonden in Pakistan. Het is een vorm van zout die gewild is vanwege zijn mooie roze tint en op de markt wordt gebracht als een gezondere vervanger voor keukenzout.

In werkelijkheid, terwijl Himalaya roze zout iets hogere hoeveelheden van bepaalde belangrijke voedingsstoffen kan bevatten, zoals magnesium, bevat het niet genoeg om een impact te hebben. Qua voedingswaarde lijkt dit mooie zout extreem veel op gewoon zout.

Hoewel veel mensen de gezondheidsvoordelen van Himalaya-zeezout aanprijzen, waaronder lagere natriumspiegels en een grotere verscheidenheid aan belangrijke mineralen en elementen in vergelijking met conventioneel keukenzout, is er weinig bewijs dat deze gezondheidsclaims enige verdienste hebben.

Wat is Himalaya roze zout?

Himalaya roze zout wordt gewonnen in het Salt Range-gebergte in de afgelegen Punjab-regio van Pakistan, ten zuiden van Islamabad. Het is een vorm van steenzout die zijn roze kleur krijgt van onzuiverheden in het zout. Himalaya roze zout wordt al honderden jaren gedolven, sinds ten minste de jaren 1200, en is historisch gebruikt voor voedselbereiding en voedselconservering.

De sporenmineralen in Himalaya roze zout geven het zout zijn roze tint, die kan variëren van een subtiele roze kleur tot een veel gevarieerder, levendiger roze. Fijngemalen roze zout lijkt lichter in zijn roze kleur dan de grove versie ervan die je in een zoutmolen zou doen.

Soms is Himalaya roze zout op de markt gebracht als Jurassic zeezout, maar het werd veel eerder gevormd dan de Jura-periode. Het zout kwam echter oorspronkelijk uit een zee. De zee droogde lang geleden op en liet zoutafzettingen achter in de bergen.

Roze Zout Voeding

Himalaya roze zout is chemisch vergelijkbaar met gewoon keukenzout, dat is natriumchloride (NaCl). Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) zegt dat gewoon keukenzout 581 milligram natrium per 1/4 theelepel bevat. Himalaya roze zout heeft 388 milligram natrium per 1/4 theelepel.

Dit verschil komt omdat roze zout minder dicht is dan gewoon keukenzout – vanwege de over het algemeen grovere maling. In vergelijking met het gewicht zijn de twee eigenlijk equivalent in natriumgehalte.

Mineralen in Himalaya Roze Zout

Himalaya roze zout bevat wel extra mineralen en elementen die regulier keukenzout niet bevat. Himalaya roze zout bevat bijvoorbeeld sporenhoeveelheden kalium, calcium en magnesium, allemaal mineralen die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven. De totale bedragen zijn echter erg laag.

Himalaya roze zout bevat niet voldoende hoeveelheden calcium, kalium en magnesium om enig verschil te maken voor uw gezondheid.

De meeste merken Himalaya roze zout vermelden op hun voedingswaarde-etiketten dat een portie van het zout 0% van de dagelijkse waarde voor die voedingsstoffen bevat. Dit is een beetje misleidend omdat het zout een klein beetje van alle drie bevat. Maar omdat één portie minder dan 1% van een van deze mineralen bevat, moet op het etiket staan dat de inhoud nul is.

Een ons van Himalaya roze zout (ongeveer 4,6 theelepels zout) bevat ongeveer 6% van de aanbevolen dagelijkse inname voor ijzer. Dat is echter een ongezonde hoeveelheid zout om te eten om een beetje ijzer binnen te krijgen. Sommige fabrikanten beweren dat Himalaya roze zout tientallen sporenmineralen bevat, maar er is weinig onafhankelijk onderzoek om dat te ondersteunen.

Het is belangrijk op te merken dat Himalaya roze zout niet het mineraal jodium bevat dat eraan is toegevoegd, zoals veel andere tafelzouten. De meeste Amerikanen krijgen voldoende jodium in hun dieet, maar sommige groepen lopen het risico op jodiumtekort, waaronder:

 • Mensen die zwanger zijn
 • Veganisten
 • Mensen die weinig zuivelproducten of eieren consumeren

Himalaya Zout Voordelen

 • Helpt natrium in voedingsmiddelen te verminderen
 • Vrij van additieven
 • Lampen die worden gebruikt voor halotherapie
 • Exfolieert de huid

Alleen omdat Himalaya roze zout geen speciale voedingsboost biedt, betekent niet dat je het moet vermijden. Sommige mensen vinden roze zout smaakvoller dan keukenzout. In zijn grove vorm heeft roze zout minder natrium per theelepel, waardoor mensen minder zout kunnen gebruiken voor kruiden, waardoor hun natriuminname wordt verminderd.

Keukenzout bevat vaak additieven zoals antiklontermiddelen, dus sommige mensen geven de voorkeur aan Himalayazout omdat het vrij is van additives. En het kiezen van dit zout simpelweg vanwege de leuke roze kleur is een prima reden om het ook te kopen.

Het is volkomen gezond om Himalaya roze zout te gebruiken als vervanging voor conventioneel keukenzout. Houd er rekening mee dat marketingclaims die veelbelovend mineraal nirvana beloven ongegrond zijn.

Andere Himalaya zoutproducten

Er zijn ook niet-dieet Himalaya roze zoutproducten. Hoewel er geen concreet bewijs is dat aantoont dat ze effectief zijn, genieten veel mensen van het gebruik van zoutlampen, zouttherapie en roze zoutbadscrubs.

Zoutlampen zijn grote blokken zout met een lichtbron in het midden. Ze zijn bedoeld om ziektekiemen te doden en de lucht te reinigen.

Roze zoutkamers en grotten zijn ook populair voor halotherapie, ook bekend als zouttherapie. Zouttherapie is wanneer een persoon in een zoutgrot of spa vol zout zit met zoute lucht verspreid door de kamer. Het inademen van gezouten lucht zou verschillende gunstige effecten op het lichaam hebben.

Roze zout wordt ook gebruikt in sommige bodyscrubs en badzouten, omdat het naar verluidt helpt spierpijn te verlichten en de huid te exfoliëren en hydrateren.

Hoe roze zout te gebruiken

Omdat Himalaya roze zout qua voedingswaarde bijna hetzelfde is als keukenzout, kun je het gebruiken bij het koken en andere voedselbereiding op dezelfde manier als je keukenzout gebruikt. Je kunt fijngemalen roze zout gebruiken in elk zoutvaatje. Misschien geeft u echter de voorkeur aan de grovere maling. Grof zout kan worden gebruikt als een rub voor vlees, om over groenten te strooien terwijl ze worden gebakken, of in een decoratieve zoutmolen.

Je kunt ook eten koken en serveren op een Himalaya roze zoutblok. Het zout wordt uitgehouwen in platen van verschillende grootte en vorm die gedurende een langere periode hoge hitte kunnen vasthouden. Hierdoor zijn zoutkookblokken goed voor het koken en bakken van een verscheidenheid aan vlees, zeevruchten, fruit, groenten en gebak. Ze kunnen ook worden gekoeld en gebruikt om koude gerechten te serveren.

Het is belangrijk om je consumptie van zout in de gaten te houden. Te veel natrium kan bijdragen aan hoge bloeddruk, wat op zijn beurt een risicofactor kan zijn voor hartaandoeningen, beroertes en andere gezondheidsproblemen. De voedingsrichtlijnen voor Amerikanen bevelen aan om minder dan 2.300 mg natrium per dag te consumeren. Gemiddeld consumeren Amerikanen ongeveer 3.393 mg natrium per dag.

Als uw geregistreerde diëtist, voedingsdeskundige of arts heeft aanbevolen om uw natriuminname te verminderen, overweeg dan een alternatief genaamd kaliumchloride. Het heeft dezelfde smaak als zout, maar geen natrium. Zoek bovendien naar zoutvrije smaakmakers, zoals kruiden en specerijen, om uw maaltijden op smaak te brengen.

Een woord van bodymindspirit

Er is veel hype rond de vermeende gezondheidsvoordelen van verschillende soorten zout, maar weinig medische wetenschap om het te ondersteunen. Himalaya roze zout biedt een visueel aantrekkelijke kleur, en sommige mensen zeggen dat het een gedurfdere, interessantere smaak aan voedsel toevoegt. Je kunt het beste Himalaya roze zout gebruiken als een ongewone toevoeging aan je gerechten en je zoutvaatje, en van plan zijn om je essentiële voedingsstoffen op andere manieren binnen te krijgen.

Hoewel veel mensen de gezondheidsvoordelen van Himalaya-zeezout aanprijzen, waaronder lagere natriumspiegels en een grotere verscheidenheid aan belangrijke mineralen en elementen in vergelijking met conventioneel keukenzout, is er weinig bewijs dat deze gezondheidsclaims enige verdienste hebben.

Himalaya roze zout bevat niet voldoende hoeveelheden calcium, kalium en magnesium om enig verschil te maken voor uw gezondheid.

 • Helpt natrium in voedingsmiddelen te verminderen
 • Vrij van additieven
 • Lampen die worden gebruikt voor halotherapie
 • Exfolieert de huid