Heb ik echt probiotica nodig?

Heb ik echt probiotica nodig?
Vrouw met supplementen in de hand

D3sign / Getty Afbeeldingen


 • Wat zijn probiotica?
 • Wat zegt het onderzoek?
 • Hoe probiotica op natuurlijke wijze in uw dieet op te nemen

Heb je buikpijn? Heb je een aanval van diarree? Wil je je minder traag voelen of systemische ontstekingen verminderen? Je bent misschien gewend om naar probiotica te reiken. Deze supplementen zijn op de markt gebracht als een vrij verkrijgbaar wondermiddel voor een verscheidenheid aan aandoeningen, evenals een dagelijkse algemene gezondheidsbooster voor zowat iedereen. Tegenwoordig kunt u een buitengewoon scala aan probiotische supplementen online en bij uw lokale gezondheidsvoeding of supermarkt kopen.

Ondanks hun positieve reputatie en wijdverspreide beschikbaarheid, is de wetenschap rond probiotische suppletie niet zo solide als het lijkt. Volgens darmgezondheidsexperts kunnen probiotica voordelen hebben voor specifieke gezondheidsproblemen, maar ze zijn niet noodzakelijkerwijs een verstandige keuze voor de algemene bevolking.

Lees verder voor wat u moet weten voordat u probiotica koopt.

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn levende bacteriën die vergelijkbaar zijn met die in uw spijsverteringskanaal. De Wereldgezondheidsorganisatie definieert ze als “levende micro-organismen die, wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden toegediend, een gezondheidsvoordeel aan de gastheer verlenen.” Dit is de reden waarom je ze waarschijnlijk hebt gehoord als “vriendelijke” of “goede” bacteriën.

Als voedingssupplement kunnen probiotica worden gekocht in de vorm van pillen, poeders, siropen, thee en tincturen. De meeste supplementen bevatten niet alleen enorme hoeveelheden van deze bacteriën (meestal in de miljarden), maar ook verschillende bacteriestammen.

Probiotica komen van nature ook voor in tal van voedingsmiddelen, waarvan de meeste gefermenteerd zijn. Yoghurt, kimchi, zuurkool en kombucha, bijvoorbeeld, herbergen allemaal aanzienlijke hoeveelheden. (Het is echter vermeldenswaard dat niet alle gefermenteerde voedingsmiddelen deze goede bacteriën bevatten.)

Wat zegt het onderzoek?

Aangezien probiotica als nuttige bacteriën worden beschouwd, vraag je je misschien af: kun je echt fout gaan door ze aan je supplementregime toe te voegen? Dit is wat het bewijs laat zien.

Probiotica lijken geen algemene gezondheidsvoordelen te bieden

Hoewel persoonlijke anekdotes van vrienden of een verkooppraatje van uw lokale gezondheidswinkelmedewerker overtuigend kunnen klinken, zeggen experts dat het bewijs eenvoudigweg niet ondersteunt dat probiotische pillen voor een algemene goede gezondheid worden gebruikt. “Onderzoek suggereert dat degenen die over het algemeen gezond zijn, geen voordeel halen uit probiotische supplementen,” zegt diëtist Suzie Finkel, RD, die gespecialiseerd is in spijsvertering.

In feite concludeerde een beoordeling uit 2019 van 45 studies over probiotische suppletie bij gezonde volwassenen dat de nuttige bacteriën voordelen kunnen hebben in specifieke populaties, maar algemeen gebruik vereist verder onderzoek.

In plaats van te dienen als een wondermiddel voor algemene gezondheidsproblemen zoals energieniveaus, ontstekingen of darmregelmatigheid, lijkt het erop dat probiotische supplementen meer te bieden hebben voor mensen met specifieke gezondheidsproblemen.

“Aangetoonde voordelen van specifieke probiotica (zoals in, specifieke bacteriestammen) zijn specifiek voor bepaalde soorten aandoeningen, niet voor de algemene gezondheid.” – Suzie Finkel, RD

Probiotica kunnen GI-nood veroorzaken

Veel mensen wenden zich tot probiotische pillen om spijsverteringsproblemen veroorzaakt door antibiotica of een maagbug te verlichten – en het is waar dat sommige onderzoeken het gebruik van probiotica voor spijsverteringsklachten ondersteunen.

Volgens het National Center for Complementary and Integrative Health kunnen probiotica antibiotica-geassocieerde diarree helpen voorkomen. Maar onderzoekers weten nog steeds niet welke soorten en stammen nuttig zijn en welke niet.

In feite kan het van de plank halen van oude “vriendelijke bacteriën” spijsverteringsproblemen verergeren, niet helpen. “Het toevoegen van een externe bacteriepil die niet goed bij je past, kan ongewenste gastro-intestinale symptomen veroorzaken of de symptomen verergeren die je al ervaart,” zegt Finkel. “Het is belangrijk om samen te werken met een zorgverlener die goed thuis is in het nieuwste onderzoek naar deze supplementen.”

Probiotica zijn het geld misschien niet waard

Sommige probiotische supplementen zijn niet bijzonder duur, maar anderen kunnen een aardige cent kosten. Volgens Finkel levert het uitgeven van tonnen geld voor een designer probioticum misschien niet het rendement op de investering op waar je op hoopt.

“In tegenstelling tot wat de meesten zouden denken, vertel ik patiënten vaak om probiotische supplementen uit hun regimes te verwijderen, en ik zie dat mensen zich vaker wel dan niet beter voelen zonder hen!” zegt ze. “Of op zijn minst voelen ze precies hetzelfde en kunnen ze sparen. een hoop geld.” Omdat zoveel voedingsmiddelen van nature vol zitten met probiotica, is het misschien slimmer voor je portemonnee en uw gezondheid om probiotica uit uw dieet te krijgen, in plaats van pillen.

Probiotica kunnen bepaalde gezondheidsproblemen ten goede komen

Hoewel onderzoek geen probiotica voor de algemene gezondheid lijkt te ondersteunen, toont een groeiend aantal bewijzen aan dat sommige stammen een verschil kunnen maken voor mensen met bepaalde gezondheidsproblemen. Deze omvatten Clostridium difficile | infectie en inflammatoire darmziekte.

Clostridium Dificile Infectie

Als je ooit met een Clostridium difficile (aka “c. diff”) infectie, je weet het lijden dat deze bacteriële invasie kan veroorzaken. C. difficile infectie wordt gekenmerkt door milde tot ernstige diarree die resistent kan zijn tegen behandeling. Gelukkig kan probiotische suppletie helpen!

Een grote meta-analyse die 31 studies bij meer dan 8.600 patiënten beoordeelde, vond “matig zekerheidsbewijs” dat probiotica effectief waren voor het voorkomen van C. difficile-geassocieerde diarree. Onderzoek moet echter nog bepalen welke probiotica het meest nuttig zijn voor de behandeling van deze aandoening (en hoe lang ze moeten worden ingenomen).

Inflammatoire darmziekte

Inflammatoire darmziekte (IBD) is een overkoepelende term die twee intestinale auto-immuunziekten omvat: de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Talrijke studies hebben gekeken naar hoe probiotica IBD-symptomen zoals diarree, vermoeidheid en gewichtsverlies kunnen verminderen.

Hoewel onderzoekers waarschuwen dat er meer bewijs nodig is, bieden sommige studies een sprankje hoop voor IBD-patiënten, vooral die met colitis ulcerosa. Een beoordeling uit 2014 wees bijvoorbeeld uit dat probiotica, prebiotica of synbiotica colitis ulcerosa in remissie kunnen helpen. Het vond echter niet hetzelfde voor de ziekte van Crohn. Ondertussen hebben andere studies geconcludeerd dat de voordelen van probiotica voor IBD onduidelijk zijn.

Hoe probiotica op natuurlijke wijze in uw dieet op te nemen

In plaats van prijzige supplementen te kopen die misschien niet effectief zijn, kunt u uitstekende bronnen van probiotica in uw thuiskeuken vinden. De volgende voedingsmiddelen zijn rijk aan probiotica:

 • Yoghurt
 • Kefir
 • Zuurkool
 • Miso
 • Zuurdesembrood
 • Kimchi
 • Tempé
 • Kombucha

Om goede bacteriën te helpen bloeien in je darmen, is het ook nuttig om ze “voedsel” te geven om hun groei te bevorderen. Je kunt dit doen door voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan prebiotische vezels, zoals appels, knoflook, uien, asperges, bananen, bonen en noten.

Hoewel het altijd een goed idee is om deze voedzame hele voedingsmiddelen in uw dieet op te nemen, verwacht niet dat ze een wondermiddel zijn voor een gezondheidstoestand. “Gefermenteerde voedingsmiddelen bevatten nuttige bacteriën, maar we hebben geen bewijs van hun vermogen om een revolutie teweeg te brengen in de darm, zoals men zou kunnen doen geloven,” zegt Finkel. “Ik vertel mijn patiënten dat als ze van deze voedingsmiddelen houden, ze ze in hun dieet moeten opnemen; velen van hen zijn planten en bieden het extra voordeel van het voeden van het microbioom met vezels. ”

Een woord van bodymindspirit

Bij bodymindspirit Fit streven we ernaar om de feiten achter de rages te bieden, vooral als het gaat om producten en gezondheidsgewoonten die populair zijn, maar misschien niet volledig geworteld zijn in de wetenschap. Als het gaat om supplementen, inclusief items zoals probiotica, wees dan een voorzichtige consument.

Hoewel er enkele vermeende gezondheidsvoordelen van probiotische supplementen zijn, is de wetenschap beperkt. Het nemen van specifieke stammen van probiotica onder begeleiding van een arts of diëtist kan gunstig zijn voor aandoeningen zoals bacteriële infectie en inflammatoire darmziekte. Maar voor het dagelijks welzijn is het waarschijnlijk beter om Moeder Natuur nuttige darmbacteriën uit voedsel te laten leveren, niet uit supplementen.

“Aangetoonde voordelen van specifieke probiotica (zoals in, specifieke bacteriestammen) zijn specifiek voor bepaalde soorten aandoeningen, niet voor de algemene gezondheid.” – Suzie Finkel, RD

 • Yoghurt
 • Kefir
 • Zuurkool
 • Miso
 • Zuurdesembrood
 • Kimchi
 • Tempé
 • Kombucha