Heb ik echt elektrolytendranken nodig?

Heb ik echt elektrolytendranken nodig?
Vrouw die hardloopschoenen aanspant

Getty Images / Natalia Semenova


 • Wat zijn elektrolyten?
 • Wat zegt het onderzoek?
 • Elektrolyten toevoegen aan uw dieet
 • Veelgestelde vragen
 • Volgende in Electrolyte Drinks Guide

  9 Voedsel en alternatieve bronnen van elektrolyten

Het handhaven van gezonde herstelgewoonten na een training is noodzakelijk voor het bevorderen van uw fitnessdoelen. Een belangrijk aspect om je lichaam te helpen herstellen, is het aanvullen van elektrolyten.

Tijdens en na een flinke trainingssessie die resulteert in zwaar zweten, verlies je vaak een groot aantal elektrolyten die helpen om je lichaamsvloeistoffen in balans te houden. Dit veroorzaakt vaak een elektrolytenonbalans die, indien onbehandeld, kan leiden tot een duizelingwekkend aantal gevolgen – van hoofdpijn tot hyponatriëmie tot een ernstige levensbedreigende complicatie die u rechtstreeks naar het ziekenhuis stuurt. Deze onevenwichtigheden kunnen ernstig genoeg worden dat ze geassocieerd zijn met mortaliteit en morbiditeit.

Weten hoe u uw elektrolyteninname kunt meten en ervoor zorgen dat u de benodigde verloren vloeistoffen aanvult, is de sleutel tot het gehydrateerd houden van uw lichaam, vooral tijdens duurtraining. Dit kan het verschil zijn tussen het passeren van de finishlijn van een race of het eindigen bij de medische tent.

Wat zijn elektrolyten?

Elektrolyten zijn essentiële componenten van een goede hydratatie, omdat het houden van jezelf in vloeistofneutraliteit je cellen, zenuwen en spieren in staat stelt om te werken, te genereren en zichzelf te herstellen.

Je kunt elektrolyten consumeren in sportdranken, shakes en supplementen. De meest populaire elektrolytoptie op de markt van vandaag is sportdranken; in 2019 bedroeg de detailhandelsdollaromzet van sportdranken in de Verenigde Staten 10,1 miljard dollar. Elektrolyt-verrijkte sportdranken zijn niet-koolzuurhoudende dranken die verkrijgbaar zijn in verschillende smaken en kleuren, en bijna allemaal bevatten ze verschillende hoeveelheden mineralen, suiker en zout.

De belangrijkste componenten van elektrolyten zijn als volgt:

Natrium

Als een van de meest vitale elektrolyten handhaaft natrium het volume van de lichaamsvloeistof en reguleert het het membraanpotentiaal van cellen. Een gebrek aan natrium kan hoofdpijn, verwarring, misselijkheid en braken veroorzaken.

Kalium

Dit mineraal reguleert de homeostase (houdt je lichaam in een stabiele staat van evenwicht). Een kaliumaandoening kan leiden tot hartritmestoornissen; een kaliumonbalans kan spierkrampen, zwakte en rabdomyolyse veroorzaken (een aandoening die wordt veroorzaakt door spierafbraak).

Chloride

Een van de belangrijkste mineralen van het lichaam, chloride is belangrijk bij inspanning voor de juiste samentrekking van spieren en overdracht van zenuwimpulsen. Zonder de vereiste hoeveelheid in uw lichaam, kunt u bloedstolling en afscheiding van hormonen ervaren.

Magnesium

Cruciaal voor de functie van uw lichaam, magnesium is betrokken bij het metabolisme, contractie en ontspanning van spieren en hersenfunctie. Een gebrek aan dit mineraal kan leiden tot gastro-intestinale en renale verliezen.

Wat zegt het onderzoek?

Onderzoekers stellen dat elektrolyten nodig zijn voor zelfs het meest elementaire functioneren van het leven. Elektrolyten werken om de elektrische neutraliteit in cellen te behouden en beweging in zenuwen en spieren te genereren. Een verlies van elektrolyten kan leiden tot levensbedreigende complicaties.

De belangrijkste verbindingen in elektrolyten die u moet zoeken in sportdranken en voedingsmiddelen zijn kalium, natrium en chloride.

Hoe elektrolytendranken op natuurlijke wijze in uw dieet op te nemen

U kunt gemakkelijk elektrolytdranken in uw dieet opnemen. Dit is vooral belangrijk als je vaak traint of zwaar zweet. Opties die u kunt overwegen, zijn onder meer de volgende:

Drink een sportdrank tijdens het sporten

Wanneer u traint, vooral tijdens duurtrainingen, kan hydrateren met een sportdrank of het mengen van een poedervorm van elektrolyten in gewoon water u helpen uw lichaamsvloeistoffen gereguleerd te houden. Probeer een sportdrank af te wisselen met gewoon water en drink elke 20 minuten zeven tot 10 gram.

Voeg kokoswater toe aan je ochtendroutine

Als je wakker wordt, probeer dan ’s ochtends eerst acht ons kokoswater te consumeren. Dit begint je dag met een smakelijke, voedzame traktatie en hydrateert je spieren na een lange periode van rust tijdens het slapen. Mineralen in kokoswater omvatten noodzakelijke elektrolyten, zoals kalium (16% van de adequate inname voor vrouwen en 12% voor mannen), evenals magnesium en calcium.

Kies voor Whole Foods

Volgens een studie uit 2020 gepubliceerd in Voedingsstoffen, kunt u ook elektrolyten consumeren door hele voedingsmiddelen te eten. Vooral voor duursporters is het eten van je elektrolyten belangrijk omdat de onderzoekers ontdekten dat slechts één procent van hun onderzoekspopulatie de aanbevolen waarden voor alle elektrolyten consumeerde. Opties zijn groenten en fruit, noten en zaden, volkoren brood en zoete aardappelen.

Een woord van bodymindspirit

Elektrolyten zijn nodig om je lichaam goed te laten functioneren. Zonder hen kunt u een aantal gezondheidsproblemen ervaren, van hoofdpijn tot spierkrampen tot worst-case scenario’s. Als u vaak traint, zorg er dan voor dat u sportdranken of supplementen met natrium, chloride en kalium opneemt in uw trainings- en herstelregime. Voor hydratatievragen kan het spreken met een zorgverlener u helpen ervoor te zorgen dat u gedurende de dag voldoende elektrolyten krijgt.

Veelgestelde vragen


 • Is het OK om elke dag elektrolyten te drinken?

  Je kunt elke dag elektrolyten drinken (of ervoor kiezen om in plaats daarvan een supplement te consumeren). Dit is vooral nodig als je vaak sport en/of zweet. Elektrolyten helpen mineralen te vervangen, zoals natrium, magnesium en kalium, die verloren gaan als je zweet of ziek wordt. Als u ervoor kiest om elke dag een sportdrank te consumeren, lees dan het ingrediëntenetiket om een optie met weinig suiker te vinden. Als u een sedentaire levensstijl leidt, hoeft u waarschijnlijk geen elektrolyten aan uw dieet toe te voegen.


 • Kun je te veel water drinken met elektrolyten?

  Je kunt te veel water drinken met elektrolyten. Als dit gebeurt, kunt u hyponatriëmie ervaren, die optreedt wanneer het natriumgehalte in het bloed te laag is. Bij hyponatremiek houdt je lichaam water vast en dit verdunt de hoeveelheid natrium in het bloed. Om ervoor te zorgen dat u de juiste hoeveelheden hydratatie krijgt, moet de dagelijkse inname ongeveer 15,5 kopjes gemengd vocht per dag zijn voor mannen en ongeveer 11,5 kopjes gemengde vloeistoffen per dag voor vrouwen.


 • Wat zijn de symptomen van elektrolytenonbalans?

  Symptomen van een elektrolytenonbalans zijn hoofdpijn, misselijkheid, verwarring, lethargie, braken en krampen. De ergste symptomen zijn epileptische aanvallen, nierfalen en bewustzijnsverlies.