Hazelnoot voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Hazelnoot voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Hazelnoten, geannoteerd

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Hazelnoten zijn de harde noot van de hazelnootboom (Corylus avellana). Ook wel filberts of cobnuts genoemd, de noten zouden meer dan 5.000 jaar geleden in China zijn ontstaan. Tegenwoordig worden hazelnoten voornamelijk geteeld in Turkije, Italië en de Verenigde Staten.

Hazelnoten kunnen rauw worden gegeten en deze veelzijdige noot wordt ook gebruikt in zowel zoete als hartige gerechten. Hazelnootolie en andere hazelnootproducten zijn ook overal verkrijgbaar. Deze noten bieden gezondheids- en voedingsvoordelen en kunnen een slimme aanvulling zijn op uw dieet.

Hazelnoot Voeding Feiten

De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor 1 ounce (28g of ongeveer 21 hele pitten) ongezouten hazelnoten.

 • Calorieën: 178
 • Vet: 17g
 • Natrium: 0mg
 • Koolhydraten: 4,7 g
 • Vezel: 2,8 g
 • Suikers: 1,2 g
 • Eiwit: 4,2 g

Koolhydraten

De standaard portie hazelnoten is 1 ounce of ongeveer 21 noten. Volgens USDA-gegevens biedt één portie ongeveer 178 calorieën en iets minder dan 5 gram koolhydraten.

De meeste koolhydraten in hazelnoten zijn afkomstig van vezels. Een kleinere hoeveelheid komt van natuurlijk voorkomende suikers (1,2 gram) en een zeer kleine hoeveelheid komt van zetmeel (0,1 gram).

De geschatte glycemische belasting van een enkele portie hazelnoten is 0. Glycemische belasting houdt rekening met de portiegrootte bij het schatten van het effect van een voedingsmiddel op de bloedsuikerspiegel.

Vetten

De meeste calorieën in hazelnoten komen uit vet. Er zit in totaal 17 gram vet in een portie van de noten. Het meeste vet is enkelvoudig onverzadigd (bijna 13 gram). Er is ook 2,2 gram meervoudig onverzadigd vet. Onverzadigde vetten worden beschouwd als gezonde vormen van vet. Er is een kleinere hoeveelheid (1,3 gram) minder gezond verzadigd vet.

Eiwit

Hazelnoten leveren iets meer dan 4 gram eiwit per portie.

Vitaminen en Mineralen

Hazelnoten zijn een goede bron van verschillende vitaminen en mineralen. Ze zijn een uitstekende bron van vitamine E (ongeveer 28% van uw dagelijkse aanbevolen inname) en een goede bron van thiamine. Hazelnoten bevatten ook kleinere hoeveelheden vitamine B6 en folaat.

Hazelnoten zijn ook een uitstekende bron van mangaan en koper en een goede bron van magnesium. Er zijn ook kleinere hoeveelheden fosfor, ijzer, zink en kalium in hazelnoten.

Gezondheidsvoordelen

Er zijn enkele studies geweest die noten in het algemeen en hazelnoten specifiek koppelen aan bepaalde gezondheidsvoordelen.

Helpt gezond gewichtsbehoud

Hazelnoten bieden verschillende voordelen als u probeert goed te eten en een gezond gewicht te behouden. Hazelnoten bieden vezels en eiwitten om verzadiging te bevorderen.

Het eten van noten in plaats van andere zetmeelrijke snacks zoals chips of pretzels kan u helpen om een gezond gewicht te behouden. In feite toonde een studie uit 2014 aan dat regelmatige consumptie van noten (ongeveer een handvol) kan worden opgenomen als een onderdeel van een gezond dieet voor de preventie van obesitas en diabetes type 2 wanneer het wordt gebruikt als vervanging voor minder gezond voedsel.

Biedt antioxidant bescherming

De aanzienlijke hoeveelheid mangaan in hazelnoten biedt ook belangrijke gezondheidsvoordelen. Mangaan speelt een belangrijke rol bij enzymactivering voor het metabolisme van koolhydraten, aminozuren en cholesterol. Het mineraal heeft ook antioxiderende functies, is belangrijk voor wondgenezing, geslachtshormoonproductie en botontwikkeling.

Ondersteunt een betere gezondheid van het hart

Noten zijn een vetrijk voedsel, maar ze bieden gezond meervoudig onverzadigd en enkelvoudig onverzadigd vet – vetten die de gezondheid van het hart helpen verbeteren wanneer ze met mate worden geconsumeerd.

Een grote studie gepubliceerd in de Tijdschrift van het American College of Cardiology suggereerde dat een hogere consumptie van bepaalde soorten noten, waaronder hazelnoten, omgekeerd geassocieerd was met totale hart- en vaatziekten en coronaire hartziekten.

Verlaagt cholesterol

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Voedingsstoffen bleek dat een dieet rijk aan hazelnoten geassocieerd was met een afname van LDL en totaal cholesterol met steady niveaus van HDL-cholesterol, triglyceriden en body mass index (BMI).Deze resultaten zijn gunstig voor de preventie van hart- en vaatziekten.

Een andere studie met 66 adolescenten en kinderen met hyperlipidemie wees uit dat hazelnootconsumptie een positief effect zou kunnen hebben op hun cholesterolgehalte.

Allergieën

Als u een allergie voor boomnoten heeft, moet u hazelnoten vermijden totdat u weet dat ze veilig voor u zijn. Het is mogelijk om een allergie te hebben voor één type boomnoot en een reactie te hebben op anderen, volgens de American Academy of Allergy, Asthma and Immunology (AAAAI).

Bij degenen die de allergie hebben, kunnen reacties op hazelnoten of andere noten variëren van mild tot ernstig en kunnen levensbedreigende anafylaxie omvatten. Om die reden beveelt de organisatie aan dat mensen met een bekende allergie te allen tijde epinefrine dragen.

Vraag advies aan een gekwalificeerde zorgverlener als u vermoedt dat u allergisch bent voor hazelnoten of andere noten.

Variëteiten

Er zijn een paar verschillende soorten hazelnoten, waaronder de Amerikaanse hazelnoot, de Europese hazelnoot en de spitssnavelnoot. Het soort dat je het meest waarschijnlijk in de winkel zult vinden, is de Amerikaanse hazelnoot.

Deze noten worden vaak geroosterd of gezouten verkocht. Hazelnoten zijn ook te vinden in ingeblikte notenmixen die je vindt in de snackgangen van de supermarkt. Wanneer u notenmengsels of notenmixen koopt, worden de noten vaak geroosterd in olie en gekruid met natriumrijke producten. Deze toegevoegde ingrediënten zullen het voedingsprofiel van de noot veranderen.

Een van de meest populaire producten gemaakt van hazelnoten is Nutella. De chocolade hazelnootpasta wordt vaak gebruikt met of in plaats van pindakaas en is een favoriet in huishoudens over de hele wereld. Nutella bevat echter veel calorieën en verzadigd vet, dus het moet met mate worden geconsumeerd.

Andere veel voorkomende hazelnootproducten zijn hazelnootmelk, hazelnootmeel, met chocolade bedekte hazelnoten en hazelnootolie.

Wanneer het het beste is

In tegenstelling tot veel andere noten worden hazelnoten in het midden van de zomer geoogst. Hoewel de meeste markten het hele jaar door hazelnoten verkopen.

Bij het selecteren van hazelnoten, kunt u ervoor kiezen om ze te kopen met de schaal aan of uit. Als je gepelde hazelnoten koopt, zoek dan die die zwaar, vol en schimmelvrij zijn. Uit de schaal worden de noten waarschijnlijk verpakt, zodat u geen individuele noten kunt selecteren. Als je kunt, zoek dan naar degenen die een consistente kleur hebben en vlekvrij zijn.

Opslag en voedselveiligheid

Volgens hazelnoottelers gaan hazelnoten die minder bewerkt zijn langer mee. Bewaar hazelnoten dus indien mogelijk in de schaal en ze kunnen tot een jaar meegaan. Hazelnoottelers zeggen ook dat het het beste is om hazelnoten (bijv. Roosteren, hakken, plakken, malen) vlak voor gebruik te verwerken.

Hazelnoten kunnen worden bewaard in een luchtdichte container in de koelkast of in de vriezer, waar ze ongeveer zes maanden vers blijven.

Hoe zich voor te bereiden

Hazelnoten kunnen worden gebruikt in zowel zoete als hartige gerechten. De noten zijn ook heerlijk gewoon geroosterd en alleen gegeten.

Om een partij hazelnoten te roosteren, verspreid je rauwe pitten op een bakplaat en bak je ongeveer 15 tot 20 minuten op 275 graden Fahrenheit. Houd de noten goed in de gaten, want ze kunnen snel verbranden. Om hazelnootschillen te verwijderen, wikkel je de noten in een theedoek en laat je ze vijf tot 10 minuten zitten. Wrijf dan krachtig. Als de noten hun schil niet volledig verliezen, is het OK. De huiden zijn eetbaar en voegen zelfs wat voedingswaarde toe.

Geroosterde hazelnoten kunnen worden toegevoegd aan gebakken goederen voor smaak en textuur. Voeg hazelnoten toe aan muffins, brood, koekjes en cakerecepten. Hazelnoten gaan ook goed samen met chocolade. Voeg ze toe aan een chocoladegerecht of gebruik ze om chocolade-ijs te bedekken.

Hazelnoten kunnen ook alleen of in combinatie met andere ingrediënten worden gebruikt als coating voor zeevruchten of gevogelte.

 • Calorieën: 178
 • Vet: 17g
 • Natrium: 0mg
 • Koolhydraten: 4,7 g
 • Vezel: 2,8 g
 • Suikers: 1,2 g
 • Eiwit: 4,2 g