Hartslagregeling voor loopbandtrainingen

Hartslagregeling voor loopbandtrainingen
Wandelen op loopband

Darryl Leniuk / Digital Vision / Getty Images

Hartslagregeling en hartslagmeters zijn populair op veel fitnessapparaten, waaronder loopbanden, elliptische trainers en hometrainers. Leer hoe u deze functies kunt gebruiken om een betere training te krijgen.

De verschillen in een hartslagmeter en hartslagregeling zijn onder andere:

  • Hartslagmeter: Een loopband met een hartslagmeter leest uw hartslag door verbinding te maken met pulssensoren op de zijrails of een borstbandsensor. Het geeft je gegevens, maar heeft geen controle over je training.
  • Hartslagregeling: Hartslagcontrole dicteert de omvang van uw training door het inspanningsniveau van uw loopband te regelen. De snelheid en helling zullen veranderen op basis van uw hartslag om uw inspanning op het gewenste niveau voor de training te houden.

Waarom u een loopband met hartslagregeling zou moeten gebruiken

Om een optimale training te krijgen, is het belangrijk om je oefening te versnellen. Je wilt je hartslag voor een langere periode op het juiste intensiteitsniveau hebben. Als je hartslag te hoog wordt, kan je activiteit contraproductief worden. Als het te laag is, krijgt u geen substantiële gezondheidsvoordelen.

Daarom is een van de meest effectieve methoden voor fitnesstraining het controleren en regelen van uw hartslag. Dit geldt met name bij het nastreven van cardiovasculaire doelen.

Of je nu een paar kilo wilt afvallen, wilt trainen voor een marathon of je goed wilt voelen over jezelf, hartslagtraining en controle kunnen je training optimaliseren.

Handgreep vs. draadloze hartslagregeling

Er zijn twee manieren om je hartslag te meten, waarbij draadloos het meest logisch is:

  • Handgreep bediening: Loopbanden met handgreep hartslagregeling vereisen het vasthouden van de sensoren op de zijrails. Het is onhandig om te wandelen en gewoon niet haalbaar om te joggen. Het vasthouden van de leuningen is slecht voor de loophouding en wordt afgeraden.
  • Draadloze bediening: Met draadloze bediening bevestigt u een sensorriem om uw borst, die uw hartslag doorgeeft aan de console. Dit regelt op zijn beurt de intensiteit van uw training door uw cardio-oefening binnen een vooraf bepaalde hartslag te houden.

In de zone komen

Sally Edwards, auteur van “The Heart Rate Monitor Guidebook”, bespreekt de waarde van hartzonetraining. Het werkt zowel voor 20-jarige atleten als voor 70-jarigen met hartproblemen. Het doel is om in een bepaalde inspanningszone te komen, die elk verschillende voordelen hebben.

De hartslag in elke zone is een percentage van uw maximale hartslag, die varieert per leeftijd en geslacht. U kunt een doelhartslagdiagram controleren om de bijbehorende hartslag voor uw leeftijd te zien. Ze identificeert vijf hartslagzones:

  • De Gezonde Hart Zone: 50 procent tot 60 procent van je maximale hartslag. Dit is een veilige, comfortabele zone die te voet bereikbaar is. Dit is de beste zone voor mensen die net beginnen met sporten. Van deze zone is aangetoond dat het helpt bij het verlagen van lichaamsvet, bloeddruk en cholesterol.
  • De gematigde zone: 60 procent tot 70 procent van je maximale hartslag. Deze zone biedt dezelfde voordelen als de gezonde hartzone, maar is intenser en verbrandt meer totale calorieën. Deze zone wordt bereikt door een hogere loopsnelheid of een langzame jog.
  • De Aerobe Zone: 70 procent tot 80 procent van je maximale hartslag. Deze zone zal uw cardiovasculaire en ademhalingssystemen verbeteren en uw hart versterken. Het wordt bereikt door een gestage jog.
  • De anaerobe drempelzone: 80 procent tot 90 procent van je maximale hartslag. Dit is een zone met hoge intensiteit die wordt bereikt door een “brandende” run.
  • De Redline Zone: 90 procent tot 100 procent van je maximale hartslag. Deze zone is het equivalent van voluit lopen en wordt vaak gebruikt bij intervaltraining. Deze zone moet met voorzichtigheid worden benaderd en kan leiden tot verwondingen wanneer deze gedurende een langere periode wordt opgelopen.

Edwards suggereert dat je na het bepalen van je maximale hartslag je conditie kunt verbeteren door in verschillende zones te trainen. Je wisselt af in die zones om je cardiovasculaire conditie te vergroten en je trainingsregime te variëren. Dit staat bekend als hartzonetraining.

Hartslagtrainingen op de loopband

Afhankelijk van het loopbandmodel kunt u de hartslagregeling een consistente en gerichte hartslag laten handhaven of instellen op intervalhartslag, train verschillende zones. U kunt de loopband programmeren voor gewenste trainingen die de hartslag variëren naar uw gewenste doelen.

De programma’s die beschikbaar zijn met hartslagregeling kunnen variëren. Sommige loopbanden worden geleverd met slechts één hartslagprogramma, terwijl high-end modellen een verscheidenheid aan programma’s kunnen hebben, zoals heuveltraining, intervallen en extreme hartslag.

Bij het verliezen van gewicht en het verbeteren van uw cardiovasculaire gezondheid, komt het allemaal neer op uw hartslag. Het monitoren van uw hart en trainen binnen zones zal uw algehele gezondheid en fysieke prestaties verbeteren. Als u gaat investeren in hoogwaardige fitnessapparatuur, overweeg dan de hartslagregelingsfunctie.

Hartslagcontrole wordt je personal trainer. Door je hartslag te monitoren en je training dienovereenkomstig aan te passen, blijf je binnen je gewenste doel en voorkom je dat je jezelf te veel of te weinig inspant. Het tilt je loopbandtraining naar een optimaal niveau.

Misschien heb je een loopband met hartslagregeling beschikbaar in je sportschool of healthclub, of je kunt overwegen een loopband met hartslagregeling te kopen.

U moet uw arts raadplegen voordat u met een nieuw oefenprogramma begint. Hij kan u helpen bij het bepalen van een veilige en gezonde hartslagzone die u in eerste instantie kunt handhaven.

Edwards suggereert dat je na het bepalen van je maximale hartslag je conditie kunt verbeteren door in verschillende zones te trainen. Je wisselt af in die zones om je cardiovasculaire conditie te vergroten en je trainingsregime te variëren. Dit staat bekend als hartzonetraining.

U moet uw arts raadplegen voordat u met een nieuw oefenprogramma begint. Hij kan u helpen bij het bepalen van een veilige en gezonde hartslagzone die u in eerste instantie kunt handhaven.