Haring Voedingswaarden en gezondheidsvoordelen

Haring Voedingswaarden en gezondheidsvoordelen
Haring

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid

Hoewel een “rode haring” een steunpilaar kan zijn van detectiveromans en misdaaddrama’s, is er eigenlijk geen dergelijk wezen. Er zijn echter meer dan 100 soorten haring, elk met voeding die veel gezondheidsvoordelen biedt. Deze oceaanbewoners zijn kleine foeragerende vissen uit de familie Clupeidae. Ze worden meestal gevonden in kustwateren, vandaar de namen van de meest voorkomende twee soorten die in de staten worden geconsumeerd: De Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan. (Een derde haringsoort, de Araucanian, leeft in de wateren voor de kust van Zuid-Amerika.)

Haring kan op verschillende manieren worden bereid en bewaard, waaronder gerookt, ingeblikt, bevroren of vers – er is geen einde aan de opties om ervan te genieten in culinaire bereidingen. En met veel eiwitten, hoge niveaus van hart-gezonde, hersenversterkende omega-3-vetten en aanzienlijke hoeveelheden vitamine D, is het de moeite waard om deze voedzame vis in uw dieet op te nemen.

Haring Voedingswaarde Feiten

De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor 3 oz. (85 g) Atlantische haring.

 • Calorieën: 134
 • Vet: 8g
 • Natrium: 76,5 mg
 • Koolhydraten: 0g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 15,3 g

Koolhydraten

Zoals veel dierlijke producten bevat haring geen koolhydraten.

Vetten

Haring wordt beschouwd als een vette vis en een portie van 3 ounce bevat ongeveer 8 gram vet. Echter, slechts ongeveer 2 gram van dit vet is de minder gunstige verzadigde soort. Nog eens 3 gram komt van enkelvoudig onverzadigd vet en ongeveer 2 gram is meervoudig onverzadigd. Overal van 1,3 tot 2 gram haringvet is afkomstig van omega-3-vetzuren, die in verband zijn gebracht met de gezondheid van hart en hersenen. Dit is meer dan tonijn, forel en sommige soorten zalm.

Eiwit

Met ongeveer 15 gram per filet levert haring een indrukwekkende hoeveelheid hoogwaardige eiwitten.

Vitaminen en Mineralen

Haring is rijk aan vitamines, met aanzienlijke hoeveelheden vitamine A, vitamine D en vitamine B12. Wanneer je op deze vis eet, neem je ook kleinere hoeveelheden mineralen zoals kalium, fosfor en selenium in. Haring bevat ook een opmerkelijke hoeveelheid natrium, bij 76,5 mg per 3 gram.

Gezondheidsvoordelen

Omega-3 vetzuren zijn niet de enige reden om haring te consumeren; het biedt ook tal van andere voordelen.

Veilig voor zwangere vrouwen

Volgens de National Resource Defense Council behoort haring tot de vissen met het laagste kwikgehalte. Kwik is een schadelijk neurotoxine dat vooral gevaarlijk is voor zwangere vrouwen, dus als je zwanger bent, zorgt haring voor een goede keuze voor zeevruchten.

Geschikt voor veel speciale diëten

Voor mensen met een speciaal dieet is het moeilijk om fout te gaan met haring. Als een eenvoudig heel voedsel is het een visachtige vriend voor mensen met een pescatarisch, mediterraan, koolhydraatarm en zelfs natriumarm dieet. Met zijn hoge vetpercentage past haring zelfs bij een ketogeen dieet.

Verhoogt de gezondheid van de hersenen

Zowel Atlantische als Pacifische haring zijn goede bronnen van EPA en DHA omega-3 vetzuren. Van deze nuttige vetten is aangetoond dat ze neuroprotectieve effecten hebben.Sommige studies hebben aangetoond dat EPA en DHA het risico op dementie kunnen verminderenen hebben gunstige effecten op stemmingsstoornissen.

Ondersteunt de gezondheid van het hart

Er is een goede reden waarom veel mensen visolie nemen voor de gezondheid van het hart: talloze studies hebben de omega-3-vetzuren in vis (inclusief haring) gekoppeld aan een verminderd risico op hartaandoeningen. Volgens onderzoek verlagen omega-3’s triglyceriden, verhogen ze het goede cholesterol en verminderen ze de kans op een abnormaal hartritme.

Vermindert ontstekingen

Omega-3-vetzuren in haring kunnen ontstekingen in het lichaam verminderen door een positieve omega-3-tot-omega-6-verhouding te creëren.Omdat het westerse dieet vaak te veel inflammatoire omega-6-vetten bevat, is het belangrijk om hoge niveaus te compenseren met voldoende inname van omega-3 vetzuren.

Allergieën

Vissen behoren tot de top acht van meest voorkomende voedselallergenen, dus het is mogelijk om een haringallergie te hebben. Voedselallergieën kunnen zich op verschillende manieren presenteren, dus zoek medische hulp als u onaangename problemen ervaart symptomen zoals netelroos, misselijkheid of ademhalingsmoeilijkheden na het eten van haring.

Intrigerend genoeg kan de bereiding van haring ook van invloed zijn op het vermogen om een allergische reactie te veroorzaken. Een studie wees uit dat haring, wanneer gepekeld, een lagere IgE-binding had, wat betekent dat het minder waarschijnlijk was om het immuunsysteem te verergeren en een allergische reactie te veroorzaken.Als u echter een bekende visallergie heeft, neem dan contact op met uw arts voordat u een nieuw preparaat van haring probeert.

Bijwerkingen

Ingelegde haring, hoewel zout en heerlijk, kan problemen veroorzaken voor mensen die een klasse geneesmiddelen gebruiken die monoamineoxidaseremmers (MAO-remmers) worden genoemd, vaak voorgeschreven voor psychische stoornissen. Ingelegde haring is rijk aan tyramine, een stof die de bloeddruk beïnvloedt. Omdat MAO-remmers het vermogen van het lichaam om tyramineniveaus te reguleren veranderen, kan het eten van voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan deze verbinding tijdens een MAO-remmer leiden tot gevaarlijk hoge bloeddruk.

Variëteiten

Haring leeft in zowel de Atlantische als de Stille Oceaan, waardoor de twee primaire variëteiten ontstaan. Atlantische en Pacifische haring variëren enigszins in grootte en komen met enkele voedingsverschillen. Pacifische haring bevat meer calorieën, minder eiwitten, meer vet en iets meer omega-3 vetzuren dan hun Atlantische tegenhangers.

Wanneer het het beste is

Met haring die in zoveel vormen wordt verkocht – van ingeblikt tot vers tot gerookt – is de beslissing welke het beste is grotendeels een kwestie van persoonlijke smaakvoorkeur. Natuurlijk kunnen sommige preparaten, zoals beitsen, natrium of andere conserveermiddelen toevoegen, dus als u additieven wilt beperken, lees dan altijd ingrediëntenlijsten en voedingsetiketten voor nauwkeurige informatie.

Verschillende soorten haring hebben ook verschillende “premium vangst” -periodes wanneer hun vetgehalte het hoogst is, waardoor ze meer smaak krijgen. Voor Noordzeeharing gebeurt dit bijvoorbeeld in de zomer; terwijl in Alaska het haringseizoen in de lente begint. Vraag bij het bestellen van haring uw slager of leverancier naar de seizoensgebondenheid van de vis die u koopt.

Opslag en voedselveiligheid

Omdat haring in zo’n verscheidenheid aan bereidingen wordt verkocht, is het belangrijk om de opslaginstructies en versheidsdatums op de verpakking te volgen. Kook rauwe haring veilig door te verwarmen tot een interne temperatuur van 145 graden of hoger.

Als een kleine, vette vis kan haring door elkaar worden gebruikt met vergelijkbare zwemmers zoals makreel of sardines. Probeer haring als vervanging voor de vis in deze recepten.

 • Calorieën: 134
 • Vet: 8g
 • Natrium: 76,5 mg
 • Koolhydraten: 0g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 15,3 g

Intrigerend genoeg kan de bereiding van haring ook van invloed zijn op het vermogen om een allergische reactie te veroorzaken. Een studie wees uit dat haring, wanneer gepekeld, een lagere IgE-binding had, wat betekent dat het minder waarschijnlijk was om het immuunsysteem te verergeren en een allergische reactie te veroorzaken.Als u echter een bekende visallergie heeft, neem dan contact op met uw arts voordat u een nieuw preparaat van haring probeert.