Ham Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid

Ham Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid
Ham, geannoteerd

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Ham is het middelpunt van veel vakantiemaaltijden, maar helaas is het vaak rijk aan natrium en andere conserveermiddelen. Als je naar de gezondheid van je hart kijkt, vraag je je misschien af of het nog steeds OK is om ham te eten. Door een paar dingen in overweging te nemen, kan ham worden opgenomen als onderdeel van een uitgebalanceerd eetplan.

Ham Nutrition Feiten

De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor 3 gram gezouten ham (84 gram).

 • Calorieën: 100
 • Vet: 4g
 • Natrium: 1050 mg
 • Koolhydraten: 1g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 1g
 • Eiwit: 14g
 • Ijzer: 0,36 mg
 • Natrium: 1050 mg

Koolhydraten

Ham is meestal niet rijk aan koolhydraten. Een portie van 3 ounce gezouten ham heeft 1 gram koolhydraten afkomstig van suiker, met name dextrose die wordt gebruikt als conserveermiddel. Honinghamvariëteiten zijn waarschijnlijk hoger in suiker en als gevolg daarvan koolhydraten.

Vetten

Ham heeft ongeveer 4 gram vet per portie van 3 ounce. Van de 4 gram totaal vet is 1,4 gram afkomstig van verzadigde vetten.

Eiwit

Ham is rijk aan eiwitten met 14 gram per portie van 3 ounce. Ham levert alle essentiële aminozuren.

Vitaminen & Mineralen

De meeste soorten gezouten ham bevatten veel natrium. Het bovenstaande voorbeeld biedt 44% van de dagelijkse limiet voor natrium in één portie van 3 ounce.

Calorieën

Eén portie, ongeveer 3 gram gezouten ham, heeft ongeveer 100 calorieën.

Gezondheidsvoordelen

Hoewel verwerkt vlees de neiging heeft om veel natrium te bevatten en daarom beperkt moet zijn, zijn er enkele potentiële voordelen aan het opnemen van ham in uw dieet.

Kan hoge bloeddruk voorkomen

Eerdere studies hebben gekeken naar de effecten van het opnemen van ham – en met name Spaanse drooggezouten ham – in uw dieet. Een studie uit 2012 wees uit dat ham, die vol zit met peptiden, ook antioxiderende en hoge bloeddrukvermijdende eigenschappen bevat.

Verbetert de vasculaire gezondheid

Regelmatige consumptie van Iberische gezouten ham is ook gekoppeld aan een verbeterde endotheelfunctie. Zoals een onderzoek uit 2017 aantoont, kan het toevoegen van dit type ham aan uw dieet de vasculaire of bloedgezondheid verbeteren. De studie volgde 102 volwassenen in de loop van zes weken en stelde vast dat een dieet met Iberische gezouten ham de endotheelfunctie verbetert.

Kan helpen bij de schildklierfunctie

Omdat het rijk is aan selenium (een mineraal dat helpt bij het reguleren van een goede schildklierfunctie), kan het consumeren van dit seleniumrijke voedsel gunstig zijn voor uw algehele gezondheid. Een enkele portie ham levert ergens tussen de 60% en 75% van uw dagelijks aanbevolen selenium. Studies hebben aangetoond dat het consumeren van selenium helpt de groei van schildklieraandoeningen te voorkomen en te vertragen.

Kan verzadiging stimuleren

Als een dierlijk eiwit levert een enkele portie ham ongeveer 14 gram eiwit. Een essentieel onderdeel van uw dieet, eiwit is van cruciaal belang bij de vorming en het herstel van cellen. Het draagt ook bij aan verzadiging, waardoor u zich vol voelt en daarom een krachtig hulpmiddel voor gewichtsverlies kan zijn. Diëten met veel eiwitten in de voeding helpen vaak bij gewichtsverlies door u te helpen zich langer vol te voelen.

Helpt bij het opbouwen en behouden van spiermassa

Samen met gewichtsverlies en verzadigingsvoordelen, is een ander voordeel van het consumeren van eiwitten de bijdrage aan het opbouwen en behouden van spiermassa. Studies hebben aangetoond dat voedingseiwit veel spiergerelateerde voordelen biedt en van cruciaal belang is bij het ontwikkelen van kracht. Door gezonde hoeveelheden eiwitten (zoals ham) te consumeren, kunt u mogelijk helpen bij het vormen van spieren.

Bijwerkingen

Hoewel laag in calorieën en rijk aan eiwitten, biedt één portie ham bijna 1050 mg (ongeveer 43% van uw dagelijkse aanbevolen waarde). Te veel natrium in uw dieet kan bijdragen aan hartaandoeningen, beroertes en hoge bloeddruk.

Variëteiten

Gammon is de achterpoot van het varken. Ham is ook van de achterpoot van het varken, maar gammon wordt rauw verkocht, is gezouten en moet worden gekookt voor het eten. Ham wordt gekookt en klaar om te eten verkocht. Gammon voeding is vergelijkbaar met ham voeding. Er zitten ongeveer 123 calorieën in een enkele portie gammon, 5 gram vet, 18 gram eiwit, 1 gram koolhydraten en 1023 milligram natrium.

Prosciutto is Italiaanse ham die drooggezouten is. De meeste mensen die van prosciutto houden, eten het heel dun gesneden, dus je zult waarschijnlijk minder calorieën consumeren met deze hamvariant. Eén plak prosciutto levert slechts 18 calorieën.

Opslag en voedselveiligheid

Restjes ham moeten in de koelkast worden bewaard. Meestal is ham goed voor 5-8 dagen. Ham kan tot vier weken worden ingevroren.

Hoe zich voor te bereiden

Wanneer u een ham koopt voor de feestdagen, bereken dan dat elke persoon een half pond of minder zal eten. Koop dan met de bone-in voor een meer smaakvolle smaak of botloos voor gemak en gemakkelijker snijden.

Om de gezondste hammaaltijd te maken, probeer het vlees te combineren met voedingsmiddelen die minder zout bevatten. Ze zullen helpen om het hoge natriumgehalte van de ham in evenwicht te brengen. Bijgerechten zoals gebakken zoete aardappelen, artisjokken, wortelen, sperziebonen of asperges werken goed.

Een broodje ham? Kies een volkorenbrood dat minder zout en veel vezels bevat. Het kiezen van een ander type brood, zoals een croissant, zou minder vezels en meer calorieën uit vet opleveren. Aan je gezondere boterham kun je knapperige zoutarme groenten toevoegen om de maaltijd af te ronden. Gesneden radijsjes of bleekselderij zijn perfect. Je kunt ook kiezen voor komkommer, bloemkool of cherrytomaatjes.

 • Calorieën: 100
 • Vet: 4g
 • Natrium: 1050 mg
 • Koolhydraten: 1g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 1g
 • Eiwit: 14g
 • Ijzer: 0,36 mg
 • Natrium: 1050 mg