Halloumi Kaas Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Halloumi Kaas Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Halloumi kaas voedingsfeiten

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Halloumi Kaas Voedingsfeiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

In een wereld van tegenstrijdige meningen kunnen we het bijna allemaal eens zijn over één bijna universele waarheid: de onweerstaanbaarheid van gegrilde kaas. Als je ooit halloumi hebt geprobeerd, de halfharde, ongerijpte kaas gemaakt van geiten- en schapenmelk, heb je waarschijnlijk gegeten (en genoten!) het gefrituurd of gegrild.

Met zijn stevige textuur kan dit unieke zuivelproduct op hoge temperaturen worden gekookt zonder zijn structuur te verliezen. In feite creëren kookmethoden zoals grillen of frituren een bijna vleesachtig hoofdgerecht met aantrekkelijke, knapperige bruining aan de buitenkant.

Halloumi is afkomstig van het eiland Cyprus, waar het al eeuwenlang wordt geproduceerd. Dit stevige mediterrane hoofdbestanddeel is een relatieve nieuwkomer in Noord-Amerika, maar is de afgelopen jaren in populariteit toegenomen in de VS (en is vooral populair in het VK).

Gepekeld in een zoutoplossing, heeft halloumi de neiging om veel natrium te bevatten, maar het is ook rijk aan calcium en eiwitten. Een portie halloumi bevat 40% van de dagelijkse waarde van calcium en evenveel eiwitten als een ei.

Klaar om hallo te zeggen tegen halloumi? Hier is alles wat u moet weten over de voedingscomponenten, gezondheidsvoordelen en culinaire toepassingen van de kaas.

Halloumi Kaas Voedingsfeiten

De volgende voedingsinformatie, voor een portie halloumi-kaas van 1 ounce (28 gram), is verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 90
 • Vet: 7g
 • Cholesterol: 19,9 mg
 • Natrium: 350 mg
  Koolhydraten: 1g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 1g
 • Eiwit: 6g
 • Calcium: 390 mg

Koolhydraten

Omdat halloumi wordt gemaakt van geiten- en/of schapenmelk (en soms zelfs een beetje koemelk), behoudt het een kleine hoeveelheid koolhydraten uit lactose, de van nature voorkomende suiker in melk.

Vetten

In één portie halloumi vind je 7 gram vet, waarvan 4 verzadigd. Volgens de American Heart Association zou ongeveer 5 tot 6% van de dagelijkse calorieën afkomstig moeten zijn van verzadigd vet. Op een dieet van 2.000 calorieën levert halloumi’s 4 gram ongeveer 31% van je dagelijkse doel.

Eiwit

Een portie halloumi wordt geleverd met een aanzienlijke dosis eiwit. De 6 gram levert 12% van de dagelijkse waarde van 50 gram.

Vitaminen en Mineralen

Twee mineralen vallen op in het micronutriëntenprofiel van halloumi: calcium en natrium. Deze stevige kaas is een uitstekende bron van calcium, met 390 milligram per portie. (Dat is 40% van de aanbevolen dagelijkse waarde!) Minder gunstig is echter het natriumgehalte van halloumi. Een forse 350 milligram (15% van de aanbevolen 2.300 milligram per dag) is te vinden in elke portie van 1 ounce.

Calorieën

Niet verwonderlijk (het is tenslotte een kaas!) halloumi wordt niet beschouwd als een caloriearm voedsel. Een portie van 1 ounce bevat 90 calorieën.

Gezondheidsvoordelen

Calcium bouwt gezonde botten op

Je kent calcium waarschijnlijk als de botopbouwende voedingsstof. Omdat halloumi zoveel van dit mineraal levert, kan het bijdragen aan een gezondere botmineraaldichtheid en het lichaam helpen om botten te remodelleren.

Eiwit bevordert spiergroei

Eiwit dient vele essentiële functies in het lichaam. Halloumi’s relatief hoge eiwitgehalte van 6 gram per portie helpt spiergroei te bevorderen, enzymen en hormonen te creëren en het immuunsysteem te versterken.

Kan helpen voorkomen type 2 diabetes

Kaas wordt niet altijd beschouwd als een gezond voedsel, maar de wetenschap heeft onlangs enige rechtvaardiging gegeven voor het smakelijke zuivelproduct, inclusief de mogelijkheid dat het kan beschermen tegen diabetes type 2.

Een grote studie van meer dan 37.000 vrouwen wees uit dat degenen die in hun tienerjaren meer zuivel hadden geconsumeerd, minder kans hadden om diabetes type 2 te ontwikkelen als volwassenen. Een andere grote beoordeling uit 2019 concludeerde dat de totale zuivelconsumptie geassocieerd was met een lager risico op de ziekte.

Compatibel met vetrijke en andere speciale diëten

Met zijn aanzienlijke percentage calorieën uit vet (70%, om precies te zijn), verdient halloumi zijn plaats op een vetrijk dieet zoals keto. Personen die deelnemen aan glutenvrije of koolhydraatarme diëten kunnen zich meldenneem deze kaas op de korrel.

Kan een goede keuze zijn voor mensen met lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie is een spectrum, waarbij sommige patiënten bijna elke kaas kunnen eten en anderen die buikproblemen krijgen van een enkele hap pizza. Gelukkig, als je lactose-intolerantie hebt, kan halloumi gemakkelijker zijn voor je spijsverteringsstelsel dan sommige andere kazen. Dat komt omdat geitenmelk iets minder lactose bevat dan koemelk.

Allergieën

Hoewel mensen met lactose-intolerantie halloumi in hun dieet kunnen opnemen, moeten mensen met een zuivelallergie wegblijven. De kaas bevat caseïne en wei, de twee eiwitten die verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van reacties bij mensen met een zuivelallergie. Gelukkig is extra stevige tofu in recepten met halloumi vaak een uitstekende vervanger.

Bijwerkingen

Een deel van de charme van halloumi is de zoute, zilte smaak, maar helaas heeft deze hartige smaak een nadeel voor de gezondheid. Halloumi’s hoge natriumgehalte is mogelijk niet geschikt voor diegenen die een natriumarm dieet nodig hebben. Zelfs voor mensen met een regelmatig dieet is het slim om natrium te beperken om hoge bloeddruk te voorkomen.

Variëteiten

Halloumi staat niet bekend om een breed scala aan variëteiten, maar u kunt versies met weinig of minder vet zien die worden verkocht in supermarkten of markten in het Midden-Oosten. Sommige fabrikanten kunnen ook de smaak verbeteren met toevoegingen zoals verse of gedroogde kruiden.

Opslag en voedselveiligheid

In de koelkast heeft ongeopende halloumi een indrukwekkende houdbaarheid van maximaal een jaar. Na opening kan het ongeveer twee weken vers in de koelkast blijven staan. Om de versheid te verhogen, bewaar extra halloumi in zout water in een luchtdichte container.

Hoe zich voor te bereiden

Er is geen seizoen voor halloumi-productie, maar er zijn best practices voor het bereiden ervan. Hoewel de kaas op zichzelf kan worden gegeten, ongekookt, vinden de meeste mensen het het leukst als het wordt gegrild of gefrituurd. Probeer dikke plakken halloumi te grillen op een barbecue van 400 graden gedurende ongeveer twee tot drie minuten per kant.

Als je liever binnen kookt, is pan-frying een andere eenvoudige methode. Verhit een kleine hoeveelheid olijfolie (of een olie met een hoog rookpunt) in een antiaanbakpan tot het glinstert, voeg dan plakjes halloumi toe en kook tot drie minuten per kant, of totdat er een bruine, knapperige webbing op het oppervlak verschijnt.

 • Calorieën: 90
 • Vet: 7g
 • Cholesterol: 19,9 mg
 • Natrium: 350 mg
  Koolhydraten: 1g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 1g
 • Eiwit: 6g
 • Calcium: 390 mg