Haddock Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid

Haddock Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid
Schelvis voedingsfeiten

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Haddock Nutrition Feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Voor een betere gezondheid raden de voedingsrichtlijnen voor Amerikanen aan dat u 8 gram vis of zeevruchten per week eet. Als je geen fan bent van vis, maar je dieet en gezondheid wilt verbeteren, is schelvis een goede keuze. Het heeft een zoete, niet-zo-visachtige smaak en een stevige, vochtige textuur.

Schelvis is ook laag in vet, rijk aan eiwitten en een bron van omega-3-vetzuren, essentiële vetten die een belangrijke rol spelen bij het ondersteunen van de gezondheid en het welzijn van uw lichaam.

Hier is een blik op de voeding, gezondheidsvoordelen en toepassingen voor schelvis.

Haddock Nutrition Feiten

Een portie gekookte schelvis van 3,5 ounce (100 g) heeft 90 calorieën, 20 gram eiwit, 0,6 gram vet en geen koolhydraten. Schelvis is ook een uitstekende bron van vitamine B12, vitamine B6, selenium en fosfor. Deze voedingsinformatie is afkomstig van de USDA.

 • Calorieën: 90
 • Vet: 0,6 g
 • Natrium: 261 mg
 • Koolhydraten: 0g
 • Eiwit: 20g
 • Omega-3 vetzuren: 0,166 g

Koolhydraten

Schelvis heeft geen koolhydraten, vezels of suiker.

Vetten

Met slechts 0,6 gram vet per portie van 3,5 ounce is schelvis een zeer vetarme voedselkeuze. Naast het feit dat het weinig vet bevat, is het grootste deel van het vet in de vis afkomstig van gezonde meervoudig onverzadigde vetten, met 0,204 gram per portie.

Schelvis bevat ook omega-3-vetzuren, met 0,166 gram per portie van 3,5 ounce. De meeste omega-3 vetzuren zijn in de vorm van eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).

Hoewel alfa-linoleenzuur (ALA) ook een vorm van het essentiële vetzuur is, is het consumeren van voedselbronnen van EPA en DHA de beste manier om uw bloedspiegels van omega-3-vetzuren te verbeteren.

ALA wordt voornamelijk aangetroffen in plantaardig voedsel zoals lijnzaad. Je lichaam moet ALA omzetten in EPA en DHA om essentiële functies uit te voeren. De conversie van je lichaam is inefficiënt, wat betekent dat de hoeveelheid ALA die je consumeert niet dezelfde hoeveelheid EPA en DHA levert.

Gekookte schelvis heeft 0,111 gram verzadigd vet en 0,074 gram enkelvoudig onverzadigd vet.

Eiwit

De meeste calorieën in schelvis komen van eiwitten, met 20 gram in een portie van 3,5 ounce van de gekookte vis. Schelvis is een hoogwaardige bron van eiwitten en biedt alle essentiële aminozuren die je lichaam nodig heeft om op zijn best te presteren.

Vitaminen en Mineralen

Schelvis is ook een uitstekende bron van veel essentiële vitaminen en mineralen. Eén portie van de gekookte vis voldoet aan meer dan 20% van uw dagelijkse behoefte aan niacine, vitamine B12, fosfor en selenium.

De vis is ook een goede bron van riboflavine, vitamine B5 en vitamine B6 en bevat kleine hoeveelheden ijzer, vitamine D, vitamine E en folaat.

Calorieën

Haddock is een caloriearm eiwitrijk voedsel met slechts 90 calorieën per 3,5-ounce gekookte portie. Bijna 90% van die calorieën komt uit eiwitten – de rest komt uit gezond vet.

Gezondheidsvoordelen

Goed voor het Hart

Hartziekten veroorzaken een op de vier sterfgevallen in de Verenigde Staten. Aanpassingen aan uw dieet, het toevoegen van meer voedzame voedingsmiddelen, kunnen helpen uw risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen te verminderen.

Vis is een categorie voedsel die aan deze criteria voldoet. De omega-3-vetzuren in vis spelen een belangrijke rol bij het verbeteren van de gezondheid van het hart door ontstekingen te verminderen, triglycerideniveaus te verlagen en de bloeddruk te verbeteren.

Het zijn echter niet alleen de omega-3-vetzuren in vis die je hart ten goede komen. Vis is een gezonde bron van eiwitten, rijk aan B-vitamines, vitamine D en selenium. Deze voedingsstoffen ondersteunen ook de gezondheid van het hart door de bloeddruk te reguleren en te beschermen tegen oxidatieve schade.

Voordelen de hersenen

Het opnemen van meer vis in je wekelijkse dieet komt ook je hersenen ten goede. Omega-3 vetzuren spelen een vitale rol in de ontwikkeling van de hersenen. Een retrospectieve cohortstudie wees uit dat het eten van vis twee keer per maand tijdens je kindertijd het visuele leren, het geheugen en de aandacht verbetert.

Maar de voordelen van vis en je hersenen stoppen niet als je eenmaal volwassen bent. Regelmatig vissen eten kan ook dementie voorkomen naarmate je ouder wordt. Dementie veroorzaakt problemen met geheugen, probleemoplossing en taal die interfereert met dagelijks leven.

Verminder het risico op leeftijdsgebonden maculaire degeneratie

Leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD) is de belangrijkste oorzaak van verlies van het gezichtsvermogen bij oudere volwassenen. Naarmate je ouder wordt, wordt je macula – het deel van je netvlies dat verantwoordelijk is voor helder helder zicht – dunner, waardoor het vatbaarder wordt voor schade die leidt tot veranderingen in het gezichtsvermogen.

Het maken van gezonde levensstijlkeuzes kan uw risico op het ontwikkelen van AMD verlagen. Meer specifiek kan het regelmatig eten van vis zoals schelvis uw risico op AMD met maar liefst 18% verlagen.

Laag in kwik

Er zijn veel gezondheidsvoordelen van het toevoegen van meer vis aan uw dieet, maar u kunt zich zorgen maken over kwik. Alle vissen bevatten een bepaalde hoeveelheid kwik. Hoewel het een natuurlijk voorkomend metaal is, is kwik in grote hoeveelheden giftig.

Zwangere en zogende vrouwen moeten zich vooral bewust zijn van de hoeveelheid kwik in hun dieet vanwege hoe het de neurologische ontwikkeling van hun baby kan beïnvloeden. Dat betekent echter niet dat je vis uit je dieet moet schrappen. Neem in plaats daarvan vissen op met lage hoeveelheden kwik zoals schelvis.

Past bij de meeste speciale diëten

Laag in calorieën, rijk aan eiwitten en koolhydraatvrij, schelvis is een gezonde aanvulling op bijna elk dieetplan dat u mogelijk volgt. Of u nu koolhydraten snijdt voor het keto-dieet of op zoek bent naar gezonde toevoegingen aan uw mediterrane dieet, schelvis is een goede optie.

Allergieën

Vissen zoals schelvis zijn een van de meest voorkomende voedselallergieën. Hoewel de meeste voedselallergieën voor het eerst verschijnen tijdens de kindertijd, komen visallergieën vaker voor tijdens de volwassenheid dan tijdens de kindertijd.

Visallergieën veroorzaken een breed scala aan reacties, waaronder levensbedreigende anafylaxie, die een daling van de bloeddruk en bewustzijnsverlies veroorzaakt. Raadpleeg een allergoloog als u niet zeker weet of u een visallergie heeft.

Wanneer het het beste is

Commerciële visserij vangt het hele jaar door schelvis. Je kunt de vis vers, bevroren of gezouten vinden in je supermarkt en vismarkt.

Opslag en voedselveiligheid

Zoals de meeste zeevruchten heeft verse schelvis een korte houdbaarheid. Je moet het in de koelkast bewaren en binnen een dag of twee na aankoop koken. U kunt bevroren schelvis tot acht maanden vanaf de datum van aankoop in uw vriezer bewaren.

Gooi alle vissen weg die “visachtig” ruiken of een afwijkende kleur of textuur hebben.

Hoe zich voor te bereiden

Schelvis is een stevige vochtige vis met een milde smaak. Het is een soort kabeljauw en is een goede vervanger voor elk van je kabeljauwrecepten. Het bakken van de vis in de oven is een van de gemakkelijkste manieren om schelvis te bereiden.

Leg je vis in een ovenveilige schaal, bestrooi met olijfolie, zout en peper en voeg plakjes verse citroen toe. Bak vervolgens 20 tot 25 minuten in een voorverwarmde oven van 350 graden.

 • Calorieën: 90
 • Vet: 0,6 g
 • Natrium: 261 mg
 • Koolhydraten: 0g
 • Eiwit: 20g
 • Omega-3 vetzuren: 0,166 g