Gruyère kaas voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Gruyère kaas voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Gruyère kaas voedingsfeiten

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Gruyère kaas Voedingsfeiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Opslag en veiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Gruyère kaas is een soort Zwitserse kaas die goed past bij sandwiches of een deel van een kaasplankje. Het is ook een geweldige smeltkaas en een van de primaire kazen in fondue. Gemaakt van volle koemelk en 6 maanden gerijpt, heeft Gruyère kaas een rijke, nootachtige smaak.

Hoewel gruyèrekaas calorierijk en vetrijk is, is het een zeer goede bron van calcium en andere essentiële voedingsstoffen. Hier is een blik op de voedingsfeiten, gezondheidsvoordelen en het gebruik van gruyèrekaas.

Gruyère kaas Voedingsfeiten

Deze volgende voedingsinformatie voor een portie van 1 ounce (28,35 g) gruyèrekaas wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 117
 • Vet: 9,2 g
 • Natrium: 202 mg
 • Koolhydraten: 0,1 g
 • Eiwit: 8,5 g
 • Calcium: 286 mg
 • Vitamine B12: 0,5mcg

Koolhydraten

Met 0,1 gram koolhydraten per ounce is gruyèrekaas geen belangrijke bron van koolhydraten.

Vetten

De meeste calorieën in een portie gruyèrekaas komen uit vet. Een portie van 1 ounce (28,35 g) heeft 9,2 gram totaal vet, 5 gram verzadigd vet, 3 gram enkelvoudig onverzadigd vet en 1 gram meervoudig onverzadigd vet. Meer dan de helft van het vet in gruyèrekaas is in de vorm van verzadigd vet.

Hoewel er veel tegenstrijdig onderzoek is over verzadigd vet, hebben studies aangetoond dat een dieet met veel verzadigd vet het slechte cholesterol kan verhogen en daarom het risico op hartaandoeningen kan verhogen. De American Heart Association beveelt aan dat mensen hun consumptie van verzadigd vet beperken tot 5% tot 6% van de calorieën per dag. Als referentie – voor die mensen die een dieet van 2.000 calorieën consumeren, zou dit neerkomen op ongeveer 13 gram verzadigd vet.

Eiwit

Gruyèrekaas is een goede bron van eiwitten en heeft 8,5 gram hoogwaardige eiwitten in een portie van 1 ounce. Als hoogwaardig eiwit levert deze kaas alle essentiële aminozuren.

Vitaminen en Mineralen

Gruyèrekaas is een uitstekende bron van calcium, met bijna 300 milligram van het essentiële mineraal in een portie van 1 ounce. Ter vergelijking, 1 kopje volle melk heeft 306 milligram calcium. Een portie van deze kaas voldoet ook aan meer dan 10% van de dagelijkse waarde voor vitamine B12, fosfor en zink. Het is ook een goede bron van vitamine A en selenium.

Met 202 milligram natrium per ounce levert gruyèrekaas echter bijna 10% van de dagelijkse waarde voor deze voedingsstof. Hoewel je lichaam natrium nodig heeft om de vochtbalans te behouden, verhoogt te veel je risico op hoge bloeddruk. De voedingsrichtlijnen voor Amerikanen bevelen aan om uw dagelijkse inname te beperken tot 2.300 milligram natrium per dag.

Calorieën

Gruyèrekaas is een calorierijk voedsel, met bijna 120 calorieën per ounce. Bijna 70% van de calorieën in de romige kaas komt uit vet en ongeveer 27% uit eiwitten.

Gezondheidsvoordelen

Rijk aan calcium en vitamine B12, waaronder gruyèrekaas in uw maaltijdplan, kan resulteren in een aantal voordelen. Hier zijn de potentiële gezondheidsvoordelen van gruyèrekaas.

Ondersteunt gezonde botten

Volgens de National Institutes of Health krijgt een groot deel van de mensen in de Verenigde Staten niet genoeg calcium in hun dieet. Volwassenen hebben 1.000 tot 1.200 milligram calcium per dag nodig. Calcium is een essentieel mineraal dat voornamelijk in je botten voorkomt.

Kleine hoeveelheden calcium circuleren ook in uw bloed en reguleren de bloeddruk en spierfunctie. Wanneer u niet genoeg calcium in uw dieet krijgt, trekt uw lichaam het calcium dat het nodig heeft uit uw botten. Gruyèrekaas is een uitstekende bron van calcium en voldoet aan meer dan 20% van de dagelijkse waarde.

Kan het hart beschermen

Er zijn aanwijzingen dat volvette zuivelproducten zoals gruyèrekaas een positieve invloed kunnen hebben op je hart. Sterker nog, volgens een review gepubliceerd in Vooruitgang in voeding, volvette zuivelproducten zoals kaas kunnen eigenlijk beschermen tegen hartaandoeningen.

De auteurs van de review merken op dat de gezondheidsvoordelen van kaas te maken kunnen hebben met de gezondheidsbevorderende voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Natuurlijk merkt deze review ook op dat meer research is nodig om het verband tussen volvette zuivelproducten volledig te begrijpen en hoe ze de gezondheid van het hart kunnen beschermen.

Kan het risico op diabetes verminderen

De review in Vooruitgang in voeding merkt ook op dat volvette zuivel ook kan beschermen tegen de ontwikkeling van diabetes type 2. Hoewel nog steeds in onderzoek, kunnen zuivelproducten diabetes voorkomen door de werking van insuline te verbeteren, een hormoon dat helpt suiker uit het bloed in de cellen te krijgen.

Type 2 diabetes veroorzaakt insulineresistentie, wat betekent dat de insuline niet in staat is om deze functie uit te voeren. Wanneer insuline niet goed functioneert, stijgen de bloedglucosespiegels. Bovendien kunnen zuivelproducten zoals gruyèrekaas het gebruik van glucose door uw lichaam verbeteren, met name in uw spieren, waardoor uw bloedglucosewaarden binnen het normale bereik blijven. Uiteindelijk kunnen de voedingsstoffen in kaas verbeteren hoe je spieren glucose gebruiken voor energie.

Kan helpen bij gewichtsbehoud

Onderzoek wijst uit dat volvette zuivelproducten het risico op gewichtstoename of een toename van lichaamsvet mogelijk niet verhogen. In feite kunnen volvette zuivelproducten zoals gruyèrekaas zelfs helpen bij het behoud van het gewicht. De theorie is dat voedingsmiddelen zoals gruyèrekaas je kunnen helpen je meer verzadigd te voelen en je in staat stellen je maaltijdplan te volgen.

Allergieën

Koemelkallergie is een van de meest voorkomende voedselallergieën. Allergische reacties op koemelk variëren van mild tot ernstig. Als je een koemelkallergie hebt, moet je gruyèrekaas vermijden.  U kunt echter zuivelvrije alternatieven vinden in uw plaatselijke supermarkt of natuurvoedingswinkel.

Opslag en veiligheid

Ongeopende gruyèrekaas kun je tot 6 maanden veilig bewaren in je koelkast. Eenmaal geopend is de kaas 3 tot 4 weken goed. Als er schimmel op je gruyèrekaas zit, kun je het nog steeds eten. U moet echter de beschimmelde delen verwijderen, plus een centimeter van de omliggende kaas.

Hoe zich voor te bereiden

Er is niets speciaals dat je met gruyèrekaas moet doen voordat je het eet. Je kunt het in plakjes snijden of hakken en toevoegen aan je boterhammen of salade. Het is ook een goede smeltkaas, waardoor het de perfecte keuze is voor gegrilde kaassandwiches, omeletten en Franse uiensoep. Gruyèrekaas is ook een van de klassieke ingrediënten voor fondue, een kaasdimpelsaus gemaakt met wijn, citroensap en andere smaakmakers.

 • Calorieën: 117
 • Vet: 9,2 g
 • Natrium: 202 mg
 • Koolhydraten: 0,1 g
 • Eiwit: 8,5 g
 • Calcium: 286 mg
 • Vitamine B12: 0,5mcg