Groepsfitness kan de boost zijn die uw trainingsroutine nodig heeft

Groepsfitness kan de boost zijn die uw trainingsroutine nodig heeft
Vrouw in een groepsfitnessles

Getty Images / Ridofranz


 • Wat is groepsfitness?
 • Wie moet groepsfitnesslessen volgen?
 • Voordelen van groepsfitness
 • Hoe een routine in te stellen
 • Waar je op moet letten in klassen
 • Veiligheidstips

Het creëren van een trainingsroutine vergt vaak wat vallen en opstaan. Je moet leren op welk moment van de dag je het liefst traint, trainingsstijlen die je leuk vindt en studio’s en sportscholen die handig zijn voor jouw omgeving. Er komt nogal wat logistiek bij kijken voordat je überhaupt aan de eerste workout toe bent!

Zelfs nadat een routine is gemaakt, kan het lastig zijn om je eraan te houden. Het kost tijd – gelukkig zijn er hulpmiddelen binnen de fitnesswereld die werken om routines en uw algehele fitnessdoelen te ondersteunen.

Groepsfitness is een geweldige optie voor diegenen die hulp willen om gemotiveerd te blijven, vast te houden aan een routine of zelfs gewoon wat verantwoordelijkheid nodig hebben. De meeste groepsfitnesssessies worden geleid door een gecertificeerde instructeur, dus u kunt meer richtings- en vormcorrecties verwachten dan een solo-sportschooltraining.

Wat is groepsfitness?

Groepsfitness is een oefenprogramma dat met andere mensen wordt gedaan en wordt meestal geleid door een instructeur. Volgens Dr. Shelley Armstrong, programmadirecteur voor walden University’s College of Health Professions undergraduate programma’s, enkele voorbeelden van groepsfitnessprogramma’s zijn:

 • Aquarobics
 • Pilates
 • Yoga
 • Krachttraining
 • Wielrennen
 • Tai chi

Wie moet groepsfitnesslessen volgen?

Iedereen kan profiteren van de verantwoordelijkheid en richting van groepsfitnesslessen. Er is een vast schema, een gecertificeerde instructeur en een groep mensen om mee samen te werken.

Het vastgestelde schema en de groep mensen creëren verantwoordelijkheid. Studies hebben aangetoond dat ondersteunende verantwoordingsmaatregelen (zoals een klassetting) volwassenen helpen hun fitnessdoelen te bereiken, evenals doelen op andere gebieden van het leven.

Omdat groepsfitnesslessen worden geleid door een gecertificeerde instructeur, is de kans groot dat u ook op fysiek niveau profiteert. Het kan moeilijk zijn om uw formulier constant te controleren tijdens het trainen, dus het hebben van een persoon om u te helpen en indien nodig te corrigeren, kan helpen om letsel te verminderen. Of je nu nieuw bent in de sportschool of gewoon op zoek bent naar een verandering van tempo, klasinstellingen bieden leermogelijkheden voor alle fitnessniveaus.

Voordelen en psychologie achter groepsfitness

Er zijn veel voordelen aan het volgen van een groepsfitnessles. Het is goed voor je sociale gezondheid, kan vaste schema’s en verantwoordelijkheid creëren, kan vertrouwen opbouwen en helpt je zelfs om steun en motivatie te krijgen.

Sociale gezondheid

Groepsfitness kan u helpen socialiseren en ondersteuning krijgen, zoals opgemerkt door Mat Kite, BS, CSCS, directeur onderwijs voor D1 Training. Er is veiligheid in het hebben van anderen om je heen die werken aan een gemeenschappelijk doel, en de ondersteuning helpt om veel zorgen voor beginners te overwinnen, zoals angst voor moeilijkheden of falen.

Het is ook gemakkelijker om realistische verwachtingen voor jezelf te creëren wanneer je andere mensen in realtime hetzelfde ziet ervaren als jij.

Een studie wees uit dat groepsfitness een positieve invloed heeft op je sociale gezondheid. De deelnemers rapporteerden een gevoel van veiligheid in de gemeenschap door elkaar te helpen ondersteunen en verheffen. Deze studie merkt ook op dat oudere personen ook profiteerden – de groep kon elkaar ondersteunen zonder rekening te houden met leeftijd.

Schema’s instellen

Een studie wees uit dat twee of drie keer per week trainen leidde tot sociale, mentale en fysieke voordelen. Het kiezen van trainingslessen met verschillende lestijden kan u helpen om aan die criteria van ten minste twee sessies per week te voldoen.

Als je naar een groepsfitnessprogramma gaat, wijd je specifieke dagen en tijden aan het trainen met anderen. Dit betekent dat er altijd een deel van je schema is gewijd aan sporten. Er is ook verantwoordelijkheid in de wetenschap dat iemand het zal merken als je niet traint tijdens die gestelde tijd.

Ondanks het hebben van een vast schema, merkt Dr. Armstrong op dat degenen die deelnemen aan groepsfitness meer kans hebben om de trainingsroutine te veranderen. Dit voorkomt dat je altijd dezelfde trainingen doet, wat leidt tot een lagere trainingsintensiteit en een hoger risico op blessures.

Extra motivatie

“Groepstraining is een geweldige manier om motivatie te vinden en daadwerkelijk te genieten van je trainingen”, aldus John Gardner, een NASM-gecertificeerde personal trainer en de mede-oprichter en CEO van Kickoff. Hij merkt op dat groepstrainingen zoals een sociale bijeenkomst, en trainen met anderen is een geweldige manier om competitie en motivatie te creëren.

Een studie uitgevoerd op oudere personen wees uit dat groepsfitness hielp de motivatie te verbeteren, zowel vanwege de mentale en fysieke voordelen die de individuen ervoeren als de impact van positieve sociale interactie. Er werd zelfs opgemerkt dat deze personen positieve gedragsveranderingen ervoeren die hun dagelijks leven verbeterden.

Vaak draagt stress bij aan een gebrek aan motivatie bij lichaamsbeweging en andere aspecten van het leven. Een studie over medische studenten heeft aangetoond dat groepsfitness hen hielp zich minder gestrest te voelen en hun fysieke, mentale en emotionele kwaliteit van leven te verhogen.

Vertrouwen opbouwen

Kite wijst erop dat groepsfitness de eerste stap is voor veel mensen die geïnteresseerd zijn in personal training. Niet alle aandacht op je hebben kan voor sommigen een opluchting zijn, en het kost minder om groepsfitnesssessies bij te wonen dan een-op-een sessies.

Hij merkt op: “Het is heel gebruikelijk dat groepstrainingspersonen andere trainingsopties beginnen te verkennen zodra ze resultaten beginnen te zien, vertrouwen opbouwen en nieuwe doelen zoeken.”

Hoe een groepsfitnessroutine in te stellen

Het lastigste deel bij het instellen van een groepsfitnessroutine is het kiezen van welke lesstijl je wilt volgen. Er zijn veel opties en zelfs als u een bepaald type klas bij u in de buurt niet kunt vinden, kunt u deze mogelijk online vinden.

Denk na over het soort oefening dat je aanspreekt. Hou je van zwemmen? Lopend? Yoga? Of misschien til je liever gewichten. Er zijn zelfs vechtsportlessen op veel gebieden. Als u ervoor kiest om sessies persoonlijk bij te wonen, is het zoeken naar “fitnessstudio’s bij mij in de buurt” een snelle manier om te zien welke opties u beschikbaar heeft.

“Veel groepsfitnessaanbiedingen zijn gericht op werkende volwassenen, dus ze worden vroeg in de ochtend aangeboden, als lunchsessies of na werktijd,” zegt Armstrong. Als gevolg hiervan zou u een groepsfitnessroutine moeten kunnen vinden die bij uw schema past.

Als je een groepsfitnesssessie bijwoont en het type oefening niet leuk vindt of zelfs de sfeer niet leuk vindt, is dat oké. Je moet een oefening, locatie en instructeur vinden die je leuk vindt – dat is wat je motivatie om deel te nemen zal behouden.

Waar u op moet letten bij groepsfitnesslessen

Wanneer u op zoek bent naar een groepsfitnessles, kunnen er veel opties voor u beschikbaar zijn, vooral als u in een groot grootstedelijk gebied woont. Hier zijn enkele dingen om te overwegen bij het zoeken naar een groepsfitnessles:

Deskundige instructeur

Wanneer u op zoek bent naar een groepsfitnessles, moet u de geloofwaardigheid controleren van de instructeur die het onderwijst. Zoek altijd naar een instructeur met een gezondheids- of fitnessgerelateerd diploma, bij voorkeur een specialiteitscertificering in de klas die ze lesgeven. Op die manier weten ze dat de juiste vorm je helpt blessures te voorkomen.

Veilige omgeving

Een veilige omgeving kan verwijzen naar vele aspecten van waar groepsfitnesssessies worden gehouden. Eerst moet je kijken naar de ruimte waar je de les gaat volgen. Bij voorkeur zou de ruimte schoon zijn en de juiste apparatuur hebben om je veilig en comfortabel te houden (zoals vloermatten, zweethanddoeken en kleedkamers als je ze nodig hebt).

Een veilige omgeving betekent ook een ruimte waar je je welkom voelt, ongeacht je ras, geslacht of seksuele geaardheid.

Een tijd waar je je aan kunt houden

Bij het kiezen van een groepsfitnesssessie, wilt u er ook voor zorgen dat u de geplande tijd zonder gedoe kunt maken. Het is bijvoorbeeld waarschijnlijk geen goed idee om van plan te zijn om direct na het werk te trainen als je meestal laat werkt en moe bent na het werk. Kies een tijd met minimale planningsconflicten.

Veiligheidstips

“Groepsfitness is geweldig voor beginners, omdat er veel manieren zijn om oefeningen aan te passen om ze voor je te laten werken, ongeacht waar je bent in je fitnessreis of als je al bestaande blessures hebt”, zegt Steve Halloran, gecertificeerd trainer, voedingsspecialist en mede-oprichter en Chief Experience Officer van RockBox Fitness.

Voordat een les begint, moet je met je instructeur communiceren over eventuele verwondingen, complicaties of medische overwegingen die je hebt. Je kunt vaak bepaalde houdingen of oefeningen aanpassen om veiliger voor je te zijn. Zelfs als een bepaalde oefening of houding uitdagend is vanwege uw fitnessniveau, kunt u deze wijzigen zodat u kunt werken aan de oorspronkelijke oefening of houding.

Ondanks het hebben van een vast schema, merkt Dr. Armstrong op dat degenen die deelnemen aan groepsfitness meer kans hebben om de trainingsroutine te veranderen. Dit voorkomt dat je altijd dezelfde trainingen doet, wat leidt tot een lagere trainingsintensiteit en een hoger risico op letsel.

“Veel groepsfitnessaanbiedingen zijn gericht op werkende volwassenen, dus ze worden vroeg in de ochtend aangeboden, als lunchsessies of na werktijd,” zegt Armstrong. Als gevolg hiervan zou u een groepsfitnessroutine moeten kunnen vinden die bij uw schema past.