Groene ui Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Groene ui Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Groene ui, geannoteerd

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer ze het beste zijn
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

De term groene ui wordt meestal door elkaar gebruikt met lente-ui en lente-ui. Het zijn allemaal uien die geen grote bol hebben, omdat ze niet op die manier groeien of omdat ze worden geoogst voordat de bol zich vormt. Groene uien leveren veel van de smaak van volwassen boluien, met iets minder van de bite. En de groene bladeren zijn eetbaar, wat een aantal verschillende voedingsstoffen biedt dan boluien.

Green Onion Nutrition Feiten

De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor 1 medium (15g) ruwe groene ui.

 • Calorieën: 4.8
 • Vet: 0g
 • Natrium: 2,4 mg
 • Koolhydraten: 1,1 g
 • Vezel: 0,4 g
 • Suiker: 0,4 g
 • Eiwit: 0,3 g

Koolhydraten

De ene rauwe groene ui bevat iets meer dan 1 gram koolhydraten, waarvan ongeveer de helft uit vezels komt en de andere helft uit suiker.

Zoals bij de meeste niet-zetmeelrijke groenten, worden groene uien niet gemeten aan de hand van de glycemische index. Omdat ze zo weinig koolhydraten bevatten, kunnen ze niet worden getest op glycemische index en wordt aangenomen dat ze een lage GI hebben. De glycemische belasting, die rekening houdt met de hoeveelheid die kan worden gegeten, wordt ook verondersteld zeer laag te zijn; het consumeren ervan verhoogt de bloedsuikerspiegel niet.

Vet

Zoals de meeste groenten hebben groene uien vrijwel geen vet.

Eiwit

Groene uien bevatten ook heel weinig eiwitten.

Vitaminen en Mineralen

Qua voedingswaarde hebben groene uien een combinatie van de voordelen van uien en bladgroenten zoals spinazie of snijbiet. Ze zijn een uitstekende bron van vitamine K (een middelgrote groene ui biedt 34% van de adequate inname voor vrouwen) en een goede bron van vitamine A, vitamine C en folaat.

Gezondheidsvoordelen

De bescheiden ui heeft een verrassende punch als het gaat om ziektebestrijding en gezondheidsbevordering. Als je groene uien als garnering gebruikt, krijg je niet zoveel van hun voeding, dus probeer de portiegrootte te vergroten.

Ondersteunt de gezondheid van de botten

Eet drie middelgrote groene uien en je hebt je dagelijkse dosis vitamine K binnen. Deze vitamine is belangrijk voor de bloedstolling en ook voor de gezondheid van de botten, en onderzoek koppelt specifiek uien aan een verminderd risico op osteoporose.

Kan het risico op kanker verminderen

Groene uien maken deel uit van de Allium familie, samen met knoflook, prei en bieslook. Wetenschappers hebben bepaalde verbindingen in deze groenten geïdentificeerd die lijken te beschermen tegen kanker. Studies tonen een verband aan tussen de consumptie van deze groenten en een verminderd risico op myeloom, maag-, colorectale, endometrium-, long- en prostaatkanker.

Vermindert obesitas en aanverwante ziekten

Onderzoekers onderzoeken de vele antioxidanten en bioactieve stoffen in uien en vinden dat ze effectief kunnen zijn tegen obesitas en aanverwante ziekten zoals hoge bloeddruk en diabetes. Een studie merkte op dat het hart-gezonde mediterrane dieet rijk is aan uien en aanverwante groenten.

Laag in FODMAP’s

Als u een fodmap-arm dieet volgt om de symptomen van het prikkelbare darmsyndroom te verlichten, moet u mogelijk uien vermijden. De groene delen van groene uien zijn echter laag in FODMAP’s en meestal veilig om te consumeren.

Allergieën

Uienallergie lijkt zeldzaam te zijn, maar een paar gevallen zijn gemeld in de medische literatuur.Als u zich zorgen maakt over een allergie voor groene uien of ander voedsel, bespreek dan uw symptomen met uw arts voor diagnose en advies over het beheer van uw aandoening.

Oraal allergiesyndroom, waarbij het consumeren van rauwe groenten en fruit symptomen zoals jeuk en zwelling rond de mond kan veroorzaken, kan ook voorkomen bij mensen met seizoensgebonden bijvoetpollenallergieën. Andere groenten, waaronder knoflook, peterselie, paprika en kool, kunnen ook een reactie veroorzaken.

Bijwerkingen

Als u de bloedverdunner Coumadin (warfarine) neemt, moet u een consistente hoeveelheid vitamine K consumeren. Dat kan betekenen dat u uw inname van groene uien en andere bladgroenten beperkt. Bespreek uw dieet met uw arts of een geregistreerde diëtist.

Variëteiten

Er zijn tientallen (zo niet honderden!) uienrassen, en elk van hen kan vroeg genoeg worden geoogst om als groene uien te worden gebruikt. Het is gewoon een kwestie van timing.

Wanneer ze het beste zijn

Groene uien zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Ze hebben felgroene toppen met een stevige witte basis met kleine scheuten wortels. De hele groene ui is eetbaar, hoewel je misschien de kleine wortels wilt afknippen. Het bollengedeelte van een groene ui is mild van smaak, ten opzichte van grote boluien. Je kunt je groene ui zelfs opnieuw laten groeien door de basis in een kleine container met water te plaatsen.

Opslag en voedselveiligheid

Verwijder alle verpakkingen, zoals elastiekjes, en gooi beschadigde bladeren weg. Wikkel groene uien in een plastic zak en bewaar ze in de groentekraan van je koelkast.

Ze mogen niet langer dan vijf dagen worden bewaard en kunnen verwelken of hun knapperigheid verliezen in slechts twee tot drie dagen, afhankelijk van hoe vers ze waren toen je ze kocht. Bewaar groene uien apart van voedingsmiddelen die de neiging hebben om uiengeuren te absorberen, zoals champignons of maïs.

Hoe zich voor te bereiden

Groene uien worden vaak rauw gegeten, maar kunnen ook worden geroosterd, gegrild of gebakken, heel of gehakt. Gebruik om soepen, salades of dips te garneren, of om tonijn of kipsalade op te fleuren. Je kunt ook een keukenmachine gebruiken en groene uien, knoflook, gember en olijfolie combineren om een pesto-achtige saus of spread te maken die aan vleesgerechten kan worden toegevoegd of bovenop andere groenten kan worden gebruikt.

 • Calorieën: 4.8
 • Vet: 0g
 • Natrium: 2,4 mg
 • Koolhydraten: 1,1 g
 • Vezel: 0,4 g
 • Suiker: 0,4 g
 • Eiwit: 0,3 g