Groene thee voordelen en bijwerkingen

Groene thee voordelen en bijwerkingen
Groene thee

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


  • Overzicht
  • Voorbereiding
  • Cafeïnegehalte
  • Gezondheidsvoordelen
  • Bijwerkingen

Groene thee is altijd een populaire drankkeuze geweest in Azië, maar de afgelopen jaren is de consumptie in het Westen gegroeid – zozeer zelfs dat Amerikanen er in 2017 bijna een half miljard liter van dronken. Een deel van de aantrekkingskracht van groene thee is de vermeende gezondheidsvoordelen.

Wat is groene thee?

Zwarte, groene en oolong thee komen allemaal van dezelfde plant, een groenblijvende struik die groeit in bergachtige gebieden die Camellia sinensis. Buskruitthee wordt ook gemaakt van groene theebladeren. Vanwege de manier waarop groene thee wordt verwerkt – de verse bladeren worden licht gestoomd of droog verwarmd om oxidatie te voorkomen en de groene kwaliteit te behouden – heeft het een hogere concentratie antioxidanten dan andere theesoorten. Het zijn deze verbindingen, die behoren tot een groep plantaardige chemicaliën die flavonoïden worden genoemd, waarvan wordt gedacht dat ze verantwoordelijk zijn voor de gunstige gezondheidseffecten van groene thee. De meest opvallende flavonoïde is een catechine die bekend staat als epigallocatechinegallaat (EGCG).

China is de grootste producent van alle thee, inclusief groene thee, en het land heeft een lange geschiedenis met de drank. Volgens de legende werd thee daar geïntroduceerd door keizer en kruidkundige Shen-Nung in 2737 voor Christus, die het eerste theebrouwsel creëerde toen sommige theebladeren per ongeluk in zijn pot met kokend water bliezen. Er wordt gezegd dat de keizer zichzelf per ongeluk zo’n 85 keer vergiftigde, elke keer genezen door het theebrouwsel.

Hoe groene thee te bereiden

Groene thee kan het beste worden bereid met water dat ongeveer 180 graden F en 185 graden F is en vervolgens ongeveer drie minuten wordt geweekt. Weken met water dat te heet is of te lang weken kan resulteren in het vrijkomen van tannines uit de bladeren, waardoor de thee bitter wordt. Groene thee van hogere kwaliteit kan meerdere keren opnieuw worden geweekt voordat de smaak begint af te breken. Gebruik ongeveer één theelepel per kopje van acht ons voor een optimaal resultaat.

Als je geïnteresseerd bent in het maximaliseren van de antioxiderende activiteit van je volgende kopje groene thee, probeer het dan minstens twee uur in koud water te laten weken (in plaats van warm water te gebruiken) en kijk hoe je de smaak lekker vindt.

In een studie gepubliceerd in de Tijdschrift voor Voedingswetenschappen in 2016 werden de hoogste niveaus van antioxidantactiviteit waargenomen in groene thee die gedurende een langere periode in koud water was gedrenkt.

Er zijn veel soorten groene thee – Dragonwell, jasmijn, Ceylon en Sencha zijn een paar populaire soorten. Het is ook verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder los blad, zakken en poedervormig (bekend als matcha). Het beste advies is om te experimenteren totdat je er een vindt die bij je smaak past.

Cafeïnegehalte

Groene thee bevat van nature cafeïne, hoewel het werkelijke cafeïnegehalte kan variëren vanwege de oorsprong van de thee en de methode van verwerking en bereiding, inclusief hoe lang het wordt gebrouwen. Meestal bevat acht ons 25 tot 29 mg cafeïne, wat minder is dan zwarte thee en ongeveer een derde van de hoeveelheid in een kopje zwarte koffie.

Groene thee kan ook worden verwerkt om de cafeïne te laten verwijderen. Het is echter belangrijk om te weten dat cafeïnevrije groene thee mogelijk niet volledig cafeïnevrij is, dus als je gevoelig bent voor cafeïne, kan het je nog steeds beïnvloeden.

Als je bang bent dat het drinken van cafeïnevrije groene thee betekent dat je alle nuttige antioxidanten mist, wees dat dan niet. De processen die de cafeïne uit groene thee verwijderen, verwijderen ook enkele van de antioxidanten, maar niet allemaal. Volgens een studie gepubliceerd in 2003, varieerde het flavanolgehalte van reguliere theeën van 21,2 tot 103,2 milligram per gram (mg / g), terwijl het flavanolgehalte van de decaf groene thee varieerde van 4,6 tot 39,0 mg / g.

De antioxidantwaarden varieerden van 728 tot 1.686 Trolox-equivalenten / g thee voor gewone thee en van 507 tot 845 Trolox-equivalenten / gram voor cafeïnevrije thee. Dus hoewel er een vermindering van flavanolen is, gaat de antioxidantactiviteit niet helemaal verloren. Maar verder is het moeilijk te zeggen of cafeïnevrije groene thee meer of minder gunstig is voor mensen, omdat veel groene theestudies worden gedaan met proefdieren in plaats van mensen. Toch zijn er een paar studies gedaan met menselijke deelnemers die ons helpen begrijpen of groene thee werkt.

Gezondheidsvoordelen

Het drinken van groene thee wordt beschouwd als goed voor je gezondheid, maar het is nog niet bekend hoe goed het voor je is. Hoewel er veel studies zijn gedaan naar groene thee en zijn extracten (en er worden er nog veel meer gefinancierd), zijn er geen definitieve conclusies getrokken over de vraag of je ze zult zien voordelen als je het drinkt. In veel gevallen maken studies niet duidelijk of het drinken van groene thee het risico op bepaalde ziekten daadwerkelijk vermindert of dat groene theedrinkers de neiging hebben om andere gezonde gewoonten te hebben die de resultaten hebben beïnvloed.

Een van de meest waarschijnlijke voordelen die je zult ervaren van groene thee is een boost in energie en een toename van mentale alertheid van de cafeïne. Groene thee bevat echter ook L-theanine, een aminozuur waarvan is aangetoond dat het een staat van kalmte bevordert. Als gevolg hiervan biedt groene thee de voordelen van alertheid van de cafeïne, maar mogelijk zonder het zenuwachtige gevoel dat het als bijwerking kan creëren.

Hier is de primeur over de andere vermeende gezondheidsvoordelen:

Kanker

De meeste studies van thee en kankerpreventie hebben zich gericht op groene thee. En hoewel thee en / of thee polyfenolen zijn gevonden in dierstudies om kanker van verschillende soorten te remmen, waaronder huid, long, mondholte, slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm, lever, pancreas en de borst, zijn de resultaten van menselijke studies niet overtuigend. Als gevolg hiervan raadt het National Cancer Institute het gebruik van groene thee niet aan om het risico op elke vorm van kanker te verminderen.

Gewichtsverlies

Helaas is groene thee misschien niet de vetverbrander die het is. Onderzoek heeft aangetoond dat het vermogen van groene thee om het metabolisme te stimuleren klein of niet-bestaand is. Groene thee is ook niet aangetoond in studies om zinvol gewichtsverlies te produceren bij volwassenen met overgewicht of obesitas. Het is ook niet aangetoond dat het mensen helpt om af te vallen.

Hartaandoening

Zeer weinig langetermijnstudies hebben de effecten van thee op het risico op hartaandoeningen onderzocht. Maar er zijn aanwijzingen dat groene thee gunstige effecten kan hebben op sommige risicofactoren voor hartziekten, waaronder bloeddruk en cholesterol.

Een studie uit 2018 die meer dan 80.000 mensen in China gedurende een periode van zes jaar volgde, ontdekte dat thee de natuurlijke afname van “goed” HDL-cholesterol lijkt te vertragen die optreedt bij het ouder worden. Groene thee had een iets sterker effect dan zwarte thee op HDL-niveaus, wat verband hield met een uiteindelijke afname van acht procent van het cardiovasculaire risico.

Groene thee lijkt ook beschermend tegen een beroerte, vooral als het een vast onderdeel van je dieet is. In een Japanse studie in 2013 hadden mensen die dagelijks groene thee of koffie dronken 20 tot 30 procent minder risico op een beroerte dan mensen die ze zelden dronken. Koffie heeft thee iets omrand, waarbij een kopje Joe hetzelfde effect heeft als twee kopjes groene thee. Het drinken van vier of meer kopjes groene thee was echter een beetje gunstiger dan het drinken van twee tot drie kopjes.

Bijwerkingen

Wanneer geconsumeerd als een drank, wordt aangenomen dat groene thee veilig is wanneer het in gematigde hoeveelheden wordt gebruikt. (Er zijn echter zorgen over het potentieel voor leverschade door groene theesupplementen die grote hoeveelheden EGCG bevatten – meer dan 800 mg per dag.) Met uitzondering van cafeïnevrije groene theeproducten, bevat groene thee aanzienlijke hoeveelheden cafeïne en te veel cafeïne kan mensen zenuwachtig en wankel maken, de slaap verstoren en hoofdpijn veroorzaken. Er is echter weinig bewijs van gezondheidsrisico’s voor volwassenen die matige hoeveelheden cafeïne consumeren of ongeveer 300 tot 400 mg per dag.

Van groene thee is aangetoond dat het de bloedspiegels (en dus de effectiviteit) van het medicijn Corgard (nadolol) verlaagt, een bètablokker die wordt gebruikt voor hoge bloeddruk en hartproblemen. Het kan ook interageren met andere geneesmiddelen. Zorg ervoor dat u al uw zorgverleners vertelt over eventuele complementaire of integratieve gezondheidsbenaderingen die u gebruikt om gecoördineerde en veilige zorg te garanderen.

In een studie gepubliceerd in de Tijdschrift voor Voedingswetenschappen in 2016 werden de hoogste niveaus van antioxidantactiviteit waargenomen in groene thee die gedurende een langere periode in koud water was gedrenkt.