Green Goddess Dressing Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Green Goddess Dressing Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Groene godinnendressing

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Green Goddess Dressing Voedingsfeiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Opslag en voedselveiligheid

Groene godinnendressing is een romige dressing gemaakt met een combinatie van kruiden en wordt vaak gebruikt op salades of als dip. De smaken zijn licht, verfrissend en enigszins pittig. De traditionele versie werd in 1923 gemaakt als eerbetoon aan George Arliss en zijn toneelstuk ‘The Green Goddess’.

Deze saladedressing is gemaakt met zure room en mayonaise als basis, samen met azijn, ansjovis, lente-uitjes, peterselie, bieslook en dragon. Hoewel mayonaise en zure room beide een slechte rap krijgen vanwege hun hoge vetgehalte, kunnen ze deel uitmaken van een uitgebalanceerd dieet. Bovendien zijn voedingsvetten nodig voor vetoplosbare vitamineabsorptie en goede vetten kunnen het risico op hartaandoeningen en beroertes verminderen.

Green Goddess Dressing Voedingsfeiten

De volgende lijst biedt een diepgaande blik op de voedingsfeiten voor groene godinnen saladedressing. De informatie is gebaseerd op gegevens van de USDA voor een portie van 1 eetlepel.

 • Calorieën: 64
 • Vet: 6,5 g
 • Natrium: 130 mg
 • Koolhydraten: 1,1 g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 1g
 • Eiwit: 0,3 g

Koolhydraten

Er is slechts 1,1 gram koolhydraten in een portie van 1 eetlepel groene godinnendressing. Aangezien er 1 gram van zowel koolhydraten als suiker is, is het waarschijnlijk dat de koolhydraten in groene godinnendressing afkomstig zijn van suiker.

Veel saladedressings op fles bevatten suiker als ingrediënt. De American Heart Association (AHA) beveelt niet meer dan 36 gram toegevoegde suiker per dag aan voor mannen en 25 gram voor vrouwen.

Vetten

Laat je niet misleiden door het hoge vetgehalte – de meerderheid van die vetgrammen komt van enkelvoudig onverzadigde vetzuren (1,41 gram) en meervoudig onverzadigde vetzuren (3,48 gram), wat betekent dat slechts 1,6 gram afkomstig is van verzadigde vetzuren.

De vetten in groene godinnendressing dienen een aantal voedingsdoeleinden. Om te beginnen hebben vetoplosbare vitamines – D, A, K en E – voedingsvetten nodig om te worden opgenomen, anders gaan ze verloren.

Bovendien zijn enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten een essentieel onderdeel van een voedzaam dieet en zijn ze verantwoordelijk voor verschillende extra gezondheidsvoordelen, waaronder het leveren van energie, het verbeteren van het cholesterolgehalte bij gebruik om verzadigd vet in het dieet te vervangen en het verminderen van het risico op chronische ziekten.

Eiwit

Groene godinnendressing bevat minder dan 1 gram eiwit per portie van 1 eetlepel. Dit is verwaarloosbaar en komt hoogstwaarschijnlijk van de zure room en mayonaisebasis.

Vitaminen en Mineralen

Een eetlepel groene godinnendressing bevat 5,1 milligram calcium, 4,65 milligram fosfor, 8,7 milligram kalium, evenals vitamine A en vitamine K. De hoeveelheden micronutriënten in groene godinnendressing zijn op zichzelf niet voldoende, maar ze dragen wel bij aan je dagelijkse waarden.

Groene godinnendressing bevat ook 130 milligram natrium per portie van 1 eetlepel. Houd er rekening mee dat de voedingsrichtlijnen voor Amerikanen 2.300 milligram natrium of minder per dag aanbevelen. Een portie van 1 eetlepel groene godinnendressing levert slechts ongeveer 1,7% van uw dagelijkse natriuminname.

Maar de gemiddelde portie saladedressing is 2 eetlepels, dus afhankelijk van hoeveel je gebruikt, krijg je mogelijk meer dan 130 milligram natrium binnen. Als u uw natriuminname in de gaten houdt, moet u mogelijk voorzichtig zijn met het meten van uw dressing voordat u deze aan uw salade toevoegt.

Calorieën

Met 64 calorieën per eetlepel is de groene godinnendressing vrij calorisch dicht. Het grootste deel van het caloriegehalte is afkomstig van vetcalorieën. Vetcalorieën vormen 91% van de totale calorieën in een portie van 1 eetlepel.

Gezondheidsvoordelen

Hoewel groene godinnendressing – net als de meeste andere saladedressings – rijk is aan natrium, is het ook rijk aan goede vetten. Goede vetten, waaronder enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren, bieden een groot aantal hart-gezonde voordelen.

Kan bloedstolling ondersteunen

Vitamine K is essentieel voor een gezonde bloedstolling en gezonde botten. Bovendien kan een vitamine K-tekort blauwe plekken en bloedingsproblemen veroorzaken, evenals een groter risico voor osteoporose. Hoewel groene godinnendressing geen grote bron van vitamine K is, levert het wel ongeveer 12% tot 16% van uw dagelijkse behoeften.

Kan het risico op hartaandoeningen en beroertes verlagen

Een slecht cholesterolgehalte is in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten (CVD). Bloedcholesterol bestaat uit lipoproteïnen met lage dichtheid (LDL-cholesterol) en lipoproteïnen met hoge dichtheid (HDL).

HDL wordt vaak “goed” cholesterol genoemd, terwijl LDL als “slecht” wordt beschouwd. Het verlagen van het LDL-cholesterolgehalte in het bloed is belangrijk voor de algehele gezondheid en een verminderd risico op HVZ.

Ondertussen wordt een beroerte over het algemeen veroorzaakt door een blokkade of bloeding in de hersenen die de bloedstroom beperkt. Een hart-gezond dieet rijk aan goede vetten uit enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren zal ook het risico op een beroerte verminderen. Sommige studies vonden een tegenstrijdig verband tussen beroerte en inname van goede vetten, daarom is meer onderzoek nodig.

Kan de bloeddruk verlagen

Het tijdschrift van de AHA bespreekt hoge bloeddruk als de overheersende risicofactor voor HVZ en beroerte.Een dieet rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren – vooral het plantaardige vet oliezuur – kan helpen de bloeddruk te verlagen en onder controle te houden.

Kan triglyceriden verlagen

Hoog cholesterol en hoge bloeddruk zijn niet de enige risicofactoren voor hartziekten. Het hebben van hoge triglyceriden is net zo schadelijk voor de gezondheid van het hart.

Triglyceriden zijn de vetten die in je bloed worden aangetroffen. Het hebben van te veel bloedtriglyceriden kan bijdragen aan de verharding of verdikking van arteriële wanden.

Dit verhoogt het risico op een beroerte en HVZ. Hoge triglyceriden zijn ook een teken van andere aandoeningen, waaronder diabetes type 2 en het metabool syndroom. Diëten rijk aan enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren hebben een hartbeschermend effect als gevolg van een verlaging van triglycerideniveaus.

Allergieën

Groene godinnendressing wordt traditioneel gemaakt met zowel ansjovis als zuivel. Als je een visallergie of zuivelallergie (of beide) hebt, moet je op zoek naar een veganistische of allergievriendelijke optie. Tekenen van een allergische reactie zijn netelroos, jeuk, zwelling, misselijkheid, braken en diarree.

Bij ernstige reacties kunnen mensen zelfs zwelling van de lippen en tong, piepende ademhaling, kloppend hart en ademhalingsmoeilijkheden ervaren. Als u een levensbedreigende allergische reactie ervaart, is het belangrijk om meteen medische hulp te krijgen.

Als u vermoedt dat u een voedselallergie heeft, neem dan contact op met een zorgverlener. Ze kunnen testen bieden om u te helpen bepalen voor welk voedsel u allergisch bent.

Bijwerkingen

Als u een voorgeschreven bloedverdunner gebruikt, moet u met een zorgverlener praten over welke voedingsmiddelen, waaronder groene godinnendressing, zijn toegestaan tijdens het gebruik van uw medicijnen. Bovendien, als u zoutgevoelig bent, wilt u misschien een natriumarme optie overwegen of uw portiegrootte verkleinen.

Variëteiten

Je bent misschien meer bekend met nieuwe en trending variaties van groene godinnendressing dan met het origineel dat werd ontwikkeld in de jaren 1920. Tegenwoordig kun je groene godinnendressing vinden gemaakt met avocado-olie of Griekse yoghurt die de goede vetten en eiwitten zou verhogen.

Je kunt misschien ook veganistische, glutenvrije en zuivelvrije versies vinden. Over het algemeen werkt groene godinnendressing goed als een dip, op crudité, verspreid over sandwiches, naast gegrilde vis of kip, en natuurlijk als een saladedressing.

Opslag en voedselveiligheid

Saladedressings zijn het beste als ze na opening in de koelkast worden bewaard. De meeste in de winkel gekochte saladedressings gaan 1 tot 4 maanden mee als ze op de juiste manier worden bewaard, terwijl zelfgemaakte groene godinnendressing tot 7 dagen in de koelkast blijft.

 • Calorieën: 64
 • Vet: 6,5 g
 • Natrium: 130 mg
 • Koolhydraten: 1,1 g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 1g
 • Eiwit: 0,3 g